Wysłany: 08-11-2009, 16:50 Szkła Korekcyjne w Masce
Witam,
mam zamiar niedługo zaliczyć kurs OWD ale mam niestety wadę wzroku i niewiem jak z tymi szkłami jest najlepiej...
Słyszałem, że są szkła doczepiane na zewnątrz maski, są też jakieś folie korekcyjne(jak soczewki) naklejane wewnątrz maski i można też wbudować sobie już zmienione szkła...
Pływa ktoś w ogóle z takimi bajerami ? Jak tak to proszę o pomoc, bo niedługo wyjazd a ja niewiem, która z tych opcji się nadaje... Podobno te doczepiane do maski parują... jak to jest... ?? Które najlepiej się nadają ? Dzięki za pomoc z góry... pozdrowienia
Martin, może masz inne zdanie, ale wydaje mi się że szkła kontaktowe nie są zbyt dobrym rozwiązaniem. Co się stanie gdy do maski wleje się woda, lub spadnie maska, a oczy będą otwarte? czy szkło gdzieś w oku się nie przesunie, utnkie, będzie uwierało oko, ewentualnie zostanie wypłukane z oka i po założeniu maski zostaniemy dalej ślepi?
Zawsze polacam wymianę zwykłych szkieł na specjalistyczne szkła korekcyjne, są one droższe niż te wklejane, ale w perspektywie kożystania z maski przez X lat, są wygodniejsze i nie ograniczają pola widzenia tak jak te wklejane. Wklejane uważam jako pół-środek.
Polecił bym jedną ze starszych masek, np. LOOK lub ZOOM do których szkła korekcyjne są względnie tanie, a sama maska ma dobrą opinię u wielu nurków
Wiek: 51 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 08-11-2009, 19:22
miś-magnum napisał/a:
Co się stanie gdy do maski wleje się woda, lub spadnie maska, a oczy będą otwarte?
Nic. Kontakty zostaja tam gdzie sa (sprawdzone empirycznie). Wiekszosc firm ma soczewki testowe - jesli zameldujesz sie u optyka na dobranie, to napewno jakies dostaniesz - mozesz bezplatnie potestowac.
miś-magnum napisał/a:
Zawsze polacam wymianę zwykłych szkieł na specjalistyczne szkła korekcyjne,
Ja wrecz przeciwnie: maske nalezy dobrac tak zeby byla optymalna. Dopiero potem zastanowic sie jak rozwiazac problem korekcji wady wzroku.
Dla niewielkiej wady: olac - woda lekko koryguje.
Jesli dajesz rade z kontaktami - jednorazowe sa imho najbardziej optymalnym rozwiazaniem. Koszty moze i nie do pominiecie, ale nie ma problemu z zmiana parametrow (po prostu zmieniasz szkla kiedy tobie sie podoba), nie ma problemu z lazeniem po ladzie w masce (czasami trzeba dojsc paredziesiat metrow do nurkowiska), nie ma problemu gdy zapomni sie maski w domu, polamie na wyjezdzie, albo zgubi pod woda - kazda maska pasuje. Po nurkowaniu wyrzucasz i gotowe.
Nastepna opcja sa wklejane szkla: koszty porownywalne do "oryginalnych" ale pasujace do kazdej maski. mozliwosc dobrania pod wade wzroku. Oryginalnych nie dostaniesz z kazda moca, sa problemy z "specjalnymi" wadami wzroku (cylinder)-
Ostatnio zmieniony przez martin 08-11-2009, 19:25, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 08-11-2009, 19:43
miś-magnum napisał/a:
Martin, może masz inne zdanie, ale wydaje mi się że szkła kontaktowe nie są zbyt dobrym rozwiązaniem. Co się stanie gdy do maski wleje się woda, lub spadnie maska, a oczy będą otwarte? czy szkło gdzieś w oku się nie przesunie, utnkie, będzie uwierało oko, ewentualnie zostanie wypłukane z oka i po założeniu maski zostaniemy dalej ślepi?
IMHO nie wypadają, nie wypłukują się, jeśli masz jednorazówki to ćwiczenia z zalaną maską nie stanowią problemu. Sam miałem opory z otwieraniem oczu pod wodą w soczewkach, jednak ostatnio się przekonałem, że nie stanowi to problemu. Soczewka wbrew pozorom wcale tak chętnie nie wychodzi z oka. Wady: jeśli ktoś nigdy nie nosił kontaktów to na początku są kłopoty z zakładaniem.
Jeśli jednak nadal poszukujesz szkieł korekcyjnych to np. maska Technisub-a Look, ma taką możliwość jak wymiana szkieł na korekcyjne. Operacja nie jest skomplikowana, a szkła można dokupić np. w sklepie OceanPro we Wrocławiu. Tam też dokonali wymiany szkieł w mojej masce.
Podczepie sie pod watek.
Mam juz niestety na karku pare lat - i z bliska niestety korzystam z okularow do czytania.
Przydalyby mi sie szkla korekcyjne w minusach wklejane na dol szyby w masce - ponoc taki sa, ale z moich znajomych nikt nie wie gdzie mozna je kupic.
Podpowiecie ?
Zawsze polacam wymianę zwykłych szkieł na specjalistyczne szkła korekcyjne, są one droższe niż te wklejane, ale w perspektywie kożystania z maski przez X lat, są wygodniejsze i nie ograniczają pola widzenia tak jak te wklejane. Wklejane uważam jako pół-środek.
Polecił bym jedną ze starszych masek, np. LOOK lub ZOOM do których szkła korekcyjne są względnie tanie, a sama maska ma dobrą opinię u wielu nurków
Czytałem na tym forum temat o szkłach kontaktowych i sam jestem zwolennikiem (od tego czasu) zakładania ich pod wodę. Szczególnie podoba mi się pomysł z jednodniowymi.
Jak się okazuje większość trzody zakłada kontakty i wcale się nie wypłukują nawet po nalaniu się wody do maski.
Wiek: 42 Dołączył: 17 Mar 2009 Posty: 21 Skąd: kraków/Biłgoraj
Wysłany: 22-11-2009, 23:38
Używam szkieł kontaktowych mam dosyć dużą wadę - 2,25. Nie raz miałem zalaną maskę nurkując. Na basenie również pływam w szkłach, zanurzam się z otwartymi oczami. Tylko raz zdarzyło mi sie ze po nurku nie miałem jednej soczewki. Po wyjściu z wody przetarłem oczy i prawdopodobnie to było przyczyną jej ześliźnięcia. Druga pozostała na miejscu był mały dyskomfort, ale widziałem dobrze na jedno oko i to w zupełności wystarczy. Nurkując jest małe prawdopodobieństwo ze wypłuczesz 2 soczewki jednocześnie.
Też potwierdzam - kontakty mi się nie wypłukują, nawet przy przepływaniu jakiegoś tam dystansu ćwiczenuowego bez maski, również jeśli całe nurkowanie ze względó ćwiczeniowo-kursowych odbywało się w połowie w bezmaszczu (kilkukrotne zdjemowanie i zakładnaie), też się ze sztucznymi oczami nic nie stało.
Nie wszyscy instruktorzy o tym wiedzą - w czasie OWD robiłam ćwiczenia "maskowe" z zamkniętymi oczami, bo właśnie instruktor jakoś nie miał świaodmości, że można te oczy ze szkłami otworzyć.
Maska - miałam właśnie LOOKa, zreszta mam go do tej pory. Przez jakiś czas miałam w nim szkła korekcyjne (już po OWD wymieniłam), wadą jak dla mnie było to, że kontaktów używam po prostu na codzień, no i był kłpot - wyłażę z wody, ściągam maskę i co??? Bez okularów/kontaktów? NIe, bo jedno oko to -4.5 nawet. Ubieram okulary? Nie, bo właściwie nie mam... NO dobra, mam, ale stare i niemodne No to grzebię w oczach zakładając te kontakty w polowych warunkach... No dobra, a drugi nur??? Znów to sciągać??? I tym sposobem wróciłam do wersji zwykłych szkieł w masce i kontaktów w oczach.
Powodzenia w wyborze najwygodniejszego rozwiązania
Jeśli nie kontakty - nie mam w tej materii żadnego doświadczenia - to szkła wmontowane w maskę.
Ja mam -4,5.
Przez wiele lat używałem Looka, ale ma duże pole martwe.
Kilka lat temu kupiłem 6 szybowego Maresa. Ma te zaletę, że można założyć szkła optyczne do patrzenia na wprost a na dół do czytania tzn. odczytywania kompa, manometru, oglądu własnego szpeju, itd.
Kangur widział, jak to działa.
Ja jestem z niej bardzo zadowolony.
Witam, ponieważ muszę do czytania używać szkieł (niestety metryka się kłania) w masce umieściłem szkła przez wklejenie je adhezyjnie (na kroplę wody). Zakupiłem takie na Allegro. Jedna soczewka wygląda jak połowa koła o średnicy 25mm i wykonana jest z folii. Maskę eksploatuję w różnych warunkach a soczewki są na swoim miejscu. Od dwóch lat ich nie odklejałem. Jestem b.zadowolony
Od dwóch lat ich nie odklejałem. Jestem b.zadowolony
Dwa lata używałem TAKICH i też byłem zadowolony do czasu, gdy przy oczyszczaniu maski pod wodą nie wypłukałem obu "szkiełek". Po tej przygodzie zainwestowałem w szkła "fabryczne" plusy do maski Look. Jest o niebo lepiej.
Wysłany: 28-11-2009, 17:07 szkła korekcyjne w masce
Moje trzymają się dobrze chociaż płukałem maskę pod wodą nie raz a po każdym nurkowaniu moczę ja ok.godziny w ciepłej wodzie z płynem do naczyń by nie parowała a potem opłukuję pod bieżącą wodą i nigdy nie zauważyłem by szkła się odkleiły. Może to sprawa poprawności przyklejenia.
Wysłany: 30-12-2009, 09:43
Ja mam wklejone szkła korekcyjne dopasowane do wady wzroku. Idealnie widać pod wodą. Warunek jeden: szybki z maski muszą być wyciągane. Zrobiłem to w Warszawie na Madalińskiego (numeru niestety nie pamiętam) u optyka który się zajmuje takimi rzeczami tak na oko jakieś 200 m od skrętu z Al. Niepodległości w stronę Puławskiej po prawej stronie. Malutki zakładzik.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko