Wysłany: 22-07-2011, 20:27 Jaką latarkę nurkową wybrać?
Prośba do Was, doświadczonych nurków, o poradę w sprawie zakupu latarki podwodnej. Jaką wybrać do nurkowania jeziorowego o średniej przejrzystości wody?
Ceny niektórych są powalające, ja zadowoliłbym się taką do kwoty 300 - 350 zł, najlepiej z ładowarką.
Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich Nurasów.
Ostatnio zmieniony przez Grzesiek1550 22-07-2011, 20:37, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 22-07-2011, 20:41
Azon 2000 http://allegro.pl/azon-20...1725832031.html
Jeśli nie masz, to będziesz musiał dokupić do niej akumulatory i ładowarkę, więc całość wyjdzie drożej.
W tej cenie mocniejszej latarki (nowej) nie znajdziesz. Do puki nie będziesz chciał mieć latarki, która może oświetlić cały wrak lub całą rafę, to ona starczy bez problemu. Wadą jest to, że jest na tyle duża, że jeśli będziesz chciał jej kiedyś używać jako zapasowej, to może ci przeszkadzać. Jeszcze włącznik jest taki, że można ją przypadkiem włączyć.
A na taką latarkę, która kiedyś będzie backupem a teraz by miała być rekreacyjną główną, to raczej byście polecali coś z wąskim snopem światła (typu light4me backup ultra narrow) czy rozproszonym (np. backup 3xpg tej samej firmy)?
Edit: da się obejrzeć gdzieś wszystkie backupowe light4me w W-wie, wie może ktoś?
Ostatnio zmieniony przez Yavox 22-07-2011, 21:28, w całości zmieniany 1 raz
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 23-07-2011, 07:57
Pytanie o to, czego oczekujesz od latarki. W sposobie nurkowania, który preferuję, światło służy do komunikacji. Jest Twoim głosem pod wodą. Latarka przeznaczone do tego musi mieć bardzo wąski snop światła. Wyróżniamy tu latarki główne, której w tej cenie zdecydownie nie kupisz oraz latarki zapasowe czyli tzw. back-up. Ponieważ zadaniem latarki zapasowej jest zaświecić w każdej sytuacji, gdy padnie główna, zaleca się do nich stosowanie baterii nie akumulatorów i jak najprostsze włączanie i wyłącznie (przez dokręcenie głowicy, bez wyłącznika). Priorytet absolutny - niezawodność. Wzorcową latarką zapasową jest K2 MAX Bartka Gryndy (Gralmarine). I kupisz ją, w oczekiwanej przez Ciebie cenie. Ale tą latarką niespecjalnie "poświecisz", by oświetlić sobie coś, gdy jest niezbyt jasno. Do tego lepsze byłoby światło bardziej rozproszone. Jeżeli chodzi o latarkę główną, to HID-y 21-24 W (czasem i 35W i więcej) są najszerzej reprezentowane w tym temacie. Ceny od ponad 3000 PLN (Seamonster Pawła Jarmułowicza) do ponad 6000 (Halcyon Explorer w wersji full wypas). Bardzo nieliczne LED-y nadają się, choć gorzej niż HID-y, jako światło główne do komunikacji, wymieniłbym tu np. KX Narrow w wesji z kanistrem Gralmarine (są dopiero latarki testowe, jeszcze nie w sprzedaży) czy wspomniany przez Jacka siedmiodiodowy "talerz" 7XRE LFM (nie znam ceny).
Odniosłem się do backupów a nie do konkretnego modelu. Jeżeli było wrażenie, że pisałem o konkretnym modelu, to nie było to moim zamiarem i jakby co : przepraszam
[ Dodano: 23-07-2011, 14:11 ]
hubert68 napisał/a:
to HID-y 21-24 W (czasem i 35W i więcej) są najszerzej reprezentowane w tym temacie. Ceny od ponad 3000 PLN
Nie: HIDy to już raczej przeszłosć. Teraźniejszość i przyszłość, to LED - raz z racji ceny a dwa: niezawodności, długości świecenia i jasności. Dobry LED poniżej 1000zł (np. Azon) jest już normą na rynku. Większość ceny "nabijają" baterie.
hubert68 napisał/a:
KX Narrow w wesji z kanistrem Gralmarine (są dopiero latarki testowe, jeszcze nie w sprzedaży) czy wspomniany przez Jacka siedmiodiodowy "talerz" 7XRE LFM (nie znam ceny).
Nie wiem jak KX, ale 7XRE jest na rynku od dawna i nie jest to wersja testowa.
Wysłany: 23-07-2011, 16:57
wiesiek01 napisał/a:
Z ciekawości Hubert, dużo mówisz o komunikacji światłem więc jak pokazujesz latarką ile masz powietrza ?
Latarką oświetlę prawą dłoń, którą pokażę liczbę
Ważniejsze jest to, że najpierw sygnałem świetlnym "Uwaga" dam mu znać, że chcę przekazać teraz jakiś komunikat.
jacekplacek napisał/a:
Nie: HIDy to już raczej przeszłosć. Teraźniejszość i przyszłość, to LED - raz z racji ceny a dwa: niezawodności, długości świecenia i jasności.
No tu właśnie z moim Przyjacielem różnimy się w opiniach. Niemniej może okazać się, że za niedługo to Jacka pogląd zwycięży. KX Narrow świeci jak 10 W HID. Doceniając jakość 7RE nie uważm, by świeciła lepiej, czy choćby tak samo, jak dobry HID. Poza tym dla mnie ma zbyt wielki talerz - mnie przeszkadza. Tobie Jacku zresztą też - usunąłeś z niej "stały" karabinek (bo przeszkadzał), który w lampie normalnego kształtu nie przeszkadza.
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 23-07-2011, 17:39
hubert68 napisał/a:
Tobie Jacku zresztą też - usunąłeś z niej "stały" karabinek (bo przeszkadzał), który w lampie normalnego kształtu nie przeszkadza.
Nie, ten "stały" karabinek przeszkadza w każdej latarce, nie zależnie od wielkości odbłyśnika. Jest przywiązany do goodmana i dopóki trzymasz go kciukiem, jest ok. Kiedy przestajesz trzymać(np. po przełożeniu do prawej ręki) zaczyna żyć własnym życiem, hacząc o co się da. To kolejna niekonsekwentna popierdółka GUE - jeżeli może tam być karabol, to dlaczego zabija ten drugi(tzw. tymczasowy)? Tym bardzie, że akurat ten "stały" stanowi realne zagrożenie, bo jest dokładnie w miejscu, gdzie być nie powinien.
4 podstawowe znaki światłem:
- pasywne OK;
- uwaga;
- awaria (w podtekście awaria OOG);
- aktywne OK.
To całkowicie wystarczy.
Pierwsze dwa i ostatni rozumiem/używam, a możesz napisać jak wygląda trzeci (tzn. awaria) ewentualnie czym się różni od drugiego (czyli od zwrócenia na siebie uwagi).
Pytam z ciekawości żeby mnie jakiś nurek pod wodą bardziej obyty nie zaskoczył.
Niemniej może okazać się, że za niedługo to Jacka pogląd zwycięży. KX Narrow świeci jak 10 W HID
imho juz zwyciezyl - LED 10W swieci zdecydowanie lepiej niz HID 10W, przynajmniej w dzien. mialem testowo na 1 reku LED 10W, na 2 HID 21W - w mocy glownej plamy nie zauwazylem roznicy. HID mial szersza i znacznie slabsza poswiate, LED wyraznie wezsza i wyraznie mocniejsza - moim zdaniem zdecydowanie przydatniejsza.
Ostatnia niedogodnosc LED - szeroki kat jesli chcielismy uzyskac duza ilosc swiatla przestaje wlasnie istniec. o pozostalych zaletach LED nie trzeba chyba wspominac...
prawdopodobnie bedzie to moje glowne swiatlo w najblizszym czasie .
Wysłany: 24-07-2011, 04:15
md1974 napisał/a:
Pierwsze dwa i ostatni rozumiem/używam, a możesz napisać jak wygląda trzeci (tzn. awaria) ewentualnie czym się różni od drugiego (czyli od zwrócenia na siebie uwagi).
Pytam z ciekawości żeby mnie jakiś nurek pod wodą bardziej obyty nie zaskoczył.
Uwaga - ruch ręką w poziomie, w lewo i w prawo, niezbyt szybki. Pomocy/awaria OOG szybkie machanie światłem w różnych kierumkach, raczej góra-dół, niż na boki. Jest to sygnał w praktyce równoważny pokazanemu ręką przy szyi (brak gazu) ale może oznaczać także inną awarię wymagającą natychmiastowej pomocy partnera.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko