Witam wszystkich! Jestem nowy na forum i w sumie w gronie nurkow tez bo dopiero 20 nurkow za mną mam kurd OWD ale zamierzam zrobic AOWD, jestem z Bielska Bialej lat ma niewiele bo 16(niecale) jezeli ktos w okolicach mego wieku jest chetny na nurkowanie na koparkach lub na zakrzowku pisac;]
Chyba wciąż mogę powiedzieć, że jestem nowy, ale kogoś w podobnym wieku cza powitać.
Siemq, ja mogę zanurkować, ale raczej w wakacje (teraz sporo nauki). Ja z kolei zapraszam na j.Pluszne i j.Łańskie do Nowej-Amy.
no wiem ze powieku sie nieocenia ale jakos dziwnie sie czuje jako najmlodszy w grupie* szczegulnie ze mlodszy prawie o 10 lat;] pod woda nieczuje jakosc roznicy wieku ale na powierzchni to juz inaczej....
*mowiac o grupie mysle o ludziach z ktorymi nurkowalem w egipcie a nie o grupie os. z forum bo widze ze tu duzo osob mlodszych jest niz 25lat;]
Wysłany: 24-05-2006, 01:11
Hamer,szczerze? No jeśli byłeś najmłodszy, to o ile nie robiłeś rażących błędów, to oczywistym krokiem było pochwalenie Cię. Nie chcę Cię urazić. Po prostu zauważyłem pewną, nota bene sensowną jak najbardziej, regułę że stosunek instruktora/divemaster'a jest zależny jak najbardziej od wieku.
Dla przykładu podczas kursu podstawowego zazwyczaj chwali się dzieci, o ile są jedyne w grupie osób starszych. One są tym bardzo podbudowane, że mogą być w czymś lepsze od dorosłych. To motywuje je do pracy.
Chłopaków w wieku powiedzmy 18 do 26 lat: Na kursie się krytykuje. Wytyka błędy, nawet najmniejsze, często wytyka w obecności właśnie dziecka które przed chwilą chwalilismy (oczywiście na oczach tego chłopaka). Nieustanna krytyka ma na celu utemperowanie młodzieńca, gdyz jest on toretycznie w najlepszym wieku i jest statystycznie najsparwneijszy w grupie, większosć ćwiczeń nie sprawia mu problemu. Co za tym idzie woda sodowa mogłaby mu uderzyć do głowy. Poza tym młodzieńcy w tym wieku cechują się pewnoscią siebie prowadzącą do brawury często (patrz statystyki wypadków samochodowych). Udowadnianie (często na siłę) bycia gorszym od kogoś znacznie młodszego ma na celu zmotywowanie do dalszej pracy. I jest w tym przedziale wiekowym bardzo silną motywacją.
Podejscie do osób po 40 powinno się cechować dużą wyrozumiałością i małą ilością krytyki. Związane ejst to z faktem że osoby takie zazwyczaj są wystarczajaco zestresowane pracą i chca an kursie się choc trochę zrelaksować. czesto wyjazd na tydzień na kurs jest jendocześnei ejdynym urlopem w trakcie całych wakacji. Ponadto można łatwo zniechęcic człowieka, który może sobie pwoiedzieć: "to nie na moje lata, za stary jestem już, nigdy nie zrobie tego poprawnie" i się zniechęcić do nurkowania/kontynuacji kursu.
Wiem że zapewne wiele osób się oburzy, że oni wcale tak nie szkolą, albo ich tak nie szkolono. Ja natomaist takie obserwacje poczyniłęm.I w taki sposób je sobie tłumaczę. Mam nadzieję że divemasterka która posłuzyłą za wzór w tej pracy badawczej zmieniła swój warsztat "pomocy kursantom"
Zapraszam, zapraszam... Jak masz czas to zajeżdżaj pod j.Łańskie, bo pewnie sprzętu nie masz, a tam NowaAma działa to można nurnąć. Ja czekam na licencję aOWD, ty masz OWD, więc możemy tylko do 18. Poza tym na jeziorze to i tak głębiej pewnie cieńko.[/list]
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko