Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 24-07-2011, 10:59
Przepraszam za wprowadzenie użytkowników forum w błąd. Po prostu czekałem aż pojawi się latarka pod nazwą "Narrow Pro" (taka była robocza nazwa prototypu), tymczasem model, o którym pisałem jest już od pewnego czasu w sprzedaży pod nazwą "Gralmarine LED 10 W". W zależności od zastosowanego akumulatora zestaw kosztuje od 1380 do 2400 PLN. Wydaje mi się, że już ten najmniejszy i najtańszy aku jest całkowicie wystarczający - wg Bartka zapewnia 7 godzin świecenia, aku o 200 PLN droższy 9 godzin. Znając Bartka te czasy są nieco niedoszacowane.
Samą latarkę KX Narrow (ma ten sam palnik) miałem okazję testować. Jeśli ktoś nie chce trzymać się zasady, że back-up nie może być akumulatorowy, to jest to świetna latarka zapasowa.
Wiek: 63 Dołączył: 24 Maj 2004 Posty: 3728 Skąd: Katowice
Wysłany: 25-07-2011, 13:08
hubert68 napisał/a:
najtańszy aku jest całkowicie wystarczający - wg Bartka zapewnia 7 godzin świecenia
Ta seria latarek "poszła" w DiveTrekPro z akumulatorem NiMH 5 Ah. Mogą być różnice między egzemplarzami, także akumulatorów, ale należy latarkę potraktować jako 4-godzinną. Egzemplarz z tej serii zakupów grupowych świecił ok. 3,5 godziny po pierwszym naładowaniu w ciągu 2 tygodni (samorozładowanie, nowy aku nie miał pełnej pojemności, kilka nurkowan itd).
Teoretycznie można oczekiwać 7-miu godzin, przy 14.4V 5Ah i poborze prądu (teoretycznym) 0,7 A.
W praktyce da się wykorzystać pojemność aku do ok. 80% (potem latarka zamiast świecić zaczyna mrygać, spadek napięcia cel NiMH), a sprawność przetwornicy nie jest przecież 100%.
Egzemplarz testowy na pewnym etapie rozwoju latarki świecił 5 godzin na tym aku, ale po kolejnych "upgrade'ach" i przy naturalnym zużyciu aku (test trwa od 1,5 roku) ten czas się skrócił. Niemniej mozna oczekiwać latarki "4-ro godzinnej" przy założeniu świecenia bez przerwy, lub powiedzmy 2x2 godz. w krótkim odstępie czasu.
Latarka jest dobra, na poziomie najlepszych HID 10 W, da sie porównać z HID 21, ale cudów nie ma. Perpetuum mobile także. Nadaje się do wszystkich rodzajów nurkowań, ustępuje HIDom 21/24/35, ale jest to najtańsza latarka główna nadająca się do wszystkiego włącznie z komunikacją światłem z pojedynczym źródłem światła (jedna dioda) umożliwiającym kontrolę nad zogniskowaniem.
Ostatnio zmieniony przez TomM 25-07-2011, 13:15, w całości zmieniany 1 raz
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 25-07-2011, 13:23
Wczoraj rozmawiałem z Bartkiem. Polecał do tej latarki najmniejszy aku litowo-jonowy (6,6 Ah, cena zestawu 1580,00 PLN). Jak mówił baterie NiMH są generalnie coraz gorszej jakości i w zasadzie wypierane są z użycia przez Li-ION. Może z tego wynika to co Ty Tomku zaobserwowałeś?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko