Obecnie używam latarki z biedronki za 15 zł w uchwycie godmann'a latarka fajnie się sprawuje, ale za słaby jest kąt świecenia i bardziej latarka przypomina wskaźnik punktowy, a nie ukrywam, że chciałbym większy obszar oświetlić, ponieważ czasami zabieram ze sobą kamerkę go-pro.
Pozdrawiam i proszę o rady
Ostatnio zmieniony przez leymann 18-01-2016, 15:58, w całości zmieniany 1 raz
Wezmę ją pod uwagę, ponieważ czytałem bardzo pozytywny test o niej. ale aż 8 akumulatorków? No cóż, albo jasno, albo mało aku, na coś trzeba się zdecydować.
Wiek: 62 Dołączył: 29 Maj 2013 Posty: 431 Skąd: tak z grubsza Toruń
Wysłany: 18-01-2016, 17:48
leymann napisał/a:
Wezmę ją pod uwagę, ponieważ czytałem bardzo pozytywny test o niej. ale aż 8 akumulatorków? No cóż, albo jasno, albo mało aku, na coś trzeba się zdecydować.
Jakbyś chciał, to mogę swoją odstąpić. Po przejściu na latarkę z kanistrem i backup na szelce, Azona już nie używam.
Wiek: 52 Dołączył: 15 Mar 2010 Posty: 1532 Skąd: Jaworzno
Wysłany: 19-01-2016, 08:20
leymann napisał/a:
ale aż 8 akumulatorków?
Ale zauważyłeś że to zupełnie inne akumulatorki?
8xAA (Ni-Mh napięcie 1.2V 2600mAh) kontra 2x 18650 (Li-on 3,6V 2600mAh).
Inny typ, inne rozmiary, inna cena, sumarycznie +1/3 energii więcej w tych 8 AA (1.2*2,6*8/3,6*2,6*2= 24,9/18,72)
Ostatnio zmieniony przez mi_g 19-01-2016, 08:23, w całości zmieniany 1 raz
8 akumulatorków z Azona przeklniesz przy wyciąganiu do ładowania. W kwestii wygody wolałbym 2*18650, które nie muszą być wcale 2600 mAh - można kupić nawet 3400 mAh, a pasujące do wspomnianych latarek aku 26650 są dostępne w wersji 4500 mAh. Inna sprawa, że warto wiedzieć jakie aku kupować - sugerowanie się samym napisem to stanowczo za mało.
Ale porównywanie pojemności aku w oderwaniu od poboru prądu (zainstalowane diody) nie ma najmniejszego sensu. Analizuj raczej czas świecenia i ilość oraz (! ważne) rozkład światła.
Nie, żebym namawiał na te latarki z linku e-bay'a - ja nie wybrałbym ani tych ani Azona.
Poszperaj na forum - jest to niemalże niekończąca się dyskusja...
Przez wrodzoną skromność nie wspomnę o jakiśtam artykułach w nuras.info
jak już ma być latarka w stylu DX to raczej nie 5 tylko 3 diody, miałem wersje DX4 - spoko fajne światło, skupienie akceptowalen - ale na mieczyk nie licz, żre to prądu co niemiara, załadowane do środka 26550x2 o pojemnośc 4500mAh - faktycznie takiej, kupiłem z pewnego źródła. Wygodniej jednak zasilać 18650 - ładowarki też tańsze
pomyśl o max 3 diodach - dla latarki typu dx inaczej nie będzie ona zbyt długo świecić
wygoda użytkowanie takiej latarki też jest dyskusyjna, mnie bolała ręka od trzymania, w końcu się przesiadłem na dzielone
jako zapas mam US15 oraz za radą Miecia kupiłem za 30$ mały backup na 1x18650 - coś w stylu tecline US-15 Compact - kosztował mnie 30$ - obie te latarki mają dobre skupienie - świetne do komunikacji, żrą też znacznie mniej prądu bo mają 1 diodę - mocno przesterowaną pewnie ale jeszcze mi się nie spaliła żadna.
gdy teraz mam z jakiegoś powodu odpiąć latarkę to wyjmuję to małą - mniej też babrania z ładowaniem 1 aku vs 3xR14 - świecą podobnie długo
może kup 2 małe backupy - będzie i wygodniej i taniej
Ostatnio zmieniony przez wiecznychlopiec 19-01-2016, 15:35, w całości zmieniany 1 raz
Obecnie używam latarki z biedronki za 15 zł w uchwycie godmann'a
Tu na forum ktoś ogłaszał, że dystrybuuje chińskie latarki podwodne, poszukaj i wymień biedronkową. Jeśli zabierasz kamerkę albo aparat foto to niedzielona na goodmanie, który masz będzie optymalna, moim zdaniem.
8 akumulatorków z Azona przeklniesz przy wyciąganiu do ładowania.
Bez przesady to tylko 8 "paluszków" a nie akumulator w jelczu. Urzytkowałem tą latarkę ze 3 lata jako główne światło nigdy nawet nie pomyślałem że to jest uciążliwe. Dziwię się że jeszcze nurkujemy skoro wyjęcie i naładowanie 8 aku. to taki problem.
Tu na forum ktoś ogłaszał, że dystrybuuje chińskie latarki podwodne, poszukaj i wymień biedronkową. Jeśli zabierasz kamerkę albo aparat foto to niedzielona na goodmanie, który masz będzie optymalna, moim zdaniem.
chodzi zapewne o Hi-Max. Nie bralem jeszcze pod wode ale sama budowa bardzo solidna i bylem milo zaskoczono jakoscia wykonania. Dodatkowo dystrybutor bezproblemowo udostepnia na testy - warto sprawdzic moim zdaniem.
Bez przesady to tylko 8 "paluszków" a nie akumulator w jelczu. Urzytkowałem tą latarkę ze 3 lata jako główne światło nigdy nawet nie pomyślałem że to jest uciążliwe. Dziwię się że jeszcze nurkujemy skoro wyjęcie i naładowanie 8 aku. to taki problem.
No widzisz, a ja już po krótkich doświadczeniach z A3000 miałem dość. Po co utrudniać sobie życie, skoro są łatwiejsze rozwiązania? Do ładowania 8 ogniw AA jednocześnie musisz też mieć odpowiednio dużą ładowarkę.
lukpep napisał/a:
chodzi zapewne o Hi-Max. Nie bralem jeszcze pod wode ale sama budowa bardzo solidna i bylem milo zaskoczono jakoscia wykonania. Dodatkowo dystrybutor bezproblemowo udostepnia na testy - warto sprawdzic moim zdaniem.
Dziękuje wszystkim za wypowiedzi, ostatecznie zdecyduję się prawdopodobnie na te Hi-max'y, ale muszę najpierw je potestować. Mam nadzieje, że uda mi się jakoś w sklepie to załatwić.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko