Strona Główna FORUM-NURAS
Forum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Co i dlaczego pokazał mój komputer?
Autor Wiadomość
steve1973 


Stopień: Ext. Range
Kraj:
Poland

Dołączył: 29 Wrz 2013
Posty: 282
Skąd: Gliwice
Wysłany: 12-05-2020, 21:32   Co i dlaczego pokazał mój komputer?

Cześć
Mam taki mały problem, a właściwie pytanie: co i dlaczego pokazał mój komputer?
Może ktoś już "rozbierał" podobne zagadnienie i może pomóc bo jednak chciałbym znać swój sprzęt celem bezpiecznych nurkowań.
W instrukcji obsługi nie znalazłem niczego co by mi pomogło odpowiedzieć na pytanie, a dyskusja z kumplami pozostawiła moje pytanie otwarte.

Na początek dane o nurkowaniu:
- głębokość maksymalna 39m, głębokość średnia 20,6m;
- pierwsze nurkowanie w tym dniu- poprzednie nurkowanie ponad 10 dni wcześniej,
- nurkowanie "relaksacyjne"- bez run time, tylko na komputer. W parze tylko ja miałem gaz deco (partnur na powietrzu)
- całkowity czas nurkowania 52 min,
- gazy: powietrze i EAN50 (dokładnie EAN50 wg analizatora),
- komputer Shearwater Perdix: gazy wprowadzone prawidłowo i przełączone prawidłowo, GF 30/80, zasolenie: woda fresh, czujnik wysokości nurkowania: auto, ppO2 denne- 1,4; ppO2 deco- 1,6. Profil nurkowy- wg dna na Honoratce (tor głęboki z kontenerem). Algorytm dla obiegu otwartego.

Opis co się zdarzyło:
Wynurzamy się. Na 18m zdecydowałem się przejść na EAN50. Procedura zrealizowana, komputer przełączony- wszystko ok z komputerem (normalnie liczy deco). Podnosimy się do 17m i zostajemy tam ok. 2 min- wszystko ok z komputerem (normalnie liczy deco- nawet 1 minuta przybyła). Zainteresowało mnie coś na dnie i schodzę do 18,5m.
W tym momencie komputer pokazuje mi alarm przekroczonego ppO2- 1,4.
Trochę się zdziwiłem, podniosłem się, zatwierdziłem alarm. Do końca nurkowania bez żadnych dziwnych sygnałów od strony komputera (żadne obliczenia nie wzbudziły moich wątpliwości). Nurek zakończony bezpiecznie i cel nurka tj. pokoronawirusowy relaks osiągnięty.

Analiza w domu:
1. Co to za alarm? Jak liczy komputer?
2. Fakty: komputer dobrze pokazał przekroczone ppO2 1,4 po opadnięciu na głębokość 18,5m (moim zdaniem potwierdza to tylko, że czujnik ciśnienia w kompie działa prawidłowo).
3. Komputer właściwie pokazał alarm ale tylko wtedy gdy przyjął, że dla fazy dekompresji ppO2 wynosi 1,4, a tymczasem w ustawieniach zadałem mu dla tej fazy ppO2=1,6.

I dochodzimy do zasadniczego pytania:
a) co tak naprawdę pokazał mój komputer: zwrócił mi uwagę- "chłopie, wstawaj, coś jest nie tak"?
b) lub z uwagi na fakt, że zmiany gazu dokonałem poza obszarem "best mix" przyjął do obliczeń ppO2=1,4 dla całego nurkowania?

Napisałem do producenta w tym zakresie ale nie wiem czy i kiedy otrzymam odpowiedź, a nie ukrywam, że ten alarm mnie intryguje, bardzo intryguje.

Ktoś coś?
 
 
Mieciu 



Kraj:
Poland

Wiek: 37
Dołączył: 14 Sie 2013
Posty: 397
Skąd: Białystok
Wysłany: 13-05-2020, 09:05   

Nie wiem czy to coś pomoże, ale w heinrichs meinkampf każdy wpisany gaz możesz przyporządkować do grup: first,travel,deco,disabled
Dla first/travel masz wtedy warningi od 1.4 dla deco 1.6 - to jedyne co przychodzi mi do głowy.
Może być też, że masz dodatkowo parametr max depth który ustawił Ci się na 18m (ppo2 1,4)

Sprawdź jak wpisałeś ta 50tkę.
 
 
 
Karollo 

Stopień: Adv TMX
Kraj:
United Kingdom

Dołączył: 06 Sie 2014
Posty: 247
Skąd: Midlands
Wysłany: 13-05-2020, 15:12   

Jak dla mnie nie byles dla komputera w fazie deco. Dlatego pokazywal alarmy dla fazy dennej.

Proste pytanie, czy kiedy zdecydowales sie przejsc na EAN 50, to czy w ogole komputer pokazywal ci jakies przystanki do wykonania? moim zdaniem nie. Faza deco zalacza sie jezeli przynajmniej bedzie do wykonania 1 minuta na ostatnim przystanku a gaz aktywny bedzie gazem deco.
 
 
steve1973 


Stopień: Ext. Range
Kraj:
Poland

Dołączył: 29 Wrz 2013
Posty: 282
Skąd: Gliwice
Wysłany: 13-05-2020, 16:11   

Na komputerze miałem 5 min deco na 6m
 
 
Karollo 

Stopień: Adv TMX
Kraj:
United Kingdom

Dołączył: 06 Sie 2014
Posty: 247
Skąd: Midlands
Wysłany: 13-05-2020, 17:18   

Hm... to dziwne, nie wiem w takim razie co sie tam wydarzylo. Wydawalo mi sie, ze sherwatera calkiem dobrze rozumiem ;)

co do pytan, mysle, ze a i b nie maja miejsca.

a nie, gdyz komputer po prostu liczy dla biezacej mieszanki dostraja kalkulacje i tylei nie wola, ze hej, co tam? jezeli by tak bylo, to praktycznie wszystkie moje deco by tak wolal i kwestionowal moje profile ;) deco robie na granicy czerwieni dla ppo2 ustawiajac dla deco 1.65 zeby stale sie ta czerwien nie swiecila.

b tez nie, gdyz nie ma mechanizmu penalizacji. mogloby sie tak wydawac, jezeli nie wpadles w deco i dlatego pokazywal jakbys byl stale w fazie dennej na 1.4. skoro miales przystanki widoczne na 6m, to byles w deco.
 
 
Fiktor 


Stopień: OWD
Kraj:
Poland

Wiek: 50
Dołączył: 21 Kwi 2014
Posty: 310
Skąd: Warszawa
Wysłany: 13-05-2020, 18:38   

5 minut na 6m to może być po prostu przystanek bezpieczeństwa?

"6.1. Safety StopA safety stop is an optional stop added to all dives before surfacing. Safety stops can be set to fixed times of 3, 4, or 5 minutes, set to adapt based on dive conditions, or turned off completely. See System SetupDeco Setup for options."
 
 
steve1973 


Stopień: Ext. Range
Kraj:
Poland

Dołączył: 29 Wrz 2013
Posty: 282
Skąd: Gliwice
Wysłany: 13-05-2020, 19:07   

Karollo. No właśnie dziwne i zaskakujące. Chyba bez info od producenta się nie da.

Fictor. Kompa mam ustawionego w trybie technicznym, a nie rec- i nie mam dodanych żadnych minut na przystanek. Ponadto mam ustawiony ostatni przystanek deco właśnie na 6m (nie przywrocilem 3m po nurkowaniach w Baltyku)

[ Dodano: 14-05-2020, 10:00 ]
Wszystko już jest jasne.
Na podstawie informacji od producenta
Komputer liczył i pokazał alarm zgodnie z założeniami. W konfiguracji i ustawieniach nurkowych ppO2 dla fazy dennej było ustawione jako parametr ppO2 max =1,4. Niezależnie od tego, że algorytm przechodził do obliczeń w fazie dekompresji to prowadził również obliczenia w tle i stąd alarm.
Ta "niedogodność" została wyeliminowana w najnowszej aktualizacji poprzez zdefiniowania parametru dla fazy dennej jako ppO2 = 1,4 ale nie "max" a "MOD".
Pozostało mi ściągnąć aktualizację softu.
 
 
Karollo 

Stopień: Adv TMX
Kraj:
United Kingdom

Dołączył: 06 Sie 2014
Posty: 247
Skąd: Midlands
Wysłany: 14-05-2020, 13:12   

Safety stop juz odrzucilem na poczatku, po prostu shearwater tak ma w trybie deco, ze pokazuje ilosc czasu na przystankach przed safety stopem. Takze to jest jasne.

Natomiast stale nie rozumiem czym spowodowany byl twoj alarm 1.4. Nie mam najnowszego softu, deco nura robilem juz jakis dluzszy czas temu z wiadomych powodow ;) I jakos bylo zawsze ok.

Zachowanie komputera rozbilbym pomiedzy dwa przypadki:

1. Deep Air dive - w zasadzie nikt nie robi best mixu tylko sie leci na powietrzu, a potem jeden albo dwa gazy deco. To oznacza, ze tylko nurki po maksie na 56m moga otrzec sie o alarm 1.4. Potem EAN50 zazwyczaj na 21.5m i wtedy juz dzialal alarm ppo1.6 dla deco. To samo w przypadku pozniejszego przelaczenia np na tlen na 6m. Takze sytuacja chyba dokladnie podobna do Twojej i nigdy mi sie nie swiecil alarm np na 19m dla ean50. Dlatego rozlozylem rece.

2. TMX dive - dla bottom ostrzezenia dzialaja w sposob lepiej widoczny, bo czesto dobiera sie best mix, zeby jakos przyoszczedzic na helu, lepiej sie dotlenic itd. Wtedy tez bottom dobrze dzialal na 1.4 Zaburzenie wystepowalo np przy zmianie na travel. Zazwyczaj cos tam sie swiecilo, ale w tym momencie czlowiek lecial na autopilota zgodnie z RT - zmiana gazu w paszczy, zmiana gazu na kompie i dalej. Potem sie to juz normalizowalo w sposob taki sam jak dla nurka na powietrzu.

Nowy update trzeba bedzie przecwiczyc kiedys w praktyce :)
 
 
steve1973 


Stopień: Ext. Range
Kraj:
Poland

Dołączył: 29 Wrz 2013
Posty: 282
Skąd: Gliwice
Wysłany: 14-05-2020, 13:52   

U mnie też zawsze było ok i dlatego zaskoczył mnie ten alarm na 1,4.
Jedyna różnica mojego ostatniego nurka wobec wszystkich wcześniejszych jest taka, że na tym nurku, zamiast stać w miejscu lub iść w górę, to opadłem w dół.
Spójrz na modyfiakcję parametru ppO2 dennego: obecnie w miejsce "ppO2 max" jest "ppO2 MOD".
Moim zdaniem to może wyjaśniać mój alarm.

Ps. jest jeszcze inna opcja, którą właśnie testuję, mianowicie awaria komputera. Zrobiłem już chyba z 8 prób i za czorta nie mogę zaktualizować softu
 
 
wiecznychlopiec 



Stopień: Seal Team PADI
Kraj:
Poland

Dołączył: 22 Cze 2011
Posty: 850
Skąd: Szczecin
Wysłany: 14-05-2020, 14:08   

steve1973 napisał/a:
Zrobiłem już chyba z 8 prób i za czorta nie mogę zaktualizować softu


normalne... jeśli robisz to przez komórkę, tak samo jak pobieranie logów. Działa to strasznie kapryśnie. Najlepiej działało mi z kompem stacjonarnym i ich pestką. Te same zabawy na komórkę są dużo bardziej męczące.
 
 
steve1973 


Stopień: Ext. Range
Kraj:
Poland

Dołączył: 29 Wrz 2013
Posty: 282
Skąd: Gliwice
Wysłany: 15-05-2020, 12:02   

wiecznychlopiec napisał/a:


normalne... jeśli robisz to przez komórkę, tak samo jak pobieranie logów. Działa to strasznie kapryśnie. Najlepiej działało mi z kompem stacjonarnym i ich pestką. Te same zabawy na komórkę są dużo bardziej męczące.


Dzięki za podpowiedź. Udało się na kompie stacjonarnym, przy czym warto zwrócił uwagę, że kompy stacjonarne tylko z systemem operacyjnym Win 8 (w górę) widzą nasze shearwatery. Trochę mi to zajęło zanim dotarła do mnie ta, jasno zakomunikowana na stronie producenta, informacja.
 
 
wiecznychlopiec 



Stopień: Seal Team PADI
Kraj:
Poland

Dołączył: 22 Cze 2011
Posty: 850
Skąd: Szczecin
Wysłany: 15-05-2020, 13:16   

mam win 7 i dział (ło) - bardzo dawno tego nie robiłem :) teraz już tylko kom
 
 
Gracz 

Kraj:
Poland

Wiek: 51
Dołączył: 29 Gru 2006
Posty: 68
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 15-05-2020, 21:33   

Jedno jest dobre, że odpowiadają (firma) błyskawicznie.
Drążyłem inny temat i byłem pozytywnie zaskoczony.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi
umieszczanych przez użytkowników na Forum. Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24
godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.

Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki.
Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko
FORUM-NURAS topic RSS feed