Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: DarekS
05-12-2011, 19:19
Malediwy
Autor Wiadomość
Piotr Borowiec
[Usunięty]

Wysłany: 23-12-2004, 14:28   Malediwy

Czołem nureczki i nurkowie!!! Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jakie są warunki nurkowe na Malediwach. Słyszałem, że ten rejon wymaga dobrej techniki ponieważ są bardzo silne prądy i jest to jedynie zabawa dla doświadczonych nurków. Czy ktoś tam nurkował, zna bazy może polecić którąś z wysp?

Scyzo 

Stopień: mam
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-12-2004, 23:26   

Cześć, byłem na Malediwach w grudniu 2003, na North Male, wyspa Bandos, ok. 40 min. łodzią od stolicy. Dzisiejsza Wyborcza informuje, że 75% atoli ucierpiała po tsunami. Jeśli mimo to interesuje Cię wyjazd w te strony to daj znać - chętnie napiszę Ci o wrażeniach z wyjazdu :cool: .

yvette
[Usunięty]

Wysłany: 28-12-2004, 11:08   

moze w takim razie tu opiszesz -ja tez chetnie poczytam... ;-) a moze masz jakies fotki ??

Tomek G. 

Stopień: P3
Wysłany: 29-12-2004, 20:48   

Byłem tam trzy razy. Ns atolu północnym Summer Island, atolu Południowym Lohifushi i ostanio w listopadzie na Komandoo (45min. hydroplanem od stolicy Male). Wszystkie ww wyspy działają. Fala przeszła podtapiając je w pewnym stopniu. Mam kontakt z bazą nurkową na Komandoo www.prodivers.com Jeżeli chodzi o warunki nurkowe, to na każdym atolu można spotkać "inne" życie. Na Lohifushi dużo nurkowań w silnych prądach, w kanałach pomiędzy wyspami i tam "duże" rybki - rekiny,napoleony. Na Summer Island blisko Bandos (byłem tam na wycieczce z naszej wysepki) dużo małych kolorowych rybek, ale trafiło się też stado mant i to na rafie przybrzeżnej. Na Komandoo wszystko zależy od doświadczenia nurka, mają dwie łódki dhoni i mogą dzielić nurków na mniej lub bardziej zaawansowanych. Do tzw. shipyard jest tylko 15min. "leżą" tam dwa wraki tuńczykowce, jeden wystaje z wody, oba pięknie obrośnięte koralami. Nukowanie w tzw. Kuredu Express robi wrażenie, byłem tam dwa razy i za każdym razem było dużo rekinów i to bardzo blisko.Generalnie nurkowanie na Malediwach tylko do 30m takie przepisy, każdy znajdzie coś dla siebie, wszystko zależy od chęci i doświadczenia.Na stronie www.maldives.at znajdziesz listę ośrodków, które zostały w mniejszym lub większym stopniu uszkodzone, a na stronie www.visitmaldives.com możesz sprawdzić pogodę i wiele innych ...
Pozdrawiam

Piotr Borowiec
[Usunięty]

Wysłany: 02-01-2005, 12:21   dzięki

Dziękuje za podpowiedzi. Scyzo prosze powiedz czy tam są bardzo silne prądy? Obydwoje z partnurką posiadamy stopień OWD, zrobiny w 2003 w akwarium (jak niektórzy mawiają) partnurka zrobiła w Egipcie ja w Chorwacji. Tomek napisał, że to zabawa dla doświadczonych nurków, nie uważam nas za takowych i nie chciałbym żeby nasz wyjazd zakończył się snurkowaniem na lagunie. Czy znajdziemy tam warunki w których sobie poradzimy? Czy może należało by pieniądze przeznaczyć na spokojne safari nurkowe w Egipcie? Pozdrawiam serdecznie wszystkich w Nowym Roku.

Cezary Kędzia 

Stopień: DiveMaster PADI EAN
Kraj:
Poland

Wysłany: 02-01-2005, 18:48   

Witaj !
Z tym spokojnym akwarium w Egipcie to bym nie przesadzał. Nic bardziej mylnego. Wszystko zależy od pory roku i pogody. Morze Czerwone jest bardzo nieprzewidywalne i prądy sa w nim takie że fiu fiu..... i to często zminiające kierunki. Przed 2 tygodniami wróciłem z Hurghady i powiem Ci że na spokojnej przeważnie Gocie Abu Ramada trafiliśmy na takie prądy , że kursanci OWD byli tak zmęczeni prądami które napotkaliśmy w drodze powrotnej i trzeba było ich wciągać na łódź.

Pozdrawiam

Piotr Borowiec
[Usunięty]

Wysłany: 02-01-2005, 21:42   

No wiem, ale spotkałem się z różnymi opiniami na temat odbycia kursu w wodzie gdzie widać na 30m, że wole odrazu przyznać się gdzie zdobyłem certyfikat.
Zaraz po ukończeniu kursu miałem przyjemność nurkować w Chorwacji przy dużej fali w silnym prądzie, ale słyszałem że na Malediwach prądy w których się nurkuje nie można porównywać z tymi z Egiptu czy Chorwacji. Dlatego szukam kogoś kto tam był i moze to w jakiś sposób określić. Czekam może Scyzo coś mi napisze lub Tomek myśle, że Yvette też chętnie poczyta. Pozdrawiam

Tomek G. 

Stopień: P3
Wysłany: 02-01-2005, 23:36   

Witam. Czarek ma rację w Egipcie też potrafi "dmuchać". Jak już pisałem, na Malediwach jest dużo możliwości wyboru.Dive master najpierw sprawdza w którą stronę jest prąd i tak stara się ustawić nurkowanie, żeby ludziska się nie zmęczyli za bardzo (w końcu przyjechali odpocząć...). Jeżeli masz możliwość to się nie zastanawiaj tylko jedź, z tego co piszesz, nurkowałeś już w prądzie, dasz sobie radę. Niestety nie mam cyfrówki ale postaram się zeskanować kilka zdjęć.

erros 

Stopień: takie tam...
Wysłany: 02-01-2005, 23:39   

Może to Ci pomoże, może nie, ale poznałem dziewczyne z owd, ktora była na Malediwach dwa razy i nie radziła sobie najlepiej pod wodą, a mimo wszystko była bardzo zadowolona z nurkowań i wrociła tam po dwóch latach przerwy w nuraniu. Wnioskuje z tego że każdy znajdzie tam coś dla siebie i bez obawy, powinniście sobie poradzić...

pozdrawiam

Matti
[Usunięty]

Wysłany: 10-01-2005, 11:53   

Witaj,

Bylem, nurkowalem (co prawda 4 lata temu) - w części poludniowej. Z dive side'ami jak wszędzie. Są takie gdzie walczy się z prądem, są spokojne i jak to nazywasz "akwariowe". Ciekawą opcje oferowalo EuroDivers - mają tam kilka baz - można bylo wykupić pakiet i zaliczyć nurki z różnych baz w róznych rejonach.

Piotr Borowiec
[Usunięty]

Wysłany: 10-01-2005, 20:33   

Bardzo wszystkim dziękuje, teraz mam jaieś rozeznanie. Dzięki że mżna liczyć na was pozdrawiam wszystkich, pogoda nas rozpieszcza to może spotkamy się niebawem koło jakiejś wody. Przyjeżdżajcie na Dolny Śląsk mamy tu kilka fajnych kamieniłomów.
Ostatni słyszałem miłe pozdrowienie "DARZ NUR"

marek Rokowski 

Wysłany: 02-02-2005, 11:04   malediwy

jak chodzi o alediwy- to chyba najsensowneijszą formą będzie jednak safari nurkowe
byłem w styczniu w hurghadzie i jak nasłuchałem się opowieści Piota i magdy Pazolów -postanowiłem do nich dołączyć na kolejną edycje 8maja... ech , juz nie mogę się doczekać :)

jeśli chcesz jakiś dodatkowych info nt warunków na malediwach (w eronei gdzie się wybieramy, łodzi etc) -napisz - postaram się odpowiedzieć

Piotr Borowiec
[Usunięty]

Wysłany: 10-02-2005, 15:46   

dzięki bardzo, ale narazie mam bardzo dużo pracy i wyprawa w tropiki musi zaczekać do lata. Pozostaje mi nuranie w polskich zbiornikach bo czsu mam jeden lub dwa dni. Myśle że dopiero wiosną zaczne się rozklądać, ale oczywiście wielkie dzięki Marek.
Piotr

marek Rokowski 

Wysłany: 31-05-2005, 19:58   

witajcie :)
dwa tygodnei temu wróciłem z safari nurkowego na Malediwach...
było... Boosko!
reiny, orlenie, manty,tysiące małych neibieskich triggerfishy, stada zółtych sweetlipsów, krewetki, langusty, dywany ukwiałów ...

nocny nurek zostawil najbardzeij neizapomniane wrazenie: pierwszy raz pod wodą poczułem że może mnei coś napocząć... polujące mureny (agresywne!) i rekiny wyskakujące tuż przed twarzą w świetle latarki...Mało się nie utopiłem ze smiechu kiedy Pite pokazał mi nowy rosyjski znak nurkowy wywodzacy sie z okolic Brothers Islands w Egipcie: to taka OK-ejka ale kciuk i wskazujacy palec złożone są w dziobek jakby sie trzymało igłe i cos kłuło (ruch tam i z powrotem) a znaczy:
Charaszo - no niemnożka straszno... :)

ech, co tu gadać - jak macie ochotę - zapraszam na zdjęcia:

http://www.forum-nuras.com/s...ane_m/index.htm

emipe 

Wysłany: 07-06-2005, 12:39   

zdjecia super

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu