Witam,
jak byscie ocenili ten worek ? Do twina 2x12 plus max 2 stage ? Ponoc da sie tez w nim w singlu plywac za pomoca jakiegos ogranicznikia pojemnosci (wywalic to od razu po zakupie ?). Jak z jakoscia wykonania , trwaloscia i uzytkowaniem ?
Traktorem też da się jeździć.
A ty czym najczęściej jeździsz i dlaczego?
Kilka lat temu DiveRite chciał mieć w ofercie uniwersalny worek.
Umieścił kolanko z boku by nie zawadzało o zawór i 1 stopień przy pojedynczej butli.
Do twina 2x12 miał już wystarczającą pojemność, ale kolanko i karbowany wąż inflatora skutecznie utrudnia dostęp do lewej gałki.
Ostatecznie wyszedł ni pies ni wydra.
Do pojedynczej butli pojemność i rozmiar za duży, a do twina niewygodny dostęp do gałki i kłopoty z poprawnym ułożeniem węży.
Czy da się nurkować?
Tak, sam kiedyś tak kilka razy nurkowałem.
Czy polecam?
Tak, jedną płytę i 2 worki.
Czy sam worek utrzyma 2x12 i 2 butle zapasowe?
Normalnie dedykowany worek 20l ( 40 lbs) do twina nie utrzyma to i ten też.
Ostatnio zmieniony przez ocn 17-08-2008, 17:39, w całości zmieniany 1 raz
gorcio [Usunięty]
Wysłany: 17-08-2008, 22:08
ocn napisał/a:
A ty czym najczęściej jeździsz i dlaczego?
O tym mozemy gdzie indziej.
ocn napisał/a:
Do pojedynczej butli pojemność i rozmiar za duży, a do twina niewygodny dostęp do gałki i kłopoty z poprawnym ułożeniem węży.
Dzieki - to wazna informacja.
ocn napisał/a:
Czy sam worek utrzyma 2x12 i 2 butle zapasowe?
Normalnie dedykowany worek 20l ( 40 lbs) do twina nie utrzyma to i ten też.
Pisalem o worku 50 lbs, nie 40 lbs. Akurat utrzymac to utrzyma, przynajmniej jesli chodzi o 40lbs. Utrzymal 2x12 + 2x12 w stageach, ale akurat nie Dive Rite.
jak byscie ocenili ten worek ? Do twina 2x12 plus max 2 stage ? Ponoc da sie tez w nim w singlu plywac za pomoca jakiegos ogranicznikia pojemnosci (wywalic to od razu po zakupie ?). Jak z jakoscia wykonania , trwaloscia i uzytkowaniem ?
Do zestawu 2x12 i stage (choćby nawet i 3) będzie ok. Skrzydło wyposażone jest w gumę za pomocą której można ograniczyć szerokość skrzydła przy korzystaniu z jednej butli.
Nominalną pojemność 51 lbs to skrzydło osiąga tylko w połączeniu z TransPack-iem - płyta jest szersza i ogranicza trochę pojemność worka dociskając go do butli.
Inflator od kilku lat montowany jest blisko środka skrzydła, a nie z boku.
Jakość wykonania i wytrzymałość materiałów nie jest rewelacyjna, choć w nowych modelach poprawiło się.
W sumie całkiem niezłe skrzydło i jako jedne z nielicznych rzeczywiście uniwersalne - i do singla i do twinsetu.
oraz stosowane obecnie (od ponad 3 lat) - mój worek:
mi tam z niczym nie istotnie nie koliduje przy 2x12, 1x15, S080.
P.S. na dolnym zdjęciu oryginalna spłuczka zintegrowana z inflatorem jest zastąpiona "normalnym" kolankiem, a owalna karbowana rura - okrągłą od maski p.gaz
Ostatnio zmieniony przez Beeker 18-08-2008, 09:47, w całości zmieniany 1 raz
Witam,
Mam takie skrzydełko i jestem zadowolony. Na początku nurkowałem z adapterem i pojedynczą butlą i z gumkami
Teraz worek jest na stale przeznaczony do nurkowań z twinem 2x12 i gumki nie są potrzebne.
Zdarzyło mi się też nurkować w egiptowie z jedną flaszką bez gumek i było całkiem ok.
Inflator umieszczony bliżej środka jest dobrym rozwiązaniem i mnie nie zdarzyło się by kolidował z zaworem.
Gdybym miał kupować raz jeszcze też wybrałbym to rozwiązanie.
gorcio [Usunięty]
Wysłany: 18-08-2008, 10:02
Dzieki Wam bardzo za opinie. Jesli ktorys z Was ma moze mozliwosc - jak na tle tego wypada worek OMS 45 dedykowany do twina. Nie ma zadnych uniwersalnych bajerow, ogranicznikow itd, ale chodzi mi raczej o jakosc i trwalosc wykonania.
Wiek: 63 Dołączył: 13 Sie 2007 Posty: 2478 Skąd: Trójmiasto
Wysłany: 18-08-2008, 10:24
Mogę jeszcze dodać ocenę trwałości Rec Winga. Cała moja rodzina używa takich ( czyli 3 szt) Używamy już od trzech lat i nie widać śladów zużycia ( nurkujemy typowo rekreacyjnie z pojedynczą butlą) Inflatory nigdy nie zawiodły, chociaż przy suchych skafandrach mają niewiele do roboty. Jedyna usterka zauważona to delikatne uchodzenie powietrza przy dolnym zaworze jednego z worków Jest ,minimalne (pod wodą co jakiś czas ukazuje się bąbelek powietrza ) i po trzech dniach od napompowania worek robi się miękki. Wiem gdzie ale pomimo wymiany uszczelek powietrze musi uchodzić o gwincie. W dwu pozostałych workach korpus zaworu jest zestalony z pęcherzem. i tego problemu nie ma. Nie wpływa to na bezpieczeństwo więc dałem sobie ( i serwisowi) z tym spokój .
Pozdrawiam Piotr
gorcio [Usunięty]
Wysłany: 18-08-2008, 10:33
piotrkw napisał/a:
Mogę jeszcze dodać ocenę trwałości Rec Winga.
Dziekuje. Sadze, ze po tych wszystkich opiniach, to go kupie i juz . Najwyzej odsprzedam, jesli cos bedzie nie tak, chociaz po wszystkich tu postach watpie, zeby tak bylo.
[ Dodano: 18-08-2008, 12:56 ]
piotrkw napisał/a:
Cała moja rodzina używa takich ( czyli 3 szt) Używamy już od trzech lat i nie widać śladów zużycia ( nurkujemy typowo rekreacyjnie z pojedynczą butlą)
Jeszcze pytanko - uzywacie adapterow do singli ? Czy montujecie pojedyncze jakos inaczej ?
ha... bym miał to bym zamieścił - nie fotografowałem
ale to nietrudne:
pas mocujący butlę przewlekasz kolejno przez:
- kafelek,
- dziurę w worku,
- dziurę w płycie,
- drugą dziurę w płycie,
- znów dziurę w worku,
- kolejny kafelek
flaszkę kładziesz tam gdzie być powinna i zapinasz pas (albo i dwa)
cały wic polega na tym żeby klocki z obu stron butli były na tyle blisko worka-płyty, by ją solidnie podpierały (nie były uniesione nad płytę) z obu stron - trochę trzeba się namęczyć ale efekt fart wysiłku, a practice makes perfect
hint: flaszkę robić na leżąco, a nie jak jacket zapinany w pionie, bo się nie uda.
to czy ustabilizujesz przy pasie dolnym, górnym czy obu no i oczywiście jakim kowadłem, to już zależy od preferencji balastowo-trymowych
gorcio [Usunięty]
Wysłany: 18-08-2008, 18:18
piotrkw napisał/a:
Wszystkie z adapterem jest to wygodniejsze , stosujemy dwa pasy.
no to bedzie i adapter do kompletu. A plyte do tego gdzie mozna nabyc ? Nie chce ciagnac 3kg przesylka ze Stanow
Do zdjęć użyłem nowy model worka DR ze standardowym inflatorem.
Worek zamocowałem na pierwszym górnym otworze jako optymalne.
Wiem , większość nura na innych 1 stopniach
Postaram się do zdjęć o inne 1 stopnie.
Na jednym i drugim worku da się nurkować.
Dla większości nie ma tu najmniejszej różnicy.
OCN-owi wyraźnie węże w inflator włażą. Przy takich automatach to faktycznie tylko skrzydło z idealnie centralnym inflatorem.
Bo dedykowane do twinsetu skrzydło Classic Wing nie będzie lepsze, bo ma dokładnie tak samo zamontowany inflator jak Rec Wing:
Ostatnio zmieniony przez Konrad Dubiel 20-08-2008, 09:04, w całości zmieniany 1 raz
W klasycznej konfiguracji ( 1 stopnie Scubapro) węże lekko wygięte delikatnie oplatają sprzęt, a nie mocno wygięte jak w innych modelach 1 stopni.
Tutaj kolanko całkowicie chowa się pod gałkę manifolda.
Zapewnia to swobodny dostęp do gałki i przepływ gazu między komorami skrzydła.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko