Wiek: 51 Dołączył: 06 Lut 2006 Posty: 1166 Skąd: Warszawa
Wysłany: 18-08-2010, 11:01
styx napisał/a:
atakuj kolegę Bitpump z "góry" - polecam.
Dziękuję za polecenie, ale nie prowadzę kursów OWD, gdyż byłbym wtedy niejako konkurencją do wyszkolonych przez siebie instruktorów. Uważam, że trener nie powinien szkolić poziomów niższych niż DM, chyba, że w ramach szkolenia kandydatów na instruktorów (aby mogli asystować na prawdziwym kursie OWD, AOWD, Rescue, itd.).
Jeżeli ktoś chce solidne wyszkolenie, nie po "łebkach" to skromny kol. Styx jest bardzo dobrym pomysłem.
Wiek: 51 Dołączył: 21 Mar 2004 Posty: 653 Skąd: Bialystok
Wysłany: 18-08-2010, 22:06
magul napisał/a:
Nie ma ustawy dot. nurkowania tylko rozporządzenie Ministra Sportu w sprawie zasad bezpieczeństwa przy uprawianiu płetwonurkowania z dnia 17 sierpnia 2006 r. (Dz.U. Nr 154, poz. 1103)
Ale jest też "Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 7 maja 2002 r. w sprawie uprawiania płetwonurkowania"
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 18-08-2010, 23:08
w sprawie badań lekarskich - warto je zrobić jeśli nie robiło się żadnych badań albo nigdy albo dawno. jeśli nigdy nie miało się rtg płuc, dawno nie miało się robionego badania krwi - podstawowa morfologia. jeśli miało się (lub ma) jakiekolwiek problemy z zatokami, uszami, nosem, gardłem - warto odwiedzić laryngologa. jeśli choruje się na coś przewlekle, stale przyjmuje leki - warto odwiedzić lekarza nurkowego - może powiedzieć, wyjaśnić jak i czy nurkować i o co należy dbać. można też zrobić ekg, badanie moczu. lekarz powinien kandydata wypytać dokładnie o stan zdrowia i przebadać serce, płuca, ew. przeprowadzić bad. neurologiczne.
czasem coś dziwnie wychodzi na pozór zdrowej osobie.
nie musi to mieć znaczenia, ale czasem lepiej wiedzieć.
można też założyć, że skoro nic nam nie przeszkadza i dotychczas nie wiemy o żadnej chorobie, to żadnej nie mamy. tak naprawdę wszystko zależy od przyszłego nurka, nakazu badań nie ma, ale jeśli ma się jakieś wątpliwości, to dobry lekarz nurkowy na pewno je wyjaśni.
w sprawie gdzie kursy w Wawie - wiesz, w Wawie trochę i tak nie ma akwenu porządnego.
Podstawowe stopnie w różnych organizacjach dają uprawnienia do nurkowania:
OWD w PADI do 18m
P1 w CMAS - do 20m
OWD w IANTD - do 21m
czy jest w pobliżu Wawy jakiś akwen sensowny do szkoleń gdzie można nurkować na takie głębokości?
z tego co wiem, to szkoły "warszawskie" i tak jeżdżą nad Hańczę, Zakrzówek, Koparki..
więc i tak ponurkujesz sobie w tych jakże pięknych jeziorach, kamieniołomach.
ja nic nie polecam, gdyż zarówno Kraken w Krakowie jak i Styx czy Majki to dobry wybór.
dobrych instruktorów mamy już kilku, pytanie jest jeszcze GDZIE najbardziej chcesz nurkować? rozumiem, że jeszcze nie wiesz, ale możesz już sobie wyobrazić czy pociąga Cię urok zalanego kamieniołomu o przejrzystej wodzie? a może szuwarowe jezioro pełne ryb? albo czarna i pełna mroku Hańcza, najgłębsze jezioro w Polsce z charakterystycznymi ściankami opadającymi w dół? a może morze? Bałtyk na którego dnie (czasem już na 4m głębokości) spoczywają relikty przeszłości, wraki okrętów wojennych, łodzi podwodnych, kutrów... a może wolałbyś zrobić część kursu w Egipcie, bo właśnie tam, w ciepłej przejrzystej wodzie zamierzasz nurkować, podziwiając tony rybek o barwach i kształtach w których istnienie trudno uwierzyć?
polecam na pewno INTRO.
dobre intro z dobrym instruktorem, który odpowie na wszystkie Twoje pytania zadane w tym poście do nas. po takim dobrym intro nie powinieneś mieć już wątpliwości, zresztą.. koledzy myślę że częściowo już je rozwiali
Dziękuję za namiary. Sam pogooglałem i znalazłem ciekawy dokument: http://www.nurkowanie.inf...10063V201PL.pdf
Traktuje on o przeciwwskazaniach zdrowotnych do nurkowania, stopniu ich ryzyka oraz zawiera wzór oświadczenia lekarskiego.
Swoją drogą bardzo zachęciliście mnie do nurkowania
- do głębokości 20 m w parze z osobą pełnoletnią o wyższych kwalifikacjach KDP/CMAS
- do głębokości 10 m z bojką - samodzielnie lub w parze, pod nadzorem osoby z kwalifikacjami płetwonurka
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko