Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
PADI czy ASTD
Autor Wiadomość
lulouu 

Kraj:
Poland

Wysłany: 04-05-2016, 14:45   PADI czy ASTD

Witam,
Jestem totalnie zielona, wybieram się na OWD, proszę o poradę PADI czy ASTD?
Czym te dwa kursy się w ogóle różnią??

Pawel71 

Stopień: Szuwarek
Kraj:
Poland

Wysłany: 04-05-2016, 15:21   

Znajdź dobrego wymagającego instruktora organizacja mniej ważna.

froniu82 

Kraj:
Poland

Wysłany: 04-05-2016, 17:34   

ASTD o tym jeszcze nie słyszałem! Znajdź dobrego instruktora bo to jest najważniejsze.

P r o t 

Stopień: DM
Kraj:
Poland

Wysłany: 04-05-2016, 18:53   

Nic dodać nic ująć do powyższych wypowiedzi. Instruktor powinien być wymagający. Im bardziej , tym lepiej dla Ciebie.

shell 

Kraj:
Poland

Wysłany: 04-05-2016, 23:07   

Trzeba poszukać dobrego instruktora w dobrej ( czytaj znanej) organizacji :)
Zdecydowanie PADI na wyjazdach unikniesz tego co napisał
froniu82 napisał/a:
ASTD o tym jeszcze nie słyszałem!

Scaner 

Stopień: instruktor NAUI PSAI
Kraj:
Vatican

Wysłany: 05-05-2016, 00:09   Re: PADI czy ASTD

lulouu napisał/a:
Witam,

Certyfikaty nie są wymagane przez przepisy wiec możesz sama sobie zaprojektować śliczne logo ładne elementy ozdobne które następnie wydrukujesz sama na plastiku nadając sobie stopień super master mega diver.
Woda weryfikuje nie kierując sie nazwa organizacji liczą sie umiejętności które nabędziesz ucząc sie u dobrego instruktora
Ostatnio zmieniony przez Scaner 05-05-2016, 00:10, w całości zmieniany 1 raz  

Jan Dudzinski 

Stopień: Mam
Kraj:
Belgium

Wysłany: 13-05-2016, 10:36   Re: PADI czy ASTD

lulouu napisał/a:
Witam,

Problem z PADI jest taki, że kursy OWD mają WYJĄTKOWO NISKIE wymagania. Wystarczą 4 nurkowania na 6 m aby dostać certyfikat OWD. ( 9 w życiu aby być ZAAWANSOWANYM - ADVANCED PADI ).
Drugi problem to to iż instruktorzy PADI (oraz kursanci) nie znają przepisów - standardów PADI wg. których mają szkolić/być szkoleni.
Jest to kompletna PARODIA.
Możesz się sama o tym przekonać czytając wątek na tej liście. Zdaje się, że było ponad PIĘĆ TYSIĘCY "odczytów", zagorzała "dyskusja" instruktorów PADI - w tym z centrów "szkolenia PROFESJONALNYCH hi, hi, hi - jak siebie tytuują...Instruktorów PADI ) hi, hi i NIKT z nich nie był w stanie prawidłowo odpowiedzieć. A wystarczyło tylko PRZECZYTAĆ odpowiedni urywek z przepisów PADI.
To Ci daje obraz jakie to matoły...
W końcu odpowiedział prawidłowo - potwierdził - JEDEN instruktor PADI - zdaje się, że świeżo po egzaminie instruktorskim.

Jako osoba zupełnie "zielona" jednak jesteś w stanie wybrać dobry kurs .
Kryteria -
Czy kurs zawiera WIĘCEJ nurkowań niż absolutne minimum wymagane przez organizację?
W PADI, NAUI reklamującej się jako "twarda szkoła" jest to 4. W SSI 6. Ale SĄ kursy OWD (nie w Polsce) - organizacja SSI gdzie student ma GWARANTOWANE 12 PEŁNYCH nurkowań W MORZU na kursie OWD.

Czas jaki spędzisz POD WODĄ na treningu - czy w reklamie jest JASNO napisane ile będą trwały zajęcia? Jak dużą jest grupa? (Im mniejsza tym lepsza). MAX 4 ale możliwe jest i 12 osób na jednego instruktora pod wodą... Zobacz zdjęcia z kursów PADI i innych.. Oczywiscie nie w Polsce.. Dlaczego? Taka jakość? Nie.. Przy widoczności 3m, mule i temperaturze 3 C (TAK TRZY) ponizej termokliny 8 m. po wejściu do wody liczba uczestników by się dramatycznie zmniejszyła...

Bardzo dobrze jest jeśli instruktor GWARANTUJE, że np. będziesz nurkować , będziesz szkolona po godzinie pod wodą za każdym razem nawet jak będziesz jedną osobą na kursie.

Pamiętaj, że powinnaś pójść na kurs gdzie NAUCZYSZ się nurkować i przy okazji dostaniesz certyfikat. A nie "dostaniesz certyfikat".

Na tej liście jest reklama (dział reklama) od lat + od wielu lat więcej ona jest aktualna - Masz stopień OWD lub wyższy - w tym INSTRUKTORSKI - odpowiesz na jedno losowe pytanie z kursu OWD (czyli takiego na jaki chcesz się zapisać) masz dzień nurkowania (bez limitu - ilość) za damo. Zgadnij ile osób przez tyle lat zgłosiło się do centrum aby skorzystać z promocji? NIE, nie zgłosiło i zostało "oblanych".

ZERO!!!!

To Ci daje pogląd jak "certyfikowani" nurkowie SAMI oceniają swoje umiejętności.

Porozmawiaj z poprzednimi uczestnikami kursów i dowiedz się o kursie - reklama kontra rzeczywistość.
Dlaczego kurs "był super".. Czy dlatego, że instruktor był wymagający pilnował aby studenci się nauczyli i zdobyli umiejętności aby PRZEŻYĆ pod wodą niebezpieczne sytuacje czy też "było fajnie i wesoło" zgodnie z SZTANDAROWĄ zasadą np. PADI Diving is fun..

NIE WYBIERAJ organizacji która UKRYWA przepisy wg. których masz być szkolona.
Np. PADI, NAUI.. ale też inne..

Nie mają Standardów ogólnie dostępnych? Pa, pa.

Standardy np. SSI możesz sobie przeczytać na ich stronie: www.divessi.com

Możesz się zarejestrować - pomogę Ci w tym - wystarczy adres mailowy uzyskujesz dostep do cześci kursów (video) mn. FreeDiviing i Scuba Diver -za darmo. bez jakichkolwiek zobowiązań. Teoria + mini egzaminy..
Da Ci to pojecie o jakosci szkolenia. A czy skorzystasz dalej ? Twój wybór..

Musisz wiedzieć, że przepisy często się zmieniają i ważne jest aby wiedziała jakie są wymagania - i czy "mistrzu" szkoli Cię wg. wymagań czy jak to BARDZO CZĘSTO bywa. wg własnego widzi mi się...

Pamiętaj też iż większość instruktorów w Polsce (Europie) BARDZO mało szkoli, nurkuje. Powód jest prosty - warunki w Polsce - długość sezonu + dla większości to praca dorywcza - amatorska... Takie hobby -ginekolog amator"...

Zapytaj instruktora o ilość ZALOGOWANYCH nurkowań.. 99% odpowie Ci: mam tyle, że nie loguję..

Prawda jest niestety inna.

Oni mają tak mało nurkowń, że WSTYDZĄ się to pokazać + uciekłabyś "gdzie pieprz rośnie" widząc "doświadczenie" "mistrza wody"

Teraz jest coś takiego jak "komputer nurkowy". Ma to teraz prawie każdy.. A już instruktor....
One zapamiętują setki nurkowań wraz z ich parametrami. Wystarczy co jakiś czas przesłać je do zwykłego komputera i już mamy potwierdzone nurkowania bez konieczności zapisywania ich w logbooku jak wcześniej bywało...

Zobacz czy dany INSTRUKTOR - NIE szkoła ma stronę z opiniami o swoich kursach...

Witam w podwodnym raju.. Ale to się dopiero okaże... Wiekszość osób po ukończeniu kursu w Polsce NIE nurkuje...

Z mojego kursu CMAS* (kilkadziesiąt osób) nurkuję tylko ja. Była jeszcze jedna osoba która została instrukorem. Niestety nie żyje. "Cienki" Egipt zweryfikowł brutalnie jej umiejetności..

Arczi 

Stopień: PADI OWD, Nitrox
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-05-2016, 15:23   

jestem amatorem w trakcie kursu OWD ale czytam te brednie (przepraszam Jan Dudzinski, ale taka prawda)i nie wierzę. Kolejny Twój post w którym się wywyższasz oraz swoją federację po trupach innych.

Nie federacja a instruktor jest ważny jak wspomnieli koledzy wyżej. AMEN

mi_g 

Stopień: P2,Cave,nTMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-05-2016, 18:26   

Jan Dudzinski napisał/a:
W PADI, NAUI reklamującej się jako "twarda szkoła" jest to 4. W SSI 6. (...) Standardy np. SSI możesz sobie przeczytać na ich stronie: www.divessi.com

I właśnie na tej stronie (https://www.divessi.com/owd) jest napisane:
Nurkowania na wodach otwartych:
- wykonasz przynajmniej 4 nurkowania i będziesz mieć szansę wykorzystać wszystkie umiejętności, których nauczyłeś się na basenie.(Wody otwarte definiujemy jako otwarty akwen, jak np. jezioro czy morze.)

:hihi-:

wiecznychlopiec 

Stopień: Seal Team PADI
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-05-2016, 20:57   Re: PADI czy ASTD

Jan Dudzinski napisał/a:
Przy widoczności 3m, mule i temperaturze 3 C (TAK TRZY) ponizej termokliny 8 m.

temperatura 3 stopnie rzadko występuje nawet zimą, zwykle jest 4 w całym przedziale głębokości a i to dość krótko. Zimą nie ma wyraźnej termokliny jak latem. Od wczesnej wiosny temp. rośnie, pod termokliną koniec wiosny/lato temperatura wynosi 8-10 stopni, powyżej do 18, zależy od zbiornika. Z wizurą jest różnie w różnych akwenach, wystarczy wybierać odpowiednio

żeby to wiedzieć trzeba jednak nurkować czasem w Polsce, zamiast wypisywać brednie zza granicy.

pozdrów swoje kozy janie... a liczbę "studentów" zapisuj na tabliczce bo słońce na koncentracje szkodzi :cmoook:

kraken 

Stopień: Course Director PADI
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-05-2016, 08:08   

Lulouu, tak na początek poczytaj tutaj o standardach szkoleń:
http://www.nurkopedia.pl/...stopnie_nurkowe
MSC

Jan Dudzinski 

Kraj:
Belgium

Wysłany: 14-05-2016, 09:14   Kompletne bzdury i kłamstwa...

Arczi napisał/a:
jestem amatorem w trakcie kursu OWD ale czytam te brednie (przepraszam Jan Dudzinski, ale taka prawda)i nie wierzę. Kolejny Twój post w którym się wywyższasz oraz swoją federację po trupach innych.

Nie federacja a instruktor jest ważny jak wspomnieli koledzy wyżej. AMEN

A dokładnie w jakie to brednie nie wierzysz?

Spytałeś swojego instruktora ile ma nurkowań? Zobaczyłeś DOWÓD czarno-na białym?
Ile w tym roku ich wykonał? A w poprzednim?
Widziałeś, czytałeś standardy organizacji w której się szkolisz?
Nie wierzysz w muł, widoczność i temperaturę w Polskich jeziorach?

A może nie wierzysz w marne wykształcenie?

Świetnie!
Przejdziesz cały kurs OWD zgłosisz się do mnie - Skype, Viber itp abyś nie płacił za połączenie. A ja Ci zadam JEDNO pytanie z kursu OWD - uniwersalne - nie jakieś "wydumane" kruczki - aby Ci złośliwie udowodnić, że nie umiesz.
Jedno z takich jakie chciałem zadawać na mojej PROMOCJI.. PROMOCJA jak to promocja i reklama miała zapewnić nowe setki osób do odwiedzenia naszej bazy - myślałem "kto się nie skusi na to aby odpowiedzieć na głupie pytanie i ponurkować sobie cały dzień na cudownych rafach - a mamy tu wielkie żółwie, orlenie non-stop. Toż to przecież z 100 euro w kieszeni!! Założenia akcji były proste: Przyjdzie, odpowie na proste pytanie, zanurkuje, zobaczy jak pięknie pod wodą u nas, zobaczy jak wysokiej jakości jest baza, bedzie nurkował z nami zawsze!... Nie spodziewałem się iż rzeczywistość jest aż tak STRASZNA... WSZYSCY wolą PŁACIĆ bo tak SAMI oceniają swoje umiejętności i możliwość prawidłowej odpowiedzi.. Ta promocja jest chyba od czterech lat... Od dwóch na tej liście.. Zobacz dział Reklama...

Zgłosisz się odpowiesz i napiszesz o tym na liście. OK?
Jedno zastrzegam sobie -podasz prawdziwe imię , nazwisko, instruktora który cię szkolił/szkoli (może już teraz?) i NIE ujawnisz pytania jakie Ci zadam nikomu...

Może wreszcie będziesz PIERWSZĄ OSOBĄ która w ogóle odważy się spróbować.
Ostatnio zmieniony przez Jan Dudzinski 14-05-2016, 09:27, w całości zmieniany 2 razy  

kaszub 

Stopień: KDP/CMAS
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-05-2016, 10:37   

[b]
kraken napisał/a:
Lulouu, tak na początek poczytaj tutaj o standardach szkoleń:
http://www.nurkopedia.pl/...stopnie_nurkowe
MSC

Ze strony którą podlinkowałeś:

"]Ujednolicone szkolenia w systemie PADI gwarantują możliwość nurkowania we wszystkich centrach nurkowych (czasami po wcześniejszym zademonstrowaniu wykonania umiejętności), nurkowie szkolący się w innych organizacjach muszą przejść ponowne szkolenie przed nurkowaniem w resortach innych organizacji."

To jakiś żart?
Ostatnio zmieniony przez kaszub 14-05-2016, 10:39, w całości zmieniany 1 raz  

wiecznychlopiec 

Stopień: Seal Team PADI
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-05-2016, 10:55   Re: Kompletne bzdury i kłamstwa...

Jan Dudzinski napisał/a:

Spytałeś swojego instruktora ile ma nurkowań? Zobaczyłeś DOWÓD czarno-na białym?
Ile w tym roku ich wykonał? A w poprzednim?

nie ilość a JAKOŚĆ się liczy. Poważniejsze porównanie umiejętności poza ilościowym jednak jest poza twoim zasięgiem: taplanie się na rafie przy bazie 10x dziennie i 1 nurkowaniem tmx na 120m - idąc twoim tokiem "myślenia" to pierwsze jest 10x lepsze. No ale przecież ty masz certyfikat "most elite diver in the world" za odbycie zalogowanych 5 tys nurkowań, jesteś w tym elitarnym gronie nurków, nieważne jakich nurkowań... ważne, że dużo.

Przypomnijmy, że jesteś też w innym elitarnym gronie nurków: na czarnej liście Egipskiego CDWS:

ja też ci kiedyś złożyłem propozycje: miałeś zaprosić jednego swojego kursanta po twoim elitarnym kursie AOWD na jedno nurkowanie ze mną cieniasem PADI po AOWD, chciałem dojechać w dowolne miejsce w PL, nagrać film, żeby obiektywnie każdy mógł zobaczyć jak bardzo odstajemy - przecież to świetna reklama dla ciebie, cisza, nie było chętnych. Nie rozumiem? Nie chciałeś darmowej reklamy wartej x zł?

potrafię wiele rzeczy zrozumieć, są różne choroby, ale ciebie nie, co wy tam palicie w tym egipcie? radomskie...? nie.... nie... camele :marl:

Yavox 

Stopień: T1 (GUE nTmx)
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-05-2016, 11:52   Re: Kompletne bzdury i kłamstwa...

Jan Dudzinski napisał/a:
A ja Ci zadam JEDNO pytanie z kursu OWD - uniwersalne

Zadzwoń do mnie. Zadam Ci jedno pytanie z tegorocznej matury. Warunek - podajesz imiona i nazwiska swoich nauczycieli z podstawówki i liceum, którzy byli odpowiedzialni za nauczenie Cię danego przedmiotu.

Obawiam się, że znajomość odpowiedzi może być w równym stopniu użyteczna w Twoim życiu, co znajomość odpowiedzi na Twoje pytanie w moim nurkowaniu :(

kraken 

Stopień: Course Director PADI
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-05-2016, 07:58   

Kaszub, ktoś jednak czyta od deski do deski. Dzięki. Tam się coś poprzestawiało albo to czyjś żart. Tak na szybko poprawiłem ideę którą ktoś wpisał. Jest chyba lepiej ale muszę to jeszcze przemyślec. Jak coś jeszcze znajdziesz to pisz, dzięki
MSC

md1974 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-05-2016, 23:04   

Janie, nie przyszło Ci do głowy, że może to osoby, które zawitają w okolice twojej bazy nie są w stanie odpowiedzieć na twoje proste pytanie z kursu OWD? Może dlatego, że gdzieś w tamtej okolicy robiły wakacyjny kurs i ciekawsze było, czemu w sumie się nie dziwię, oglądanie kolorowych rybek niż uczenie czegokolwiek?
Dla mnie taka "promocja" to nie promocja bo musiałbym tam dotrzeć żeby zaoszczędzić nie płacąc za dzień nurkowy w twojej bazie a raczej nie bywam tam "przy okazji".

Pozdrawiam,
Mariusz

Jan Dudzinski 

Kraj:
Belgium

Wysłany: 16-05-2016, 07:37   Re: Kompletne bzdury i kłamstwa...

Yavox napisał/a:
Jan Dudzinski napisał/a:
A ja Ci zadam JEDNO pytanie z kursu OWD - uniwersalne

Zadzwoń do mnie. Zadam Ci jedno pytanie z tegorocznej matury. Warunek - podajesz imiona i nazwiska swoich nauczycieli z podstawówki i liceum, którzy byli odpowiedzialni za nauczenie Cię danego przedmiotu.

Obawiam się, że znajomość odpowiedzi może być w równym stopniu użyteczna w Twoim życiu, co znajomość odpowiedzi na Twoje pytanie w moim nurkowaniu :(

Widzisz jawoksie "- IXI sam pierze " ktoś to pamięta?
Jesteś bardzo inteligentną osobą ale dzień w którym pisałeś ten tekst chyba nie należał do Twoich "najmocniejszych...

Zauważ iż kursant od "bzdur i kłamstw" już siedzi cichutko - jakoś nie chwali się chociażby logbookiem swojgo "mistrza wody"
Pozdrowienia z BARDZO słonecznego Sharm - tym BARDZO w innym poscie..
Ostatnio zmieniony przez Jan Dudzinski 16-05-2016, 07:37, w całości zmieniany 1 raz  

Yabulon 

Stopień: RD
Kraj:
Poland

Wysłany: 16-05-2016, 14:01   

Bardzo was proszę, ignorujcie tego debila bo jemu tylko chodzi o wywołanie dyskusji. Ktoś na którymś forum ma podpis bardzo adekwatny do tego typu dyskusji.
"NIE DYSKUTUJCIE Z IDIOTĄ, BO SPROWADZI WAS DO SWOJEGO POZIOMU A NASTĘPNIE POKONA DOŚWIADCZENIEM"

Arczi 

Stopień: PADI OWD, Nitrox
Kraj:
Poland

Wysłany: 16-05-2016, 21:08   

Yabulon, przepraszam muszę:)
Jan Dudzinski, oprócz forum, hobby itd. mam również życie osobiste, pracę, rodzinę i nie mogę codziennie odwiedzać forum. Z jednej strony cieszy mnie fakt, że Ty na to masz czas, choć może to znaczyć również, że Twoja mega bajkowa baza nie ma ruchu. Ciekawe dlaczego, może tak jak wspomniałwiecznychlopiec, jesteś również na elitarnej czarnej liście - taki mały off top odnośnie
Cytat:
Zauważ iż kursant od "bzdur i kłamstw" już siedzi cichutko - jakoś nie chwali się chociażby logbookiem swojgo "mistrza wody"
Pozdrowienia z BARDZO słonecznego Sharm - tym BARDZO w innym poscie..

Wracając do tematu, tak an szybko: Centrum Nurkowe wybierałem nieco ponad miesiąc ponieważ chciałem dobrze trafić i tak też się stało.
Dalej...nie zgadzam się również na jakieś Twoje chore podchody w zadawanie pytań itd. Dlaczego? A dlaczego choćby nie odpisałeś wiecznychlopiec na jego propozycję? Nie udzielam się dużo na forum, ale dużo czytam i wiem że propozycji miałeś dość sporo a z żadnej nie skorzystałeś. Skorzystasz, zobaczę np. film tak jak pisał wiecznychlopiec wrócimy do Twojej propozycji.
I tak swoją drogą...https://www.divessi.com/divecenter kurczę no jakoś nie mogę znaleść na stronie SSI Twojej bazy w SSH, dlaczego?:(
AMEN.
Kończę tę dyskusję ponieważ robi się off top.

Wracając do pytania napiszę jeszcze raz, WAŻNY JEST DOBRY INSTRUKTOR
Ostatnio zmieniony przez Arczi 16-05-2016, 21:40, w całości zmieniany 1 raz  

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu