Moze ktos z was polecic DOBRA baze w Sharmie, ktora wyplywa z portu w Nama albo Shark Bay ?
Baza niekoniecznie polska, wrecz niewskazana polska, wskazane, zeby na lodzi nie bylo snurkerow i introwcow.
Moze ktos z was polecic DOBRA baze w Sharmie, ktora wyplywa z portu w Nama albo Shark Bay ?
Baza niekoniecznie polska, wrecz niewskazana polska, wskazane, zeby na lodzi nie bylo snurkerow i introwcow.
Wysłany: 06-04-2010, 16:25
Byłem w styczniu w Sharm. Nurkowałem z angielską bazą www.emperordivers.com
Byłem bardzo zadowolony, polecam. Bardzo profesjonalne podejście do nurkowania, a szczególnie spraw bezpieczeństwa. Baza angielska, co wbrew pozorom wcale nie ułatwia kontaktu w tym języku.
Czesc,
grandblue.it
Sa w kilku hotelach w Sharm.
Bylem w zeszlym roku, w tym tez bede z nimi nurkowal. Dla mnie super. Baza wloska ale oczywiscie angielski w uzyciu. Albo rosyjski. Inne jezyki pewnie tez.
Warto rezerwowac przez internet, bo ceny sa o wiele nizsze. Ja mialem ceny jak w oficjalnym ("z ulicy") cenniku z ta roznica, ze w dolarach, a normalnie byly w euro. Rezerwacja niezobowiazujaca, po prostu do nich piszesz, ze chcialbys zanurkowac i kontaktujesz sie na miejscu. Zadnych przedplat.
Witam
Tak, jak pisał PiotrSta - http://www.sinaicollege.pl
Wróciłem od nich wczoraj. Nie jest to centrum polskie, pracuje tam tylko polka - Dorota.
Snurków było sporo - na to nie ma rady , chyba że jedziecie grupą dużą i łódź macie tylko dla siebie ( myśmy tak mieli w tamtym roku ).
Problemów z nimi nie ma. Wadą jest tylko odsiadywanie na ławkach w Travco Marine - ale to znowu nie ich wina.
"... Sam nie wiem dlaczego, ale wracam do nich co roku, bo ich lubię ..."
Pozdrawiam
No właśnie z tego powodu szukam bazy która NIE WYPLYWA z Travko.
A skąd chcesz wypływać na Ras Mohamed? Wolę poczekać na ławkach w Travco niż płynąć dwa razy dłużej.
W zeszłym roku z Sinaicollege wypływaliśmy z Travco jeśli nurkowanie było na Ras, a z Sharks Bay jeśli nurkowaliśmy na Tiranie. Moim zdaniem jest to optymalne rozwiązanie - znacznie skraca się czas na dopłynięcie.
Z sc też byłem zadowolony i potwierdzam, że sympatycznie się u nich nurkuje.
Snorkli bym się nie obawiał - w sc dominują jednak nurkowie, obecność snorkli mi nie przeszkadzała. Byłem za to raz na typowym Snorkeling trip (w ramach gratisa od biura podróży) i wtedy dowiedziałem się dlaczego czasem nazywani są "stonką".
Ostatnio zmieniony przez pmk 08-04-2010, 13:18, w całości zmieniany 2 razy
No i wybralem Sinaycollage.
Nurki sympatyczne, przewodnicy elastyczni wiec zasadniczo nie przeszkadzaja w nurkowaniu .
Kazdy znajdzie cos dla siebie no i cena baaaardzo przyjazna
polecam z czystym sumieniem
pozdrowienia dla Doroty i Romanio
Jeśli nie jesteś ze zorganizowaną grupą która zajmie całą łódź to musisz się liczyć z tym, że będą tam snoorki i introwcy. Ale nie przeszkadza to w żaden sposób - na łodzi jesteście razem, pod wodą oni robią zupełnie co innego. No i raczej priorytetem są nurkowie, więc to co robią inny (snoork i intro) kiedy jesteś pod wodą albo gdy robisz przerwę między nurkowaniami Ci nie przeszkadza. Dużym plusem jest to, że nigdy na łodzi nie było tłoku.
Nurki zarezerwuj w Polsce (mailem) - jeśli płacisz z góry (jeszcze w PL) to jakiś dodatkowy rabat możesz dostać. Możesz oczywiście zapłacić na miejscu - warunkiem skorzystania z "ceny internetowej" jest sama rezerwacja, a nie wpłata zaliczki.
Witam.
Mimo,że nurkowałem w czerwcu 2008 w Sharm, to bardzo polecam bazę Diving Pro.
Snorków jest tam mało, zdarrzają się introwcy, ale większość to swobodni.
Pozdrawiam.:)
To zależy od organizacji na łodzi - tam, gdzie każdy ma przydzielony sprzęt przed nurkowaniem taka sytuacja raczej nie grozi - w bazach które dopiero na łodzi przydzielają sprzęt ludziom (a do tego mają go mniej niż introwców) rzeczywiście trzeba pilnować.
Dlatego warto, żeby na łodzi nie było zbytniego tłoku.
A może dlatego że mam Equesa z polską flagą na ramieniu to nikt nie "mylił" go z piankami z centrum nurkowego.
Ja jeszcze pokontynuuję poprzedni wątek czyli pytanie o bazę niepolską, a pływającą z Naama. Werner Lau http://www.wernerlau.com/...ml.en/basis.php
Kadra dość brytyjsko-szkocka (nie widziałam nikogo władającego polskim), wszystko zorganizowane i w porządku. I gdyby nie to, że ogólnie Szarm mnie absolutnie nie zachwyca, to pewnie szybko bym tam wróciła. A tak, to jeszcze trochę poczekam.
My rezerwowaliśmy z Polski, ale to głównie dlatego, że chcieliśmy porezerwować twiny i stejdże. Nie wiem, jak jest z przyjmowaniem nurków na bieżąco.
A ja zapraszam do Polskiej Bazy Nurkowej Nautica w Sharm. Jest to jedyna legalnie działająca Polska baza w Sharm (nie mam zwyczaju pisać żle o konkurecji, jednak warto wspomnieć, że bazy w Sharm aby działać legalnie muszą posiadać iso i pozwolenie lokalnej organizacji cdws).
Wypływamy z Travco (do Ras Mohammad) i Shark's Bay. W razie jakiś pytań zapraszam na priv, ew polecam wejść na strone: ww. nautica.pl, gdzie jest zakładka dot naszej bazy w Sharm oraz w Chorwacji.
Wysłany: 10-05-2010, 12:38
Ja pływałem z wieloma organizatorami.
Ostatnio z holendrami s Sharks Bay: http://www.sharksbay.com/new/english/index.htm
Gorąco polecam, nie są tani, ale dzięki temu mało ruskich, wysoka kultura i generalnie bardzo fajnie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko