Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
początkujący ale zaawansowany ... ochota na tech / twin /SM
Autor Wiadomość
pmk 

Stopień: Mud Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-01-2016, 21:18   

mbin napisał/a:

nie wiem też jak się pływa w sm przy nieparzystej ilości butli, ale chyba to jest do ogarnięcia;

Największa różnica (w ujęciu procentowym) to chyba 100% butli z jednej strony i 0% z drugiej ;)
Nic nie wymagało "specjalnego ogarniania".

Pawel71 

Stopień: Szuwarek
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-01-2016, 09:45   

pmk - jak się obwiesisz cylindrami to już nie ma żadnej różnicy jak to taskasz tyle że jest mniej wygodnie.

A ja całkowicie nie neguje sensu SM – po prostu ta konfiguracja jest po coś zresztą jak każda inna. Co do zasady twin ale – są nurkowania gdzie bardziej sprawdza się SM + jak koledzy piszą i bardzo słusznie są też problemy zdrowotne gdzie masz wyjście albo nie robić czegoś bardziej ambitnego albo użyć SM i to chyba wybór jest jasny.

Co do braku dostępności twinów – no cóż pewnie zawsze jest opcja skrzydło do singla i stage – i mam prawie SM ;) .

No i jest jeszcze jedna grupa gdzie SM jest niezbędny +do lansu.

Crypturgus 

Stopień: LOK/CMAS* (P1)
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-01-2016, 12:17   

Można tez zerknąć co Steve Martin ma do powiedzenia na ten temat.

Chyba znowu zapominamy, że nurkowanie to ma być przyjemność.

pmk 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-01-2016, 13:57   

Pawel71 napisał/a:
Co do zasady twin

Oczywiście powinno się dostosowywać sprzęt do rodzaju nurkowań i do osobistych preferencji. Dlatego wciąż nie mogę zrozumieć co za zasada z twinem? Jakieś konkretne argumenty?

Pawel71 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-01-2016, 14:13   

A wszystkie które były przytoczone wcześniej ...

pmk 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-01-2016, 14:30   

Wszystkie dwa?
Co do łatwiejszego wychodzenia z wody na riba to się zgodzę (choć widać, że są tacy co mają odmienne zdanie).
Większa popularność do mnie nie przemawia.

Było coś jeszcze?

Pawel71 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-01-2016, 14:44   

Awaria automatu, ciągła zmiana automatów, większe prawdopodobieństwo pomylenia gazów ...

pmk 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-01-2016, 15:17   

Cytat:
Awaria automatu, ciągła zmiana automatów.

A o co w tym chodzi? Chyba jedno minimalizuje drugie. Masz dwa automaty których używasz cały czas, a nie jeden działający a drugi sprawdzony (albo i nie) pół godziny wcześniej - przy rozpoczynaniu nurkowania. Że o awarii automatu gdzie z jakiegoś powodu nie dasz rady zakręcić zaworów w twinie nie wspomnę - w SM w najgorszym razie tracisz 50% gazu. A zmiany automatów nie ma co demonizować - to naprawdę żadne rocket science.

Ryzyko pomylenia automatów (jeśli przestrzegasz procedur) jest praktycznie takie samo w BM+stage jak w SM.

Nie namawiam nikogo do SM, z twinem też można bez problemu nurkować.
Natomiast poza jedną sytuacją (wychodzenie na RIBa) jakoś nie widzę przewagi twinsetu nad SM.

mi_g 

Stopień: P2,Cave,nTMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-01-2016, 15:21   

Pawel71 napisał/a:
większe prawdopodobieństwo pomylenia gazów

Oczywiście mówimy jak w temacie "początkujący ale zaawansowany ... ochota na tech / twin /SM".
Na razie załóżmy że tech tp co najmniej jeden stage z gazem deko a w może więcej
pmk napisał/a:
Większa popularność do mnie nie przemawia

W nurkowaniach tech ważne są procedury, w tym partnerskie (o ile nie nurkuje się solo) układ twin-twin, SM-SM, reb-reb będą w takim przypadku zawsze prostsze (i bezpieczniejsze) niż układy mieszane.

Pawel71 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-01-2016, 15:43   

Oj sorry zagalopowałem się - Ja mówię o Tech a nie o chęci na tech czyli co najmniej jeden gaz deco.

Co do awarii automatów to sam miałem taki przypadek akurat na gazie deco - może pech ale to się dzieje pomimo sprawdzenia (różne sytuacje zabrudzisz i się zatnie, przywalisz w coś ...).

Akurat niemożności zakręcenia a zwłaszcza manifoldu to sobie nie wyobrażam.

A wymiana automatu - jak masz podwieszonego staga lub dwa to się przy tej ciągłej wymianie po prostu możesz pomylić - raz wystarczy.
Ostatnio zmieniony przez Pawel71 11-01-2016, 16:12, w całości zmieniany 2 razy  

Karollo 

Stopień: Adv TMX
Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 11-01-2016, 15:52   

W tym momencie sa takie latwe mozliwosci wyprobowania rozmaitego sprzetu przy okazji wyjazdow do roznych baz czy demodaysow, ze najlepiej jak sobie kazdy sprobuje co mu odpowiada. Wystarczy wejsc, zapytac sie i otrzymac sprzet. Oczywiscie dobrze, gdyby byl z nami chociaz doswiadczony na danym sprzecie kolega czy najlepiej nawet instruktor.

Niech kazdy sprobuje jednego i drugiego ukladu chociaz w basenie i juz wszystko wiadomo :) Najwazniejsze sa tutaj chyba osobiste preferencje i tyle.

Kazda z tych konfiguracji ma minusy i plusy. Totalnie nie kupuje wielkich zalet sidemount o wciskaniu sie w jaskinie i wraki w ustach nurkow ledwo po podstawowych kursach.

Bylem na wyjezdzie technicznym, gdzie posrod 12 nurkow tylko 2 mialo twiny. Zgadnijcie kto najszybciej byl gotowy i robil najmniej problemow? :) Nurkowalismy z lodzi i zamieszanie bylo takie, ze schodzenie do wody trwalo chyba tyle co sam nur. Ilosc operacji i mozliwych komplikacji przy schodzeniu do wody byla niesamowita. Wiem, wiem, to zalezy od ogarniecia sie ludzi i powinni dazyc do perfekcji, bo to sie da szybko zrobic. Ale rzeczywistosc jest taka, ze wiekszosc ludzi nie ogarnia odpowiednio SM i potem takie procedury trwaja wiecznosc.

Instruktor prosil nawet ludzi nie radzacych sobie szybko z tematem, zeby wieczorkiem ubrali uprzaz, poszli na laweczke i sobie cwiczyli wpianie tego calego czterobutlowego balaganu. Po ilus tam razach by bylo lepiej. Myslicie, ze komus sie chcialo cwiczyc? ;)

A to wszystko dzialo sie w cieplej wodzie. Wyobrazmy sobie teraz, ze dokladamy grube suche rekawice i dopiero mamy zabawe ;) Upoceni w grubym ocieplaczu, w pieciostopniowej wodzie siedzacy juz od 10 minut i dopiero zaczynamy nurkowanie? ;)

Niestety taka jest rzeczywistosc wiekszosciu nurkow SM i tej percepcji dla mnie nic nie zmieni. Dokladam jeszcze zmarnowana przestrzen na plecach, na ktorej cos mogloby byc oprocz worka w nurkowaniach open water, ktorych jest niesamowita wiekszosc.

W innym temacie na forum podpowiadano chlopakowi, ze mozna zrobic V-Drill na singlu. Jezeli ktos moze polecac takie fikolki, to opanowanie twina powinno byc dziecieca igraszka :)

Wiec o co tu chodzi? Chyba lansik i o to, ze nowa moda musi sie sprzedac :)

Aha, dla jasnosci gdyby ktos nie wywnioskowal, to plywam niemal wylacznie w twinie. Probowalem sidemount i to byla swietna zabawa. Mysle, ze za kilka lat zmienie sobie konfiguracje tak dla odmiany wlasnie na SM jak to opisywal gosc z filmiku. Zadnych specjalnych urazow do SM nie mam, ale jak widac nie ma zlotych jednolitych rozwiazan :)

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu