Wysłany: 02-08-2003, 14:38 latarka - jak samemu zrobic?
witam,
od pewnego czasu kompletuje sprzet i pomyslalem ze dobrym rozwiazaniem byloby posiadanie latarki - takiej mocnej. mam jednak z tym problemy, primo nie mam kasy - postanowilem wiec sprobowac sklecic ja samemu. tu pojawia sie drugi problem, nie mam o tym zielonego pojecia. moze to wstyd ale w materii latarek (te wszystkie led, hidy czy co tam jeszcze tez za bardzo sie nie orientuje; ktos powie ze po co sie za to biore - bo mozna sie chyba tego jakos nauczyc, prawda?).
myslalem o latarce z osobnym akumulatorem i palnikiem na kablu. czy ktos ma pomysl, albo ma moze instrukcje a'la Adam Slodowy jak cos takiego zrobic (longluk napewno ma ale pewnie nie zdradzi tajemnicy )(czy to jest wogole oplacalne?).
za wszelkie porady bardzo dziekuje.
całkiem niedawno na pl.rec.nurkowanie była opisana taka tania latarka
uruchom google i wyobrażnie, a na pewno znajdziesz. Jeśli dobrze pamiętam koszt nie przekraczał 100 zł. Był to po prostu akumulator kawałek kabla i żarówka z odblaśnikiem. Żadnej obudowy. Chyba idealne rozwiazanie na latarkę mając niewiele funduszy. A jeśli chodzi o latarki longluka to zapewniam Cię że koszty wcale nie sa takie niskie. Dlatego też sprzedaje On te latarki za około 900zł.
troche sie w miedzyczasie po sieci rozejrzalem i juz conieco wiem. szczegly pozniej .
a jak narazie to chcialbym sie zwrocic z prosba:
czy jest na Forum jakis szczesliwy posiadacz ksiazki autorstwa Steve Lindblom'a "THE DIVELIGHT COMPANION". a jesli tak to czy bylby tak mily i umozliwil zdobycie jej kserokopii?
pozdrawiam
Wiek: 51 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 03-08-2003, 18:39
@anton: IMHO ksiazka ta jest nie warta papieru na ktorym jest wydana. Opisz wiecej co masz w planie, a napewno dosiesz podpowiedzi jak sie do tego zabrac.
Wiecej szczegolow mozesz podpatrzec na moich konstrukcjach:
Standartowy palnik:
HID
Oraz porownanie: 50W halogen 10° kontra 10W HID 13°
ok. poszperałem troche w sieci i już skonkretyzowałem swoje marzenia na temat tego co chce samodzielnie sklecic:
- halogen 50 W
- aluminiowy pojemnik na Aku zelowo-olowiowy 12 V 7,2 Ah
- zamykanie deklem na 2 zatrzaski (to chyba lepsze od wkrecania)
- dekiel nie musi miec wejscia do ladowania, wystarczy mi tylko dlawik na kabel do zarowki
- bardzo wazne by mial plynna regulacje sily swiecenia zamontowany na lampce a nie na puszce (ta chce przymocowac pewnie gdzies w okolicy butli z powietrzem)
to tyle. prosilbym o wskazowki zwlaszcza do ostatniego punktu, bo wogole nie mam pojecia jak sie do tego zabrac. i jeszcze jesli ktos mialby patent na obudowe do zarowki (tak a'la palniki firmy Lola lub podobne)
pozdrawiam,
wynalazlem cos jeszcze. otoz na Twoich zdjeciach jest lampa HID. slyszalem ze zarowki tego typu sa okropnie drogie. znalazlem je na allegro za 59 zl, ale nie wiem czy to jest to samo - pisza ze HID, 90 W, rozne typy H1-H7 i inne (nie wiem co oznaczaja te skroty). czy w sowich konstrukcjach uzywales takich zarowek czy innych - czy da sie zrobic do niech plynna regulacje mocy?
dzięki,
Lobster a co powiesz na temat tej zarowki: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=15060313 - sam juz nie wiem, pisza ze xenon HID. maja oznaczenie H1-H7, czyli halogeny jak twierdzisz. czy ktos moglby mi powiedziec co to naprawde jest i czy da sie do mojej latarki wsadzic?
PS.
oczywiscie nie jestem spokrewniony z osoba z aukcji
Wiek: 51 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 04-08-2003, 17:51
@ Lobster: w ksiazce tej nie bylo dla mnie zadnych nowych informacji. Wiekszosc zawartych w niej opisow i rozwiazan jestes w stanie znalesc w sieci.
Jesli chodzi o palniki HID istnieje mozliwosc regulacji mocy, ale jest to juz elektronicznie "wyzsza szkola jazdy". Mam wlasnie na biurku taki projekcik...
Cena palnika ktory widac na zdjeciu powyzej to ok. 100 Euro (lacznie z konverterem DC/DC).
Wysłany: 05-08-2003, 20:29
martin napisał/a:
Oraz porownanie: 50W halogen 10° kontra 10W HID 13°
orzel123 [Usunięty]
Wysłany: 06-08-2003, 09:03
ups, przez te wielkie zdjęcia nie zauważyłem podpisu
Andrzej Król [Usunięty]
Wysłany: 16-01-2005, 19:30
Jeżelisą zainteresowani tematem tego posta, to wlasnie zrobilem HIDa z samochodowego zestawu, za około 400 zlotych, za wszystko
Świeci jak jasna cholera, na razie po probach na 30m.
Parametry:
Zasilanie 12V
Bateria 6 Ah
Czas świecenia 1h20 min
Moc 35W, przy żarówce kolegi halogen 50W, Halospot 111 IRC, czyli jednej z jaśniejszych barwowo, jak halogen przy świeczce
Jeżeli ktoś mnie oświeci, jak wstawiać zdjęcia na Forum, pokażę i podziele technologią "produkcji"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko