Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: DarekS
05-12-2011, 19:19
Kolejna rozbudowa FN
Autor Wiadomość
DarekS 

Stopień: prawie OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 24-04-2005, 12:08   Kolejna rozbudowa FN

W najbliższym czasie do FN dołączona zostanie strona z informacjami dotyczącymi baz nurkowych i instruktorów.
Pozwoli to na łatwiejsze znalezienie instruktora lub bazy dla użytkowników FN.
Wielu z nas często chce podnosić kwalifikacje, a część nie wie u kogo. Dzięki nowej stronie z informacjami o instruktorach i trybach szkolenia będzie łatwiej podjąć decyzję ew. nawiązać kontakt w celu uzyskania dokładnych informacji o systemie szkolenia, cenie, itp.

Dział poświęcony bazom pozwoli użytkownikom zaplanować wyjazdy nurkowe. Dzięki tym informacjom będzie można łatwiej zaplanować wyjazdy. Zamieszczone będą informacje baz oraz miejsc noclegowych co zapewni kompleksową obsługę nurkowania i pozwoli zaoszczędzić wszystkim czas.

Wszystkich zainteresowanych zamieszczeniem informacji proszę o kontakt mailowy forum@jds.pl

Henry 

Stopień: jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 04-05-2005, 13:04   

To jest bardzo dobry pomysł. Mam nadzieje że pojawią sie równiez opinie na temat poszczególnych ośrodków jak i miejsc nurkowych.
pozdrawiam. Henry

DarekS 

Kraj:
Poland

Wysłany: 05-05-2005, 08:58   

Póki co czekam na zgłoszenia chętnych, którzy chcą zamieścić swoje dane.

miś-magnum 

Stopień: paraDIVER
Kraj:
Somalia

Wysłany: 13-05-2005, 16:07   

a może by tak jeszcze zrobić rubrykę z ogłoszeniami towarzyskimi czy matrymonialnymi :ping: hehehe

bann 
Moderator Grupy

Stopień: GUE instr
Kraj:
Germany

Wysłany: 20-05-2005, 23:20   

jak na razie, potrzeba logowania sie, w celu przeczytania jakiejkolwiek wiadomosci wydaje mi sie nietrafiona, to moze sprawdzic sie w przypadku olbrzymich forow, wielkosci kilku tys uzytkownikow,
ale moge sie mylic, of koz

DarekS 

Kraj:
Poland

Wysłany: 21-05-2005, 08:26   

simar napisał/a:
to moze sprawdzic sie w przypadku olbrzymich forow, wielkosci kilku tys uzytkownikow,

Moze wlasnie dzieki temu bedzie kilka tys. uzytkownikow.

miś-magnum 

Kraj:
Somalia

Wysłany: 22-05-2005, 13:37   

simar napisał/a:
jak na razie, potrzeba logowania sie, w celu przeczytania jakiejkolwiek wiadomosci wydaje mi sie nietrafiona, to moze sprawdzic sie w przypadku olbrzymich forow, wielkosci kilku tys uzytkownikow,
ale moge sie mylic, of koz

zgadzam się z przedmówcą!!! :mrgreen:

ol_marcino 

Kraj:
Poland

Wysłany: 22-05-2005, 20:23   

A ja uważam że konieczność rejestracji nie jest wcale zła przecież to nic nie kosztuje może odrobinę dobrych chęci. Zauważcie że liczba zarejestrowanych użytkowników stale nam rośnie :)

Mania 

Stopień: ale o co chodzi?
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-05-2005, 09:28   

DarekS napisał/a:

Moze wlasnie dzieki temu bedzie kilka tys. uzytkownikow.

Jest nas ponad 2000 - to juz jest kilka tysiecy. simar - w ten sposob funkcjonuja wszystkie wieksze fora dyskusyjne - zobacz sobe deco stop czy scubaboard.
Koniecznosc logowania daje tez mozliwosc zrobienia porzadnych statystyk uzytkownikow - a to z kolei jest dobrym argumentem dla ewentualnych reklamodawcow lub sponsorow naszych zjazdow.
Mania

bann 
Moderator Grupy

Kraj:
Germany

Wysłany: 23-05-2005, 18:04   

Mania napisał/a:

Jest nas ponad 2000 - to juz jest kilka tysiecy.

kilka? wg mnie tylko dwa, kwestia puntku widzenia

Mania napisał/a:

w ten sposob funkcjonuja wszystkie wieksze fora dyskusyjne - zobacz sobe deco stop czy scubaboard.

jesli porownujesz 2000 uzytkownikow z +7k i +13k uzytkownikow, to gratuluje samozaparcia, to ze jestesmy jedynym forum w tym kraju, daje nam tytul "najwiekszego forum w kraju" jedynie z awansu :D

Mania napisał/a:

Koniecznosc logowania daje tez mozliwosc zrobienia porzadnych statystyk uzytkownikow - a to z kolei jest dobrym argumentem dla ewentualnych reklamodawcow lub sponsorow naszych zjazdow.
Mania

jasne, a ja myslalem ze forum jest dla uzytkownikow, nie dla kasy...
niedawno byla chyba jakas zrzutka na dzialalnosc, koszty obslugi IT itp,
nie mam nic przeciwko statystykom, bo daja niezly argument w rozmowach z ludzmi o ktorych piszesz,
wydaje mi sie, ze zalozyciel mial troche inne intencje, mianowicie zaczelo go irytowac mowienie i pisanie o tym forum byle gdzie i przez kazdego, kto zeby poczytac musial tylko wejsc na www, a ze w naszym kraju widzi sie przewaznie same wady w tym o czym dyskutuje, mozna wiec zrozumiec dzialanie tego typu ;)

obawiam sie jedynie, ze wprowadzenie logowania, spowoduje mniejszy przyrost nowych uzytkownikow, np w skali miesiaca, niz gdyby mieli mozliwosc czytania i ogladania calkowicie za free, chyba ze wyczerpalismy juz zasoby polskiego swiatka nurkowego, i teraz nalezy liczyc tylko na naplyw nowych nurkow lub zaczynajacych nurkowac, a wszyscy jedynie sluszni i oswieceni, sa juz dawno po wlasciwej stronie :D

DarekS 

Kraj:
Poland

Wysłany: 23-05-2005, 20:45   

Myślę, że czas pokaże czy to posunięcie było dobre czy złe i nie ma to nic wspólnego z żadną reklamą.

miś-magnum 

Kraj:
Somalia

Wysłany: 24-05-2005, 09:15   

Cytat:
obawiam sie jedynie, ze wprowadzenie logowania, spowoduje mniejszy przyrost nowych uzytkownikow, np w skali miesiaca, niz gdyby mieli mozliwosc czytania i ogladania calkowicie za free

Właśnie, moim zdaniem (i moim doświadczeniem) jest tak, że najpierw ktoś ogląda, czyta, patrzy czy warto w kolejnym miejscu podawać swoje dane osobowe, czyta tematy, jeśli któryś z nich zaciekawi go, zirytuje, bądź będzie chciał przedstawić swój punkt widzenia, zarejestruje się. Bo na 100% nie wytrzyma dłógiego czasu, tylko czytając posty innych, poczuje w pewnym momęcie chęć własnej wypowiedzi. A gdy nie będzie miał możliwość czytania za darmo, tego co ludzie piszą, to nie będzie wiedział czy wogóle warto się tutaj rejestrować, moża to tylko jakaś lipa, gdzie rozmawia 3 ludzi (wliczając administratora), i którzy może są tylko naciągaczami sprzedającymi dane osobowe. MUSI ISTNIEĆ MOŻLIWOŚĆ CZYTANIA BEZ LOGOWANIA/ REJESTRACJI!!!!!! A poza tym na forum jes poruszanych tyle ciekawych tematów na temat medycyny i wypadków nurkowych, z których to także osoba nie zarejestrowana może wyciągnąć jakieś wnioski i uniknąć wypadku, bądź inych nie pryjemnych rzeczy.

PS. Denerwujące jest logowanie za każdym razm gdy chcem, np. skożystać z linku wysłanego do mnie e-mailem (generowanego automatycznie przez FN)

Pozdrawiam

kjar 

Stopień: MSD
Kraj:
Poland

Wysłany: 24-05-2005, 09:53   

miś-magnum napisał/a:
Denerwujące jest logowanie za każdym razm ...
Można logować się automatycznie. To dużo prostsze.

Natomiast brak mozliwości czytania postów przez niezarejestrowanych uzytkownikow również wydaje mi się nietrafionym pomysłem.
Jeśli miała by być to zachęta do rejestrowania się użytkowników, to sadzę, że lepszym rozwiązaniem byłoby wydzielenie kilku ciekawszych działów dostępnych po rejestracji i pozostawienie całej reszty bez tego ograniczenia.

DarekS 

Kraj:
Poland

Wysłany: 24-05-2005, 09:54   

miś-magnum napisał/a:
PS. Denerwujące jest logowanie za każdym razm gdy chcem, np. skożystać z linku wysłanego do mnie e-mailem (generowanego automatycznie przez FN)

Pozdrawiam

Włącz logowanie automatyczne

Aston 

Stopień: SSI PSAI
Kraj:
Vatican

Wysłany: 24-05-2005, 14:22   

Wydaje mi sie, ze czytanie postow powinno byc dostepne dla kazdego.
Zauwazcie, ze wiele osob, ktore witaja sie pisze o dlugim czasie
czytania FN bez rejestrowania sie.
Na pewno sa osoby, ktore nie rejestruja sie od razu chocby dlatego,
ze uwazaja, ze ich wiedza i doswiadczenie jest za male i moze troche
sie obawiaja.

pozdrawiam

:wave: :wave:

Mania 

Stopień: ale o co chodzi?
Kraj:
Poland

Wysłany: 24-05-2005, 17:46   

Sluchajcie - najwieksze fora dyskusyjne nurkowe w necie maja takie ograniczenie. Dwa najczesciej odwiedzane - w tym takze i przez Polakow to The Deco Stop i Scubaboard. Oba sa prywatnymi - tak jak Forum Nuras - przedsiewzieciami. Fn musi zaczac na siebie zarabiac - a moze to uczynic tylko dzieki waszym skladkom i reklamodawcom. Tych ostatnich trzeba do siebie jakos przekonac. Powszechnie dostepne forum - tak jak bylo do tej pory - nie moze pokazac naprawde dokladnych statystyk uzytkownikow - a o to sie pytaja reklamodawcy.
Poza tym spojrzcie - dzieki wprowadzeniu koniecznosci logowania nagle okazalo sie, ze przez ostatnie 5 dni na FN zarejestrowalo sie 37 osob. Przez poprzednie 5 dni rejestrowalo sie tylko 11 osob. Czyli wprowadzenie logowania 3krotnie zwiekszylo liczbe osob rejestrujacych sie, a wiec kolejnych uzytkownikow FN. Naprawde Was to tak martwi????
Mania

bann 
Moderator Grupy

Kraj:
Germany

Wysłany: 24-05-2005, 17:58   

Mania napisał/a:

Poza tym spojrzcie - dzieki wprowadzeniu koniecznosci logowania nagle okazalo sie, ze przez ostatnie 5 dni na FN zarejestrowalo sie 37 osob. Przez poprzednie 5 dni rejestrowalo sie tylko 11 osob. Czyli wprowadzenie logowania 3krotnie zwiekszylo liczbe osob rejestrujacych sie, a wiec kolejnych uzytkownikow FN. Naprawde Was to tak martwi????
Mania

skoro jest wiecej, jest lepiej,
zycze temu forum jak najlepiej, ile to bedzie w skali miesiaca? pozyjemy - zobaczymy

DarekS 

Kraj:
Poland

Wysłany: 24-05-2005, 18:04   

A tak wogole to najnowsze posty zawsze mozna czytac na portalu bez koniecznosci rejestrowania i logowania sie.

kjar 

Stopień: MSD
Kraj:
Poland

Wysłany: 24-05-2005, 19:12   

Mania napisał/a:
Poza tym spojrzcie - dzieki wprowadzeniu koniecznosci logowania nagle okazalo sie, ze przez ostatnie 5 dni na FN zarejestrowalo sie 37 osob. Przez poprzednie 5 dni rejestrowalo sie tylko 11 osob. Czyli wprowadzenie logowania 3krotnie zwiekszylo liczbe osob rejestrujacych sie, a wiec kolejnych uzytkownikow FN.

Maniu, oczywiście cieszymy się, że nas przybywa na FN, jednak powyższa argumentacja mnie nie przekonuje.
Zwróć uwagę, że osoby rejestrujące się to prawdopodobnie osoby, które już od jakiegoś czasu obserwują FN nie będąc zarejestrowanymi. One są już zainteresowane i brak dostępu nakłoni większość z nich do rejestracji. Obawiam się jednak, że gdy zasób tych osób się wyczerpie, nie będzie już tak wesoło.
Jeśli nie damy spróbować kolejnym osobom mozliwości czytania postów, może się okazać, że sporo z tych, którzy wcześniej czy później byliby się zarejestrowali, nigdy do nas nie dołączy.
Proponuję śledzić ilość nowozarejestrowanych w dłuższym okresie (co najmniej pół roku) aby ocenić słuszność decyzji.

Gryzli 

Stopień: jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 24-05-2005, 19:14   

Też uważam, że posty powinny być dostępne dla każdego zainteresowanego. Ja sam długo podglądałem :20: zanim zalogowałem się pierwszy raz. Poza tym... CHOLERA MNIE BIERZE :chainsaw: :blabla: :rozpacz:
jak wchodzę na forum poprzez zakładkę RSS żeby było szybciej a tu mi się jakieś logowanie pojawia. JAKI SENS ma w takim razie w obecnym stanie rzeczy dodanie (niedawno zresztą) kanału RSS do strony forum??

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu