Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Ile "ważymy" ?
Autor Wiadomość
TomekP 

Stopień: wystarczy OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 22-06-2009, 23:27   Ile "ważymy" ?

Temat ten, trochę pokrętnie wyłonił się z wątku jaki jacket i ma dotyczyć autoprezentacji zabieranego ołowiu w zestawieniu z innymi parametrami sprzętu oraz cech osobowości fizycznej nurka. Szczególnie mile widziane są zestawienia prezentujące różnice w masie zabieranego balastu bo dokonaniu zmian w konfiguracji np. zmiana butli, rodzaju wody, skafandra itp.

Zacznę od siebie 182 wzrostu i około 90 wagi. Podaje masę samego ołowiu bez masy płyty, AO, latarki itp.
pianka 5+5, płyta stalowa, adapter do pojedynczej butli, stalowa 15l, latarka GL1, woda słodka = najpierw 5 później 4kg.
pianka 5+5, jacket, stalowa 15l, woda słona = 12 kg
pianka 5, płyta stalowa, adapter do pojedynczej butli, stalowa 15l, woda słona = 2 kg
pianka 5, płyta stalowa, adapter do pojedynczej butli, stalowa 12l, woda słona = 4 kg
pianka 5 shorty, płyta stalowa, adapter do pojedynczej butli, aluminiowa 10,7l, woda słona = 5 kg
suchy SantiEspace+BZ400, płyta stalowa, adapter do pojedynczej butli, stalowa 15l, latarka GL1, woda słodka = 9kg.
suchy SantiEspace+BZ400, płyta stalowa, twin stalowy 2x12l, latarka GL1, woda słodka = 6kg.
suchy SantiEspace+BZ400, płyta stalowa, twin stalowy 2x12l, latarka GL1, woda słodka = 7kg
suchy SantiEspace+BZ400, płyta stalowa, twin stalowy ciężkie butle 15,1 kg 2x12l, latarka GL1, woda słodka = 5kg

szczyp_ior 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-06-2009, 10:40   

Przy moim niewielkim doświadczeniu wygląda to mniej więcej tak, przy mojej wadze 80kg:
pianka 5+5, jacket, butla stalowa 15l, woda słodka = 8kg
pianka 5+5, jacket, butla stalowa 12l, woda słodka = 10kg

sQba 

Stopień: * (ale niebieska)
Kraj:
Brazil

Wysłany: 23-06-2009, 10:43   

jak cel ma ten caly temat? po co ilość balastu porównywać, każdy zabiera tyli ile musi

nurkot 

Stopień: murena
Kraj:
Poland

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 23-06-2009, 12:16   

sQba napisał/a:
jak cel ma ten caly temat? po co ilość balastu porównywać, każdy zabiera tyli ile musi

nie każdy wie ile musi...
na początku często zabiera za dużo bo:
1. miał tyle w Egipcie, tam woda jest słona, tu nie, ale jakoś nie chce mu się zmniejszyć ilości.
2. tyle miał na kursie a miał więcej niż potrzeba bo nie było czasu na wyważenie.
3. woli mieć więcej bo boi się 'szybszego nieplanowanego zakończenia nurkowania'
jeśli zabierze za mało to --> patrz punkt 3.
zdarza się też że ktoś biorąc przykład z kolegów, którzy to 'tak bez balastu prawie' się zanurzają, bierze balastu za mało i --> patrz pkt 3.
może to wynikać też z tego że koledzy mówią o balaście w stylu sam ołów, nie dodając płyty,
czy innych takich.
stąd myślę że wątek jest fajny i na pewno daje jaki taki wgląd praktyczny w to ile kto Pb dźwiga.
no a poza tym można też się swoją figurą pochwalić :pigs:

Andrzej Kosko 

Stopień: ten sam ,co przedtem
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-06-2009, 12:54   

Pianka 5+5 15 stalowa,jacket,=6 kg
suchacz neopren i j.w.=8 kg
Kwestia do omówienia to sensowne rozmieszczenie balastu-trym.
Acha,gdy zabieram kamerę+oswietlenie zmniejszam o 2kg.
No i ważę 75 kg

TomekP 

Kraj:
Poland

Wysłany: 23-06-2009, 16:03   

sQba napisał/a:
jak cel ma ten caly temat?

Myślę że nurkot, odpowiedziała wyczerpująco.

sQba napisał/a:
po co ilość balastu porównywać, każdy zabiera tyli ile musi
Chociażby po to aby przy prostych zmianach typu butla z 15 na 12 wiedzieć jakiej różnicy i w która stronę się spodziewać. Wbrew pozorom nie dla wszystkich jest to oczywiste. Ja na pierwszego nurka w suchym zabrałem 6kg i tylko konstrukcje stalowe na koparkach uchroniły mnie przed windą bezpośrednio na powierzchnię.

Drobna korekta, było
suchy SantiEspace+BZ400, płyta stalowa, twin stalowy 2x12l, latarka GL1, woda słodka = 7kg.
a powinno być
suchy SantiEspace+Weezle extr., płyta stalowa, twin stalowy 2x12l, latarka GL1, woda słodka = 7kg

Padre-Kris 

Stopień: P1- ale się rozwijam
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-06-2009, 20:19   

W zeszłym tygodniu pianka Scubapro 7+7, stalowa 15, latarka z aku, jacket i z 12 kg miałem kłopot. :buuu: Mam 178 cm i niestety 94 kg.

train 

Kraj:
Poland

Wysłany: 24-06-2009, 11:44   

W zeszłym oraz obecnym roku pianka w różnych kombinacjach (5+7, 7+5, 7+7, 2 razy nawet stare pianki 5+5+7), płyta i adapter stalowy (razem 3.4 kg), butle bez różnicy 12 czy 15 l, 180 wzrostu, waga 85-87, bez większych problemów zanurzałem się z 3 kg balastem ale dla bezpieczeństwa zabieram ze sobą 4 kg.

hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 24-06-2009, 22:16   

Waga w granicach 115-120, wzrost 182 cm.
Rok temu:
Pianka 7+7, bytla 15 l jacket - najpierw 12 kg, po odchudzeniu 6,5 kg, potem po przejściu na skrzydło, płyta stalowa 3 kg + 3 kg ołowiu
Pianka 3 mm (wersja tropik) jacket flaszka 12 l alu lub 15 a nawet 18 l stal, Morze Czerwone - 10-12 kg
Obecnie:
Pianka 3 mm (wersja tropik) płyta wycięta alu, flaszka alu 80 cf, woda baaaardzo słona 8 kg (przy wyważaniu w basenie starczyło z naddatkiem 6 kg)
Suchy powłokowy Santi, ocieplacz Weezle Extreme Plus lub polarowy z twinem 2*12 - jeszcze eksperymentuję ale nie mniej, niż 3,5 kg, nie więcej niż 8 kg (zależy od tego co jako pcieplacz ale generalnie weezla chyba mam do dopasowania na moją mało typową figurę a balastu nie więcej niż 5, góra 6,5 kg).
Ostatnio zmieniony przez hubert68 24-06-2009, 22:20, w całości zmieniany 1 raz  

zibomax1970 

Stopień: AOWD EAN
Kraj:
Poland

Wysłany: 24-06-2009, 22:49   

Pianka 2x7mm, jacket,butla metal 15 l

Na górze butli 3 kilo

Na ramionach jacketu po kilogramie

Na pasie 6 kilo

I nie wiem czy technika moja jest do kitu albo coś jeszcze nie tak bo stawia mnie na nogi przy postoju .Juz nie mówię o pływaniu żabką modyfikowaną bo nie daje rady zgiąc nóg bo mnie stawia.To jest dopiero problem. :hihi-:

TomekP 

Kraj:
Poland

Wysłany: 25-06-2009, 10:05   

Andrzej Kosko napisał/a:
Kwestia do omówienia to sensowne rozmieszczenie balastu-trym.

zibomax1970 napisał/a:
I nie wiem czy technika moja jest do kitu albo coś jeszcze nie tak bo stawia mnie na nogi przy postoju .Juz nie mówię o pływaniu żabką modyfikowaną bo nie daje rady zgiąc nóg bo mnie stawia.To jest dopiero problem.

Ja wrzucam w pietnastce 4kg na górę butli, reszta w kieszenie na pasie.
W egiptowie w piance shorty wrzucałem wszystko na góre a i tak nogi leciały w dół :( więc przesiadłem sie na pianke full.
zibomax1970, próbowałeś zamienić miejscami te 3kg z 6'oma?

train napisał/a:
W zeszłym oraz obecnym roku pianka w różnych kombinacjach (5+7, 7+5, 7+7, 2 razy nawet stare pianki 5+5+7), płyta i adapter stalowy (razem 3.4 kg), butle bez różnicy 12 czy 15 l, 180 wzrostu, waga 85-87, bez większych problemów zanurzałem się z 3 kg balastem ale dla bezpieczeństwa zabieram ze sobą 4 kg.

Wyważenie godne podziwu. Jak ci się udało to zrobić że przy takich różnicach w sprzęcie zawsze zabierasz tyle samo?

Grzegorz_K 

Stopień: PSAI TMX II
Kraj:
Poland

Wysłany: 25-06-2009, 11:48   

Plotek napisał/a:
Ja wrzucam w pietnastce 4kg na górę butli,

w jaki sposób mocujesz ten balast?
mi też przydałoby się przesunięcie środka ciężkości

szczyp_ior 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 25-06-2009, 12:57   

Grzegorz_K napisał/a:
Plotek napisał/a:
Ja wrzucam w pietnastce 4kg na górę butli,

mam 3kg na butli zamontowane przy pomocy pasa podobnego do tego którym butla jest montowana do jacketu. Można też wykorzystać kieszonki na balast, montowane na pasach które już butlę opinają.

train 

Kraj:
Poland

Wysłany: 25-06-2009, 13:04   

Plotek napisał/a:
Jak ci się udało to zrobić że przy takich różnicach w sprzęcie zawsze zabierasz tyle samo?

A, czekałem na drugiego nurka z 120 BAR w 12 l flaszce i akurat miałem na sobie 5+5+7 i 6 kg. A że mi się nudziło i akurat byłem blisko pomostu i ktoś mógł odbierac kafle z bastem to poeksperymentowałem - oddawałem po kilogramie i próbowąłem się zanurzyć. Tak doszedłem do 3 kg.

TomekP 

Kraj:
Poland

Wysłany: 25-06-2009, 14:07   

Grzegorz_K napisał/a:
mi też przydałoby się przesunięcie środka ciężkości

Dokładnie tak jak napisał

szczyp_ior napisał/a:
mam 3kg na butli zamontowane przy pomocy pasa podobnego do tego którym butla jest montowana do jacketu. Można też wykorzystać kieszonki na balast, montowane na pasach które już butlę opinają.

Na górnym pasie mocującym butle mam małe kieszonki, tzw. trymujące. 2kg wchodzą spokojnie do jednej.
Dobrze jest zakładać ciężarki jak najbliżej płyty, (byle nie pomiędzy płytę a butlę) :)
Niektórzy posiadacze płyt dorabiają sobie ciężarek który "wchodzi" w adapter.

train napisał/a:
A, czekałem na drugiego nurka z 120 BAR w 12 l flaszce i akurat miałem na sobie 5+5+7 i 6 kg. A że mi się nudziło i akurat byłem blisko pomostu i ktoś mógł odbierac kafle z bastem to poeksperymentowałem - oddawałem po kilogramie i próbowąłem się zanurzyć. Tak doszedłem do 3 kg.

Próbowałeś tego samego później z 15l?

train 

Kraj:
Poland

Wysłany: 25-06-2009, 22:05   

Cytat:
Próbowałeś tego samego później z 15l?

Niestety już nie było okazji w takiej "konfiguracji" (5+5+7). Z 15 oraz 7+7 wolałem już nie ryzykować, brałem 4 kg.

kn_dlugi 

Stopień: M2+nTMX i inne
Kraj:
Poland

Wysłany: 25-06-2009, 23:06   

192cm/97kg
Suchy Eques Cordutech + ocieplacz Eques 400+bluza polarowa + 2x12/12,1kg + płyta = 6kg
W tej konfiguracji pływam na praktycznie pustym jackecie. Jak mam 50 i mniej to delikatna zmiana powietrza w suchym/płucach i jadę w górę. Czyli jestem wyważony na maksa na "zero".
Suchy + ocieplacz+twin+płyta = 6kg "na lajcie" (czyt. z zapasem) - na krótsze nurki - bez bluzy polarowej
Jak prowadzę zajęcia to dorzucam sobię w kieszenie od suchara, albo na pas balastowy na siebie dodatkowe 2x1kg (wersja z bluzą polarową) - tak na wszelki wypadek, dla komfortu

Dawniej jak nurałem w piance Eques Ultimate I 7+7 to zaczynałem do butli 15L z 10kg, a zakończyłem piankowe nurki na 6kg. Do tego samego suchego, butli 15L i skrzydło bez płyty brałem 8kg.
Z trymem zero problemów :)

robhass 

Stopień: P3, Adv.EANx
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-08-2009, 19:53   

188cm/92kg

Plyta stalowa
Twin 2x12 (butle 13,8kg)
Suchy Ursuit Cordura FZ albo DUI TLS350
Halcyon HID 21W 9AH
Argonowka ALU

Wywazenie na Baltyk:
Santi BZ400 - 4,5kg
DUI Polartec PowerStretch (jak jest cieplo) - 2kg

Jezioro j.w. - tylko 1kg mniej

A co do pianki to ostatnio dosc dawno:

Overall 7mm, twinset 2x80cf, HID 21W, woda slodka, plyta alu - 3kg
Ostatnio zmieniony przez robhass 10-08-2009, 19:57, w całości zmieniany 6 razy  

DeDeK 

Stopień: 36.6
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-08-2009, 10:19   

180/83

suchy whites nexus + bare hi loft polarwear extreme + plyta alu adapter stalowy + 15l stalowa - woda slodka 5kg

pianka 6,5 + jacket + 12l stal - woda slona 6kg

adrian_
[Usunięty]

Wysłany: 15-08-2009, 13:12   

190cm/100kg

pianka 5 (długa), jacket, butla stalowa 12l, woda słodka = 6kg
pianka 5+5, jacket, butla stalowa 12l, woda słodka = 9kg
Ostatnio zmieniony przez adrian_ 15-08-2009, 13:19, w całości zmieniany 1 raz  

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu