Przegladajac ostatnio divervision natknalem sie na cos takiego
http://www.divervision.co...products_id=668
i kamerka
http://www.multimedia.san...x.php?towar=139
calosc wynioslaby mnie jakies $900
Co myslicie o zastosowaniu takiego zastawu w nurkowaniu jaskiniowym? (jasnosc obiektywu F1.8)
Moznaby przypiac to do dupnego D-ringu nie martwiac sie zbytnio ze sie poobija
Zalezy mi na malych gabarytach
Całkowicie nie znam się na tego typu sprzecie i nie wiem czy cos da sie tym zrobic
Nie chcialbym po pierwszej probie rzucic to w kat
Do oswietlenia zastosowalbym starego HID’a 10W z regulowanym katem
Obiektym szerokokątny już mam
Na co zwrocic uwage kupujac kamere video nadajaca sie do jaskin?
Wiek: 63 Dołączył: 24 Maj 2004 Posty: 3728 Skąd: Katowice
Wysłany: 26-02-2008, 09:51 Re: Kamera video
Arecki napisał/a:
Do oswietlenia zastosowalbym starego HID’a 10W z regulowanym katem
Obawiam się że to nie wystarczy. Jeśli mówimy o totalnej czerni (jaskinia to jaskinia) to efekt będzie dośc mizerny. Zobacz przykładowo to wideo, jako oświetlenie zastosowano HID 24 W z regulowanym katem (rozogniskowany)
Arecki napisał/a:
Na co zwrocic uwage kupujac kamere video nadajaca sie do jaskin?
Na oświetlenie. I tu Houston mamy problem. Kompaktowośc samej kamery przestaje być zaletą, skoro dołozy sie Apollo jako oświetlenie. I to odwieszanie na dupny D-ring widzę dość czarno po dołożeniu jakiegoś konkretnego oświetlenia (chocby HID 50 W z szerokim kątem)
Ostatnio zmieniony przez TomM 26-02-2008, 09:53, w całości zmieniany 1 raz
Jutro mam otrzymać taki zestaw do przetestowania (kamera, obudowa, konwerter szerokokątny i dedykowany zestaw oświetleniowy HID).
Zestawy takie w bardzo przyzwoitej cenie będzie miał w swojej ofercie Scubatech.
Pod koneic przyszłego tygodnia postaram się napisac kilka słów o tym zestawie, a jeżlei ktoś chciałby zobaczyć go na własne oczy i mocać, to w najbliższą sobotę planuję Koparki
Obawiam się że to nie wystarczy. Jeśli mówimy o totalnej czerni (jaskinia to jaskinia) to efekt będzie dośc mizerny
Stym ze ja nurkuje zazwyczaj w zupelnie innych warunkach, w bialych limeston'owych jaskiniach
W podanym przez Ciebie przykladzie osad denny i depozyt bakteryjny skutecznie absorbuje swiatlo
Przekonalem sie o tym nurkujac ostatnio w jednej z jaskin gdzie depozyt bakteryjny pokryl wieksza jej czesc
HID21W swiecil jak swieczka w porownaniu do HID10W ktorego zazwyczaj uzywam w bialych norach
Widzialem efekt z uzyciem 50W halogenu w takich warunkach i mi sie calkiem podoba
Lekki polmrok z ktorego wylaniaja sie nurkowie i jaskiniowe dekoracje
Bardziej podobaja mi sie takie klimaty niz rozswietlony 100W Hidem krajobraz ksiezycowy
Postaram sie go skompresowac i wrzucic gdzies na server jak wroce z pracy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko