Wiek: 66 Dołączył: 14 Mar 2003 Posty: 506 Skąd: warm-mazurskie
Wysłany: 17-02-2005, 18:01
Witam
MTBiker - najprawdopodobniej nie o Ciebie chodziło przy zamykaniu ftp ale o dyskusję między Tomkiem a Markiem na temat umieszczenia na stronie oprogramowania i praw autorskich (wątek usunięty). Po ostrych słowach na temat ich łamania umieszczając w necie oprogramowanie, Administrator zdecydował się na zamknięcie ftp i niestety miał rację - robić coś społecznie i jeszcze być narażonym na pozew o łamanie praw autorskich - średnia przyjemność
Pozdrawiam
Łukasz
Wysłany: 17-02-2005, 18:56 Zamknięcie FTP
Witam
Drogi mój imienniku. Zaczęło się,jak wspomniał Pitt, od tego, że Marek zaczął udostępniać jakieś pliki na swojej stronie. Tomek Ż zaczął mu ubliżać z tego powodu. Potem pojawiła się kwestia tej nieszczęsnej instrukcji do Sunnto. Ty zacząłeś z kolei bronić praw autorskich TP. Tak naprawdę to ani jedno ani drugie nie jest mi do niczego potrzebne. Program Decoplanner udostępniany przez Marka był ,z tego co wiem , uszkodzony i nie dało się go rozpakować, a instrukcja po polsku do Sunto nie jest mi potrzebna bo język angielski znam i przetłumaczyć taką instrukcję mógłbym sam.
W moje uwadze chodzi o to, że fora internetowe służą na całym świecie do wymiany informacji. Do dzielenia się doświadczeniem, do wymiany posiadanych filmów czy plików. Czasami brakuje nam czegoś, czego nie możemy zdobyć i inny nuras przychodzi nam z pomocą. Nie wiem czy pamiętasz rewolucje informatyczną jak się w Polsce zdarzyła na początku lat 90-tych. Czy była by możliwa bez korzystania z pirackiego oprogramowania. Czy ktoś kupiłby do domu komputer jeżeli program Windows czy WinWork kosztował kilka miesięcznych pensji? Ogromy postęp w informatyzacji nie dokonałby się bez korzystanie z pirackiego oprogramowania. Czasy się zmieniły, część społeczeństwa zaczęła bardzo dobrze zarabiać i stać je na kupno towarów, w tym oprogramowania, po cenach takich jak w USA. Wracając do nurkowania. Dzieląc się na ftp plikami takimi jak filmy, programy czy książki w formie cyfrowej, poszerzamy wiedzę i doświadczenie osób nurkujących w Polsce. Alternatywą dla przeczytania jakiegoś pliku ściągniętego z ftp , nie jest jego kupno, ale nie przeczytanie. Siła nabywcza naszych pensji nie jest jeszcze taka jak w reszcie EU. Udostępniając niektóre pliki w Internecie za darmo może ratujemy czyjeś zdrowie lub życie. Jeżeli ktoś kupił komputer Sunnto poza TP i nie ma instrukcji i nie zna angielskiego, nie zna nikogo kto mógłby przetłumaczyć mu instrukcje to ma wg. Ciebie nurkować na komputerze którego nie zna i nie rozumie? Firma Sunnto nie powinna narażać swoich użytkowników na takie ryzyko.
Na ftp dzieliliśmy się plikami od dawna. Do momentu gdy Tomek uznał że naruszone są prawa GUE i kiedy ty podniosłeś sprawę naruszania praw TP. Jak śledzę wypowiedzi Żaby to pewnie by na mój post odpowiedział „nie stać cię to nie korzystaj”. Łatwo jest tak się wypowiadać z pozycji człowieka którego stać. Ja wolałbym nie czytać potem informacji, że komuś się coś stało bo nie rozumiał instrukcji do swojego komputera (inna sprawa, że to straszna głupota nurkować i opierać się na wskazaniach komputera których się nie rozumie).
Konkluzja:
Forum jest po to by szerzyć wiedzę o nurkowaniu i nie powinniśmy mu zakładać kagańca wtedy kiedy narusza to jakieś interesy firm czy korporacji.
Tym razem interesy GUE i TP przeważyły, choć nie wiem, które miały większy wpływ na zamknięcie ftp.
Pozdrawiam
Tym razem interesy GUE i TP przeważyły, choć nie wiem, które miały większy wpływ na zamknięcie ftp.
Nie do końca przeważyły. U mnie na stronie dalej są programy Z-planer i GAP. Obydwa darmowe. Decoplannera chciałem umieścić, bo ktoś się o niego pytał. Swoją drogą jako program nie jest wart tej awantury jaka wokół powstała.
Wysłany: 18-02-2005, 08:49
Jako człowiek tzw. starej daty- czytaj zwolennika początku lat 90 -mam pytanie do naszych informatyków- czy nie można założyć ftp na serwerze, w kraju nie uznającym praw autorskich[ wiem , ze sa takie] i w ten sposób zakończyć problem?
Byłaby przydatna instrukcja, programy, filmy i nie byłoby problemów
Herr Owner,
a nie da sie otworzyc serwera pod DC++, ew Emule?
adres na stronie, i problem z glowy... na DC odpada problem czata od razu
(byle jaki jest - ale jest)... no i problem praw autorskich tez znika...
nie przyczepi sie zaden pies ogrodnika
Wysłany: 18-02-2005, 16:27
simar napisał/a:
od razu w obcym kraju... za granica...
Herr Owner,
a nie da sie otworzyc serwera pod DC++, ew Emule?
adres na stronie, i problem z glowy... na DC odpada problem czata od razu
(byle jaki jest - ale jest)... no i problem praw autorskich tez znika...
nie przyczepi sie zaden pies ogrodnika
Emule juz z założenia jest nielegalne i u nas ścigane. Zainstaluj sobie PerGuardian i zobaczysz jakie ida "zapytania" do emule.
Wysłany: 28-03-2005, 10:41
Silver111 podpowiedzial mi zeby zrobic upload przez WWW i chyba ma racje poniewaz czesc mniej doswiadczonych uzytkownikow miala problem z laczeniem sie przez ftp.
Obecnie dziala w wersji testowej upload pod adresem http://agy114.internetdsl.tpnet.pl/up/
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko