Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Nurkowanie - gdzie zacząć i z kim ???
Autor Wiadomość
sterniczka84 

Wysłany: 09-02-2006, 18:48   Nurkowanie - gdzie zacząć i z kim ???

Witam!

W lipcu mam trochę wolnego czasu i ponieważ uwielbiam wodę (od 10 lat żegluję), chciałam także rozpocząć naukę nurkowania.

Chciałam się dowiedzieć, gdzie najlepiej zacząć --> polskie jeziora, morze, zagranica no i oczywiście z kim? Czy możecie polecić jakąś firmę lub osoby prywatne organizujące początkową naukę nurkowania? Chodzi mi też o to, żeby nie było strasznie drogo, bo chcę się przede wszystkim zorientować, czy mi to w ogóle odpowiada, a nie ładować pieniądzę w sprzęt itd., by potem wszystko odłożyć do szafy :)

Chciałam się także dowiedzieć, czy wada wzroku (krótkowzroczność ok. 4 dioptrii) stanowi przeciwwskazanie do nurkowania?

pozdrawiam
Ela Wołoszyńska

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 09-02-2006, 19:02   

sterniczka84 napisał/a:
Chciałam się dowiedzieć, gdzie najlepiej zacząć

IMHO w polskich wodach, ale sa smaki i smaczki. Zaraz odezwa sie glosy, zebys zaczela w czystych, kolorowych, dalekich morzach.

sterniczka84 napisał/a:
a nie ładować pieniądzę w sprzęt

Bez ABC (maska, faja, pletwy) sie nie obejdzie, reszte zapewni szkola.

sterniczka84 napisał/a:
...czy wada wzroku stanowi przeciwwskazanie do nurkowania?

nie

sheep 

Stopień: OWSI
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-02-2006, 21:37   

Zacznij nurkowac w Polsce.

Krótkowzroczność zupełnie nie przeszkadza ale trzeba sobie troszkę w tym pomóc:
-najlepiej kupić maskę z możliwością włożenia szkieł korekcyjnych (ja używam maski Look)
-można przerzucić się na czas robienia kursu na szkła kontaktowe, ale ze względu higienicznych nie polecam (przerabiałem ten temat)

Powyższe porady są z pewnego źródła sam mam wadę - 3,6 dp

Pozdr.
-sheep-

mariulo 

Wysłany: 09-02-2006, 21:52   

Cześć
Dlaczego chcesz odkładac początek aż do lipca. Właśnie teraz jest najlepszy czas by zacząć.
Bo:
- można zapoznać się nurkowaniem na basenie, prawie każde centrum to oferuje,
- można rozpocząć teorię w trybie indywidualnym w godzinach odpowiednich dla Ciebie,
- można wykonać część basenową w takim wymiarze jak to będzie potrzebne, basenów w
W-wie pod dostatkiem,
- można rozłożyć płatności na raty, zazwyczaj do uzgodnienia,
- można w końcu zdecydować się gdzie chcesz ukończyć kurs w wodach otwartych, czasu
na decyzję dość.
Co do wzroku to problem rozwiązuje maska ze szkłami korekcyjnymi. W W-wie jest przynajmniej jeden optyk oferujący taką usługę i robi to dobrze.
Powodzenia
:asthanos:

wiesiek01 

Stopień: Jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-02-2006, 08:28   

mariulo napisał/a:
Dlaczego chcesz odkładac początek aż do lipca

Zrób teraz teorię i część basenową zapłacisz ok. połowy ceny kursu. Poznasz sprzęt i
i wstępnie
sterniczka84 napisał/a:
zorientować, czy mi to w ogóle odpowiada

Do lipca zadecydujesz co dalej. Większość szkół oferuje np. dokończenie kursu za granicą i to ze zniżką więc możesz połączyć to z urlopem.

Leszek Nowak 

Stopień: TDI/SDI IT
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-02-2006, 11:11   

Nie ma sensu czekac do wakacji.
Typowy kurs nurkowania sklada sie z czesci basenowej, wykladow teoretycznych i nurkowan w wodach otwartych. Wiekszosc szkol nurkowych czesc basenowa i teoretyczna robi w czasie roku szkolnego, a w wakacje juz tylko nurkowania w wodach otwartych. Z kolei bazy nurkowe umieszczone nad jeziorami prowadza takie kursy w wakacje, ale calosc od razu w jeziorze.
Polecam jednak zaczac od kursu zaczynajacego sie od zajec basenowych.

Leszek Nowak
www.abyss-diving.pl

genghiskhan
[Usunięty]

Wysłany: 16-02-2006, 22:28   

Cytat:
Chciałam się dowiedzieć, gdzie najlepiej zacząć --> polskie jeziora, morze, zagranica no i oczywiście z kim? Czy możecie polecić jakąś firmę lub osoby prywatne organizujące początkową naukę nurkowania? Chodzi mi też o to, żeby nie było strasznie drogo, bo chcę się przede wszystkim zorientować, czy mi to w ogóle odpowiada, a nie ładować pieniądzę w sprzęt itd., by potem wszystko odłożyć do szafy Smile

Proponował bym z początkiem wiosny udac sie do jakiejs szkoły nurkowej i spytac o cos takiego jak Intro :) - czyli taki pojedyncze zejscie pod okiem instruktora.

Wtedy najlepiej bedziesz zorientowania czy to jast aby napewno to cos :lol:

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu