Wysłany: 02-08-2010, 18:37 Bali, Indonezja
Mialem okazje tydzien temu nurkowac na Bali, konkretnie Nusa Penida. 2 zejscia, jedno w Manta point w poszukiwaniu mant bylo niesamowite, te 2,3 metrowe plaszczki krazyly wokol nas. Zszedlem wtedy na 24m, drugie nurkowanie na Cristal Bay, piekna rafa, kolorowe ryby, i uwaga rekiny rafowe, niesamowicie juz od glebokosci 6m. Polecam bardzo, jezeli ktos mial by jakies pytania prosze na forum lub na gg-18334879
Wysłany: 03-08-2010, 09:05
Przyłączam się do opisu, ja byłem na bali maj/czerwiec, oprócz opisanych wyżej (stały program) nurów był jeszcze świetny drift dive z drugiej strony Nusa Penida, dodałbym jeszcze że warto się wybrać na Tulamben na północy wyspy.
Na miejscu jest polska baza nurkowa, którą moge spokojnie polecić, robią również safari na Komodo. ( podobno jeszcze duzo fajniejsze nury)
Na samym Bali sporo atrakcji typu surfing, rafting itp)
polecam
Ostatnio zmieniony przez sowa 03-08-2010, 09:06, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 03-08-2010, 09:19
wiktoreczek napisał/a:
Polecam bardzo, jezeli ktos mial by jakies pytania prosze na forum
To może jak będziesz miał trochę czasu opisz trochę wiecej : nurki, bazy, warunki ceny itd.
Zamierzam strzelić jakiegoś lasta jesienią - nigdy nie wiadomo gdzie wyląduję.
Mnie tam jeszcze nie było ale naoglądałam się zdjęć z wyjazdów i relacje znajomych i klientów, że sama z chęcią się tam wybiorę...oczywiście będę czekała na dobry termin ... bardzo bym chciała zobaczyć samogłowa.
Wysłany: 04-08-2010, 00:05
ja polecam indo-explorer.com
solidnie, punktualnie, dobrze zorganizowane i przyjemne nurki
ja nurkowałem turystycznie na ww miejscach, moja żona robiła kurs owd
w razie potrzeby zorganizuja wam cały pobyt lub niezbedne atrakcje na wyspie.
ceny dostępne na stronie
generalnie nury to jedyna rzecz na Bali która nie jest tania
jedna uwaga, jesli sie bedziecie tam wybierac to nie bierzcie hotelu w wersjii all inclusive
na miejscu jest wszedzie super jedzenie dookoła hoteli i w kazdym miejscu wyspy w bardzo przystepnych cenach
Rowniez mialem okazje nurkowac w tych miejscach w marcu tego roku.
Zgadzam sie ze Manta Point jest niesamowite.... jak ja bylem to widzialem 10 Mant w kolo JEDNOCZESNIE. To bylo niesamowite.
Ogolnie co do noclegow to sama Bali byla przepelniona turystami. Mysle ze w wakacje jest tam jeszcze gorzej.... chociaz ciezko mi to sobie wyobrazic. Na prawdziwy odpoczynek polecam Gili Air, ktora jest 2 godziny od Bali. Ale zalezy kto co lubi...
Samo nurkowanie na wyspach Gili tez robi wrazenie. Jest tam fajny maly Japonski (chyba) wrak na 45 metrach. Za dodatkowe 6 dolarow (w marcu to bylo w sumei 45$) robia na nim nurkowanie techniczne (20 minut bottom time) - polecam!
Co do cen to w Marcu wszedzie byla standardowa cena 39$ na Nusa Lembongan i Gili Trawangan. Na Gili Air bylo po 36$ chyba. Przy 5 nurkach mozna liczyc na 5% rabatu a przy 10 na 10%. Wszystko oczywiscie z pelnym sprzetem.
Jakby ktos chcial to mam pare zdjec z okolic wysp Bali, Gilis i Nusa Lembongan.
Maciej
MADRAFi [Usunięty]
Wysłany: 04-08-2010, 21:57
sowa napisał/a:
jedna uwaga, jesli sie bedziecie tam wybierac to nie bierzcie hotelu w wersjii all inclusive
na miejscu jest wszedzie super jedzenie dookoła hoteli i w kazdym miejscu wyspy w bardzo przystepnych cenach
Z tym mozna polemizowac. Generalnie zrobilem maly blad bedac na Bali i wybralem 5 gwiazdkowy hotel w Nusa Dua. Ceny w okolicznych restauracjach nie powalaly z nog. Jak na kraj 3 swiata i "tanio jak barsz" to troche sie wykosztowalem.
Np cena piwa bitang w "bazie nurkowej" w Tulamben( na polnocy) mnie zabila (0,2L okolo 60000 IDR co wyszlo 20 zl)
w Nusa Dua przecietne potrawy w restauracji to 300 000 - 450 000 IDR
Z tego co rozmawialem z niemcem z mojej grupy nurkow, ktory mieszka i pracuje w Indonezji to zeby Bali byla tania to trzeba wiedziec gdzie jesc i ktory hotel wybrac. Mozna tanio a mozna i bardzo drogo
w moim przypadku zrobilem 6 nurkowan i polecam tylko manta Point oraz Tulamben, reszta wydaly mi sie pustynia na ktorej od czasu do czasu jest krzaczek na ktorym siedzi 1 cm "cos"
PS nurkowalem z http://www.baliscuba.com/ wlascicielem jest zdaje sie niemiec. Organizacja w miare, sama baza tez byla ok, wiedza kto i gdzie plynie i na jak dlugo, wszystko rozpisane na ladnej tablicy.
29 Sep; three dives Nusa Penida (US$120)
30 Sep; three dives Tulamben (US$100)
Ostatnio zmieniony przez MADRAFi 04-08-2010, 22:04, w całości zmieniany 2 razy
To ja jeszcze dodam ze jak mieszkalem na Gili Air to mialem domek z weranda i hamakiem za 180000IDR (60 pln) wraz ze sniadaniem. Obiad to byla kwestia 50000IDR (17pln). Piwko 0,65L po 25000IDR (8,5 pln). ...a do tego spokoj:-)
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 04-08-2010, 23:20
Hej, nurkoałem z bazą PADI (5-cio gwiazdkową) o nazwie Baliscuba. Moim zdaniem bardzo profesjonalna baza. Możliwe także nurkowania techniczne do full TMX włącznie. Najpiękniejsze miejsce to ścianka w Tulamban, jakieś 400 m na południe od wraku "Liberty".
Wysłany: 05-08-2010, 13:16
MADRAFi napisał/a:
Z tym mozna polemizowac. Generalnie zrobilem maly blad bedac na Bali i wybralem 5 gwiazdkowy hotel w Nusa Dua. Ceny w okolicznych restauracjach nie powalaly z nog. Jak na kraj 3 swiata i "tanio jak barsz" to troche sie wykosztowalem.
Np cena piwa bitang w "bazie nurkowej" w Tulamben( na polnocy) mnie zabila (0,2L okolo 60000 IDR co wyszlo 20 zl)
w Nusa Dua przecietne potrawy w restauracji to 300 000 - 450 000 IDR
fakt hotele w Nusa dua są duże z reguły nowe i luksusowe, ale w okolicach mało infrastruktury i sami turysci wiec jest drożej.
Ja polecam Sanur, ciszej spokojniej, niezłe hotele, sporo knajpek (obiad w cenie ok 10 UDS)
a jak pójdziesz na rynek gdzie stołują sie tubylcy i sporo turystów to przepyszny Nasi Goreng smazony przy tobie jesz za 1 USD
baliscuba jest prowadzona przez Anglika, polska Baza indo-explorer korzysta też z ich basenu i zaplecza
Wysłany: 15-09-2010, 21:20
Nurkowałem w sierpniu na Bali, Gili, Komodo, Moyo i jeszcze paru miejscach na safari.
Bali jest oczywiście ciekawe, ale pełne turystów. Z drugiej strony by zobaczyć mola mola to można się pomęczyć. Ja się jeden dzień męczyłem i mola mola widziałem
Zdecydowanie polecam safari i najlepiej nie takie, które zaczyna się z Bali, bo wiąże się to z długimi nocnymi rejsami, ale takie, które zaczyna się z Flores.
Ja niestety płynąłem Bali-Komodo-Bali. Rafy dużo lepsze niż w Egipcie, ryb mnóstwo: manty, rekiny rafowe, tuńczyki, żółwie, dużo kolorowych ślimaków, ośmiornice, po prostu wszystko.
Na safari nie widziałem innych nurków niż z mojej łódki, kilka razy nurkowałem sam z dwoma dive masterami - pełny komfort. Jedyny minus to brak nitroxu - to determinuje profile nurkowania
Oprócz nurkowań można zobaczyć parę interesujących rzeczy np. warany na Komodo i Rinczy. Miałem dużo szczęścia widziałem jak pożerały bawoła, którego zabiły parę godzin wcześniej.
Jeśli ktokolwiek zastanawia czy Indonezja to dobry wybór to zdecydowanie mogę powiedzieć, ze tak, a nurkowałem w wielu miejscach na kilku kontynentach.
Wysłany: 15-10-2010, 21:07
Nurkowałem z Sea Safari Cruises http://www.seasafaricruises.com/
Tanio nie było, ale nie żałuje. Natomiast polecam safari nie z Bali, a z Flores. Podobno są tez takie. Krótsze transfery w nocy i jeszcze lepsze miejsca nurkowe.
Wysłany: 08-11-2010, 19:39
Jak wygląda nurkowanie na Bali na przełomie stycznia i lutego? Właśnie się wybieram i chciałbym wiedzieć czy jest sens targać sprzęt - da się ponurkować?
Wysłany: 08-11-2010, 20:48
Cześć Grzegorz. "Da się" - byłem 2 lata temu. Jedne z najlepszych nurkowań choć miejscowi twierdzili, że nie sezon. Szczególnie polecam Tulamban - wrak SS "Liberty" i (dla mnie najlepsza) ścianka, tak z 400-500 m na południe od wraku.
Mogę Ci polecić bazę http://www.baliscuba.com/
Wysłany: 09-11-2010, 09:34
Cześć Hubercie, pozdrawiam serdecznie
Jestem z nimi w kontakcie, zobaczę jeszcze w jakim regionie żona wybierze hotel i jeśli to będzie Sanur (Sa - NUR ) to na pewno ponurkuję z nimi.
Dzięki za info i serdeczności dla Ciebie.
Ostatnio zmieniony przez Grzegorz_N 09-11-2010, 09:34, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 09-11-2010, 16:45
Grzegorz, ja mieszkałem w Nusa Dua, około 25 km od bazy - przyjeżdżali po mnie i odwozili busikiem. Zresztą większość nurkowań jest z plaży a na miejsce jedziesz właśnie busikiem - to główna a właściwie jedyna wada tych nurkowań; np. do Tulamban, to, o ile pamiętam, ponad 2 godziny w jedną stronę (z bazy). Ale moim zdaniem warto.
P.S. Do momentu wizyty w Colonie, w Hurghadzie, właśnie baza Baliscuba była dla mnie najlepszą "tropikalną" bazą, z jaką nurkowałem. Wprawdzie było to dwa lata temu ale nie sądzę, by coś się gwałtownie pogorszyło. Co do zakresu nurkowań - do full TMX włącznie, co do szkoleń jakie prowadzą - do kursów instruktorskich PADI włącznie. EAN 32 i 36 w cenie (na dwa nurkowania w ciągu dnia), jeśli masz kwit.
Wysłany: 09-11-2010, 20:49
Ja mam problem tego typu, że jak cały dzień mnie nie ma na urlopie to baba pyszczy "dlaczego tak długo" i inne takie. Dlatego muszę zminimalizować czas dojazdu do bazy. Chcę ją przekonać żeby wynajęła hotel w Sanur - wtedy będzie bliziutko. I jeszcze do tego muszę to tak "urządzić" żeby jej się wydawało że to jej własny pomysł. Sam rozumiesz
Nitrox za free jest oczywiście ważnym atutem.
Dziękuję za informację - pozdrawiam serdecznie.
Ostatnio zmieniony przez Grzegorz_N 09-11-2010, 20:50, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko