Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Frameless conta Frameless!
Autor Wiadomość
Tomasz-Szeryf 

Stopień: DM, Blender, LOK
Kraj:
Togo

Wysłany: 14-12-2005, 11:24   Frameless conta Frameless!

Pytanie przedświąteczne i z potrzeby ostatnich drastycznych wydarzeń!

Pokazały się nowe maseczki, które by mi odpowiadały ale?

Jaka różnica (poza ceną) miedzy Frameless Scubatecha
a
oryginałem !!!?

Przy scuba już słyszłem opinie, że mocno parują!?! :cry:

Borszczuk 

Stopień: 4-
Kraj:
Madagascar

Wysłany: 14-12-2005, 11:30   Re: Frameless conta Frameless!

Tomasz-Szeryf napisał/a:
Paruja jak kazda inne. Mam, uzywam. Myje dokladnie co 2-3 nurki + troche sliny przed nurkiem i wszystko z nia OK.

Tomasz-Szeryf 

Kraj:
Togo

Wysłany: 14-12-2005, 11:45   

Borszczuk czy kąty pola widzenia są takie same?

Co do prarowania to mnie pociesza taki news!- czyli jak każda maska i są na nie sposoby!

[ Dodano: 14-12-05, 11:46 ]
A jeszcze jedno czy :Czarny silikon klejony bezpośrednio do szkła maski - oznacza , że jest nierozbieralna?

Borszczuk 

Stopień: 4-
Kraj:
Madagascar

Wysłany: 14-12-2005, 12:47   

Tomasz-Szeryf napisał/a:
Borszczuk czy kąty pola widzenia są takie same?
Nie mierzylem, ale raczej są, skoro to kopia.

Damass 

Stopień: TMX CCR
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-12-2005, 13:59   

Tomasz-Szeryf napisał/a:

Witaj
a nie myślałeś o Frameless II ale $Pro ?
pisali o niej DiW TUTAJ
cena przystępna teraz na dodatek w Oceanxplorers dają 10% rabatu Świątecznego :)

Czarek Abramowski 

Stopień: SDI & TDI IT
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-12-2005, 14:09   Re: Frameless conta Frameless!

Tomasz-Szeryf napisał/a:
Pytanie przedświąteczne i z potrzeby ostatnich drastycznych wydarzeń!

Jaka różnica (poza ceną) miedzy Frameless Scubatecha
a
oryginałem !!!?

Hej,

Wskazana przez Ciebie maska nie jest nowym modelem. Głowna róznica dotyczy faktu, że jest dzielona (ten model podany przez Ciebe) i zasadniczo inny jest rodzaj silikonu....raczej gorszy.
Model nowszy w wydaniu Scubatecha, lepszy i bardzo podobny do Scubaproskiego oryginału jest ten: http://www.scubatech.pl/hh_frameless.htm

Fakt, że są one bezramowe oznacza, że szkło jest bezpośrednio wklejone w silokon...czyli nierozbieralne.

pzdr
Czaro

Tomasz-Szeryf 

Kraj:
Togo

Wysłany: 14-12-2005, 14:28   

Dzięki Czarku za wyjąśnienie.

Myślę, że to wklejanie ma swoje dobre strony w postaci braku dużej ilości plastiku, który nie zawsze jest dobrej jakości a z całą pewnością lubi często i gęsto sobie strzelić na mrozie czy nawet przy lekkim uderzeniu!
Wadą jest myślę czysczenie takiej maski. Dla osób nurających non stop to żadna przeszkoda nie ma czasu się brudzić ale widziałem maski gdzie jesień obrodziła ściółką i grzybkami!

Pitt_M 

Stopień: jest ;)
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-12-2005, 15:22   

Tomasz-Szeryf napisał/a:

(......)
Wadą jest myślę czysczenie takiej maski. Dla osób nurających non stop to żadna przeszkoda nie ma czasu się brudzić ale widziałem maski gdzie jesień obrodziła ściółką i grzybkami!

Co prawda grzybobrania w masce nie przewiduję :22: ale czyszczenie stało się najprostrzą czynnością na świecie od kiedy myję ją w zmywarce do naczyń (w całości) - nie paruje i jest czyściutka.

Tomasz-Szeryf 

Kraj:
Togo

Wysłany: 14-12-2005, 15:56   

Pitt_M napisał/a:
Co prawda grzybobrania w masce nie przewiduję ale czyszczenie stało się najprostrzą czynnością na świecie od kiedy myję ją w zmywarce do naczyń (w całości) - nie paruje i jest czyściutka.

O jakiej maseczce mówisz!

Pitt_M 

Stopień: jest ;)
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-12-2005, 18:31   

Tomasz-Szeryf napisał/a:

(....)
O jakiej maseczce mówisz!

O masce z wklejanymi na silikon szybami (podróba - firmy nie podam). Kupiłem taką i powstał problem parowania. Parowała mino : pasty do zębów (cała noc), Ludwika, opalania i wszystkich innych znanych mi sposobów. "Zapluta" dokładnie zaczynała parować po 3 minutach pod wodą a najczęściej zaraz po założeniu. Gdzieś przeczytałem (forum ?, sekta ?) żeby włożyć do zmywarki do naczyń i użyć standartowej porcji (3 in 1) środka do zmywarek. Tak poczyniłem stwierdzając że jak ją szlag trafi to niewielka strata i od tego czasu mam spokój z parowaniem. Szlag jej nie trafił a parować przestała. Oczywiście pluję nadal i czsami troszkę przyparuje ale to w granicach normy. A maska nie dość że nie paruje to jest czyściutka jak ze sklepu.
Nie odpowiadam za szkody wynikłe z powyższego sposobu - u mnie działa.

Dorota i Wojtek 

Stopień: Instruktorzy GUE
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-12-2005, 19:34   

Zmywarka działa jako niezły wspomagacz życia nurkowego nie tylko w sprawach czyszczenia masek (można do niej wkładać dowolną maskę, byle nie przesadzić z temperaturą) , ale również jako maszyna do uzyskiwania czystości tlenowej :) i ogólna myjka ;)

:wave:

bann 
Moderator Grupy

Stopień: GUE instr
Kraj:
Germany

Wysłany: 15-12-2005, 14:32   

Tomasz-Szeryf napisał/a:

zarasta tak samo jak te uzywane sporadycznie, moze nawet szybciej, bo codziennie ma "nowa wilgoc"
wyczyszczenie glonow z zakamarkow to nie problem w zadnej masce - stara szczoteczka do zebow + plyn do naczyn i jazda...

Tomasz-Szeryf 

Kraj:
Togo

Wysłany: 15-12-2005, 15:02   

Cytat:
zarasta tak samo jak te uzywane sporadycznie, moze nawet szybciej, bo codziennie ma "nowa wilgoc"
wyczyszczenie glonow z zakamarkow to nie problem w zadnej masce - stara szczoteczka do zebow + plyn do naczyn i jazda...

No tak ale rozbierajną rozbiorę i wyczyszczę chyba dokładniej nawet szczotą do podłogi, a taką wklejaną to gimnastyczną szczoteczką, która i tak nie wszędzie dojdzie.

Aby nie wyjść na totalnego czyścioszka to dodam, że czystość w zakamarkach wpływa właśnie na parowanie maski i to dość znacznie, bo sama czysta szybka nie wystarczy aby był OK!

Dorota i Wojtek napisał/a:
Zmywarka działa jako niezły wspomagacz życia nurkowego nie tylko w sprawach czyszczenia masek (można do niej wkładać dowolną maskę, byle nie przesadzić z temperaturą) , ale również jako maszyna do uzyskiwania czystości tlenowej i ogólna myjka

A ja włąśnie się zastanawiałem nad tą myjką ultra - czyżbym miał warsztat przenieść do kuchni ?? :?:

P.s Zakup dokonany - wybór padł na Framelessa II - czas pokaże czy trafnie!

Damass 

Stopień: TMX CCR
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-12-2005, 15:20   

Tomasz-Szeryf napisał/a:
P.s Zakup dokonany - wybór padł na Framelessa II

Frameless II - Scubapro ? czy Scubatech ?

Tomasz-Szeryf 

Kraj:
Togo

Wysłany: 15-12-2005, 15:31   

Damass napisał/a:
Tomasz-Szeryf napisał/a:
P.s Zakup dokonany - wybór padł na Framelessa II

Frameless II - Scubapro ? czy Scubatech ?

Niestety jak mój chlebodawca zacznie mi płacić w walucie amerykańskiej to zacznę kupować towary z krainy mocy, a jak na razie zadowolę się substytutami!

Maska jest firmy SaekoDive dystrybuowana przez Scuba!

[ Dodano: 15-12-05, 15:55 ]
Dodam, że kusiły mnie TE oczęta!

[ Dodano: 15-12-05, 16:00 ]
Zakup padł na wesję - II a dziś już nie jestem atualny bo jest wersja III

Dorota i Wojtek 

Stopień: Instruktorzy GUE
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-12-2005, 17:39   

Hej!

Pralki ultradźwiękowej nie zastąpisz zmywarką do naczyń ;) , ale możesz ją w ten sposób nieźle uzupełniać :)

...a maska III generacji ma pełno okien i jest fuj ;) fest niedirowa :22:

:wave:

MisiekK 

Stopień: NITROX RULEZ
Wysłany: 17-12-2005, 20:04   

Cytat:

Parowała mino : pasty do zębów (cała noc), Ludwika, opalania i wszystkich innych znanych mi sposobów.

To ciekawe. Najtańsza jest Saeko, potem scubatech - podobno obie parują.
Opalałem 2 szt Scubatech i od roku jest spokój z parowaniem. Czasem leży po nurku
w aucie kilka dni (;-)).

borewicz07 

Stopień: 36,6°C
Kraj:
Poland

Wysłany: 26-12-2005, 16:23   

Mam podobny problem z "nie do konca" orginalna frameless i ciekaw jestem jaki program zmywarki zastosowac: szybki, standardowy czy moze dlugi super czyszczacy?? :)

żaku 

Stopień: AOWD Nitrox
Wysłany: 29-12-2005, 13:30   

Moja choć nie ta o której piszecie ale też ze scubatecha została opalona i od roku nie miałem z nią problemów. Nie myłem w zmywarce, w płynach itd. Traktowana jest raczej bezlitośnie - po nurku w skrzyni czeka na kolejnego nurka, tak samo jak MisiekK robi ze swoją :lol: Jak napluje w nią zbyt oszczędnie to owszem zaparuje ale tylko tam gdzie niedosmaruje :mrgreen: Widać to na zdjęciu obok. Nie rozumiem co to sa problemy z maską choć innych mi nie brakuje :lol:

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu