Wysłany: 20-06-2013, 07:38 Pomoc przy wyborze płetw
Witam wszystkich, jako iż jestem nowy i nigdy nie posiadałem żadnych płetw prosiłbym o cierpliwość i wyrozumiałość. Ciężko mi cokolwiek wybrać pomimo przeczytaniu poradnikow doboru pletw i opinii z innych tematów. Nie wiem czy paskowe, kaloszowe czy gumowe będą spełniać moje oczekiwania.
Prosiłbym o pomoc przy wyborze moich pierwszych płetw do:
pływania/nurkowania w basenie, jeziorach, morzu rzadziej w oceanie ( bez butli ) głownie po powierzchni, od czasu do czasu się zanurzając do głębokości nie przekraczającej 10 metrów
od płetw oczekuje:
- uzyskiwania jak najlepszej wydajności, za równo aby uzyskiwać jak najlepsza możliwa prędkość
- trwałości
styl pływania najlepiej uniwersalny, jeżeli ten warunek byłby ciężki do spełnienia to kraul wystarczy.
jeżeli chodzi o nogi to w dobrej kondycji
cena, wiadomo im taniej tym lepiej, * (edit: im taniej tym lepiej dla mnie, ale chodzi mi o spełnienie oczekiwań)
zainteresowały mnie płetwy Scubapro jet fin z tego względu ze wiele osób potwierdza ich wydajność, ale to przy nurkowaniu z osprzętem. Dlatego nie wiem czy sprawdziłby by się wobec moich wymagań. Rozważam kupno ich tylko ze względu na prawdopodobieństwo, że w przyszłości dokupię pozostały sprzęt.
rozumiem, fakt, że jeżeli nie będą to płetwy kaloszowe to będę musiał dokupić buty, dlatego prosiłbym też o polecenie butów.
w grę również wchodzi monopłetwa
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez tygrr 20-06-2013, 08:43, w całości zmieniany 3 razy
Wiek: 63 Dołączył: 13 Sie 2007 Posty: 2478 Skąd: Trójmiasto
Wysłany: 20-06-2013, 08:00
tygrr napisał/a:
cena, wiadomo im taniej tym lepiej,
Nie , tu tak to nie działa , tu akurat jest odwrotnie proporcjonalnie
tygrr napisał/a:
zainteresowały mnie płetwy Scubapro jet fin z tego względu ze wiele osób potwierdza ich wydajność, ale to przy nurkowaniu z osprzętem. Dlatego nie wiem czy sprawdziłby by się wobec moich wymagań.
Nie , nie nadają się , rozważ płetwy kaloszowe , jeżeli chcesz pływać w zimniejszych wodach to zakładane na skarpetę neoprenową 2-3 mm ( dopasowanie rozmiaru) . Najlepsze to typowego freedivingu, długie , zobacz firmy Omer lub Cressi . Ale jezeli planujesz więcej pływania powierzchniowego wybierz normalny rozmiar pióra . np. Mares Avanti ,
Musze przyznać, że rozpiętośc Twoich wyborów jest potężna , od monopłetwy do Jet'ów.
To trochę jak byś się zastanawiał nad wyborem samochodu - od sportowego Maseratti do 20 tonowej ciężarówki .
Pozdrawiam Piotr
Ostatnio zmieniony przez piotrkw 20-06-2013, 08:15, w całości zmieniany 2 razy
Musze przyznać, że rozpiętośc Twoich wyborów jest potężna , od monopłetwy do Jet'ów.
To trochę jak byś się zastanawiał nad wyborem samochodu - od sportowego Maseratti do 20 tonowej ciężarówki .
Pozdrawiam Piotr
po prostu się nie znam i mam małe pojecie w sprawie takiego sprzętu, wiec gdyby ktoś po prostu polecał to a może bym akurat tą decyzję rozważył, głównie aby spełnić wydajność (otwartosc na roznego rodzaju propozycje)
w taki razie kaloszowe, to teraz które wybór jest kolosalny, ponieważ od kilku dni oglądam i ciężka decyzja, od czegoś trzeba zacząć a nie chce załować swojego wyboru i wolę dowiedzieć się jak najwięcej w tym temacie dziekuję za odpowiedz,
czekam na kolejne sugestie i podpowiedzi
Wysłany: 20-06-2013, 09:12
Kaloszowe Plany Avati Tre firmy Mares. Jet Finy się nie nadają ze względu na zbyt dużą sztywność dla osoby pływającej w samym ABC oraz kiepską wydajność przy kraulu. Typowe freedivingowe nie są idealne do pływania po powierzchni - mają za długie i za twarde pióra.
Monopłetwa to coś zupełnie innego. Siła niesamowita ale nie da się w niej, od tak sobie pływać. Tak jak byś pojechał bolidem F1 na wycieczkę za miasto.
Czyli zostają kaloszowe Plany
MSC
ptja [Usunięty]
Wysłany: 20-06-2013, 09:46
Ja dorzucę do listy technisub stratos fp, w Nowej Amie masz je za 170zł (a na DT ktoś ostatnio oferował rozmiar 46/47 za 70 zł; gdybym już nie miał takich, to bym sam kupił ).
Używam ich i do pływania wpław i do pogoni za rybkami bez butli (jeszcze tylko żabki wstecznej w nich nie ogarnąłem ).
oczywiscie kazde maja milion innowacji ktore pomagaja plywac no tylko ktore w rzeczywistości lepiej wybrać
zastnawiam się aktualnie nad Stratosami a podanymi wyżej Maresami
;/
Ostatnio zmieniony przez tygrr 20-06-2013, 10:44, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 20-06-2013, 10:54
Polecam Mares Plana Avanti Tre .
Co do skarpet to musisz zadecydować w jakiej temp wody będziesz nurkował i jak szybko marzniesz . Może nie będą potrzebne ? Przydała by się też jakaś pianka pływacka , cienka 2 mm i wtedy skarpety , z tych co podałeś to Eques .
Wysłany: 20-06-2013, 11:24
http://bludive.pl/product...ng-Express.html - 235 - prawdziwe pełnomorskie płetwy, duża siła, lekko tonące, najlepiej sprawują się gdy już cały jesteś pod wodą, idealne do nurkowania w abc na 7-10m, czas wynurzenia i zanurzenia naprawdę expressowy , świetnie napędzają nurka z butlami
http://bludive.pl/product...-Caravelle.html - 101 pln - mniejszy brat, przy pływaniu po powierzchni łatwiej"wbić" go pod wodę niż ww., jeśli głównie basen i powierzchnia to caravelle mogą być lepszym wyborem.
jeśli planujesz ciepłe wody to skarpetami sobie głowy nie zawracaj, a jeśli zimnie lub kamienne wejścia to buty i płetwy paskowe
Ostatnio zmieniony przez Piotr Stańczuk 20-06-2013, 11:25, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 20-06-2013, 11:51
piotrkw napisał/a:
Piotr Stańczuk napisał/a:
prawdziwe pełnomorskie płetwy
To są i nieprawdziwe ?? Takie co udają ?? No tak, Mares to na basen i to jak nie ma dużego falowania
Pozdrawiam Piotr
nie bądź czepialski,
kaloszówki mogą być dedykowane na basen , na pluskanie w jeziorze, a mogą być dedykowane do napędzania polującego nurka, nurka nurkującego z butlami w prądzie.
będą różnić się materiałami, wielkością, sztywnością , ceną....... ale ty to wiesz.
poleciłem aqualungi bo lubię aqualungi, nigdzie nie napisałem, że mares jest be, ale porównywałem expresy z superchanelami i zdecydowanie stawiam na expresy
Wysłany: 20-06-2013, 12:05
nie bądź czepialski,
A dlaczego nie ? Jak czytam takie teksty zasuwane początkującym, przypominają mi się reklamy sprzętu nurkowego np. "profesjonalny jacket" - to taki dla prawdziwych profesjonalnych amatorów
Panie Piotrze Stańczuk, nie napisałem w temacie, że również nastawiam się na pływanie na powierzchni więc ten fakt jest dość znaczący dla mnie przy wyborze akutalnych płetw, ale właśnie oglądam i czytam roznego rodzaju opinie na ich tematy, jezeli chodzi o expressy to spodobał mi się ich wygląd, no ale tak jak Pan opisał, że idealnie pracują dopiero po pełnym zanurzeniu, wciąż przeglądam i pewnie w weekend przejadę się po przymierzać różne płetw(no postaram się z wsystkich wymienionych), bo jak czytałem inne tematy, wynika nich, że jeżeli kupi się sprzęt który jest niewygodny nie bede chcial w nim plywać a nie chciałbym się zrażać od samego początku, a w pozostały sprzet inwestować dopiero za jakis czas, a dopiero woda zweryfikuje dokonany zakup
oczywiście chciałbym już mieć skompletowany cały sprzet najlepiej suchy z butlami komputerem i milionem kamer do okola itd, ale uważam, że nie ma co się porywać dosłownie na głęboką wodę
i chcę zacząc od rekreacyjnego i we własnym zakresie
Ostatnio zmieniony przez tygrr 20-06-2013, 12:26, w całości zmieniany 3 razy
Ja używam TUSA Liberator X-Ten http://divezone.pl/pletwy...000-p-2138.html i mogę je z czystym sumieniem polecić zarówno do nurkowania sprzętowego jak i snoorkowania. Oczywiście wymagają butów, jak każde płetwy paskowe - tu nie ma co szaleć z cenami - polecam http://www.decathlon.pl/b...id_8085221.html - są miękkie, więc nadają się do wywijania w celu suszenia, a jednocześnie zapewniają komfort chodzenia i termiczny. Z czasem jak będziesz chciał lepsze to już będziesz wiedział czego Ci potrzeba
Wysłany: 20-06-2013, 22:37
Panowie - jak wyglądają płetwy kaloszowe . Jakoś nigdy na nurkowisku nurka w płetwach kaloszowych nie widziałem . Pewno byłem nie w tej wiacie co trzeba .
a więc tak, byłem oglądałem, przymierzałem i dowiedziałem się, że nie ważne które wybiorę różnicy nie odczuję:) - bo ładnie to wykresy w laboratoriach wygladają
najlepiej dopasowane do nogi byly maresy avanti quattro power, avanti tre wydają mi się o bardzo małej powierzchni więc nie wiem czy spełnią swoją rolę... a stratosy jedynie w skarpecie z neoprenu dobrze sie dopasowały do mojego kształtu nogi...
biorąc pod uwagę w niedalekiej przyszłości kupno pozostałego sprzetu nie lepiej by było, gdybym kupil paskowe/sprężynowe wraz z butami? i uzywał ich do snoorklowania?
Wysłany: 21-06-2013, 19:24
tygrr napisał/a:
i uzywał ich do snoorklowania?
Używać można , dlaczego nie , tylko czy będziesz czół sie w nich swobodnie?? Wracając do wątku samochodowego , możesz kupić ciężarówkę , planując budowę domu , a na razie będziesz jeździł nią po zakupy do Tesco . Można , tylko, że nieekonomicznie i troche niewygodnie z parkowaniem . Ale można . Tu podobnie , nie ma płetw uniwersalnych do wszystkiego . Z reguły , ci z nas którzy nurkują w sprzęcie i snorkeluja mają różne rodzaje płetw , Ja mam na przykład trzy , do snorkelowania , pianki i suchego , po to by , gdy chcę się poczuć swobodnie pod i na wodzie , nie zakładąc tych od suchego i mieć wrażenie jazdy ciężarówką do miasta
Pozdrawiam Piotr
[ Dodano: 21-06-2013, 19:28 ]
tygrr napisał/a:
a więc tak, byłem oglądałem, przymierzałem i dowiedziałem się, że nie ważne które wybiorę różnicy nie odczuję:)
U Pióra czy w Ticadzie ??
Ostatnio zmieniony przez piotrkw 21-06-2013, 19:25, w całości zmieniany 1 raz
Nuroslaw [Usunięty]
Wysłany: 22-06-2013, 11:15
piotrkw napisał/a:
nie bądź czepialski,
A dlaczego nie ? Jak czytam takie teksty zasuwane początkującym, przypominają mi się reklamy sprzętu nurkowego np. "profesjonalny jacket" - to taki dla prawdziwych profesjonalnych amatorów
Pozdrawiam Piotr
aaa rozumiem, kompleksy? Jacket nie ma prawa być "profesjonalny" ? A taki amatorski prosty noszak to pełna profeska ? To jeśli można być czepialskim
Kaloszówki to bardzo fajne płetwy. chyba nie da się ich uniknąć na stanie nurka, no chyba że wyłącznie u takiego, który nawet w szuwary wchodzi z twinem i 2 stagem, w suchym skafandrze, kołowrotkiem dużą latarką, bo nigdzie się bez nich nie rusza, a każde wejście uzasadnia "bezpieczeństwem" i tylko nie przyzna się że jajka gotują się mu na twardo i gdy wszyscy inni szczęśliwie wychodzą z wody odprężeni, On sapie po schodach opowiadając jakie to nurkowanie jest trudne i niebezpieczne.
Z płetw na początek proponowałbym kaloszówki o dość tradycyjnym kroju, w miarę bardziej długie niż szerokie, bez udziwnień. Polecić można modele jak Mares Tre, Aqualungi Blades, Technisub Stratos (moje ulubione) Cressi Frog. - niezbyt krótkie, ale też nie nadmiernie długie.
Płetwy paskowe- choć dobre, to niewiele z nich nadaje do wpełni komfortowego powierzchniowego pływania. Te same modele ale w róznych wersjach - paskowe wychodzą że są dużo sztywniejsze i twardszą kieszeń mają niż ich odpowiedniki w kaloszówkach.
JetFiny nie spełnia Twoich wymagań (dobre porównanie do cieżarówki na zakupy).
Jeśli chcesz pływać także w chłodniejszych wodach, to polecam skarpety neoprenowe 2-3 mm grubości. znacznie poprawią komfort w zimnej wodzie i..... w przypadku ziarenka piasku w kaloszu - brak obtarć. Jesli masz szczęscie z rozmiarem stopy, to będziesz mógł pływać i skarpetami i bez. Kalosz zazwyczaj jest na tyle dopasowujący się do stopy, że 0,5 cm na długości zwykle nie gra roli.
Ale przymierzyć trzeba - nie każdy kalosz pasuje na każdą stopę. (szczególnie na szerokość. Niektórzy maja po prostu węższe stopy.)
Ostatnio zmieniony przez Nuroslaw 22-06-2013, 11:44, w całości zmieniany 3 razy
Wysłany: 22-06-2013, 11:39
Nuroslaw napisał/a:
aaa rozumiem,
Nie , nie rozumiesz . To ogólna niechęć do nadużywania wokół , szczególnie w reklamach , słowa "profesjonalny ". I to we wszystkich dziedzinach , nie tylko w sprzęcie nurkowym .
Ma to ( chyba ? ) podkreślić wartość sprzętu , a w rzeczywistości nie ma nic z tym wspólnego .
Pozdrawiam Piotr
Ostatnio zmieniony przez piotrkw 22-06-2013, 11:43, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko