Wysłany: 17-03-2005, 11:41 Buty na Polskie wody 5mm czy może 6,5 mm?
Witam zastanawiam sie nad kupnem butów nurkowych z twardą podeszwą, meczy mnie myśl czy na polskie wody wystarczy 5mm neoprenu z zamkiem i zabespieczeniem przed cyrkulacją wody, czy moze kupic o rozmiar wieksze i dokupić skarpety 3 mm, a moze najlepiej bedzie jak wskocze w buciki z neoprenu o grubosci 6,5 mm. Jaka utrata ciepła jest na głebokosci 20 m nurkujac przez 30 minut, przeciez nogi chyba zamarzna w temperaturze 6-10 stopni C. Prosze was o dorode,moze jednak standardowe 5 mm starczy? a wy jakich uzywacie (grubosc w mm)?.
Pozdrawiam i czekam na rozwiniecie tematu.
moze macie jakies linki co do butów?
tak na marginesie to czy rekawice 5 mm też starczą?
Wysłany: 17-03-2005, 12:59
Płwyam w 3mm rękawicach nawet 40 i 50 i nie marznę 5 mm są wystarczające.
Buty 5mm zo zamniem i twarda podeszwą OK jeżeli marzniesz załóż zwykłe skarpety (to nic że zamokną i tak to ogrzana woda i brak przepływu utrzymują ciepło a nie grubość neoprenu !)
Wysłany: 17-03-2005, 22:18
Ciepłe butki to podstawa a jeżeli są dobrze dopasowane i do tego 5 mm to nie zmarzniesz,dobre rozwiązanie to gładka guma dobrze przylegająca do nogawek skafandra.Buty nie mogą być zbyt ciasne bo powstrzymują krążenie.Ale i tak najcieplej jest w suchaczu + grube skarpety z wełenki.
Pozdrawiam Sławek slawnur
sztywna podeszwa utrudnia dobre wysuszenie butów
capią potem koszmarnie
nie polecam
Sandii
Nie zgadzam się z Tobą, no chyba że jak wrzuca się do szafy po nuraniu. Ja natomiast po każdym dobzre płuczę pod bieżącą wodą i następnie wkładam gazety do nich typu wyborcza itp, i na pocztaku co ok 30 min później co kilka godzin. Gazeta szybo odbiera wode i nie schną dniami.
Macie jakieś swoje sposoby?
Ja zostawiłem sobie te niewygodne wkładki z płetw [jak się kupuje płetwy to takie plastiki w środku są ] wkładam w cholewkę bucika i już jest poprawiona cyrkulacja.
Najpierw na ile mogę to wylewam wodę, po czym ustawiam wylotem w górę i co jakiś czas zlewam wodę.
Jeżeli but jest w ciepłym to szybko schnie.
Co do tzw zacapu lub jak kyo woli trupa w butach to polecam płukanie czystą wodą, lub z użyciem łagodnego detergentu w postaci mydła.
Po skończonej serii nurkowań buty nadaja się do przewiezienia do domu w formie zwykłej a nie jako paczka oznakowana
Wiek: 66 Dołączył: 14 Mar 2003 Posty: 506 Skąd: warm-mazurskie
Wysłany: 18-03-2005, 12:47
Ja piorę w zwykłej pralce automatycznej z wirowaniem 300 - 500 obr. Do tej pory nie było problemu, a jak dolejesz płynu do płukania to jeszcze dodatkowo pachną. Suszę na grzejniku łazienkowym (taki z rurek) podeszwą do góry.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko