Jestem tu świeży, nowy niczym narybek zarówno na forum jak i w temacie.
A ponieważ fajnie tu całkiem, czytam i mam wrażenie że przy odrobinie szczęścia z mojej strony i cierpliwości z waszej strony będę się tutaj czuł jak ryba w wodzie.
co do nurów.... możecie mnie teraz wytykać bo doświadczenie mam zerowe zaledwie jedna niewielka przymiarka, klikanaście oddechów pod wodą, jakieś żenujące głębokości gdzie na 90% miałbym grunt ale (!!!) pod okiem samego admina Dariusza eS :D:D
No i teraz nie wiem, czy jak pod jego okiem to liczy sie normalnie, podwójnie, potrójnie czy raczej trzeba mnozyć x0,5 ?
Wysłany: 01-07-2006, 22:42 Re: Cześć wszystkim.....
malek napisał/a:
Cynki napisał/a:
No i teraz nie wiem, czy jak pod jego okiem to liczy sie normalnie, podwójnie, potrójnie czy raczej trzeba mnozyć x0,5
to się nazywa mieć plecy
witaj na forum
hehe.. jakie tam plecy, człowiek mnie normalnie niemal siłą do tej wody....
potem podejrzewałem że chce mnie utopić... może bo moja żona na brzegu.... hiehiehie... (czyżby jakieś zlecenie? )
ale wepchnął mi taakie toto do pyska i dało się funkcjonować.
potem już byo łatwiej, trochę ołowiu, jakiś stalowy pęcherzyk na plecach w jednej ręce jakiś "inflator" w drugiej coś jak pilot do modeli latających i człowiek robi wielkie oczy.
ja bym to nazwał "słaba silna wola" normalnie się nastawiłem że pod ta wodą zaraz trup jakis mnie przywita albo straszliwego kalibru ryba i spanikuję...
no i póki co tylko rozczarowanie... nic tam nie było strasznego, kicha normalnie, nawet gumaka czy opony nie odkryłem więc odczuwam pewnego rodzaju niedosyt odkrywcy
pytanie:
jak głęboko można sobie plumkać żeby nie zastanawiać sie potem czy aby nie muszę wisieć na jakiejś głębokości i się "dekompresować" ??? (jakoś te słowo mnie tez póki co przeraża... )
A! no i co jak mam katar? mogę wtedy czy trzeba odpuścić?
bo z tym przedmuchiwaniem uszu może być ciężko wtedy.
BTW. wczoraj była akcja nur, 45 minut na dole... no i juz nie 2m ale 6,6m. Zostałem przeczołgany po czym się tylko dało, zielsko, muł jakies puszki po piwie...
zjazd "winda" z powierzchni na 6m (uuuu jak w uszach nieciekawie...) no i jedna kiepska sprawa: przez ten czas "wypiłem" od 210 do 80 na wskażniku od ciśnienia... chyba zrobiłem ostry "przepał" z powietrzem pląsając z rybkami.
co mas zna my�li piszĹĄc "przepał" ? Po drugie jaki był litraż butli używanej podczas tego nurkowania?
przepał=zuzycie.. tak ze slangu kierowców
No i tu mnie masz..
nie jestem pewien jaki butla miała litraż ale wiem, że była nieco nizsza i nieco bardziej pekata od drugiej butli (w drugim zestawie)
No i ta z którą pływałem miała podobno konstrukcje na nieco wyższe ciśnienia od tej drugiej-wyższej.
jak się to niesie to ta cholera wazy z 15-20 kg. ale to pewnie żadna wskazówka.
Niemniej jednak jak na 40 minut pływania to skutecznie wciągnałem większą część butli, wydaje mi się że za szybko oddychałem pod wodą.
Wysłany: 06-07-2006, 14:48
Hmm, wiesz co Cynki? mnie się wydaje że to wcale nie tak Âle z tym zużyciem. Jesli miałe flaszke dwunastkę (niska, pękata) to maiłby SAC circa 22 litry, jak na poczĹĄtkujacego to dobry wynik... Ale moze co pokręciłęm...
jakby to powiedzieć..... im dalej w las.... nie, im bardziej zgłębiam tematy tym bardziej się w nim zagłębiam.
No i po miesiącu okazuje się, że sporo z moich fobii zostało zepchniętych na niższy priorytet, potrafię nie panikować gdy dotykam roślinek, gdy zapadam sie w muł lub gdy widocznośc jest zero.
no i zaliczyłem nurkowanie nocne, 76 minut obserwacji rybek.... super
z tego mocno zielonego trochę już w taki khaki przechodzę.. :D:D może do jesieni jakoś dojrzeję )
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko