Dziś rano podczas toalety znalazłem krew w uchu. Nic nie boli, słyszę dobrze, zaburzeń równowagi nie ma, Valsalva OK, chociaż nie ukrywam, po próbie b. delikatny ból, minął po 1 min.
Ostatni nurek w poniedziałek, 22m/48 min, Zakrzówek, wszystko OK, na kompie brak alarmów wynurzenia. Po nurku dwa zejścia free na ok 6-8 m. Do dziś - wszystko OK. Rano znalazłem mały skrzep i ok 1/2 ml świeżej krwi. TomM, co radzisz? Oczywiście lary, wiem, będzie wizyta. Ale on nie nurkuje. Na co mu zwrócić uwagę, co mu można zasugerować.
Wiek: 61 Dołączył: 24 Maj 2004 Posty: 3725 Skąd: Katowice
Wysłany: 25-08-2005, 14:00
Nie przejmuj się. Niewątpliwie trzeba dać sobie zajrzeć do ucha, ale wszystko co opisujesz dotyczy ucha zewnętrznego. Jak zmierzyłeś te 1/2 ml świeżej krwi? Niewątpliwie gdzieś krwawi, skóra przewodu słuchowego musi być otarta. Nie wykonywałeś żadnych "manewrów" w uchu? Patyczkiem? Watką? Skoro przy dmuchaniu jest lekki ból, to i obrzęk przewodu w okolicy błony też jest. Na pewno opisujesz wszystko dość wybiórczo - od samości ta krew się nie wzięła. Jednak na uraz /ucho środkowe nie wygląda, więc sie nie przejmuj. Ale ktoś musi zajrzeć...
A'propos - zejścia bezdechowe PRZED nurkowaniem. Po nurkowaniu całkowicie zakazane!! Zwłaszcza bezpośrednio po nurkowaniu. Jesteś nasaturowany azotem, więc wynurzenia z bezdechowych nurków powinny sie odbywać 9 m/min!! A nie tak, jak przy free. Możesz dostać DCSa!
cochise [Usunięty]
Wysłany: 25-08-2005, 14:11
Wiem, masz rację, ale komp nie wariował jak zanurkowałem na te 6 czy 7 m. Tylko dwa razy, zresztą nur poprzedni był naprawdę lajtowy: max zejście na 22 m w 4 minucie, reszta to bujanie pomiędzy 3 a 10 metrem z kursantem i drugim instru. Jak zmierzyłem te ok. 1/2 ml? - wiesz czasem kroję jakiegoś "bydlaczka", więc wiem ile to może być 0,5 ml i jak te 0,5 ml wygląda na watce, czy gazie.
Ale dzięki za wszelkie info - na razie nie wiem co w uchu się dzieje, bo tam nie grzebię. Niech wieczór lary zobaczy wszystko jak jest.
Dzięki za radę, pzdr dr Mengele Krakowskiej Weterynarii
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko