Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Twin czy sidemount ?
Autor Wiadomość
Przemek78 

Stopień: AOWD
Kraj:
Norway

Wysłany: 24-10-2015, 21:59   Twin czy sidemount ?

Witam !
Nurkuję od niedawna, mam dopiero kilka nurkowań i spory problem, butla 15L 232bary starcza mi około 40 min, a niedługo jeszcze dojdzie suchy kombinezon a on też zużywa powietrza, zastanawiam się więc nad zabraniem ze sobą drugiej butli ( mam dwie 15L 232B faber 203mm) i teraz pytanie jak w temacie ...
Sidemount czy twin ???
Czy te butle lepsze będą w twinie czy sidemouncie, nie chciał bym kupować nowych, uprząż mam hollis sms 100 więc każda konfiguracja jest możliwa, ale czy jako żółtodziób lepiej sobie poradze z twinem jednak butle zostają z tyłu, czy też od początku cwiczyć na sidemouncie ?
W klubie gdzie nurkuję są spece od obu systemów więc z praktyką i pomocą nie będę miał kłopotów.
No i zostaje jeszcze zakup sprzetu do twina Manifold i obejmy, a do sidemounta pierwszy sopien i manometr.
Jakie są wasze opinie
Dziękuję i pozdrawiam Przemek

Offshore 

Stopień: seek & explore
Kraj:
Bahamas

Wysłany: 24-10-2015, 22:26   

Jeżeli nurkujesz od niedawna to tylko twin 2 x 15 .....długo zostaniesz pod wodą i bedziesz mógł głeboko zejść.

DawidP 

Stopień: P2
Kraj:
Poland

Wysłany: 24-10-2015, 23:14   

Offshore napisał/a:
Jeżeli nurkujesz od niedawna to tylko twin 2 x 15 .....długo zostaniesz pod wodą i bedziesz mógł głeboko zejść.

:co:

Turlogh 

Kraj:
Poland

Wysłany: 24-10-2015, 23:15   

Offshore napisał/a:

A w sidemount 2*15 to już nie? ;)

pawbun 

Kraj:
Poland

Wysłany: 25-10-2015, 01:25   

Jaki masz SAC?

Przemek78 

Kraj:
Norway

Wysłany: 25-10-2015, 08:00   

Nie wiem, jeszcze nie liczyłem, ale spore napewno, jestem duży.

lukpep 

Stopień: ADV. EAN
Kraj:
Poland

Wysłany: 25-10-2015, 09:17   

absolutnie zaden ze mnie znawca - podobnie jak Ty niedawno zaczalem i mam za soba dopiero lekko ponad 7h pod woda - to tak slowem wstepu.
Co do dylematu twin vs. sidemount - uwazam ze za szybko podchodzisz do tematu.
Poki co moze dobrze byloby popracowac wlasnie nad SAC - zaprocentuje to potem niezaleznie od faktu czy wybierzesz twina czy sidemount.
Jezeli nie chcesz go sam liczyc to wyposaz sie w jakis komputer nurkowy, po zsynchronizowaniu profilu z komputerem wklepujesz rozmiar butli i cisnienie pocztakowe / koncowe - policzy Ci SAC na podstawie profilu glebokosci i tych danych.
Moje pierwsze nurkowania to zuzycie w okolicach 26l/min - po tych paru godzinach pod woda, uspokojeniu sie i ogarniecu zszedlem do 19.5 l/min - wiec spokojnie mozna popracowac nad tym.

Ja aktualnie twina odrzucam ze wzgledu na wage i wplyw na plecy - ale zanim bede faktycznie podejmowal taka decyzje to niewykluczone ze mi sie poglady zmienia ;)

Jan Werbiński 

Stopień: Adv. Virtual Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 25-10-2015, 09:27   Re: Twin czy sidemount ?

Przemek78 napisał/a:
Witam !
Nurkuję od niedawna, mam dopiero kilka nurkowań i spory problem, butla 15L 232bary starcza mi około 40 min,

Jeśli masz za dużo kasy, to jak najszybciej ją wydaj na nowe gadżety, a stare wystaw na Allegro za ułamek ceny. Dzięki temu kupimy je taniej.

Rozsądniej będzie nurkować dalej na tym co masz i nic nie zmieniać. Opanuj neutralną pływalność regulując poziom napełnienia płuc tak żeby spowodować zmianę głębokości bez dotykania inflatora i nie ruszając płetwami. Zrelaksuj się. Zatrzymaj się podczas nurkowania. Zwolnij tempo. Za 50-100 nurkowań nabierzesz doświadczenia i zużycie powietrza spadnie.
Moje zużycie jak robiłem coś ciężkiego albo byłem zestresowany sięgało 60, średnie to 18-20, a przy pląsaniu na pełnym relaksie 13.
Zrób sobie ćwiczenia z notowaniem ciśnienia w stałym okresie np co 5 minut i oblicz zużycie w tym czasie oraz zastanów się co się wtedy działo. Warto przemyśleć zakup komputera z manometrem typu Cobra czy inny Suunto z Air.
Butla 15 powinna starczyć na godzinę nurkowania na 10 metrach zakładając 50 bar rezerwy.
Sprawdź też automaty czy nie mają za dużych oporów.

Przemek78 

Kraj:
Norway

Wysłany: 25-10-2015, 10:05   Re: Twin czy sidemount ?

[quote="Jan Werbiński"]
Jeśli masz za dużo kasy, to jak najszybciej ją wydaj na nowe gadżety, a stare wystaw na Allegro za ułamek ceny. Dzięki temu kupimy je taniej.

Niestety nie mam za dużo kasy :ping: i o to chodzi żeby nie sprzedawać tego co już mam, a jeżeli mam coś dokupić to wolę się dobrze zastanowić. Mam już dwie butle więc myslę że można by byłom zabrać obie i zrobić jedno dłuższe nurkowanie, zamiast dwuch krótkich
Komputer mam Suunto Vyper, sprawdziłem i SAC mi pokazuje
pierwsze nurkowania (po kursie ) od 35L
ostatnie trzy nurki 19-22L w sumie narazie mam osiemnaście nurkowań, więc to są moje pierwsze kroki, może wraz z doświadczeniem i lepszym opanowaniem sprzetu będzie leiej.
Ostatnio zmieniony przez Przemek78 25-10-2015, 10:07, w całości zmieniany 2 razy  

kraken 

Stopień: Course Director PADI
Kraj:
Poland

Wysłany: 25-10-2015, 11:30   

Jeżeli mają około 15 nurkowań masz SAC w granicach 19-22 litry to moim zdaniem jest bardzo dobrze.
Jak będziesz miał 50 nurkowań to zejdziesz w okolice 16-18 litrów i będzie to fajny SAC.
Na suchacza właściwie nie idzie więcej gazu. To co realnie dopuszczamy do suchego prawie nie wpływa na SAC przy bardzo głębokim nurku to jest około 50-75 litrów więc nie ma się co przejmować a za to w suchaczy lepiej panuje się nad trymem (jak się już go opanuje) :-)

Moim zdaniem to są dwa rozłączne problemy w twoim przypadku.
Jeden rozwój nurkowy
Drugi rozwijanie sprzętu

Moim zdaniem dobrze jest patrzeć na kolegów w klubie. Jak to PADI mówi "stosuj lokalne procedury ..... jeżeli są poprawne ;-) "
Ludzie w klubie znają lokalne warunki, typ nurkowań, głębokości i czasy. Często dobrze mieć taki sprzęt jak oni - lokalna moda "nurkowa" też jest ważna.

Pozdrawiam
MSC

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu