Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Moje pierwsze skrzydło
Autor Wiadomość
tom_wie 

Stopień: P2
Kraj:
Peru

Wysłany: 19-11-2009, 15:25   

jacekplacek napisał/a:
(tej której nie ma)

Czyli nie może być tak jak tu?

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 19-11-2009, 15:27   

tom_wie napisał/a:

Pewnie może, jak się kto uprze. "Normalnie" to w tym miejscu gumki nie ma a jest tam, gdzie wszyscy nie widzą.
Ps. Dojadę do chaty, zrobię foty, bo skręcone wszystko stoi.
Ps.2 Proponuję(w międzyczasie) nauke tego węzła:
http://www.nurkomania.pl/we010.htm
http://www.animatedknots....rmans/index.php

No i tego: http://forum.divetrek.com...ht=przywi+za%E6
Ostatnio zmieniony przez jacekplacek 19-11-2009, 16:03, w całości zmieniany 4 razy  

tom_wie 

Kraj:
Peru

Wysłany: 19-11-2009, 15:29   

jacekplacek napisał/a:
tom_wie napisał/a:

Pewnie może, jak się kto uprze. "Normalnie" to w tym miejscu gumki nie ma a jest tam, gdzie wszyscy nie widzą.

Pytam bo ja właśnie mam podobnie i działa, znaczy na plecy nie ucieka. Przy d-ringu nie chciałem robić, bo wydawało mi się że będzie przeszkadzać przy wpinaniu, wypinaniu.
Ostatnio zmieniony przez tom_wie 19-11-2009, 15:39, w całości zmieniany 2 razy  

Nul 

Stopień: Kuchcik
Kraj:
Poland

Wysłany: 19-11-2009, 15:35   

No to ja się jednak zgadzam z Jackiemplackiem (Jackuplacku, ja się za znamienitość autorytetową abslolutnie nie uważam!!! Więc nie ma sprawy... :) ), wolę uchwycik ciut (alez precyzyjne wyrażenie) niżej. Kiedyś zdarzyło mi się mieć d-ring za wysoko (pożyczałam komuś i potem wróciło trochę rozregulowane czyli na inny rozmiar) i niewygodnie mi się współpracowało z takim zbyt luźno majtającym się inflatorem. Może to kwestia przyzwyczajenia.

Zgadzam się też z jackiemplackiem w kwestii nieprzekładania węża przez omawianą gumkę. (Chociaż Jacku - na zdjęciu w wątku FDT o tym nowym regulowanym ustrojstwie na "H" widzę chyba jak byk wężyk wewnątrz gumki... Może ta zasada też się zmieniła???)

Jeszcze mam uwagę do przycinania zbędnych kawałków taśmy - zostawmy delikatny zapasik! Moje pasy były cięte, kiedy akurat miałam na sobie przez przypadek piankę (suchy był w naprawie...). Efekt - dobrze, że był zapasik, bo teraz to jest już niemal na styk. Zwłaszcza po niektórych obfitych posiłkach :)
Wiem, wiem, z najedzonym brzuchem należy iść na sjestę, a nie do wody... :)
Ostatnio zmieniony przez Nul 19-11-2009, 16:58, w całości zmieniany 1 raz  

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 19-11-2009, 18:35   

tom_wie napisał/a:
Przy d-ringu nie chciałem robić, bo wydawało mi się że będzie przeszkadzać przy wpinaniu, wypinaniu.

Nie przeszkadza. Ma dodatkowo tę zaletę, że jest zawsze w tym samym miejscu... Prawie zawsze...
Fotka:

To czarne na gumce(nad wężem karbowanym) to resztka koszulki termokurczliwej, która miała stiuningować węzeł: tego być nie musi :P
Mam nadzieję, że widać sposób prowadzenia węża LP od gumki do złączki.
Nul napisał/a:
Wiem, wiem, z najedzonym brzuchem należy iść na sjestę, a nie do wody...

Na sjestę do wody. Po co rozdzielać przyjemności?
Ostatnio zmieniony przez jacekplacek 19-11-2009, 18:39, w całości zmieniany 1 raz  

nurkot 

Stopień: murena
Kraj:
Poland

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 19-11-2009, 21:41   

tom_wie napisał/a:
jacekplacek napisał/a:
tom_wie napisał/a:

Pytam bo ja właśnie mam podobnie i działa, znaczy na plecy nie ucieka. Przy d-ringu nie chciałem robić, bo wydawało mi się że będzie przeszkadzać przy wpinaniu, wypinaniu.

jeśli gumka jest niżej to można inflator ewentualnie wyjąć, jeśli jest to potrzebne. łatwiej wyjąć z czegoś co mamy pod ręką niż tak daleko, ale w ogóle to <brawo> za dokładność obserwacji i odnajdywanie gumek których "nie ma" ;)

bomart 

Stopień: aowd
Kraj:
Poland

Wysłany: 19-11-2009, 23:18   

TomM napisał/a:
brakuje gumki na inflator

Gumka jest. Mam jeszcze gumki takie bardziej plaskie na karbowanym wezu inflatora, tutaj duze zdjecia:
http://testsw10.ceti.pl/H/IMG_5316.JPG
http://testsw10.ceti.pl/H/IMG_5317.JPG

TomM napisał/a:
Brak karabinka na wężu HP

Na razie moje doswiadczenie pokazuje ze najlepszym miejscem manometru jest przestrzen pomiedzy lewa szelka a cialem - najlatwiej mi go tam znalezc i odczytac. No i co najwazniejsze potem sie nie musze martwic co z nim zrobic.

TomM napisał/a:
Octopus mozna umocować przed wsunięcie zdwojonego węża od dołu w prawy D-ring obojczykowy.

Wlasie sie zastanawialem bo dostalem z otopustem taka banke, w ktora sie go wklada i wiesza - a czy aby ten dring nie za wysoko?

nurkot napisał/a:
ewentualnie zawiesić na gumowej gumce na szyi a wąż umocować pod prawą kieszenią

To mi sie podoba - to juz prawie jak z dlugim wezem :)

nurkot napisał/a:
natomiast D-ring ów warto umieścić na kieszeni

Kieszen z d-ringiem mam niestety tylko jedna i zalozylem ja po prawej stronie - jakos tak mi wyszlo naturalniej.

nurkot napisał/a:
jak już dopasujesz uprząż warto ją przyciąć

Jestem raczej sporych rozmiarow wiec w sumie nie majta mi z wiele :)

nurkot napisał/a:
no i... wskakiwać do wody!

No wlasnie staram sie jak moge - niestety juz trzykrotnie liczylem na jakies zajecia basenowe i za kazdym razem nie wychodzilo :(

KazikS 

Stopień: zawodowy,P2,etdo
Kraj:
Poland

Wysłany: 20-11-2009, 00:29   

I sie zaczęło , najlepiej niech przeczyta cały internet .
Ito dwa razy :)
pozdrawiam

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 20-11-2009, 07:27   

bomart napisał/a:
Mam jeszcze gumki takie bardziej plaskie na karbowanym wezu inflatora

Właśnie pod nie wtykasz wąż LP. Masz na mojej fotce: Pod guma->nad gumą->złączka Im więcej "przylegań" węża LP do karbowanego, tym lepiej. Tutaj dokładamy gumki z dętki.

TomekP 

Stopień: wystarczy OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 20-11-2009, 14:51   

tom_wie napisał/a:
Pytam bo ja właśnie mam podobnie i działa, znaczy na plecy nie ucieka.

Ja też wolę mieć mocowanie węża inflatora wyżej, i nie widzę sensu upierania się aby było ono koniecznie przy lewym d-ringu.

bomart napisał/a:
Kieszen z d-ringiem mam niestety tylko jedna i zalozylem ja po prawej stronie - jakos tak mi wyszlo naturalniej.

To zamień je miejscami. Z prawej nie za bardzo masz co podpiac do d-ringa, a z lewej masz manometr.

bomart napisał/a:
Wlasie sie zastanawialem bo dostalem z otopustem taka banke, w ktora sie go wklada i wiesza - a czy aby ten dring nie za wysoko?

W takiej bance octo lubi się wzbudzac, a kiedys przy skoku do wody, ustnik został mi wewnatrz banki a AO sobie dyndal luzem. Najlepiej wywal ta banke, ale jesli juz ja chcesz to wywierć w niej dziury. Juz bardziej polecam sposob podany przez TomM.
Prawy d-ring piersiowy wydaje sie być ok do mocowania octo. Jak przypniesz octo do prawego na kieszeni to masz go trochę poza kontrola a trzeba na niego uważać bo Octo lubi się wzbudzać.

Manometr mozesz przypiac do lewego piersiowego d-ringu, wowczas obecna dlugosc weza HP nie bedzie tak bardzo przeszkadzac.

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 20-11-2009, 14:58   

Plotek napisał/a:
Prawy d-ring piersiowy wydaje sie być ok do mocowania octo

Może zaproponuję inne, mniej popularne rozwiązanie? Wiadomo jakie :)

TomekP 

Stopień: wystarczy OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 20-11-2009, 16:00   

jacekplacek napisał/a:
Może zaproponuję inne, mniej popularne rozwiązanie? Wiadomo jakie :)

nurkotka juz proponowała :P

bomart napisał/a:

nurkot napisał/a:
ewentualnie zawiesić na gumowej gumce na szyi a wąż umocować pod prawą kieszenią

Samo mocowanie octo to tylko cześć drogi. Lepiej żeby kolega bomart, miał takie rozwiązanie, które ma przećwiczone lub poćwiczył z nowym, które zdecyduje się stosować.

tom_wie 

Kraj:
Peru

Wysłany: 20-11-2009, 18:11   

Plotek napisał/a:

bomart napisał/a:

W takiej bance octo lubi się wzbudzac, a kiedys przy skoku do wody, ustnik został mi wewnatrz banki a AO sobie dyndal luzem.
(...)
Prawy d-ring piersiowy wydaje sie być ok do mocowania octo.

Ja na kursie trzymałem octo w takiej właśnie bańce, tylko że w związku z długością węża mocowałem ją do jajecznego d-ringu. Całe szczęście że to był kurs CMAS gdzie się samemu podaje octo, bo w przypadku "pokazywanych" procedur PADI wyglądałoby to ciekawie :bee;

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 20-11-2009, 19:15   

tom_wie napisał/a:
bo w przypadku "pokazywanych" procedur PADI wyglądałoby to ciekawie

W "ślepej" masce? Nawet bardzo...

nurkot 

Stopień: murena
Kraj:
Poland

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 20-11-2009, 20:19   

bomart napisał/a:

Na razie moje doswiadczenie pokazuje ze najlepszym miejscem manometru jest przestrzen pomiedzy lewa szelka a cialem - najlatwiej mi go tam znalezc i odczytac. No i co najwazniejsze potem sie nie musze martwic co z nim zrobic.

jeśli przypniesz do lewego D-ringu też jest dość dobrze widoczny, ja nawet nie muszę go odpinać by spojrzeć.
Kieszenie warto zamienić miejscami, jak radził Plotek, ja też najpierw na odwrót założyłam ;)
bomart napisał/a:

nurkot napisał/a:

no więc właśnie o to chodzi!
potem nie robią się żadne "nawyki nieprawidłowe". Octopus masz na gumce na szyi z której jest łatwo zrywalny zarówno przez Ciebie, jeśli podajesz, jak i przez partnera - procedury PADI - nie ma z nimi problemu, nawet jest zgodnie ze standardami - octo w słynnym trójkącie. potem na znak "brak powietrza" dajesz automat z szyi - bardzo blisko podawaniu automatu z którego się oddycha, jeśli byś się kiedyś zdecydował na 2 pierwsze stopnie i długiego węża.
Poza tym jest wygodnie - octo zawsze w tym samym miejscu i nie dynda.
jedynie czasem z gumki może się wyślizgnąć np przy skoku do wody.. no i warto mieć ciut dłuższego węża - ja miałam 100cm, więc dłuższy niż standard, a teraz to pewno i 110cm bym wzięła.
bomart napisał/a:

nurkot napisał/a:
no i... wskakiwać do wody!

No wlasnie staram sie jak moge - niestety juz trzykrotnie liczylem na jakies zajecia basenowe i za kazdym razem nie wychodzilo :(

to może na Zakrzówek?
woda jeszcze bardzo nie wystygła :tak:

woland66 

Stopień: zagłębiający się
Kraj:
Poland

Wysłany: 21-11-2009, 02:23   

a może niedziela na koparkahc :????:

Maciolus
[Usunięty]

Wysłany: 26-11-2009, 11:37   

Bomart wybacz, ze podpinam sie pod watek, ale wydaje mi sie, ze tak bedzie najrozsadniej.

Wlasnie skonczylem "skladac" pierwsze skrzydlo. Do tej pory mialem doswiadczenie (4 nurki OWD ;) ) wylacznie z jacketami. Prosze o sugestie zmian, wytkniecie popelnionych bledow. Setup przygotowywany na razie na plytkie nurki w Egiptowie. Skrzydlo WTX3, uprzaz i aurtomat Apeksa, alu plyta, kieszenie i pasy butli do-wody.pl, manometr Suunto, noz Remora alu.

Mocowanie octopusa - prawy ramienny D ring, guma na karabinczyku

Mocowanie weza inflatora do lewego pasa ramiennego - rzep

Gumka laczaca waz inflatora i przewodem cisnieniowym

Uczony bylem wypuszczac powietrze z jacketu wylacznie inflatorem, wolalbym jednak moc go pionizowac, stad ufiksowanie wylacznie wysoko na ramieniu

Mocowanie butli + kieszenie trymujace

Prawy pas brzuszny - kieszen z D-ringiem + noz,
widoczny stoper do utrzymania pasow ramiennych w zadanym miejscu
predzej czy pozniej trafi tu akumulator,
jedyna kieszen z D-ringiem, D-ring blisko plyty, trudno byloby z niego korzystac z lewej strony do podczepienia manometru
Noz ma rowniez potencjalne mocowanie do ktoregos z wezy

Lewy bas brzuszny + mocowanie manometru

Pas kroczny ufiksowany na stale za klamra,
cos mi sie tu nie podoba, w uprzaz trzeba wchodzic, a ewakuacja z niej bedzie utrudniona, kazdorazowe fiksowanie do pasa brzusznego wydaje mi sie rozsadniejsze
nie montowalem tylnego D-ringa - jest ufiksowany do skrzydla

Jeszcze bede musial zmiescic gdzies backupowa latarke.

Dziekuje ladnie za pomoc :)

Zdjecia w wyzszej rozdzielczosci w allbumie Picasa http://picasaweb.google.pl/Maciej.Stapor/BCD#
Ostatnio zmieniony przez Maciolus 26-11-2009, 11:46, w całości zmieniany 5 razy  

tom_wie 

Kraj:
Peru

Wysłany: 26-11-2009, 11:59   

Piszę z mojego doświadczenia, każdy musi wyrobić sobie swoje rozwiązania.

Maciolus napisał/a:
Bomart wybacz, ze podpinam sie pod watek, ale wydaje mi sie, ze tak bedzie najrozsadniej.

Mocowanie weza inflatora do lewego pasa ramiennego - rzep

Ja mam w tym miejscu gumę mocowaną do uprzęży na stoperze- rzep może się wyrobić, rozpiąć.
Maciolus napisał/a:

Gumka laczaca waz inflatora i przewodem cisnieniowym

Wąż inflatora musi się jak najłatwiej wypinać, jeśli działa jest OK.

Maciolus napisał/a:

Pas kroczny ufiksowany na stale za klamra,
cos mi sie tu nie podoba, w uprzaz trzeba wchodzic, a ewakuacja z niej bedzie utrudniona, kazdorazowe fiksowanie do pasa brzusznego wydaje mi sie rozsadniejsze
nie montowalem tylnego D-ringa - jest ufiksowany do skrzydla

Nie wiem co znaczy ufiksowany na stałe z klamrą - na pasie krocznym jest pętla, która utrzymywana jest przez stoper i d-ring "skuterowy", przez tą pętlę przekładamy pas brzuszny i zapinamy klamrę. Po odpięciu pas kroczny nie jest złączony z brzusznym.

Nie klują cię te motylki w plecy? Ja mam zwykłe śruby maszynowe.

Manometr do karabinka lepiej umocować za pomocą o-ringa i trytytki - zrywalnie, albo tym tajemniczym DIR węzłem - odcinalne. Unikać połączenia metal - metal.

Backupowa latarka powinna bez problemu zmieścić się na jednym z pasów naramiennych - przypięta do D-ringa karabinkiem a do pasa kawałkiem dętki.
Ostatnio zmieniony przez tom_wie 26-11-2009, 12:05, w całości zmieniany 2 razy  

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 26-11-2009, 13:08   

Maciolus napisał/a:
Mocowanie octopusa - prawy ramienny D ring, guma na karabinczyku

Miałbym obawy czy na tej gumie nie zostanie też ustnik w razie potrzeby. Rozwiązania proponowane przez TomM i Nurkot wydają się niezawodne.
Maciolus napisał/a:
Uczony bylem wypuszczac powietrze z jacketu wylacznie inflatorem, wolalbym jednak moc go pionizowac, stad ufiksowanie wylacznie wysoko na ramieniu

Połączenie jakie dałem na fotce wyżej w niczym nie ogranicza spuszczania powietrza inflatorem. Umocowanie go wyżej może spowodować wywinięcie np. przy skoku z łodzi. Od kompletnej pierdółki(partner poda) może być po spore kłopoty(nie nadmuchany jacket, pianka, toniesz w szybkim tempie: musisz znaleźć inflator i zapanować nad rosnącym ciśnieniem - dość nie komfortowe)
tom_wie napisał/a:
Manometr do karabinka lepiej umocować za pomocą o-ringa i trytytki - zrywalnie

Kiepsko wygląda. Może i skuteczne, ale kiepsko wygląda.

tom_wie 

Kraj:
Peru

Wysłany: 26-11-2009, 13:35   

jacekplacek napisał/a:

Umocowanie go wyżej może spowodować wywinięcie np. przy skoku z łodzi.

Moim zdaniem ni ma prawa, ale jak już napisałem każdy robi jak mu wygodnie.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu