Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Pomoc przy wyborze płetw
Autor Wiadomość
Nuroslaw
[Usunięty]

Wysłany: 22-06-2013, 11:46   

jak nie kompleksy, to irytacja :aaa:

juwisz 

Stopień: AOWD, EAN
Kraj:
Ukraine

Wysłany: 22-06-2013, 12:55   

Kilkanaście lat temu kupiłem płetwy kaloszowe Seac-Sub X-tension - takie i jestem zadowolony, są odpowiednie do pływania na powierzchni i w dotarciu do dna. Na basen również nadają się.
Ich zaletą jest niewielka waga - w porównaniu z paskowymi Mares Avanti Quattro.
W przedziale cenowym do 200 zł jest bardzo duży wybór płetw kaloszowych.

Również kilkanaście lat temu kupiłem fajkę Technisub i mam ją do dzisiaj.

Dycha
[Usunięty]

Wysłany: 22-06-2013, 14:08   

kolega z gdyni pyta o płetwy, mówi o kraulu. Czyżby chodziło o zawody"gdyńska mila nurkowa" ?:)

Jeśli chodzi o pływanie w płetwach to myślę, że koneserzy zgodzą się ze mną, że najlepsze to są cressi pluma. Osobiście Najade. Drogie ale polecam i są gumowe.

Nuroslaw
[Usunięty]

Wysłany: 23-06-2013, 07:53   

Dycha napisał/a:

Jeśli chodzi o pływanie w płetwach to myślę, że koneserzy zgodzą się ze mną, że najlepsze to są cressi pluma. Osobiście Najade. Drogie ale polecam i są gumowe.

koneserzy zgodzą się, że lepsze to są radzieckie Aquanawt. I są gumowe (czytaj też bardzo ciężkie). :bee;

Dycha
[Usunięty]

Wysłany: 23-06-2013, 14:19   

koneserzy? chyba kustosze. Mam takie płetwy i to nie są płetwy do sportowego pływania (czyt. szybkiego) Teraz na topie są pluma cressi i Najade. Te ostatnie zakłada się "do góry nogami". A to, że AKBAHABT są gumowe i ciężkie to sorry ale nie w tym kościele dzwoni. Nałóż sobie gumowe Divex pro, też są gumowe i ciężkie:)

Już jeśli mowa o gumowych starych płetwach, to w moim kanonie są też Palmy węgierskie, to są poprzedniczki właśnie Najadów, które obecnie są najlepsze w tym sporcie.

http://najadefins.com/

osobiście używam Najade standard

BTW: płetwy do finswimming musza mieć poza tym homologację :)

JacekKG 

Stopień: hydrox
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-06-2013, 15:00   

A po co homologacja?

Nuroslaw
[Usunięty]

Wysłany: 23-06-2013, 16:01   

i przegrają z AKBAHABT w nurkowaniu. Specyfika pływacka, ma to do siebie, że woli szybką pracę nogami, nurkowanie moc z wolniejszej ale pełniejszej amplitudy. Dlatego płetwy pływackie są krótsze i szersze. np.:

Ale ja myślami jestem jednak caly czas w rekreacyjnym pływaniu, snoorkowaniu, gdzie płetwy typowo pływackie .... są jakieś takie - niedostosowane :D do snorkowania. Pluma są ok, to jednak dość tradycyjne płetwy ogólne. Dlatego też, we wcześniejszym poście poleciłem jednak dość tradycyjne płetwy a nie jakieś skrajne i dziwaczne nie raz w kształcie.

Też mam akbanabty

i nie pamiętam kiedy w nich ostatnio pływałem :D

Nie chce się mi ich zabierać ze względu na wagę. Do pływania i lekkiego szuwarowego nurkowania używam FF-9

lub Maresy Razor gdy idę za rybą

A do nurkowania poniżej termokliny, gdy zakładam już SS to i płetwy typu Jetfin Scubatecha.

Ale można koledze, zwrócić uwagę, iż są płetwy do nurkowania z nazwą fin jet a są to płetwy odmienne od typowych jetów TwinJety:

które należą jednak do miękkich płetw.
Ostatnio zmieniony przez Nuroslaw 23-06-2013, 16:15, w całości zmieniany 4 razy  

Dycha
[Usunięty]

Wysłany: 24-06-2013, 19:40   

Co by przegrało bo nie jarzę? Znasz powiedzenie, że dobry koń po błocie pociągnie? Nie wiem czy chcesz mnie wkurzyć z tym przegrywaniem, czy rzucasz mi wyzwanie, bo jak wyzwanie, to przyjmuję. Ty w Akwanautach, a ja w Najadach. To kiedy i gdzie? Na 200m dam Ci fory 25m. Załóż drugą parę akwanautów też na dłonie.

Pozwolę sobie na żarcik: Jak ja się ścigałem w płetwach, to Ty na zorro wołałeś ksiądz :ping:

Jak Ci mówię, że Najady najlepsze to najlepsze i Ciebie nie oszukuję. A te małe płetwy na pierwszym zdjęciu to nadają się na trenowanie kraula i skupianiu sie na ruchu rąk i oddechu, a nie do sportowego ścigania się.

kraken 

Stopień: Course Director PADI
Kraj:
Poland

Wysłany: 24-06-2013, 20:21   

Dycha to nie chodzi o to czy ty potrafisz szybciej od kogoś np. pde mnie pływać w płetwach tylko o to jakie płetwy są lepsze od nurkowania.
Tu oczywiście trzeba by porozmawiać o dystansie. 200 metrów to sprint - nie ma to żadnego porównania do nurkowania. Powiedzmy 2000 metrów to już lepiej. Sam spróbuj w jakich płetwach Ty przepłyniesz szybciej taki dystans w sprzęcie np. po powierzchni; w Akwanawtach czy innych.
To tylko chodzi o płetwy i ich jakość. Żaden z nas ich nie projektował, żaden z nas ich nie wymyślał. Po prostu są lepsze płetwy do pewnych rzeczy a inne są lepsze do innych.
Spróbuj i potem opowiesz.
MSC

Dycha
[Usunięty]

Wysłany: 25-06-2013, 00:15   

no nie mogę... :rozpacz:
dobrze, że jestem cierpliwą "osobistością"...
bo zara mnie coś trafi chyba :bee;

Nie ma tak jak mówisz. Pytanie jest natomiast źle postawione. A znając z autopsji dyscyplinę, która nazywa się "finswimming", którą uprawiałem to pytanie owo powinno wówczas brzmieć:

W jakich płetwach na moim poziomie umiejętności pływać będzie mi się lepiej, a przedewszystkim na jakie mnie stać?

...bo nurek za biedronką co obala wino popłynie zajebiście nawetjak se do trampek doklei sklejkę.

Wszystko idzie z postępem czasu, technologii, wszystko jest oparte na badaniach i na łapówkach, etc. Podobnie jest z płetwami. Nie mówię o jakiś tam płetwach, które nazywane są Super X-treme Jet, bo to chiński bubel. Niestety niektórzy producenci nigdy nie zrobią dobrej płetwy, ale mogą ją spapugować, tak jest z większością sprzętu na rynku.

Ale są inne płetwy, które nie bez kozery używane są przez E L I T Ę. Dlaczego? Ano dlatego, że są najlepsze i obecne rekordy Świata są własnie w nich utworzone.

Ale to nie jest tak, że przychodzisz na trening i musisz mieć Najade Speed.
To jest tak, że pływasz na tym co masz i generalnie to dobre rozwiązanie, bo wyrabiasz sobie zdanie i wiesz na co zwracać uwagę podczas użytkowania bardziej profesjonalnego sprzętu.
Ale jeśli chcesz jeździć na zawody na arenie ogólnopolskiej albo i międzynarodowej to nie wejdziesz do basenu z płetwami typu ZULUGULA nie dlatego, że ciebie nie wpuszczą tylko będziesz chciał dorównać standardem rywalom.

Niestety każdy sport ma jakieś ramy i standardy, w przypadku finswimming jest coś takiego jak homologacja. Na Najadach jest nawet pieczątka (wytłoczka) CMASu.

Mi się super pływa w płetwach Aqualung dolphin, ale nigdy w nich bym nic nie osiągnął.

Przejdź się na basen gdzie trenują zawodnicy, oni pływają w Cressi i Najadach. Ale żeby je założyć to mozna od razu w nich pływać i się oswajać z tym drogim sprzętm nie wiedząc jak pływa się w czymś innym i nie mając wyrobionego światopoglądu na inne płetwy, albo własnie można pływać w płetwach typu Aqualung Dolphin, wyrobić sobie kondycję i ogólny ruch nogi, a potem założyć Najady. To już niestety jest zagłębianie się w metodologię treningu, a to uzależnione jest od zawodnika. Pewnie, że każdy chciałby mieć Najady, tylko sa tacy, którzy po założeniu powiedzą, że są niewygodne.

Dlaczego w AKWANAUTACH nie bije się rekordów i nie pływa na Rundach Świata tylko Najadach? bo najady są najlepsze. ale nie każdy kto uprawia triathlon musi mieć od razu rower fullcarbon ORBEA ( to taka dygresja). Kupuje się to na co Ciebie stać.

wpisz sobie w youtuba bi-fins finswimming i zobaczysz w czym się pływa.
Szacuneczek tutaj do forumowiczów, ale ja trenowałem pływanie w płetwach i wiem o co w tym biega i tylko służę swoją radą stąd moje podirytowanie jak ktoś mi probuje wciskać ciemnotę i zawalać obrazkami.

Są płetwy do hokeja podwodnego, do ratownictwa wodnego, ale są tez takie do typowego walenia przed siebie i nie robienia niczego inego prócz szybkiego płynięcia.

Krasomówcą nie jestem.
Ale kto mi powie czemu listonosz nigdy nie będzie dobrym kolarzem? bo jeździ na ukrainie i prowadzi inną specyfikę jazdy niż trening i dla niego rower z ramą czasowa to parodia. A przeciez szybciej rozwiózł by listy, nie?
Dlatego powinieneś przy wyborze kierować się także swoimi predyspozycjami fizycznymi. A filozofując dalej mogę zadać pytanie czemu pływacy używają szwedek, które kosztują po 25zł, a nie super okularków w cenie 150? bo do szwedek trzeba się przyzwyczaić, bo na początku bolą oczodoły,ale potem stwierdzisz, że sa najlepsze, ale takie zdanie mają ludzie, którzy są "opływani". Nie zamieniłbym tych plastikowych okularków na inne. Podobne zdanie mam o płetwach Palma, węgierskich poprzedniczkach Najadów.

partyzant9 

Stopień: Progresujący :)
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-07-2013, 17:55   

Witam :)
Chciałbym zapytać, co sądzicie o płetwach Maresa, mam na myśli Raptory i Avanti Quattro i z innej beczki Beuchaty power jety regular flexy. Czy ktoś używał ich, jak się Wam pływało? bo raptory mają jednak troszkę inne pióro, czy czuliście różnicę? Avanti Quattro są zazwyczaj ZAWSZE chwalone, beuchat wydaje mi się trochę rzadziej używaną firmą przez nurków(choć ja od niej zaczynałem ;P).
Pozdrawiam.

beroduar 

Stopień: Były przewodn. :-((
Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 30-07-2013, 01:12   

partyzant9 napisał/a:
i z innej beczki Beuchaty power jety regular flexy

Nazwa mówi sama za siebie - regularnie się zginają, nawet jeśli tego nie chcesz.
(nie próbowałem, widziałem na youtubie)
Ciekawe czy bardzo zataczali się ze śmiechu, gdy wymyślali ich nazwę...

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu