Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Tomek Radomski
13-11-2007, 17:24
Polskie bazy nurkowe w Sharmie
Autor Wiadomość
Grzegorz_N 

Stopień: stary pierdziel
Kraj:
Poland

Wysłany: 25-08-2009, 13:02   

Loony napisał/a:
baz "Halabanaha

A wiecie co znaczy po arabsku HALABANAHA?

Tyle co "wydoić krowę".
Nurałem z nimi i potwierdzam. Doją do bólu.

katiusha
[Usunięty]

Wysłany: 09-01-2010, 16:15   

Robiłam w Nautice OWD i generalnie było spoko. Ewa Szmigielska - bardzo fajna i kompetentna dziewczyna. Mogę polecić z czystym sumieniem. Jeśli chodzi o ceny, to chyba mają raczej przeciętne. Trochę taniej niż w Divingpro. Organizacja ok. Sama baza syfiasta i baseny straszne (dotyczy OWD).

DeDeK 

Stopień: 36.6
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-01-2010, 09:49   

czy ktos wie jakie sa realne ceny na dzien dzisiejszy w sharmie jesli chodzi o jakies 3 dniowki ewentualnie za jeden dzien ?

katiusha
[Usunięty]

Wysłany: 11-01-2010, 13:02   

3 dni kosztują około 180$, 1 dzień około 70$. Zależy od bazy.

DeDeK 

Stopień: 36.6
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-01-2010, 13:18   

dzieki bo na stronach widzialem ze niektorzy juz po 80E podaja

pmk 

Stopień: Mud Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-01-2010, 21:08   

Ceny są też $140/3 dni i $55/1 dzień - oczywiście cena przy wcześniejszej rezerwacji, bo na miejscu teoretycznie (na tablicy z pricelistą) drożej.
Oczywiście dochodzą dopłaty $10 dziennie za napoje/lunch (oszczędni z talentem do negocjacji mogą dogadać rezygnację z tego dobrowolnie obowiązkowego punktu programu) no i ew. $5 za Ras Mohamed (tutaj jest najciekawiej, bo teoretycznie opłata powinna być stała, a gdzieniegdzie pojawiają się też ceny 8-10 $ lub nawet EUR)

Ceny nurkowania podałem z bazy "polskiej" - żona właściciela jest z PL, jeden z divemasterów uczy się naszego języka. Opinie ma różne (jak każda) ale ja uważam, że jest całkiem OK.

Bero 

Stopień: DM, Tec.Nx.
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-01-2010, 00:17   

ja robilem owd w african divers. nie pamietam jak cenowo, basa ok, divemasterzy z tego co pamietam arabscy aldwoje mowilo po polsku :) kapitalna atmosfera

MichalMi 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-01-2010, 21:58   

Słuchajcie, czy ktoś z Was korzystał ostatnio z usług Divingpro? Wybieram się do Sharmy w czerwcu zrobić OWD, a pozytywne opinie o tej bazie chyba są w przewadze. Jeżeli jestem w błędzie, please o info
Ostatnio zmieniony przez MichalMi 15-01-2010, 21:58, w całości zmieniany 1 raz  

pmk 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-01-2010, 22:27   

Znajdź proszę centrum nurkowe Divingpro na liście legalnie działających centrów nurkowych w SSH - dla ułatwienia lista jest tutaj.
Najlepsi są rezydenci biur podróży w Sharmie oferujący nurkowanie z Divingpro - sam osobiście usłyszałem z tego źródła, że Divingpro to (niemalże) jedyna polska baza w Sharm, która działa w pełni oficjalnie i legalnie). Oczywiście o o liście CWDS-u rezydenci nic nie wiedzą...

Divingpro połączył się (co nie przeszkadza mu występować nadal pod własną nazwą) z Sheikh Coast (ta baza działa legalnie) - tak jest napisane na ich stronie. Tylko to znajdź jakąś o tym informację poza stroną divingpro.eu - chociażby na stronie wspomnianego Sheikh Coast - tutaj.

Nie zamierzałem robić antyreklamy tworowi o nazwie Divingpro (bo nie jest to przecież oficjalna i legalna baza nurkowa) ale jak zajrzałem na forum gazeta.pl i zobaczyłem ten zalew reklamowego spamu z ich strony (lub "życzliwego wielbiciela") to napisałem jednak to do o tym myślę.

MichalMi 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-01-2010, 22:52   

No właśnie nie znalazłem, ale może głupie pytanie - co daje bycie na tej liście, skoro szkolą i po ich szkoleniu dostajesz plastik OWD?

Na szybko sprawdziłem wg listy część przewijających się na forum baz i są na niej:
www.aquasharm.com
www.diveafrica.com

zależy nam na dobrej bazie i szkoleniu w języku Polskim (mimo że cała ekipa zna Ang w bardzo przyzwoitym stopniu)

EDIT:
NAUTICA też nie znalazła się na tej liście...
Ostatnio zmieniony przez MichalMi 15-01-2010, 22:59, w całości zmieniany 2 razy  

Spider 

Stopień: dwa na szynach
Kraj:
Poland

Wysłany: 16-01-2010, 11:53   

Nie wiem jak to jest z listami i legalnymi bazami.
Ja byłem u nich w zeszłym roku z małżowinką - robiliśmy AOWD.
Jak dla nas OK. Było naprawdę nieźle.
Jeśli chcesz więcej info na ten temat to na pw wysłałem Ci nr tel - zadzwon odpowiem i opowiem.

pmk 

Kraj:
Poland

Wysłany: 16-01-2010, 17:48   

Jeśli chodzi o Nauticę to jest na liście - co prawda pod nazwą Spirit Divers link tutaj - jednak wystarczy spojrzeć na listę i już nie ma żadnych wątpliwości o kogo chodzi. Swoją drogą ciekawe od czego wzięła się ta nazwa - bo chyba nie od nurkowego ducha ;)

Co daje bycie na liście CWDS? Nic nie daje. To nie jest jakiś dodatek do nurkowania. Wszystkie bazy, które działają zgodnie z egipskim prawem (muszą spełnić pewne kryteria) automatycznie umieszczane są na tej liście. Wniosek prosty - jeśli bazy nie ma na liście to nie działa w Egipcie legalnie.

katiusha
[Usunięty]

Wysłany: 02-03-2010, 22:04   

W lutym nurkowałam zarówno z DIVINGPRO jak i z NAUTICĄ. Ogólnie polecam bardziej Nauticę ze względu na lepszy klimat na łodzi i super atmosferę. Nie była ona zasługą wyłącznie nauticowskiej kadry, ale tak się złożyło. Jeśli chodzi o finanse, to w Davinpro zapłaciłam prawie 100 $ mniej za dokładnie tę samą usługę, czyli 3 dni na łodzi (2 nurki dziennie). Kadra w Divingpro w porządku. Według mnie mają gorszy sprzęt i więcej problemów organizacyjnych. Jeśli chodzi o OWD, to podobno w Divingpro mają podgrzewany basen, a w Nautice nie!!!!!!!!!!!!!! Obie bazy mają plusy i minusy, ja jednak bardziej polecam NAUTICĘ.

Pozdrawiam

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu