Witam wszystkich serdecznie!
Razem z dziewczyną jesteśmy początkującymi nurkami (ok. 30 nurków na koncie); głównie polskie jeziora. Ponieważ wypożyczanie sprzętu, z racji odległości do najbliższej bazy, jest dla nas dość kłopotliwe chcemy kupić jackety. Konkretnie jackety-skrzydła. I tu pojawia się problem z wyborem. Co wejście do sklepu, to sprzedawca poleca coś innego. Upatrzyłem sobie kilka jacketów. Co o nich sądzicie i który najlepiej wybrać? A może lepiej coś zupełnie innego? (wiem, że na płytę z uprzężą na chwilę obecną się nie zdecydujemy, a zwykłych jacketów nie chcemy; to ciśnięcie po bokach i ograniczona ruchomość jest dość irytująca pod wodą).
A to co sobie upatrzyłem:
Tusa Conquest BCJ-7000
Tusa X-Pert BB BCJ-6900/ Tusa Selene Wing BCJ-6910
Tusa 5960
Sea Quest (Aqualung) Balance / Sea Quest Libra
Bare Blackwing/ Bare Curve
albo Zeagle Ranger ( ale to już trochę drogie)
Za wszelkie opinie i sugestie i podpowiedzi wielkie dzięki.
Błażej
Ostatnio zmieniony przez kadziu 09-04-2010, 19:53, w całości zmieniany 1 raz
ja ze swojej strony polecam technisub hexagon tylko problem dostać nowy a używke w super stanie kupisz do 1000zł
na forum Gregorius miał na sprzedaż za 900zł nie wiem czy jeszcze ma.
naprawdę poleca bo jest on nie do zdarcia
http://sklep-nurkowy.dive.../jacket-hexagon
Ostatnio zmieniony przez patryk110693 10-04-2010, 18:45, w całości zmieniany 2 razy
witam. Jeżeli mogę zabrać głos w tej dyskusji to proponuję coś takiego jak Speleo 1100m cena 859 złotych, pojemność bardzo jak na tego typy jacket.DZEIGNIE Was z każdej praktycznie głębokości. bodaj 23 litry wyporu. wykony w całości z cordury. Praktycznie nie do zniszczenia. Ale czas pokazuje, że twin za 2-3 lata to konieczność. Ale na początek dla trymu i do ćwiczenia myślę, że super, I polecam bo sam na tym pływam
Ostatnio zmieniony przez Wieśkonur 10-04-2010, 21:53, w całości zmieniany 1 raz
... A może lepiej coś zupełnie innego? (wiem, że na płytę z uprzężą na chwilę obecną się nie zdecydujemy, a zwykłych jacketów nie chcemy; ...).
...
Za wszelkie opinie i sugestie i podpowiedzi wielkie dzięki.
Wiem jak trudno "wyrzucić swoją pracę do kosza", szczególnie jak masz głowę pełną "parametrów" z ulotek reklamowych.
Pozwolę sobie powtórzyc nie tylko moje zdanie:
- do centrum nurkowego - kup zwykłe jackety
- dla siebie - zwykłe, proste skrzydło bez gumek
- żeby podźwięczeć D-ringami kolegom nienurkom - hybrydę
Nie bój się skrzydła:
- jest sporo tańsze niż badziewie, z którego wybierasz
- mniejsza ilość ołowiu (mniej gąbek, wyściółek itp. do zatopienia)
- na początku pewnie wymaga odrobinę zachodu (szlifowanie ustawień przez kilka nurkowań), ale z każdym nurkowaniem jest coraz lepiej!
- mniejsza strata na wartości przy ew. odsprzedaży
Ale nie dziwię się sprzedawcom, że ci robią wodę z mózgu - 5 kPLN na jeden gadżet piechotą nie chodzi .
P.
I
PS.
Dodatkowo kilka standardowych uwag:
- nie daj sobie wcisnąć skomplikowanej uprzęży np. typu Transpack
(zwykla to koszt ok 100-150 PLN - najwyżej odłożysz na półkę)
- nie musisz kupować "całego firmowego kompletu" pozbieranie kawałków to naprawdę nie jest wielki problem
- nie spiesz się, na początek zbierz jeden komplet - zebranie drugiego to mniej zachodu, a i tak będzie fajniejszy
- pożyczaj, próbuj, znajdź więcej fajnych znajomych, pożyczaj, próbuj....
Od września pływam na Alikai Maresai sobie chwalę - jest lekki i wygodny, co wazne nie zajmuje duzo miejsca i ciężaru w bagażu, zdecydowanie mniej krępuje ruchy niz "pełny" jacket (uczyłam się na takowym).
Ale i tak w najbliższym czasie zamierzam przerzucić się płytę ze skrzydłem.
[quote="I"] nie daj sobie wcisnąć skomplikowanej uprzęży np. typu Transpack
Której z wymienionych przeze mnie uprzęży używałeś?I dlaczego jest taka zła?
Ostatnio zmieniony przez malinowy 12-04-2010, 22:23, w całości zmieniany 1 raz
Chciałem już sobie coś kupić na weekend majowy, ale z tego co widzę i czytam, to powoli chyba zacznę dojrzewać do skrzydła z uprzężą i się wstrzymam z zakupami. Tylko czy jestem w stanie skompletować coś fajnego (czyt. bezpiecznego) za ok 1800 złotych? Jak już pisałem, z tym Zeagle Ranger to trochę przeholowałem cenowo. Na chwilę obecną mogę dostać dwa seaquesty za ok. 3500PLN
Której z wymienionych przeze mnie uprzęży używałeś?I dlaczego jest taka zła?
Transpacka, i wynalzków typu DiveSystem, Zeagle, Hexagon, Beuchat CoŚtam i Maresa PowerTech... więcej "grzechów" nie pamiętam...
Złe są głównie "w porównaniu" - za wielka, trzeba za dużo balastu, za bardzo przypominają jacket (i przenoszą jego wady).
Zamiast "szlifować" ustawienia z nurkowania na nurkowanie, za każdym razem masz te same problemy. Niektórych nie sposób rozwiązać np. nadmiar źle ustawionych D-ringów, brak porządnej portarzalności i dokładności ustawień długości pasów...
kadziu napisał/a:
Tylko czy jestem w stanie skompletować coś fajnego (czyt. bezpiecznego) za ok 1800 złotych?
Myślę, że bez większego problemu...
Np. pierwsze z googla i w komplecie
Albo nieśmiertelny, bardzo porządny zestaw:
- Apeks WTX32 z UK ok. 500-600 PLN,
- płyta ok. 200 PLN,
- taśma ok. 75 PLN,
- klamerki ok.90 PLN,
- pas kroczny ok. 10-50 PLN,
- pas do pojedynczej butli (a nawet dwa i z niezawszekoniecznymadapterem) 40-100 PLN
- RAZEM KOMPLET ok. 900 PLN !!!
Zanuraj, wypróbuj i "rzucaj się" odważnie od razu na skrzydło...
P.
I
PS.
Jeszcze "Urban Legend": istnieją przekazy ustne, że "skrzydło nie jest dla początkujących"...
Wydaje mi się, że wynika to z faktu, że często ludzie tuż po kursie pływają "na konika morskiego", więc powietrze j jackecie mają "pod ręką" (na górze, przy inflatorze).
Ale kiedy przyjmiemy pozycję horyzontalną, powietrze przepływa minimalnie dalej do tyłu.
Trzeba nabrać minimalnie więcej "samoświadomości gdzie jest bąbel"
i przewidywać zdarzenia kilka sekund wcześniej.
Im większy i bardziej "zagmatwany" worek, tym trudniej.
A już nabycie skilla upuszczania powietrza oboma otworami rozwiązuje większość problemów.
Ostatnio zmieniony przez I 13-04-2010, 11:36, w całości zmieniany 3 razy
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 13-04-2010, 16:03
szczyp_ior napisał/a:
nie rzucaj się od razu na skrzydło...
Z ciekawości: skrzydło to jakiś skomplikowany sprzęt? Czym się rożni w obsłudze w porównaniu do jacketu?
Wysłany: 13-04-2010, 21:05
Jacku wyciąłeś tylko część mojego zdania, a sens był taki żeby sprawdzić w czym wygodniej
nie twierdzę, że skrzydło jest machiną piekielną nie do okiełznania bo nie nurałem na takowym, ale znam osoby, które zostały przy jackecie bo im wygodniej
Ostatnio zmieniony przez szczyp_ior 13-04-2010, 21:07, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 13-04-2010, 21:57
... ta dyskusja jak i wiele innych na temat "jacket vs. skrzydło" sprowadza się do tego samego ...
I napisał/a:
Ale stanowczo więcej, co "naprawdę to nie byli, ale opowiadają"?...
akurat nie, ale nikogo nie przegadam, bo tu wyznawana jest jedyna słuszna droga, a ja jestem żółtodziobem, który jedynie nurał na pożyczanym jackecie...
czyżby dzieci, ryby i nurkujący na jackecie głosu nie mieli?
Akurat tu, i dzieci, i ryby, i nawet nurkujący jacketach mają głos
Ja bym to chętnie zmienił...
P.
I
PS.
Tak z drugiej strony, nie sądzisz, że śmiesznie brzmią stwierdzenia - "nie wiem o czym mowa, ale... nie rzucaj się od razu w to COŚ", albo "na początku kup śmieć, kupując drugi raz bedziesz mieć wybór...",,,
Wysłany: 13-04-2010, 22:30
I napisał/a:
Tak z drugiej strony, nie sądzisz, że śmiesznie brzmią stwierdzenia - "nie wiem o czym mowa, ale... nie rzucaj się od razu w to COŚ", albo "na początku kup śmieć, kupując drugi raz bedziesz mieć wybór...",,,
a czy powiedziałem cokolwiek takiego?
Dwóch instruktorów mówiło, żebym nie rzucał się od razu na coś co może mi nie pasować, spróbuj, zanurkuj w jednym, w drugim w trzecim, zobacz w czym ci wygodnie i dopiero podejmij decyzję. A pytanie brzmiało w co warto zainwestować? Nie narzucili mi, kup jacket czy skrzydło bo fajne i wogóle... spróbuj...
Nie napisałem, że jacket jest najlepszy na świecie, bo w nim nuram i to jest to czego potrzebujesz, a innych nie znam więc są be. Nie.
W innym, podobnym, wątku napisałem, że jeszcze nie nurałem w skrzydle, ale postaram się nadrobić zaległości, wtedy będę mógł się mądrzyć jak większość na tym forum.
Może, żebyś sie nie czepiał, uzupełnię/zmienię to, co napisałem wcześniej. czyli:
szczyp_ior napisał/a:
zanuraj i wypróbuj, nie rzucaj się od razu na skrzydło...
o coś takiego:
zanuraj i wypróbuj, nie kupuj, a wypożycz, nie rzucaj się od razu na skrzydło...
Pasuje?
a i jeszcze taki mały PS.
I napisał/a:
Ja bym to chętnie zmienił...
zobaczmy w jakim jesteśmy dziale... hmm... Jestem początkujący ... hmm... a opis tego działu
Cytat:
Dział przeznaczony dla początkujących gdzie można zadawać wszelkie pytania sklasyfikowane wg niektórych za bezsensowne ...
Jeśli to ci nie odpowiada to możesz tu nie zaglądać... skoro uważasz że tacy jak ja nurkujący w jackecie nie mogą tu się odzywać...
Ostatnio zmieniony przez szczyp_ior 13-04-2010, 23:24, w całości zmieniany 2 razy
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 14-04-2010, 06:30
szczyp_ior napisał/a:
o coś takiego:
zanuraj i wypróbuj, nie kupuj, a wypożycz, nie rzucaj się od razu na skrzydło...
Dalej brzmi, jak coś skomplikowanego, wymagające wyższej szkoły. Worek to worek. Jeden układa się lepiej, inny gorzej, jeden jest tani, mało atrakcyjny, drugiego ceny idą w kosmos, fajny, kolorowy gadget. Napisanie: "zanuraj i wypróbuj, nie kupuj, a wypożycz, potem wybierz" nie kierunkuje negatywnie na konkretny typ. Znam nie dwóch i nie trzech instruktorów pływających na jacketach, nie uznających twinów, uważających że nitroks szkodzi, akcelerowana dekompresja to bujda a nurki na 60m tylko na powietrzu, bo hel jest dla mięczaków... Indoktrynują kursantów do swoich głupot i poczatkującemu nurkowi, bez innego odniesienia trudno znaleźć właściwe odpowiedzi. Warto się zastanowić, co kupić i nie obrażać się o cokolwiek ostrzejsze podejście. Znam gości mogących sobie kupić w miesiącu kilka różnych zabawek i nawet tego nie poczują a sprzedanie z dużą stratą traktują jak zabawę. A znam i takich, którzy na podstawowy sprzęt odkładają miesiącami a na droższy biorą kredyty... Czytaja to jedni i drudzy. Co do jacketu: nie podepniesz twina, trudno podpiąć butle boczne(da się, ale spróbuj jak się to układa), d-ringów kupa ale w złych miejscach i nie do przesunięcia, częste plastikowe klamry, kieszenie o bardzo umownej wartości(wsadzałeś tam coś kiedyś?), jakieś porąbane patenty na sterowanie(każde urządzenie wymaga w końcu serwisu, za który albo zapłacisz, albo sam zrobisz). W prostocie siła, jak kto chce skomplikowany badziew, jego sprawa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko