Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Jakie płetwy-używki? :)
Autor Wiadomość
skrzypol 

Stopień: OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-12-2013, 11:45   Jakie płetwy-używki? :)

Witam!

Ponieważ póki co moje nurkowania są mocno rekreacyjne i bardzo rzadko mam okazje zejść pod wodę, to stwierdziłem, że kompletując sprzęt nie ma sensu wydawać dużych kwot na wszystko nowe, lepiej nauczyć się na używkach, żeby w przyszłości móc wybrzydzać. Tym samym chciałem sobie na święta sprezentować niedrogie, używane płetewki. Ofert na tablicy czy allegro jest sporawo, z tym, że pojęcia nie mam co wybrać. Szczególnie, że 80% swoich nurkowań - całkowicie z przypadku - robiłem na gumowych jetach ze sprężynami. Ma to swoje zalety, bo w tempie ekspresowym przyswoiłem naddenne sunięcie żabką, nie mniej jednak nie były to płetwy dobrze dopasowane. Nie miałem problemu ze zwrotnościąi ogólną motoryką, pod tym względem pływało mi się świetnie, tylko momentami kostki mnie trochę bolały, bo jednak ciężkawo się machało w porównaniu z kaloszami z egiptu ;) No i teraz, co lepiej wybrać:

1. Tanie plastiki, pt. "byleby było": http://tablica.pl/oferta/...html#01b8d65e19

2. dziwnie tanie i nieźle wyglądające http://tablica.pl/oferta/...html#27b9620c3b

3. Czy lepiej zainwestować i kupić takie uniwersalne http://tablica.pl/oferta/...html#547d0671f9

a może jeszcze inne? Dobrze jakby oscylowało to koło 100zł, z tym, że jeśli da się kupić fajne używki za 40-50 zł, to czemu nie?

jakie Wasze rady i opinie? :)

FABER 

Stopień: DiveLife
Kraj:
USSR

Wysłany: 12-12-2013, 12:03   

z tych 3 to ost link godny uwagi jesli mialbym wybierac. @ pozostale to zulugule nie warte Twojej atencji :ping:

Yabulon 

Stopień: RD
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-12-2013, 12:06   

Z tych co pokazałeś to moim zdaniem jedynie Cressi się do czegoś nafają.

dav4u 

Stopień: czy+
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-12-2013, 12:34   

szukaj paskowych Maresów avanti , quatro , superchannel jak to mówią " są do tańca i do różańca " :)

a jakbyś chciał takie Poseidon Forza to mogę ci opchnąć czarne za stówkę ... +kw

Yavox 

Stopień: T1 (GUE nTmx)
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-12-2013, 12:59   

Używane Maresy paskowe, Excel+ czy coś w tym stylu, tyle że ze sprężynami - zdecydowanie najszerszy zakres zastosowań. Będziesz miał je przez długie lata, do pianki, do suchego, nawet jak przejdziesz ostatecznie na jety to i tak pewnie tych nie sprzedasz. Można w nich całkiem nieźle nauczyć się techniki - zobacz jak np. Steve w nich pływa:

http://www.youtube.com/watch?v=8ahQYqho7w4

Są znacznie bardziej miękkie niż jety, na pewno mniej będą Ci obciążały stopy.

skrzypol 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-12-2013, 13:00   

a fajne te posejdonki? Tzn. lepsiejsze będą od tych cerssi?

i jeszcze takie oldschoolowe maresy znalazłem:
http://allegro.pl/pletwy-mares-i3789548392.html

dav4u 

Stopień: czy+
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-12-2013, 13:16   

u nas te poseidony mało popularne ,ale może ktoś się znajdzie co ma takie i się wypowie :)
nie chcę cie namawiać żeby nie było ... mam takie leżą czekają na swój moment , i może to ten ;)
firma znana ,a w tej cenie ciężko bedzie coś znaleść

takie jak te tylko całe czarne jak pamiętam

mi_g 

Stopień: P2,Cave,nTMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-12-2013, 14:05   

Jakbyś chciał Cresi Frog to mam takie nówki rozmiar M powiedzmy że za 100zł,
Mam też Manty 112, twarde gumowe rozmiar dla odmiany XL też mógłbym się ich pozbyć za 100zł
Zdjecia tu:
https://plus.google.com/photos/111883310928848667981/albums/5707049625427313409

Dobre Maresy to jak pisał Yavox, Excel albo Avanti (Tre, Quatro).

skrzypol 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-12-2013, 15:08   

Wychodzi na to, że albo te posejdony albo te frogi (moze ktoś jeszcze dobije do giełdy? :P ). Wierzę, że tu na forum kupię w lepszym stanie/lepszej cenie jak na tablicach czy innych.

Pytanie teraz: które z tych dwóch? Może ktoś bezstronny się wypowie? :) Jak z ich miękkością/twardością/ciężarem? Tak, żeby to było w zakresie rekreacyjnego owd/aowd, z założeniem, że lubię czasem sunąć żabą i trochę na jetach pływałem (parę razy, ale tragedii nie było).

ptja
[Usunięty]

Wysłany: 12-12-2013, 15:32   

Ja mam Cressi Frog (duże, ze sprężynami), mogę Ci pożyczyć., to sobie wypróbujesz.

skrzypol 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-12-2013, 20:17   

Wow! Dzięki ptja :) Dobrze wiedzieć, że Łódź nurem stoi :) Niestety skorzystać nie dam rady, gdyż... hmmm... no prozaiczna przyczyna: nie mam jeszcze swoich bucików :D Teraz na świeta sprawiam sobie płetwale, później jakoś przed sezon planuję buciki i piankę, tak, żeby na sezon już chociaż tyle mieć swoje :) Nie mniej jednak najmocniej dziękuję!

Tak czy siak może napisz mi swoją opinię?

;)

Gabrieljacek 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-12-2013, 20:23   

skrzypol napisał/a:
.... Niestety skorzystać nie dam rady, gdyż... hmmm... no prozaiczna przyczyna: nie mam jeszcze swoich bucików :D Teraz na świeta sprawiam sobie płetwale, później jakoś przed sezon planuję buciki i piankę, tak, żeby na sezon już chociaż tyle mieć swoje :) Nie mniej jednak najmocniej dziękuję!

;)

Sugeruję zmianę kolejności. Najpierw kup buty, a potem dopasuj do butów płetwy. W druga stronę czasami nie wychodzi.
Pozdrowienia

Yavox 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-12-2013, 20:35   

skrzypol napisał/a:
nie mam jeszcze swoich bucików

Stopa musi Ci wchodzić do kieszeni płetwy wystarczająco głęboko - tu mogą być problemy z wysokością podbicia stopy - jeżeli kieszeń będzie zbyt niska a nogę masz wysoką, nie wepchniesz do końca. Wtedy stopa będzie Ci mocno wystawać z tyłu płetwy albo bardzo ciężko Ci będzie ściągnąć płetwy z nóg w wodzie.

Warto, żeby kieszeń do buta na szerokość również ładnie pasowała - inaczej w płetwach mogą Ci latać nogi na boki, tzn. przy różnego rodzaju manewrach ruch stopy nie od razu będzie się przenosił na ruch płetwy - bardzo frustrujące.

Jeżeli kieszeń płetwy będzie za duża - możesz łapać skurcze, bo odruchowo będziesz podkurczać palce w butach żeby noga lepiej trzymała płetwę.

Najpierw buty, potem płetwy.
Ostatnio zmieniony przez Yavox 12-12-2013, 20:35, w całości zmieniany 1 raz  

skrzypol 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-12-2013, 20:41   

ooo masz... jak to się człowiek nie zna na rzeczy. Dziękuję za info, bo pojęcia nie maiłem, że w tę stronę. Szczególnie, że jak teraz pływałem na pożyczanym sprzęcie, to zasadniczo wszystko tam było nie od parady i pasowało, więc przyjąłem to za pewnik :D

No cóż... to będę musiał sobie inny prezent świąteczny wykombinować, bo buty już chciałbym jednak nówki (higiena i w ogóle), a sensowne z tego co widziałem to koszt ok. 200-300 zł, jeśli się nie mylę?

Nie prędko sobie skompletuje sprzęcik, nieprędko... marne życie studenta :P

Jeszcze raz wielkie dzięki za info! :)

lozerka 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-12-2013, 20:43   

buty neoprenowe? można taniej :) jaki potrzebujesz rozmiar ?

Darek Grabowski 

Stopień: Adv Nx
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-12-2013, 21:17   

Co do maresów Avanti Quattro czy Excel, to chyba przekraczają Twój budżet. Ja szukam takich używek i ciężko je ogólnie kupić w używce, a jak się już trafiają to cena raczej od 150 w górę w zależności od stanu.

Druga sprawa to rzecz o której piszą koledzy. Zdecydowanie najpierw buty a później płetwy. Tak jest o wiele łatwiej.

[ Dodano: 12-12-2013, 21:25 ]
skrzypol napisał/a:
buty już chciałbym jednak nówki (higiena i w ogóle), a sensowne z tego co widziałem to koszt ok. 200-300 zł

e tam, zaraz 300....
Ja na tą chwilę pływam w takich za 80zł (nowe):
http://divezone.pl/buty-s...-5mm-p-413.html

Mam je już dobre parę lat i myślałem, że się rozlecą i kupie coś lepszego, ale skubane cały czas się trzymają. Buty generalnie fajne jak na tą cenę, z minusów to cienka podeszwa i brak ostrogi do sprężyn.

Na przyszły sezon kupuje coś z twardą podeszwą, narazie mój typ to:
http://divezone.pl/buty-b...6mm-p-1158.html
Kumpel ma i buty naprawdę rewelacyjne, uważam, że to już opcja full wypas jak do pianki, jak poszukasz/potargujesz to kupisz je pewnie za 170 z przesyłką, więc do twoich 300zł jeszcze daleko....
Ostatnio zmieniony przez Darek Grabowski 12-12-2013, 21:26, w całości zmieniany 1 raz  

mi_g 

Stopień: P2,Cave,nTMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-12-2013, 22:59   

Co do butow ja bym polecal Camaro 6.5mm
A jakby ta oferta:Link sklepu byla aktualna to bym sie nawet nie zastanawial (za swoje dalem chyba z 250 i nie zaluje).
Czujesz zimno przez stopy i rece. Jak marzna to szybko robi sie nieprzyjemnie...

Tak jak pisali koledzy, najpierw buty pozniej pletwy bo inaczej moze byc problem. Co prawda wiecej problemow sprawiaja buty w sucharze ale jak jestes na granicy rozmiarow to przy piance tez moze byc nieciekawie.
Ostatnio zmieniony przez mi_g 12-12-2013, 23:03, w całości zmieniany 1 raz  

Yavox 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-12-2013, 23:06   

mi_g napisał/a:
Co do butow ja bym polecal Camaro 6.5mm

Potwierdzam ;) W moim przypadku do pianki są to Camaro Explorer - bardzo dobra twarda podeszwa, idealnie się sprawdza jak jest wejście do wody po kamieniach czy zejście w kamieniołomie gdzieś po skałkach. Rozmiar 43 potrzebował największej dostępnej kieszeni w Mares Excel+.

Sebastian Szczesniak 

Stopień: Cave
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-12-2013, 23:07   

to o płetwach wiemy już chyba wszystko, ale Kolega pytał też to używki:)
Ostatnio zmieniony przez Sebastian Szczesniak 12-12-2013, 23:07, w całości zmieniany 1 raz  

skrzypol 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-12-2013, 23:13   

Muszę przyznać, że te zwykłe scubatechy nie wyglądają wcale źle, a jak jeszcze mówisz, że się trzymają to hmmm... przy moich nurach, które obecnie są raz na ruski rok, to w sumie brzmi na niezłe rozwiązanie. Ale tu nasuwa mi się kolejne pytanie:

z butem jak to z butem - w internecie ciężko. Nie lepiej byłoby gdzieć go najpierw przymierzyć? Jakoś boję się, że moje skromne 41 (jakiś takiś mały jestem :P ) może okazać się, że a to mogłoby być pół rozmiaru mniej, a to bardziej... Myślicie, że gdzieś takie trzewiki można dostać w Łodzi?

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu