Cześć. A wiec założyłem jeszcze jeden temat. ;]
Postanowiłem już się zapisać na kurs P1 i chciałbym żebyście mi doradzili jakie płetwy, maskę i fajkę kopic?
Na te 3 rzeczy mogę przeznaczyć 800zl ponieważ chciałbym żeby były one perfekcyjne:)
Myślałem na tym: http://allegro.pl/item693...d_coco24pl.html
Mozę być czy nie za bardzo?
Wysłany: 04-08-2009, 10:12
Witaj,
Styx ma rację poczekaj na początek kursu albo skontaktuj się z instruktorem on najlepiej podpowie w kwestii ABC. W moim przypadku sprzęt ABC zakładaliśmy dopiero po kilku zajęciach na basenie przeprowadzonych bez ABC.
Co do płetw to również potwierdzam, że do nurkowania ze sprzętem sa nieodpowiednie.
Najlepiej od kogoś pożyczyć na czas kursu, albo kupić jak najtańsze żeby nie było żal wyrzucać. Ja po kursie nie kupiłem ani jednej rzeczy jaką miałem zamiar kupić przed kursem. Dobrze, że Wojtek skutecznie odradził mi wszystkie przedwczesne zakupy.
Wiek: 51 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 04-08-2009, 11:29
rossik07 napisał/a:
Moze byc czy nie za bardzo?
Pletwy ktore wybrales sa dobre - dla zaawansowanej osoby uprawiajacej plywanie bez sprzetu. Dla ciebie raczej sie nie nadaja - bedziesz cierpial na skurcze.
Sugestii na temat sprzetu jest w tym dziale duzo - moge tylko powtorzyc:
Maska: Pasujaca. Podanie konkretnego modelu niewiele ci pomoze, jesli obrys twojej twarzy nie pasuje do fartucha. Powinienes zwrocic uwage na to zeby nie miala duzej pojemnosci i szyby z hartowanego szkla. Powyzej 150 PLN zaczynaja sie dobre maski. Ja preferuje dwie szyby i czarny silikon, ale to jak z kobietami: jedni wola brunetki, inni blondynki.
Rurka: Tania, prosta, bez zaworkow, wywijasow, falochronow, karbowanych polaczen i innych kombinacji. Na allegro jest cos tkiego za 10 pln (w nazwie ma 16017) - w zupelnosci wystarcza. Ja w tej chwili uzywam jakiejs z Decathlona (SNK 300 za ~ 55 PLN), jedynie wypierniczylem orginalny mocowanie i zalozylem zamiast niego oring.
Pletwy: sa rozne szkoly. Niektorzy uwazaja ze kurs mozna zrobic majac tylko buty i pletwy paskowe, ja uwazam ze kaloszowki sa postawa (kurs, snurkowanie po szuwarach i w cieplych krajach). Dobre kaloszowki to okolo 150 PLN (n.p. MARES Plana Avanti HP) biorac pod uwage koszty tego sportu jest to kwota do pominiecia.
Wybór maski:
http://divetrek.com.pl/fo...upujemy+mask%EA
Mycie maski:
http://divetrek.com.pl/fo...highlight=maska
Płetwy: bardzo dobrze radzi Martin. Do suchacza i tak dokupisz jety a do free coś fajniejszego niż teraz byś kupił
Rurka: z Martinem zgadzam się w większości, oprócz zaworka Zaworek, to bardzo dobry i wygodny pomysł. Jest tylko jedno "ale": trza umieć ją wydmuchać, tak, jakby tego zaworka nie było. Jak mogę radzić: kup najtańszą bez zaworka(jak dotniesz tuż nad głową, będzie super w razie wyścigów) i drogą z super zaworkiem do snurkowania(ma być lajcik a nie męczarnia) Poza tym, jak już ochłoniesz z CMAS-u, rurki nie używamy w scuba ze względów bezpieczeństwa. O tym też znajdziesz na divetreku.
Wiek: 51 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 04-08-2009, 19:25
jacekplacek napisał/a:
zgadzam się w większości, oprócz zaworka Zaworek
Do tej pory nie znalazlem jeszcze rurki z zaworkiem, ktora bym byl w stanie oproznic tak dokladnie jak bez. Zawsze jakies resztki zostaja. Ale moze po prostu nie umiem
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 04-08-2009, 19:32
martin napisał/a:
Do tej pory nie znalazlem jeszcze rurki z zaworkiem, ktora bym byl w stanie oproznic tak dokladnie jak bez. Zawsze jakies resztki zostaja. Ale moze po prostu nie umiem
Mam dwie takie. Jedna, faktycznie, co jakiś czas trzeba zaworek zablokować, zalać i wydmuchać tradycjnie. Druga działa ok. Falochrony usunięte kombinerkami, uchwyt na maskę sam się skasował, więc nie mam nic: wsuwam za pasek maski
Ostatnio zmieniony przez jacekplacek 04-08-2009, 19:34, w całości zmieniany 1 raz
Jak CMAS to rozumiem, że będziesz robił kurs w kraju - nie wyobrażam sobie pływania w naszych wodach bez przynajmniej 5mm neoprenu na stopach, tak więc kaloszówki raczej się nie sprawdzą. Problem z płetwami polega na tym, że nie ma uniwersalnych:
- te do snurkowania nie nadają się do pływania ze sprzętem bo są za miękie i za krótkie (a o takich do typowego freadivingu to w ogóle zapominij)
- płetwy do scuba kiepsko się sprawdzają do snurokwania bo są za długie i zbyt twarde
Jety do pianki się raczej nie sprawdzą, ponieważ są ciężkie więc będą pogarszały twój trym (tj. będzie Ci jeszcze trudniej utrzymać poziomą pozycję).
Najlepsza rada to chyba taka, żebyś poczekał na kurs i skonsultował się ze swoim instruktorem.
jacekplacek napisał/a:
rurki nie używamy w scuba ze względów bezpieczeństwa
Możesz rozwinąć ? Pierwsze słyszę aby rurka była niebezpieczna, owszem jest niewygodna ale nie słyszłem aby ktoś miał wypadek z powodu jej posiadania.
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 05-08-2009, 11:16
rush napisał/a:
Możesz rozwinąć ? Pierwsze słyszę aby rurka była niebezpieczna, owszem jest niewygodna ale nie słyszłem aby ktoś miał wypadek z powodu jej posiadania.
W konfiguracji z długim wężem przeszkadza w podaniu węża w sytuacji OOG, w przypadku zaplątania się głową w sieć i łatwiej zaplątać (a trudniej wyplątać) się z fajką i każdy ruch natychmiast zrywa z głowy moaskę. Powiedziałbym: w niektórych rodzajach nurkowań fajka może być niebezpieczna - wady jej posiadania nie rekompensują pożytku (z nojego punktu widzenia, przy prawidłowym zaplanowaniu nurkowania i przeprowadzeniu go zgodnie z planem fajka w ogóle nie jest potrzebna).
P.S. Dodam jeszcze, że stwarza duże opory wody - pogarsza komfort płynięcia i zwiększa pracę, jaką muszą wykonać mięśnie nurka więc zwiększa zużycie gazu.
Ostatnio zmieniony przez hubert68 05-08-2009, 11:18, w całości zmieniany 1 raz
Wiek: 49 Dołączył: 08 Mar 2006 Posty: 1731 Skąd: Warszawa
Wysłany: 05-08-2009, 11:25
Fajka z rzadkajest potrzebna w zanurzeniu a na głowie tylko wtedy przeszkadza. Można pomyśleć o zwijanej czy zgniatanej w stylu Beuchat Snap czy Picasso Tube nodo - przykładowo - http://www.subprof.com/ti...casso/nodoG.jpg
Ja akurat pływam bez fajki, ale jeśli byłaby konieczna, to wydaje mi się (bo nie próbowałem) że taką zwykłą prostą z kawałka rury można gdzieś upchnąć na przykład pod paski od noża jeśli ktoś taki posiada na łydce, albo przypiąć na zrywalnym połączeniem w okolicach płyty, jakimiś gumkami, np w miejscu jednej z zapasowych latarek itp.
Wiem, wiem, sam pływam bez i na te moje raptem ~20 nurkowań przydałaby się tylko raz (silny wiatr, fala i spory kawałek do przepłynięcia po powierzchni do miejsca zanurzenia), aczkolwiek wybieram się nad morze i wtedy na pewną swojego, super alastycznego , Bechaut'a zabiorę co najmniej w kieszeń
Jacekplacek, napisał natomiast jakby w ogóle w nurkowaniu scuba używanie fajki, "samo przez się się" powodowało niebezpieczeństwo ( przypadek czy socjotechnika? ) Rozumiem że w konfiguracji technicznej faktycznie fajka może przeszkadzać, pytanie tylko ilu nurków pływa w takiej konfiguracji ?
Na scubabordzie jest taka sonda "What kind of diver are you ?" 60% odpowiedziało że są czysto rekreacyjnymi nurkami, trochę ponad 21% że rekreacyjno-technicznymi (chodziło o to że mają konfigurację inspirowaną konfiguracją techniczną) a jedynie 10% że są nurkami technicznymi (w definicjj sondy: używają konfiguracji technicznej/DIR/GUE). Do tego myślę że można założyć, iż na forach nurkowie techniczni są "nadreprezentowani" (w końcu tym żyją), tak więc należałoby raczej napisać iż "w niektórych konfiguracjach używanie fajki może powodować problemy" - już nawet bez wspominania że chodzi o konfigurację "mniejszościową"
Większość nurków nie używa fajek bo są zwyczajnie niewygodne i niezbyt praktyczne - z wyjątkiem konieczności płynięcia po powierzchni na dłuższych odcinkach przy dużej fali.
EDIT:
hubert, inne argumenty jak OOG chyba nie bardzo są trafione, zaplątanie w sieć jest przypadkiem b. mało prawdopodobnym - szczególnie przy pływaniu rekreacyjnym, na płytkich wrakach być może jest to większe zagrożenie. Jadnocześnie nie demonizowałbym tych zwiększonych oporów przy fajce - idę o zakład że twin i suchy dają w sumie dużo większy wzrost oporów (w porównaiu do pianki i pojedynczej butli), o stage'ach nie wspominając - zdaje się że także z tego (między innymi) powodu w konfiguracji technicznej są potrzebne płetwy o dużej sile ciągu.
Ostatnio zmieniony przez rush 05-08-2009, 12:01, w całości zmieniany 2 razy
osobiście posiadam płetwy paskowe dwie pary Stratosy długie do szybszego pływania, ale faktycznie przy długim nurkowani to łydki bolą, druga para krótsze i miękksze płetwy częsciej wybieram te miękksze . Maski posiadam też dwie do wyboru z silikonem czarnym i przezroczystym. Co do fajki to najzwyklejsza z zaworkami z przedmuchiwaniem jej nie mam problemów.
pozatym faktycznie doradzi Ci instruktor na kursie, kupić abc możesz zapewnie w klubie w którym robisz kurs
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko