Wysłany: 11-01-2016, 09:45
pmk - jak się obwiesisz cylindrami to już nie ma żadnej różnicy jak to taskasz tyle że jest mniej wygodnie.
A ja całkowicie nie neguje sensu SM – po prostu ta konfiguracja jest po coś zresztą jak każda inna. Co do zasady twin ale – są nurkowania gdzie bardziej sprawdza się SM + jak koledzy piszą i bardzo słusznie są też problemy zdrowotne gdzie masz wyjście albo nie robić czegoś bardziej ambitnego albo użyć SM i to chyba wybór jest jasny.
Co do braku dostępności twinów – no cóż pewnie zawsze jest opcja skrzydło do singla i stage – i mam prawie SM .
No i jest jeszcze jedna grupa gdzie SM jest niezbędny +do lansu.
Oczywiście powinno się dostosowywać sprzęt do rodzaju nurkowań i do osobistych preferencji. Dlatego wciąż nie mogę zrozumieć co za zasada z twinem? Jakieś konkretne argumenty?
Wszystkie dwa?
Co do łatwiejszego wychodzenia z wody na riba to się zgodzę (choć widać, że są tacy co mają odmienne zdanie).
Większa popularność do mnie nie przemawia.
A o co w tym chodzi? Chyba jedno minimalizuje drugie. Masz dwa automaty których używasz cały czas, a nie jeden działający a drugi sprawdzony (albo i nie) pół godziny wcześniej - przy rozpoczynaniu nurkowania. Że o awarii automatu gdzie z jakiegoś powodu nie dasz rady zakręcić zaworów w twinie nie wspomnę - w SM w najgorszym razie tracisz 50% gazu. A zmiany automatów nie ma co demonizować - to naprawdę żadne rocket science.
Ryzyko pomylenia automatów (jeśli przestrzegasz procedur) jest praktycznie takie samo w BM+stage jak w SM.
Nie namawiam nikogo do SM, z twinem też można bez problemu nurkować.
Natomiast poza jedną sytuacją (wychodzenie na RIBa) jakoś nie widzę przewagi twinsetu nad SM.
Wiek: 52 Dołączył: 15 Mar 2010 Posty: 1532 Skąd: Jaworzno
Wysłany: 11-01-2016, 15:21
Pawel71 napisał/a:
większe prawdopodobieństwo pomylenia gazów
Oczywiście mówimy jak w temacie "początkujący ale zaawansowany ... ochota na tech / twin /SM".
Na razie załóżmy że tech tp co najmniej jeden stage z gazem deko a w może więcej
pmk napisał/a:
Większa popularność do mnie nie przemawia
W nurkowaniach tech ważne są procedury, w tym partnerskie (o ile nie nurkuje się solo) układ twin-twin, SM-SM, reb-reb będą w takim przypadku zawsze prostsze (i bezpieczniejsze) niż układy mieszane.
Wysłany: 11-01-2016, 15:43
Oj sorry zagalopowałem się - Ja mówię o Tech a nie o chęci na tech czyli co najmniej jeden gaz deco.
Co do awarii automatów to sam miałem taki przypadek akurat na gazie deco - może pech ale to się dzieje pomimo sprawdzenia (różne sytuacje zabrudzisz i się zatnie, przywalisz w coś ...).
Akurat niemożności zakręcenia a zwłaszcza manifoldu to sobie nie wyobrażam.
A wymiana automatu - jak masz podwieszonego staga lub dwa to się przy tej ciągłej wymianie po prostu możesz pomylić - raz wystarczy.
Ostatnio zmieniony przez Pawel71 11-01-2016, 16:12, w całości zmieniany 2 razy
W tym momencie sa takie latwe mozliwosci wyprobowania rozmaitego sprzetu przy okazji wyjazdow do roznych baz czy demodaysow, ze najlepiej jak sobie kazdy sprobuje co mu odpowiada. Wystarczy wejsc, zapytac sie i otrzymac sprzet. Oczywiscie dobrze, gdyby byl z nami chociaz doswiadczony na danym sprzecie kolega czy najlepiej nawet instruktor.
Niech kazdy sprobuje jednego i drugiego ukladu chociaz w basenie i juz wszystko wiadomo Najwazniejsze sa tutaj chyba osobiste preferencje i tyle.
Kazda z tych konfiguracji ma minusy i plusy. Totalnie nie kupuje wielkich zalet sidemount o wciskaniu sie w jaskinie i wraki w ustach nurkow ledwo po podstawowych kursach.
Bylem na wyjezdzie technicznym, gdzie posrod 12 nurkow tylko 2 mialo twiny. Zgadnijcie kto najszybciej byl gotowy i robil najmniej problemow? Nurkowalismy z lodzi i zamieszanie bylo takie, ze schodzenie do wody trwalo chyba tyle co sam nur. Ilosc operacji i mozliwych komplikacji przy schodzeniu do wody byla niesamowita. Wiem, wiem, to zalezy od ogarniecia sie ludzi i powinni dazyc do perfekcji, bo to sie da szybko zrobic. Ale rzeczywistosc jest taka, ze wiekszosc ludzi nie ogarnia odpowiednio SM i potem takie procedury trwaja wiecznosc.
Instruktor prosil nawet ludzi nie radzacych sobie szybko z tematem, zeby wieczorkiem ubrali uprzaz, poszli na laweczke i sobie cwiczyli wpianie tego calego czterobutlowego balaganu. Po ilus tam razach by bylo lepiej. Myslicie, ze komus sie chcialo cwiczyc?
A to wszystko dzialo sie w cieplej wodzie. Wyobrazmy sobie teraz, ze dokladamy grube suche rekawice i dopiero mamy zabawe Upoceni w grubym ocieplaczu, w pieciostopniowej wodzie siedzacy juz od 10 minut i dopiero zaczynamy nurkowanie?
Niestety taka jest rzeczywistosc wiekszosciu nurkow SM i tej percepcji dla mnie nic nie zmieni. Dokladam jeszcze zmarnowana przestrzen na plecach, na ktorej cos mogloby byc oprocz worka w nurkowaniach open water, ktorych jest niesamowita wiekszosc.
W innym temacie na forum podpowiadano chlopakowi, ze mozna zrobic V-Drill na singlu. Jezeli ktos moze polecac takie fikolki, to opanowanie twina powinno byc dziecieca igraszka
Wiec o co tu chodzi? Chyba lansik i o to, ze nowa moda musi sie sprzedac
Aha, dla jasnosci gdyby ktos nie wywnioskowal, to plywam niemal wylacznie w twinie. Probowalem sidemount i to byla swietna zabawa. Mysle, ze za kilka lat zmienie sobie konfiguracje tak dla odmiany wlasnie na SM jak to opisywal gosc z filmiku. Zadnych specjalnych urazow do SM nie mam, ale jak widac nie ma zlotych jednolitych rozwiazan
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko