Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
kształt skrzydła
Autor Wiadomość
Aero 

Stopień: st kpr pchor
Kraj:
Poland

Wysłany: 20-06-2009, 11:03   kształt skrzydła

witam
który kształt skrzydła (chodzi o worek) wybrać
worek w kształcie elipsy czy podkowy? jakie są ich zalety wady ...
pod jedną flaszkę 15l

TOMA52 

Stopień: kilka
Kraj:
Poland

Wysłany: 20-06-2009, 13:01   

IMHO elipsę. Żeby zrzucić cały gaz z prawej odnogi podkowy musisz wykonać więcej ruchów ciałem, zwłaszcza, jeśli zrzucasz go spłuczką.

Rolek 

Stopień: AOWD/DS
Kraj:
Poland

Wysłany: 20-06-2009, 14:16   

Polecam cos na kształt H Eclipse. Gaz zrzuca się bardzo łatwo i świetnie się układa pod 15stką. Ja mam 40lbs czyli ten wiekszy.

robertg 

Stopień: poczatkujacy
Kraj:
Poland

Wysłany: 20-06-2009, 16:26   

A ja mam podkowe Explorera i tez sobie chwale :) Wczesniej plywalem w singlowym Eclipse i tez byl bardzo ok. Wszystko kwestia gustu wiec najlepiej sam sprobuj w takim i w takim poplywac i podejmij decyzje.

hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 20-06-2009, 17:13   

robertg napisał/a:
Wszystko kwestia gustu wiec najlepiej sam sprobuj w takim i w takim poplywac i podejmij decyzje.

Posłuchaj Roberta dobra rada. Z moich doświadczeń: pływałem w Dive Rite Rec Wing (podkowa) i do singla i do twina. Do singla spiywał się świetnie ale twina nieco gorzej (choć to podobno worek uniwersalny). Zmieniłem przy twinie na Halcyon Evolve (oponka) i jest zdecydowanie lepiej a zrzut gazu spłuczką to po prostu bajka. Do pojedynczej butli oponki jeszcze nie stosowałem.

KSD
[Usunięty]

Wysłany: 20-06-2009, 21:45   

Ja podobnie jak robertg mam H explorera (podkówka). Słyszałem sporo opinii na temat tego, że podkowa może być pewnym problemem ale szczerze mówiąc pływa się znakomicie i nie mam osobiście żadych problemów z zaleganiem gazu z którejś strony czy jego nierównomiernym rozłożeniem. Myślę, że jedna i druga opcja jest więc dobra. Lepiej wiec skupić się na tym żeby worek dobrze pasował pod singla (bo do tego piszesz, że ma służyć), a kształt potraktować drugorzędnie. Pozdrawiam!

gorcio
[Usunięty]

Wysłany: 21-06-2009, 12:20   

hubert68 napisał/a:
Z moich doświadczeń: pływałem w Dive Rite Rec Wing (podkowa) i do singla i do twina. Do singla spiywał się świetnie ale twina nieco gorzej (choć to podobno worek uniwersalny).

Mamy kompletnie odwrotne doswiadczenia - do singla moj DRRW byl ok, ale bez rewelacji. Dopiero po dopieciu do do twina i usunieciu gumek moge powiedziec ze gaz sie spuszcza rewelacyjnie. Ale oczywiscie kazdy z nas jest inny i inaczej postrzega komfort.

Co do worka i singla generalnie - plywalem tylko w dwoch skrzydlach z singlami, i w obu draznilo mnie to, ze butla zamontowana na metalowym adapterze dosc odstaje na plecach.

robertg 

Kraj:
Poland

Wysłany: 21-06-2009, 17:37   

gorcio napisał/a:
butla zamontowana na metalowym adapterze dosc odstaje na plecac

Mnie to nie przeszkadzalo ani troche, ale i na to jest rada - sa plyty z wycietymi dziurami na pasy i worki z pasujacymi dziurami - mozna wyeliminowac adapter... ale sam tego nigdy nie cwiczylem.

Aero 

Kraj:
Poland

Wysłany: 21-06-2009, 19:40   

no dobra a co z kształtem butli przy "oponce"
są flaszki węższe i dłuższe są również krótsze i bardziej pękate
czy te dłuższe nie przeszkadzają - nie opierają się o worek

robertg 

Kraj:
Poland

Wysłany: 21-06-2009, 20:37   

Aero napisał/a:
są flaszki węższe i dłuższe są również krótsze i bardziej pękate

Te krotkie i pekate sa imho bardzo trudne do prawidlowego wytrymowania, szczegolnie jesli osobnik potrzebuje olow przypiety na dole butli.

Aero napisał/a:

Osobiscie nie zauwazylem zadnego przeszkadzania mimo ze worek opiera sie o butle (lub odwrotnie)

piotr_c 

Kraj:
Poland

Wysłany: 21-06-2009, 23:21   

Aero napisał/a:

Nie. Zawsze znajdzie się jakaś przestrzeń gdzie się powietrze prześliźnie. Używałem 15'tek alu, które były dośc długie i nigdy nie miałem problemu.

Próbowałem skrzydła o kształcie podkowy i nie widzę żadnych jego zalet. Opona przydaje się szczególnie w sytuacjach, gdy jesteś mocno głową w dół i chcesz zrzucic nieco powietrza spłuczką nie zmieniając pozycji (foto itp).

gorcio napisał/a:
Co do worka i singla generalnie - plywalem tylko w dwoch skrzydlach z singlami, i w obu draznilo mnie to, ze butla zamontowana na metalowym adapterze dosc odstaje na plecach.

Czy ja wiem czy tak mocno odstaje? U mnie dokładnie o tyle, ile wynosi grubośc materiału adaptera, czyli ze 3mm.
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 21-06-2009, 23:35, w całości zmieniany 4 razy  

Aero 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-06-2009, 21:50   

dzięki

malinowy 

Kraj:
Poland

Wysłany: 27-06-2009, 10:17   

Czy ja wiem czy tak mocno odstaje? U mnie dokładnie o tyle, ile wynosi grubośc materiału adaptera, czyli ze 3mm.[/quote] Tak by było gdyby butla "wchodziła" w adapter,odstaje około 20mm.

piotr_c 

Kraj:
Poland

Wysłany: 28-06-2009, 19:06   

malinowy napisał/a:
Tak by było gdyby butla "wchodziła" w adapter,odstaje około 20mm.

Widac zależy to od konkretnego adaptera. Jak masz taki z rozstawem pasującym do flaszki, jakiej używasz, to odstaje mniej. Zmierzyłem to dziś suwmiarką i wyszło dokładnie 9mm, razem z materiałem worka i łepkiem śruby. Patrzyłem też na inny worek i jego adapter był nieco węższy, co powodowało że rzeczywiście flaszka odstawała około 10mm dalej.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu