Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
kurs na początek w Warszawie
Autor Wiadomość
andrzejk 

Kraj:
Poland

Wysłany: 28-07-2010, 10:41   kurs na początek w Warszawie

Witam!
Przymierzam się do zrobienia kursu na płetwonurka. Po przeczytaniu licznych postów zrezygnowałem z wyboru organizacji - no nie całkiem - będzie to CMAS lub PADI inne nie wchodza w gre. I teraz pytanie jakiego instruktora polecacie w Warszawie - czy to w 1 czy 2 organizacji no i wreszcie czy opłaca się coś takiego jak P0 czy to strata czasu i kasy?

pozdrawiam Andrzej

styx 

Stopień: IANTD NTx Instructor
Kraj:
USSR

Wysłany: 28-07-2010, 11:02   

P0 jest dla niezdecydowanych - jeśli już się zdecydowałeś - idź na hm.. pełny.

Aczkolwiek ja na Twoim miejscu bym się jeszcze pozastanawiał nad innymi organizacjami ;)

Pozdrawiam,
Sebastian

andrzejk 

Kraj:
Poland

Wysłany: 28-07-2010, 11:06   

nad innymi organizacjami? a mozesz mi napisac co za tym przemawia :)
przekonaj mnie - jestem otwarty na propozycje

gringo 

Stopień: AD Deco Vision, mkVI
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-07-2010, 11:21   

Ja bym rozwazyl inne organizacje - nie to ze mam do CMAS czy PADI cos naprzeciwko, ale zobacz jak wyglada kariera sciezki w kazdej organizacji tak dla porownania chocby kosztow zdobywania kolejnych uprawnien itp - w PADI pewnie bedzie najlatwiej zdobyc pierwsze szlify. Tak czy siak bez względu na organizacje najwazniejszy jest instruktor i glownie na ten aspekt bym patrzyl - jest kilku instruktorow szkolacych jednoczesnie w roznych systemach - ale wg mnie patrz na instruktora, a pozniej mysl o plastiku.
Ostatnio zmieniony przez gringo 28-07-2010, 11:23, w całości zmieniany 1 raz  

andrzejk 

Kraj:
Poland

Wysłany: 28-07-2010, 11:36   

a czy inne organizacje są również honorowane na całym świecie? no i oczywiście instruktor... kogo polecacie?

Bero 

Stopień: DM, Tec.Nx.
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-07-2010, 11:38   

poznalem jak dotad 2 instruktorow w warszawie i okolicach, niestety zaden nie szoli w padi ani w cmas. jeden to Michał Winek (na forum Majki), u ktorego stale sie szkole. przystepnie i skutecnzie uczy, na kwit trzeba sie napracowac ale w efekcie sporo sie umie. namiary: www.cave-diving.pl/szkolenia.html drugi to forumowy Styx (ten kilka postów wyżej). bylem raz na wyklado-pogadance, ktora prowadzil: sympatycznie, przystepnie, jasno i rzeczowo.
powiedz tylko skad rpzekonanie, ze tylko padi i cmas?owd robilem w padi. widzialem za to rok temu (ja wtedy robilem advance), jak Majki szkoli na SD (odpowiednik owd). nurkowan jest wiecej niz w padi a kursantka po szkoleniu umiala znaczne wiecej niz ja po owd. spokojnie poszedlbym z nia po tym kursie na samodzielnego nura

[ Dodano: 28-07-2010, 11:41 ]
andrzejk napisał/a:
a czy inne organizacje są również honorowane na całym świecie?

jak najbardziej sa. chyba wszedzie zostanie uznany plastik z iantd, sdi/tdi, naui. moze o ktorej zapomnialem wspomniec. pod patronatem padi jest chyba ponad 50% wszystkich centrow nurkowych na swiecie, stad krzyk, ze najlepiej skzolic sie w padi.

andrzejk 

Kraj:
Poland

Wysłany: 28-07-2010, 12:28   

tak jak pisałem na początku jestem otwarty na propozycje.... nie mam żanego doświadczenia i bardzo znikomą wiedzę dotyczącą nurkowania - w tym również dotyczącą różnych organizacji. dlatego nie będe trzymał się kurczowa PADI lub CMAS jezeli bedzie polecany instruktor z innej organizacji

Bero 

Kraj:
Poland

Wysłany: 28-07-2010, 12:29   

to ode mnie: WAL DO MAJKIEGO :)

styx 

Kraj:
USSR

Wysłany: 28-07-2010, 12:56   

andrzej,

to co można rozważyć pomijając "renomę" instruktora/klubu to ilość kursantów na kursie vs ilość instruktorów. Ile godzin teorii (i co ona zawiera), ile ćwiczeń w wodach ograniczonych ( i gdzie ), ile nurkowań w wodach otwartych i jakie czasy tych nurkowań. Jaka pomoc po kursie od strony instruktora. Jak kwestia sprzętu ( i nie mówię tu o cenach) i pomocy w ewentualnym wyborze. Co dodatkowo z kursem podstawowym można dostać (np +nitroks, suchy skafander).

Ogromna większość organizacji jest uznawana na całym świecie - przynajmniej w przypadku uprawnień podstawowych ( EN 14153-2 czyli OWD/P1 itp)

Pozdrawiam,
Sebastian

Syrenka_013 

Stopień: NAUI/DAN/EFR instr.
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-07-2010, 23:48   

Andrzej,

polecam NAUI - Asem w rekawie jest to, ze NAUI jako jedyna organizacja (oczywiscie JEST honorowana na calym swiecie w przeciwienstwie do KDP oj, przepraszam polskiego CMASu) kladzie ogromny nacisk na ratownictwo - uczysz sie go juz na kursie podstawowym...

podpisuje sie pod BERO - wal do Majkiego - kurs podstawowy zaczyna sie na jeziorze Piaseczno (przed Lublinem) 5 sierpnia. wiec masz niepowtarzalna okazje zaczac go niebawem :bee; wiecej info na PRV jesli masz ochote :ping: pozdrawiam :pa:

Haw 

Stopień: **
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-07-2010, 01:16   

Syrenka_013 napisał/a:
oczywiscie JEST honorowana na calym swiecie w przeciwienstwie do KDP oj, przepraszam polskiego CMASu
a gdziez to nie honoruja CMASu? chyba w GB :aaa:

styx 

Kraj:
USSR

Wysłany: 29-07-2010, 09:52   

Syrenka_013 napisał/a:
NAUI jako jedyna organizacja

Nie jedyna, nie jedyna ;)

~S

KonradST 

Kraj:
Poland

Wysłany: 29-07-2010, 11:09   

Syrenka_013 napisał/a:
Andrzej,

polecam NAUI - Asem w rekawie jest to, ze NAUI jako jedyna organizacja (oczywiscie JEST honorowana na calym swiecie w przeciwienstwie do KDP oj, przepraszam polskiego CMASu) kladzie ogromny nacisk na ratownictwo - uczysz sie go juz na kursie podstawowym...

Na pewno nie jedyna :ping:
Ostatnio zmieniony przez KonradST 29-07-2010, 11:09, w całości zmieniany 1 raz  

Syrenka_013 

Kraj:
Poland

Wysłany: 29-07-2010, 11:15   

Styx? z mojego info wynika, ze w programie kursu podstawowego tylko w NAUI jest ratownictwo. w takiej formie jak w innych organizacjach dopiero na Rescue tylko oczywiscie wymagania co do perfekcji wykonania sa mniejsze :ping: napisz pls wiecej na temat

Haw, napisalam - "polski CMAS" czyli KDP: wez do reki certyfikat: na glownej stronie nikt nawet nie wspomina o CMAS, bo najwazniejsze jest to nieszczesne KDP... wiem od znajomych, ze w bardziej egzotycznych krajach ten plasik jest traktowoany mocno podejrzanie, bo tam nie znaja czegos takiego jak KDP czy CMAS...

poza tym nie wiem czy miales okazje porownywac programy szkoleniowe KDP i innych zagranicznych oddzialow CMAS - roznice bywaja zadziwiajace :ping:
Ostatnio zmieniony przez Syrenka_013 29-07-2010, 11:16, w całości zmieniany 1 raz  

Bero 

Kraj:
Poland

Wysłany: 29-07-2010, 11:36   

a to fakt jezeli chodzi o porownanie naui-padi, ja robiac advance nadrabialem ratownicze braki z padi. na owdi bylo usuwanie skurczu i holowanie slabego i nieprzytomnego nurka. a kolezanka robiaca sd w nui faktycznie wykonywala pelna akcje ratunkowa z kilku metrow, lacznie z symulowaniem resuscytacji.
jak inne organizacje?

styx 

Kraj:
USSR

Wysłany: 29-07-2010, 11:39   

Syrenka_013 napisał/a:
Styx? z mojego info wynika, ze w programie kursu podstawowego tylko w NAUI jest ratownictwo. w takiej formie jak w innych organizacjach dopiero na Rescue tylko oczywiscie wymagania co do perfekcji wykonania sa mniejsze :ping: napisz pls wiecej na temat

"Ratownictwo" to dość szerokie pojęcie, jakie macie do tego ćwiczenia ? Poszukałem chwilę ale nie znalazłem standardów to opisujących.

W IANTD przy OWD są jego podstawy (z ćwiczeń nieprzytomny/zmęczony, podjęcie i holowanie), teorii jest o tym sporo. Przy AOWD jest to nawet szerzej ogarnięte. Zatem nie "dopiero na Rescue" *klaps*

Bero napisał/a:
. a kolezanka robiaca sd w nui faktycznie wykonywala pelna akcje ratunkowa z kilku metrow, lacznie z symulowaniem resuscytacji.

pytanie czy to jest w programie SD czy to jest "dodatek" od szkolącego ?

~S
Ostatnio zmieniony przez styx 29-07-2010, 11:44, w całości zmieniany 1 raz  

Syrenka_013 

Kraj:
Poland

Wysłany: 29-07-2010, 12:30   

to znaczy - nie wiem czy dobre wnioski wyciagam - w IANTD nie jest to uregulowane standardami, ale jest zaznaczone, ze warto, zeby to zrobic i zalezy to od indywidualnego podejscia instruktora, czy takie cwiczenia beda mialy miejsce, tak?

w NAUI jest to dokladnie opisane w standardach: w kursie DS (OWD) kursant ma obowiazek wykonac cwiczenia:
1. na sesji basenowej (moze byc to na wodzie otwartej oczywiscie) w ABC wydobycie nieprzytomnego nurka z dna, udroznienie drog oddechowych, holowanie i wdechy ratownicze, wydobycie na brzeg, pelna akcja resuscytayjna wraz z wezwaniem pomocy
2. sesja na wodzie otwartej poszkodowany i ratujacy w pelnym sprzecie scuba): wydobycie nieprzytomnegu nurka z dna (kamizelka poszkodowanego, udroznienie drog oddechowych, przytrzymanie automatu), stabilizacja plywalnosci, wdech ratownicze, holowanie, wezwanie pomocy, rozebranie ze sprzetu poszkodowanego i ratujacego przed doplynieciem do brzegu, wydobycie na brzeg, pelna akcja resuscytacyjna wraz z wezwaniem pomocy i organizacja dostepnych osob...

to wszystko oczywiscie ma byc wykonane na poziomie na jakim nurek podstawowy jest w stanie to wykonac, ale chodzi o to, zeby wiedzial co zrobic i przeszedl te wszystkie kroki. dokladnie to samo cwiczy sie na nastepnych kursach z ta roznica, ze im wyzszy stopien tym cala ta akcja ma byc wykonana bardziej perfekcyjnie...

P.S. a wogole Styks to zapowiadales sie w gosci na Hanczy i co? :ping:

styx 

Kraj:
USSR

Wysłany: 29-07-2010, 12:42   

Syrenka_013 napisał/a:
to znaczy - nie wiem czy dobre wnioski wyciagam - w IANTD nie jest to uregulowane standardami, ale jest zaznaczone, ze warto, zeby to zrobic i zalezy to od indywidualnego podejscia instruktora, czy takie cwiczenia beda mialy miejsce, tak?

Nie, jest w standardach, ale porównując do tego co opisałaś to kończy się na akcie holowania. Kontynuacja oczywiście może być zależna od instruktora.
A masz jakiś link gdzie to jest opisane w standardach czy to wewnętrzne dokumenty NAUI ?

Syrenka_013 napisał/a:
P.S. a wogole Styks to zapowiadales sie w gosci na Hanczy i co? :ping:

No tak ale nie znalazłem Was nigdzie a telefonu do Was nie mam ;(
Nie czailiście się może w namiocie w okolicy 1 parkingu w sobotnią nockę ? Tak ~22-23 ?

~S

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 29-07-2010, 13:16   

andrzejk napisał/a:
tak jak pisałem na początku jestem otwarty na propozycje.... nie mam żanego doświadczenia i bardzo znikomą wiedzę dotyczącą nurkowania - w tym również dotyczącą różnych organizacji. dlatego nie będe trzymał się kurczowa PADI lub CMAS jezeli bedzie polecany instruktor z innej organizacji

Dość znaczna różnica jest miedzy uprawnieniami DM(nie koniecznie PADI - w innych też jest DM) i P-3. Nurkowi P-3 NIE WOLNO brać udziału w szkoleniach, intrach itp., jak to jest w przypadku DM innych organizacji. To taka uwaga, gdybyś kiedyś chciał pracować.
Majki i kurs u niego, to całkiem dobry pomysł..., powiedziałbym nawet, że znakomity :)
Ostatnio zmieniony przez jacekplacek 29-07-2010, 13:17, w całości zmieniany 1 raz  

Syrenka_013 

Kraj:
Poland

Wysłany: 29-07-2010, 13:16   

standardy mam w wersji papierowej w teczce Michala :ping: nie wiem czy w necie gdzies sa, ale papierowa ksiega jest zaaaaa...scie gruba!

sacjonowalismy z czw/pt na 2 parkingu, z pt/so na 1 parkingu, so/niedz na 3 parkingu w srebrnym Mercedesie V220... gardzimy namiotem :ping: zartuje :ping: jakby co - nastepnym razem to 501 013 413 :ping:

a wracajac do standradow - czyli pelnej akcji nie ma, prawda - szkoda, bo moim zdaniem we wszystkich organizacjach by sie przydalo takie rozszerzenie... to przeciez najwazniejsza rzecz - zeby zaradzic w sytuacji awaryjnej, prawda?

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu