Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Maska dla szerokotwarzowców :)
Autor Wiadomość
Dorota i Wojtek 

Stopień: Instruktorzy GUE
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-11-2005, 15:31   Maska dla szerokotwarzowców :)

Hej!

Na Forum jest co najmniej kilka osób borykających się z podobnym do mnie (Wojtek) problemem: większość kołnierzy masek jest dla mnie za mała.

Oczywiście wszystko da się ścisnąć i docisnąć i jakoś trzyma... ale zakładam że sposób dopasowania maski polegający na tym, że jak zassiesz nosem i się trzyma - to dobra poszedł już dawno do lamusa i dobieramy maski dużo dokładniej...

Na szerokie twarze pasują dwa popularne modele masek
Ventura Technisub'a i Sky Cressi, ostatnio dołożyłem do tego średnio pasującą ale znacznie lepszą np. od Look'a Frameless'a Scubapro - była niezła, ale niedobra fala w krainie Lobstera pozbawiła mnie jej na zawsze... :???:

Kupiłem Frameless 2 także Scubapro i... leży dużo lepiej (może trochę kilogramów z twarzy zrzuciłem ;) ) - maska warta oglądnięcia i przyłożenia do facjaty...

Inaczej niż w poprzednim modelu rozwiązano miejsce mocowania paska - na ile skutecznie okaże się pewnie po jakimś czasie...

Cena w Polsce? Pewnie niższa niż zapłaciłem w najdroższym sklepie na Florydzie 80$

:wave:

TomM 

Stopień: Adv. Tmx
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-11-2005, 15:46   

Obawiam się, że w Polsce jednak droższa. Oryginalny Frameless $pro kosztuje ponad 300 PLN. Na rynku sporo podróbek tej maski sygnowanych rozmaicie. Co nie oznacza, że te podróbki mają te same cechy co oryginał. Z reguły maja tendencje do podciekania w okolicy nosa.

waterman 

Stopień: D-Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-11-2005, 15:57   

Właśnie a propo podciekania w okolicy nosa, a dokładnie u jego nasady z prawej strony
Sprawdziłem już kilka masek i d... , myślałem, że kaptur ciasny ale nie.
rozciągam policzki i tez d.. ciągle ciekną, nie żeby się lało ale ciągle walcze z maską i to m nie wnerwia
może macie jakieś sposoby i patenty
pozdr Jarek

Damass 

Stopień: TMX CCR
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-11-2005, 19:16   

Dorota i Wojtek napisał/a:
Cena w Polsce? Pewnie niższa niż zapłaciłem w najdroższym sklepie na Florydzie 80$
licząc po kursie NBP 1$ = 3,34zł
80$ x 3,34 = 267,20 zł

TomM napisał/a:
Obawiam się, że w Polsce jednak droższa.

Otóż nie koniecznie znalazłem ja w cenie 222zł do kupienia w Oceanxplorers

Dorota i Wojtek 

Kraj:
Poland

Wysłany: 28-11-2005, 19:53   

waterman napisał/a:
rozciągam policzki i tez d.. ciągle ciekną, nie żeby się lało ale ciągle walcze z maską i to m nie wnerwiamoże macie jakieś sposoby i patenty

Może zabrzmi to trochę dziwnie, ale jest w pełni poważne ;)

99% masek ma niemal jednolity kształt kołnierza - nasze facjaty mimo różnic spokojnie to znoszą za sprawą częstego błędu polegającego na silnym zaciskaniu paska maski. W efekcie jakoś się uszczelnia...

Pewna część nurasów nieco jednak odstaje od reszty, czy to za sprawą bardziej oryginalnego oblicza :22: , czy ze względu na świadomy dobór maski...

...i gdzieś tu węszyłbym Twój problem: jeżeli sprawdziłeś kilka masek i wszystkie ciekną z jednej strony, proponujemy przyodziać w taką czy inną sprawdzoną przez Ciebie maską jakiegoś kumpla - jeżeli nie cieknie, a szczególnie z feralnej strony... Stawiałbym na to, że jesteś bardziej urodziwy niż pozostali :)

Każdy z nas ma dwie różniące się dość mocno części twarzy - jeżeli ta różnica (nie koniecznie widoczna na pierwszy rzut oka) okaże się zbyt duża, zaczyna się problem...

Rozwiązanie? Szukałbym masek o skrajnie różniacych się kołnierzach - prawdopodobnie kiedyś trafisz na właściwą :)

PS.
Dla tych co myślą, że mają twarze idealnie symetryczne małe doświadczenie ;) :
zróbcie sobie fotkę twarzy, następnie robimy dwie kopie zdjęcia z czego jedna w formie lustrzanego odbicia (bez większych problemów pomoże nam photoshop) i każde przecinamy dokładnie w środu - wzdłuż linii łączącej czubek głowy, czubek nosa i środek brody. Teraz składamy ze sobą dwie lewe połówki i dwie prawe...
Przed nami dwie całkowicie obce nam osoby... ;)

Pitt_M 

Stopień: jest ;)
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-11-2005, 23:04   Re: Maska dla szerokotwarzowców :)

Hej!

Na Forum jest co najmniej kilka osób borykających się z podobnym do mnie (Wojtek) problemem: większość kołnierzy masek jest dla mnie za mała.
...............

Witajcie :razz:
Ten problem dotyka również mnie :cry: głowa rozmiar 62 cm i takiż proporcjonalny do niej rozstaw oczu. Próbowałem najróżniejsze maseczki od LOOK'a (tragicznie wąski) przez Cresi big eye (jako taka) i przypadkiem okazyjnie zakupiłem maskę typu "frameless" (bez ramki) mało znanej firmy " Blue eyes " (cena ok 150 zł) i to jest to co tygrysy lubią najbardziej - pasuje isealnie, dość szeroka super silikon, przy kórym nawet moje liczne zmarszczki :???: nie mają wpływu na przecieki. Jedyna wada - tylko w mleczno-przejżystym silikonie (na płytszej wodzie jednak słoneczko odbija się w szybie przez silikon) Mimo to jestem baaaardzo zadowolony no i cena super.

borewicz07 

Stopień: 36,6°C
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-11-2005, 16:40   

mam podobny problem i wlasnie czekam na moja Frameless, ktora mam nadzieje pozwoli mi zapomniec o przeciekach :) niedlugo test!!

stefan-stefan 

Stopień: brodzÄ�cy
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-11-2005, 18:45   

Damass napisał/a:

Damass tylko nie wiem czy zauważyłeś, że w sklepie mimo napisu frameless II jest wklejona fotka frameless I.
Jeżeli ktoś z w/w sklepu to czyta, to może mnie poprawi lub wyjaśni w/w fakt.

Adam Frajtak
[Usunięty]

Wysłany: 29-11-2005, 19:24   

stefan-stefan napisał/a:
Damass napisał/a:

Damass tylko nie wiem czy zauważyłeś, że w sklepie mimo napisu frameless II jest wklejona fotka frameless I.

Jezeli sprzedaja Framelessa I w cenie Framelessa II to tylko wypada sie cieszyc ja za mojego Framelessa I ostatnio placilem 390 PLN a w Polsce jest jeszcze gorzej [URL=http://www.nurek.bib.com.pl [/URL]

Damass 

Stopień: TMX CCR
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-11-2005, 20:15   

stefan-stefan napisał/a:

Tak zwróciłem na to uwagę nawet dzwoniłem do w/w sklepu i na pytanie co dostanę płacąc 222zł otrzymałem odpowiedz że Frameless II
zapytałem więc dlaczego wprowadzają ludzi w błąd bo na zdjęciu jest Frameless I
sprzedawca był wyraźnie zaskoczony wszedł na stronę aby to sprawdzić powiedział że zmieni zdjęcie ...
Rozmowa miała miejsce dwa miesiące temu :mrgreen:

Swoją drogą ciekwe co zrobią (poza zwrotem pieniędzy oczywiście) w sytuacji:
gdy ktoś kupi maskę tylko ze zdjęcia bo kolega ma Frameless on sobie ją przymierzył i jemu też pasuje więc zamówił w w/w sklepie.
Poczym dostał inny towar nie zgodny ze zdjęciem ???

Sonny 

Stopień: Modny bo z IANTD :)
Kraj:
Poland

Wysłany: 30-11-2005, 21:09   

Tez mam Frameless 2 Scubapro (Wlasnie od Czarka :lol: ) i musze przyznac ze maska jest naprawde super, mimo tego ze nie mam "szerokiej facjaty". Raz na pewnym nurku nawet nurlame w tej masce przez chwile bez paska utrzymujacego maske na glowie i nie mialem o tym pojecia, wykumalem sie dopiero gdy zobaczylem ten pasek przed moimi oczami..to byla wesola sytuacja, moze komus zdarzylo sie cos podobnego ??

Dorota i Wojtek 

Kraj:
Poland

Wysłany: 30-11-2005, 21:26   

Cześć Sonny :)

Sonny napisał/a:
moze komus zdarzylo sie cos podobnego ??

ano szerokotwarzowcom nie jest to dane :sad:

...ale na ostatnich naszych zaoceanicznych zmaganiach była konkurencja pt. "jednoręczna wymiana maski płynąc" ;) - aby jak najszybciej uzyskać pełną wizję (wróg czaił się wszędzie), najpierw przykładaliśmy maskę, oczyszczaliśmy, potem ręce były z "różnych powodów" zajęte... i było chwilowe pływanie bez trzymanki :) . Niestety w moim wypadku wygladało to tak, że najpierw oczyściłem, a potem zaciągnąłem nosem (normalnie duma mnie rozsadza :22: )

Wracając do Frameless 2. Maska ma jeden poważny błąd konstrukcyjny :???: . Otóż "skrzydełka" do których mocowany jest pasek osadzone są na kilkucentymetrowym stalowym pręciku, który utrzymuje to wszystko w kupie. Pręcik wsadzony jest w stosowną dziurkę od dołu maski i... dzisiaj właśnie robiłem różne dziwadła maskowe przez dłuższy niż zazwyczaj czas - w pewnym momencie maska zaczęła jakoś podciekać - się oczywiście wkurzyłem (w końcu 80 baksów ;) ). Okazało się, że jeden z pręcików wylazł częściowo z dziury i zapięcie się nieco "rozpadło". Nie sprawdziłem tego wcześniej - może było niedokładnie złożone, ale na wszelki wypadek muszę to zamurować jakimś Aquasealem albo inną zaprawą...

Borszczuk 

Stopień: 4-
Kraj:
Madagascar

Wysłany: 30-11-2005, 21:42   Re: Maska dla szerokotwarzowców :)

Hej!

Mozecie zmniejszyc ostatnie zdjecie? Rozwala caly laypout strony i zmusza do suwania
na boki w przegladarce, co cholernie upierdliwe.

ol_marcino 

Kraj:
Poland

Wysłany: 30-11-2005, 21:53   Re: Maska dla szerokotwarzowców :)

Borszczuk napisał/a:
Hej!

Mozecie zmniejszyc ostatnie zdjecie? Rozwala caly laypout strony i zmusza do suwania
na boki w przegladarce, co cholernie upierdliwe.

Co prawda nie jestem DiW, ale mówisz i masz :22:

pozdrawiam:
ol_marcino

Dorota i Wojtek 

Kraj:
Poland

Wysłany: 30-11-2005, 23:12   Re: Maska dla szerokotwarzowców :)

Borszczuk napisał/a:

Mozecie zmniejszyc ostatnie zdjecie?

Sorry wielkie za ten problem - wysyłałem hurtowo kilkanaście fotek i tej jednej choroba nie zmniejszyłem - jak się zorientowałem - było już za późno (od pewnego czasu można edytować własne posty przez max 60min od wysłania... :???: ).

Poprosze Admina o miniaturyzację...

Jeszcze raz przepraszam za kłopot :oops:

ol_marcino 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-12-2005, 06:43   

Witajcie,
Wojtku do miniaturyzacji zdjęcia nie nie musisz edytować postu ani być adminem mi się udało a nim nie jestem :22:
Logujesz się na serwer FTP tam gdzie zostawiasz zdjęcie wklejane do postu i podmieniasz je na mniejsze (warunek aby miało tę samą nazwę i znajdowało się w tym samym miejscu co poprzednie, gdyż postu po 60 min fatycznie nie zedytujesz, a tym samym nie porawisz linku do nowego zdjęcia)

pozdrawiam i przepraszam za odejście od tematu
ol_marcino

Dorota i Wojtek 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-12-2005, 07:15   

Hej!

ol_marcino napisał/a:
(warunek aby miało tę samą nazwę i znajdowało się w tym samym miejscu co poprzednie

więc właśnie (pomijając fakt, że nie pomyślałem , że robi się to z poziomu ftp ;) ) zdjęć tego typu nie przechowujemy w żadnym archiwum - robię fotki, nazywam je jakoś erotycznie, ładuję na ftp i... zapominam gdzie je wcisnąłem :oops: a oryginały lądują w koszu... - stąd prośba o edycję przez kogoś, kto może podglądnąć jak się obrazek nazywa (zdjęcia raczej nigdy nie nazywają się" maskaframeless2widokzboku.jpg" ;-) ...

(właśnie chyba mam kolejne objawienie :22: : jeżeli zacytuję siebie to wtedy w poście pojawi się pełny adres zdjęcia - tak? może to jest rozwiązanie...)

tak się zastanawiam czy na osiągnięcie poziomu informatycznego gdzieś z okolic ZX Spectrum wystarczy mi kolejnych 30-40 lat życia ;) ...?

kilka dni temu. kiedy niemal własnoręcznie udało mi się odtworzyć domową sieć (składającą się aż z 2 kompów) byłem o krok od obwołania się komputerowym geniuszem... a tu masz - taka wpadka z tymi fotkami :22:

ol_maricino - dzięki za pomoc :cool:

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu