Witam
Wlasnie skonczylem kurs OWD, ktory odbyl sie na Zakrzowku i jestem aby po dwoch porzadniejszych nurkowaniach, po ktorych czuje straszny niedosyt. Chce nabierac caly czas doswiadczenia, abym poczul sie pewniej i mogl robic kolejne kursy! poniewaz, zawsze powinnismy nurkowac z partnerem/partnerka wydaje mi sie to ciezkie do zrealizowania, poniewaz nikt z moich znajomych nie nurkuje. Mam nadzieje, ze uda mi sie to szybko zrealizowac
Rzeczywiscie mozesz miec nieco pod gorke, jezeli mieszkasz w Dzialdowie. W rejonie Brodnicy ciezko mi bylo znalezc partnerow, choc potem sie okazalo, ze w jednak nurkowie sa. Niby duzo jezior, ale nie ma jakiegos klubu czy w ogole nawet typowej dzialanosci komercyjnej w sensie nurkowym.
Najblizej zawsze mi bylo do bazy na Nartach. W sezonie duzo nurkow sie tam kreci, zawsze mozna kogos poznac. Czesc z nich to stali bywalcy. Mozesz sie skontaktowac z Boskim Tadeo, ktory prowadzi baze i podpytaj sie.
Zalezy jaki mobilny jestes, to wtedy opcja z Zatoka Gdanska - Helem jest tez dosc dobra. Mozesz zwyczajnie wykupic wyjazd z jakas szkola w sumie z dowolnego miasta i spotkac sie z nimi na miejscu. Z reguly wiekszosc wyjazdow w cenie obejmuje to co dzieje sie na miejscu, a dojazd i tak na wlasna reke. Przejedziesz sie raz czy dwa razy, to kogos poznasz
Ja nie balem sie pojechac np. do Jasy w Jastarni samemu i zawsze do kogos dalo rade sie podczepic i pare interesujacych kontaktow zostalo.
Niestety poczatki potrafia byc ciezkie i trzeba troche sie otworzyc i poeksperymentowac z roznymi ekipami. Ale jezeli podoba ci sie nurkowanie, to sie nie zniechecaj, tylko probuj!
Wiek: 53 Dołączył: 15 Mar 2016 Posty: 35 Skąd: Skierniewice
Wysłany: 15-06-2016, 13:44
Czyli masz problem podobny do mojego. Też mam kłopot ze znalezieniem partnura. Kurs skończyłem na początku maja. Na razie 1 nurkowanie i to odpłatnie z instruktorem. Dodatkowym moim problemem jest brak sprzętu i praktycznie 1 baza nurkowa w promieniu 150 km (j.Białe) gdzie mogę wypożyczyć sprzęt. Ale nie zrażam się. Mam nadzieję że w następnym sezonie nurkowym skompletuję sprzęt, a wówczas powinno być łatwiej.
Panowie, takich historii jak wasze niestety jest wiele. Watek kilka razy poruszany juz na forum, mozna sobie poczytac.
Ja trzymalem sie szkoly, gdzie zrobilem OWD i niestety potem nie bylem zadowolony z obrotu sprawy, gdyz to przypominalo fabryke i zgraje ludzi ze sprzecznymi interesami. A jeden drugiego.
Kilka wyjazdow pozniej juz jednak znalem kilkoro ludzi, ktorzy dostrzegali te same defekty. Juz pare nurkowan bylo na karku, wiec i odwaga wieksza, zeby pojechac na wlasna reke do jakiejs bazy i sprobowac. Strach troche byl, ale jezeli robi sie wszystko rozsadnie, to efekty tez sa i nurkowanie jest coraz przyjemniejsze. Kolejne kursy, juz ostrozniej dobrani instruktorzy i jakos to poszlo...
Niestety z dzisiejszej perspektywy widze, ze bylo to dosc nieefektywne finansowo i w ogole bym to zrobil inaczej. Tylko powiedzcie gdzie nie trzeba zaplacic tzw. frycowego Jeden sie zrazi, jeden nie i tak to bywa.
Przenoszac sie za granice bylo to samo. Praktycznie start od zera. Sie nie poddalem i jest dobrze. Wytrwalosci chlopaki!
Wysłany: 15-06-2016, 15:49
masz około 100 km do Dębowej Przystani, w Sorkwitach gdzie jest baza nurkowa, tak jak i na Kólkę , wszędzie sporo ludków, infrastruktura ze spaniem, na piechcin koło 180 km, pojedź, poznasz ludzi i się gdzieś dokleisz, nie marudzimy, nurkujemy
Jesli wroce do swojego miejsca zamieszkania to chetnie sprawdze te siedziby. Zapomnialem dodac, ze obecbie znajduje sie w Holandii j bardzo bym byl szczesliwy jesli ktos z tego kraju by mial ten sam problem
Jesli ktos chcialby sie umowic na wspolne nurkowanie to jesli chodzi o Holandie to jestem caly czas dostepny, a jesli chodzi o inne kraje tj. Polska, Francja, Anglia, Hiszpania to chetnie czas moge poswiecic we wrzesniu, kiedu to bede mial dwu tygodniowy urlop
Czekam ze zniecierpliwieniem na chetnych
Wiek: 53 Dołączył: 15 Mar 2016 Posty: 35 Skąd: Skierniewice
Wysłany: 17-06-2016, 09:23
Fiktor napisał/a:
Na Rydwan masz ~36km, do Wapiennika ~100km, poczytaj o Grupie Eksplorującej Podwarszawskie Nurkowiska - nie masz źle.
Pewnie, że nie mam źle. Początki wszędzie są trudne. Myślę, że z upływem czasu będzie coraz łatwiej o partnera nurkowego. A o GEPW na pewno poczytam. Pozdrawiam.
taaaa.... a i ja szukam kogoś "światłego" bo mam pare pytań jako nowicjusz
ja na razie bez butli penetruje ale z chęcią pokaże swoje okolice miejscóweczki ....
pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko