Natomiast przy nurkowaniach wielopoziomowych, powtórzeniowych ten zysk nie tyle w celach przedłużenia pojedynczych nurkowań będzie stosowany, co dla zmiany całego bilansu dniowego
Przykładem wraku, przy którym EAN 32 naprawdę się przydaje, jest Thistlegorm, czyli głębokości 28-20 m.
Trudno tam wykonać 4 nurkowania w ciągu jednego dnia w granicach NDL bez nitroksu.
Motti [Usunięty]
Wysłany: 16-10-2013, 09:07
lozerka napisał/a:
trochę wypadłam z tematu, ale o ile pamiętam, generalnie chodziło o to, ze zysk na NDL płynący ze stosowania Nitroxu może zostać zminimalizowany przez SAC.
Nie SAC, a zużycie czynnika oddechowego (iloczyn SAC razy ciśnienie całkowite), SAC to powierzchniowa miara.
Nie było mnie na forum "chwilę" - tak czasami się składa. Dziękuję Wszystkim za wpisy. zrozumiałem, że większość Forumowiczów biorących udział w dyskusji dotyczącej SAC via nitrox odnosi swoje stanowisko do NDL. Ok, tak też można ale bardziej mi chodziło o to do czego odniósł się Kraken. W proponowanym do dyskusji temacie nie tyle chodzi mi o NDL co o reakcję na zmianę gazu a w szczególności SAC i nasycenie tlenem
Zakładam, że skoro pierwsze nurkowanie jest na mieszaninie tlenu 21 % a trzy kolejne na mieszaninie o istotnie wyższej zawartości tlenu niż 21 % to taki "dzień nurkowy" nie jest identyczy z dniem, w którym cały czas mieszanina ma 21 % tlenu
Motti [Usunięty]
Wysłany: 16-10-2013, 22:19
Aleksander napisał/a:
Zakładam, że skoro pierwsze nurkowanie jest na mieszaninie tlenu 21 % a trzy kolejne na mieszaninie o istotnie wyższej zawartości tlenu niż 21 % to taki "dzień nurkowy" nie jest identyczy z dniem, w którym cały czas mieszanina ma 21 % tlenu
Odpowiedź jest natychmiastowa i prosta.
1 W obu sytuacjach nie możesz przekroczyć prężności inertu w tkankach dopuszczalnych przez model dekompresyjny.
2 Nurkowania w których masz niższe ciśnienie inertu mogą być albo dłuższe albo zapewnią niższe prężności w wysokich przedziałach tkankowych.
3 samopoczucie po takich nurkowaniach jest lepsze.
4 Każdy kij ma dwa końce, możesz nakręcić toksyczność tlenową mózgową i płucną, która ograniczy możliwość nurkowania nitroksowego. To taka kolejna wada nitroksu.
pozdrawiam rc
Ostatnio zmieniony przez Motti 16-10-2013, 22:26, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko