Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkuj?cych i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Pożyczanie sprzętu?
Autor Wiadomość
krzysiek_nurek 

Stopień: Plastik
Wysłany: 23-04-2007, 10:02   Pożyczanie sprzętu?

Witam!Jakie w świecie nurkowym panuje przekonanie czy podejście do pożyczania sprzętu nurkowego?Nie mylić z wypożyczeniem np.z centrum nurkowego!Można pożyczyć wszystko np.od noża po automaty czy raczej nie pożycza się nic bo np. ktoś na tym sprzęcie straci życie?

styx 

Stopień: IANTD NTx Instructor
Kraj:
USSR

Wysłany: 23-04-2007, 10:34   

moim skromnym zdaniem pożyczyć można ale znajomym którzy wiedzą jak się z danym fragmentem sprzętu obchodzić i oddadzą w stanie nadającym się dalej "do spożycia" - mówię przykładowo o nie szlajaniu automatów po piachu itp.
Na sprzęcie rzadko się traci życie, bardziej na braku umiejętności jego obsługi - zresztą skoro samemu się swoje życie kładzie na szali na tymże sprzęcie to chyba można śmiało polecić go innej osobie.

mysiar
[Usunięty]

Wysłany: 23-04-2007, 10:41   

ja np swoich automatów nie pożyczyłbym nikomu

Smok
[Usunięty]

Wysłany: 23-04-2007, 10:53   

Sprzętu się nie pożycza, chyba że możemy go oddać, zniszczyć (zwisa nam), wtedy możemy bez żadnych emocji to zrobić.
Suwak w suchym bardzo łatwo złamać.
Doświadczyłem na własnym sprzęcie pomysłów głupka (kursanta), który AO cały z nie zabezpieczonym wejściem moczył w wodzie basenowej, odpowiedź przecież to w wodzie pracuje, na komentarz, że doprowadzenie powietrza nie powinno być moczone w wsysokoelektrolitowej wodzie, dał odpowiedź, NIE POMYŚLAŁEM (jak zwykle).

pozdrawiam rc
ps miszka999 oddaj .... złączkę INT-DIN.

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 23-04-2007, 10:59   

krzysiek_nurek napisał/a:
Jakie w swiecie nurkowym panuje przekonanie czy podejscie do pozyczania sprzetu nurkowego?

Dokladnie takie same jak do pozyczania wszystkiego innego w kazdej innej dyscyplinie zycia - zalezy od tego co i komu dajesz/bierzesz.

burek_polny 

Stopień: Master
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-04-2007, 12:11   

Dobry zwyczaj, nie pozyczaj ...

Zibi72
[Usunięty]

Wysłany: 23-04-2007, 12:46   

burek_polny napisał/a:
Dobry zwyczaj, nie pozyczaj ...

Jeszcze lepszy, nie oddawaj :22:

Marek Majas 

Stopień: KDP/CMAS M2
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-04-2007, 13:40   

Smok napisał/a:
głupka (kursanta),

Smoku, zapomniałeś jak smoczkiem jeszcze byłeś? A poza tym to każdy kursant jest tak mądry jak jego instruktor głupi ;-)

Smok
[Usunięty]

Wysłany: 23-04-2007, 13:57   

Marek Majas napisał/a:
A poza tym to każdy kursant jest tak mądry jak jego instruktor głupi

No nie całkiem, jak koleżeństwo po studiach deprawowałem, to takich głupot nie wycinali.

pozdrawiam rc

Przemo_C 
Moderator Grupy

Kraj:
Jamaica

Wysłany: 23-04-2007, 14:28   

Nie widze większego problemu w pożyczaniu sobie sprzętu między kolegami, ważne jest by szacunek dla pożyczonego szpeju był wiekszy niż dla swego. A jak coś popsujesz to musisz odkupić, proste.

Mania 

Stopień: ale o co chodzi?
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-04-2007, 14:53   

No niby tak, tyle tylko ze na przyklad pozyczajac moja plyte facetowi trzeba sie potem nameczyc z poprawianiem uprzezy (prawda styx :mrgreen: ).....Albo ciezko jest wyegzekwowac zwrot automatu, jak juz jest mnie potrzebny....i tak dalej i tak dalej....

Mania

styx 

Stopień: IANTD NTx Instructor
Kraj:
USSR

Wysłany: 23-04-2007, 16:36   

Mania napisał/a:
No niby tak, tyle tylko ze na przyklad pozyczajac moja plyte facetowi trzeba sie potem nameczyc z poprawianiem uprzezy (prawda styx :mrgreen: ).....Albo ciezko jest wyegzekwowac zwrot automatu, jak juz jest mnie potrzebny....i tak dalej i tak dalej....

Mania

o żesz Ty ;) ale ładnie wyserwisowane za to były prawda ?

Mania 

Stopień: ale o co chodzi?
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-04-2007, 19:58   

A byly, byly - to prawda.... :mrgreen:

Pozdro
Mania

tOmki 

Stopień: PADI, CMAS
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-04-2007, 22:10   

moze warto zmienic powiedzenie:

"samochodu i żony sie nie pożycza"
na
"samochodu, żony i szpeju sie nie pożycza" :]

j@cek 

Wysłany: 24-04-2007, 02:46   

styx napisał/a:
moim skromnym zdaniem pożyczyć można ale znajomym którzy wiedzą jak się z danym fragmentem sprzętu obchodzić i oddadzą w stanie nadającym się dalej "do spożycia" - mówię przykładowo o nie szlajaniu automatów po piachu itp.
Na sprzęcie rzadko się traci życie, bardziej na braku umiejętności jego obsługi - zresztą skoro samemu się swoje życie kładzie na szali na tymże sprzęcie to chyba można śmiało polecić go innej osobie.

A jak ktos chce pozyczyc mojego suchara i podpiac sobie p-valve'a to co mam powiedziec ? :roll:
No chyba ze jakas laska to wtedy z checia usluze pomoca :-D tylko gdzie to podczepic ?

waterman 

Stopień: D-Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 24-04-2007, 11:04   

A jak się mają wasze posty do wcześniejszych typu " zanim kupisz pożycz przetestuj" Ha?

Andrzej Kosko 

Stopień: ten sam ,co przedtem
Kraj:
Poland

Wysłany: 26-04-2007, 11:26   

waterman napisał/a:
zanim kupisz pożycz przetestuj" Ha?
święte słowa! Mój sprzęt pozyczam,czemu nie-ale kilku wybranym osobom i nie wszystko.

waterman 

Stopień: D-Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 26-04-2007, 12:03   

Andrzej Kosko napisał/a:
Mój sprzęt pozyczam,czemu nie-ale kilku wybranym osobom i nie wszystko

o proszę to jest otwarty na współpracę facet
Może suchego to nie ale resztę jak ktoś prosi to pozyczę

kacperek2231 

Stopień: Ołpen Łoter Dajwer
Kraj:
Poland

Wysłany: 26-04-2007, 15:17   

waterman napisał/a:
Może suchego to nie ale resztę jak ktoś prosi to pozyczę

Niby tak, do butli nikt nie nasika, automat to zapluć może, ale da się potem wszystko wymyć. Na kompensatorze co najwyżej wyskoczy nad powierzchnie i bedzie płynął jak USS Ronald Regan, ale z suchym masz rację, łatwo zamek uszkodzić, ktoś niewymiarowy się napnie i jeszcze cos poleci.

Zresztą "dobry zwyczaj-nie pożyczaj" , zresztą mi samemu jakos głupio było do tej pory łazić i prosić kogoś żeby coś mi pożyczał. Zawsze pozyczałem w bazie, płaciłem za to i ok, miałem świadomośc że jak zniszcze to bede płacił jak za zboże.

Andrzej Kosko 

Stopień: ten sam ,co przedtem
Kraj:
Poland

Wysłany: 26-04-2007, 15:32   

waterman napisał/a:
otwarty na współpracę facet
suchy-czemu nie? natomiast z maska byłby problem-mam w niej szkła korekcyjne

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu