Wysłany: 22-07-2006, 15:00 wypróbować sprzęt - ale skąd???
Mam następne pytanie z serii początkujący nurek, a ściślej kupujący początkujący nurek
Osobom, które pytają się o opinie o danym sprzęcie (np o płetwach/jackecie/skrzydle) większość osób radzi najpierw wypróbowanie, a dopiero później zakup.
No właśnie.
Gdzie można wypróbować sprzęt? Płetwy już wybrałam z mężem (bez testowania), ale skrzydło? Która baza nurkowa ma na tyle różnorodny sprzęt, że można go testować? (najchętniej z Krakowa i Katowic).
Ja z moim nieszczęnym rozmiarem XS jak na razie miałam problem z wypożyczeniem jacketu, i tylko raz zdarzyło mi się mieć idealny, jeśli chodzi o rozmiar (za to najstarszy i najbrzydszy w bazie - nie ma nic za darmo ).
Dlatego przetestowanie konkretnego modelu skrzydła w rozmiarze XS moim zdaniem graniczy z cudem
Wiek: 63 Dołączył: 24 Maj 2004 Posty: 3728 Skąd: Katowice
Wysłany: 22-07-2006, 15:06
Rozwiązanie typu płyta+skrzydło nie ma rozmiaru i to jest jedna z podstawowych zalet. Więc tym swoim XS możesz sie nie przejmować. Natomiast osobna sprawa to gdzie wypożyczyć płytę ze skrzydłem.... Na pewno można u Maćka Curzydły w Krakowie (sprawdzone), osobna sprawa to określony typ skrzydła. Nie znam bazy w której leżałyby sobie do wypozyczenia różne modele płyt (alu, stal) i różne skrzydła singlowe i twinowe. W każdym razie spróbuj zadzwonić do Krakena i zapytac Maćka czym dysponuje.
Nie znam bazy w której leżałyby sobie do wypozyczenia różne modele płyt (alu, stal) i różne skrzydła singlowe i twinowe. W każdym razie spróbuj zadzwonić do Krakena i zapytac Maćka czym dysponuje.
O dziękuję - i tak przymierzamy się powoli do zrobienia rescue i deepa, i chcieliśmy to zrobić właśnie w Krakenie, zachwalanym nawet w Egipcie .
Robiliśmy kurs w katowickim Divemasterze, ale oni mają tylko jackety.
Wiek: 51 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 22-07-2006, 15:15
Rozumie ze piszac "skrzydlo" masz na mysli sytem plyta + worek, a nie pseudoskrzydla i ADV.
Jestem pewien, ze w twojej okolicy napewno znajdzie sie jakis nurek ktory pozwoli Ci pobawic sie jego sprzetem.
Ze wzgledu na modularnosc tego typu rozwiazania, nie powinnas miec z problemem z przetestowaniem: uprzaz mozna bez wiekszych problemow regulowac w dowolnym zakresie (opis n.p. tutaj ), worki dobiera sie pod flachy. Gdyby standartowa plyta gniotla cie gdzie niegdzie, zawsze mozna poszukac slusarza, ktory dopracuje ja pod twoje wymiary.
Rozumie ze piszac "skrzydlo" masz na mysli sytem plyta + worek, a nie pseudoskrzydla i ADV.
Dotychczas pływałam wyłacznie w pożyczonych jacketach, więc nie za bardzo znam terminologię , ale faktycznie, chodzi mi raczej o płytę + worek.
Po Waszych forumowych dyskusjach skłonna jestem kupić właśnie powyższy zestaw, ale chiałabym poczuć różnicę w nurkowaniu, tym bardziej że ceny, z tego co widziałam są podobne.
Kupowałabym zestaw na pojedyńczą butlę, nurkuję tylko rekreacyjnie, a zużycie powietrza zazwyczaj mam najmniejsze w grupie, jak to kobieta
Wiek: 63 Dołączył: 24 Maj 2004 Posty: 3728 Skąd: Katowice
Wysłany: 22-07-2006, 15:42
Jeśli chcesz naprawde sie o czyms przekonac - nie idź na kompromis. Jesli wypożyczysz płytę z uprzężą - to nie transpaka (regulowana uprząż z paseczkami, klamerkami itp.) tylko z jednego kawałka taśmy. Trzeba spędzić z 15 minut pod okiem kogoś, kto wie jak to ma być aby dopasować na kruszynkę Do tego nie jakiś baleronowaty wielki zgumkowany wór (da się z singlem - ale chcesz poczuć - prawda?) tylko mały worek singlowy typu Agir-Brokk, DZ lub Halcyon (u Maćka worki Agir widziałem, nie wiem jak z uprzężami z jednego kawałka, widziałem transpaka).
Ja niestety w tej chwili nie mam singlowych worków, od września mogę pożyczyć.
"Jestem pewien, ze w twojej okolicy napewno znajdzie sie jakis nurek ktory pozwoli Ci pobawic sie jego sprzetem. "
Dobre...
No cóż, niektórym to tylko seks i seks w głowie
A my tak niewinnie o skrzydłach
Zakup skrzydła planuję na przyszły rok, w tym roku pianka (już mam), płetwy i buty (zamówione) i komputer.
Pewnie nie raz się spotkamy na Zakrzówku, Pogorii czy Koparkach .
hej,
mam skrzydelko H Eclipse 30, jesli gdzies sie spotkamy na nura (kwestia ustalenia) to moge Ci go pozyczyc do testów
pozdrowionka
K.
naprawdę, strasznie dziękuję , jak na razie jestem tylko nurkiem egipskim, i przed rozpoczęciem testowania musze jeszcze ponurkować w polskich wodach. O ile minie mi stres i przyzwyczaję się do ciemności, chłodu i zerowej widzialności zacznę testowanie - wtedy się zgłoszę
jak na razie jestem trochę przerażona waszymi opowieściami o "egipskich" nurkach, jak i autentycznymi opowiadaniami na łodzi typu: "pierwszy raz w Polsce zeszłam na 7 metrów i głębiej nie byłam w stanie" .
Ale mam nadzieję, że nie będzie tak źle.
mozna równiez w Polsce trafić do instruktora, ktory zrobi z Ciebie "egipskiego" nurka
co do wizurki, temp i tak dalej...no coz...taki life....pod termokliną telepie jak jasna cholera (przypominam, ze w suchym pływam, a mimo to marznę strasznie)
widocznosc - ekhmmmm a po co Ci
bedzie dobrze
p.s. ja mam ciut inne podejscie do tego wszystkiego, nie nurkuje dla samego nurkowania, to dla mnie tylko środek do mojego celu
kruszynka301, radze Ci pierwsze pojechac na koparki bo tam woda jest ciepła jestem zmarźluchem i na zakrzówku chyba mnie nikt nie spotka, chodziaż może kiedys w suchaczu ale narazie daleko mi do tego
p.s. ja mam ciut inne podejscie do tego wszystkiego, nie nurkuje dla samego nurkowania, to dla mnie tylko środek do mojego celu
K.
Intruktora miałam bardzo dobrego, bo Ewę Krawiec, pływałam z nią podczas dwóch dwutygodniowych pobytów.
Mimo wszystko warunki pod wodą polską i egipską są różne - bardzo dobrze wyjaśnił to Tomm na forum DiW , i tego się boję.
Ale - tak samo bałam się deepa na 30m (obyło się bez narkozy), jak i nurkowania w prądzie - było świetnie
Jestem z takich, którzy lubią wiedzieć jak najbardziej dokładnie, co ich czeka pod wodą.
Ja nurkuję dla samego nurkowania i podziwiania podwodnychj widoków i rybek - a przy zerowej widoczności jest to raczej niemożliwe .
Jak na razie cieszy mnie ciągłe zmniejszanie zużycia powietrza .
Jak na razie cieszy mnie ciągłe zmniejszanie zużycia powietrza .
To się może pochwal swoim SAC w takim razie
Jeszcze dokładnie nie liczyłam , ale zazwyczaj miałam najmniejsze w grupie (dla przyzwoitości dodam, że to było w egipcie .
Ponieważ jednak po porównaniu zużycia po wspólnym nurku doświadczeni starsi nurkowie brali się do wykładu o niewstrzymywaniu oddechu, nie jest tak źle
Obliczę, przy spokojnych nurkowaniach w kraju, i zakupie komputera
Obliczę, przy spokojnych nurkowaniach w kraju, i zakupie komputera
sac powinno sie liczyc po kazdym nurku! wtedy wiesz jaki masz sredni, oraz jaki masz stresowy i spoczynkowy...
poza tym....hmmm po co Ci komputer przy liczeniu sac?
jak na razie wszystkie moje nurki były wielopoziomowe, więc nie za bardzo wiem, jak w tym momencie liczyć ten współczynnik;).
Poza tym, zaczynałam od naprawdę astronomicznego zużycia (jak to na początku , i moja średnia byłaby mocno zaniżona (po miesiącu w egipcie nie mam przecież zbyt wielu nurków).
A komputer? Na razie mam ABC i skafander, więc musze mieć coś, co liczyłoby czas, i pokazywało głębokość, nie? Bez tych danych nijak nie potrafiłabym obliczyć tego współczynnika - Mc Gywer nie jestem, nie jestem nawet w jedynej słusznej organizacji (to się dowiedziałam z sekty)
Kasiu, ja naprawde jestem początkująca, a w Egigcie w grupie pływaliśmy za przewodnikiem w jedną stronę dotąd, aż pierwsza osoba z grupy doszła do 100 atm. wtedy cała grupa zawracała.
Od miesiąca truję mężowi, że chcę zanurkować na Zakrzówku, a tu jak na złość ciągle coś wypada, np w ten weekend połówka pracuje
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko