Witam.
Zastanawiam się dość poważnie na zapisanie się na kurs OWD.
Jestem już po intro i mam kłopot ponieważ jak do tej pory żadna szkoła do których dzwoniłem nie jest w stanie mi zapewnić pianki do nurkowania w moim rozmiarze.
W związku z tym proszę poradzić mi firmy które szyją takie pianki na miarę i nie zedrą ze mnie skóry.
Mogę na piankę wydać maksymalnie 1500 złotych
Mój wzrost 180 cm obwód pasa 150 cm obwód klatki podobny.
Wiek: 40 Dołączył: 21 Mar 2008 Posty: 34 Skąd: trójmiasto
Wysłany: 21-01-2011, 21:00
cześć,
Eques robi piany na wymiar, http://www.eques.com.pl/ i można stworzyć własna kolorystykę itp.
Jakiś czas temu używałem pianki tej firmy i byłem bardzo zadowolony.
Wysłany: 23-01-2011, 17:16
W Decathlonie też mają takie wielkie nietypowe rozmiary. Nurkowałem raz z gościem, który miał bardzo słuszne rozmiary i pływał właśnie w piance Triborda.
Nie tak dawno też byłem tak duży jak ty i miałem podobny problem ale postanowiłem schudnąć przy pomocy lekarza i farmaceutyków, z łatwością mi się to udało. A kurs zrobiłem nie w piance, która jest zawsze mała a suchym skafandrze, który duży już jest. Może idź w tym kierunku bo bo jeśli będziesz chciał nurkować w Polsce to raczej w suchym.
Nie tak dawno też byłem tak duży jak ty i miałem podobny problem ale postanowiłem schudnąć przy pomocy lekarza i farmaceutyków, z łatwością mi się to udało. A kurs zrobiłem nie w piance, która jest zawsze mała a suchym skafandrze, który duży już jest. Może idź w tym kierunku bo bo jeśli będziesz chciał nurkować w Polsce to raczej w suchym.
O ile się dobrze orientuję to na suchy skafander trzeba mieć przeszkolenie i o ile mi wiadomo żadna szkoła nie udostępni suchego skafandra na kurs OWD chyba że się mylę jeśli tak proszę mnie poprawić.
Pozatym ta odpowiedz nie na temat gdyż nie o to pytałem.
Wiek: 56 Dołączył: 20 Paź 2004 Posty: 2801 Skąd: Warszawa
Wysłany: 25-01-2011, 08:27
Jozio napisał/a:
O ile się dobrze orientuję to na suchy skafander trzeba mieć przeszkolenie i o ile mi wiadomo żadna szkoła nie udostępni suchego skafandra na kurs OWD chyba że się mylę jeśli tak proszę mnie poprawić.
Mylisz się w obu kwestiach całkowicie.
Na suchy nie trzeba mieć przeszkolenia. Trzeba umieć się nim posługiwać aby nie zrobić sobie krzywdy. Tak jak na nóż i widelec... Można się nauczyć samemu, można od mamy a można zapisać się na kurs. Wolny wybór.
Wiele szkół w ogóle nie proponuje innych szkoleń OWD niż w suchym bo mokra pianka w ich klimacie to poważna lekkomyślność. Podczas kursu przed zajęciami na wodach otwartych dochodzi jeden basen specjalnie na zapoznanie się z obsługą s.s. I tyle. Jak instruktor sprytny a uczeń zdolny to nie trzeba się później doszkalać na specjalnym kursie. Wystarczy praktyka z właściwym partnerem.
Ja robiłem kurs OWD w Krakenie w Krakowie i bez żadnych problemów zrobiłem w suchym skafandrze to było oczywiście moje życzenie. Nie chciałem potem problemów ze zmianą sprzętu i niepotrzebnych wydatków bo było wiadomo że będę potem nurkował w suchym skafandrze.
W Decathlonie znajdziesz duże pianki w cenie około 500zł, ale lepiej poszukaj skafandra do wypożyczenia na nurkowania kursowe. Jak nie mają dużych pianek to poszukaj w innym CN, gdzieś na pewno będą.
Sprzęt kupisz sobie po kursie gdy już będziesz się lepiej w tym orientował i będziesz wiedział, czego tak naprawdę potrzebujesz. A i tak słusznie koledzy napisali, że pewnie w końcu w suchym wylądujesz
W Decathlonie znajdziesz duże pianki w cenie około 500zł, ale lepiej poszukaj skafandra do wypożyczenia na nurkowania kursowe. Jak nie mają dużych pianek to poszukaj w innym CN, gdzieś na pewno będą.
Szukalem nigdzie nie maja
Sprzęt kupisz sobie po kursie gdy już będziesz się lepiej w tym orientował i będziesz wiedział, czego tak naprawdę potrzebujesz. A i tak słusznie koledzy napisali, że pewnie w końcu w suchym wylądujesz
pozdrawiam,[/quote]
O tym wiem jak wszystko pojdzie ok to bede wypozyczal ale to sie dopiero po kursie okaze a pianke i tak musze kupic
O tym wiem jak wszystko pojdzie ok to bede wypozyczal ale to sie dopiero po kursie okaze a pianke i tak musze kupic
Nie musisz kupować pianki ja też tak myślałem i teraz myślę już nad suchym i to coraz poważniej. Jeśli nie jesteś w stanie zrzucić wagi to poświęć trochę kasy i uszyj sobie suchacza.
Ta inwestycja na pewno bardziej ci się opłaci niż szycie najpierw pianki a za jakiś czas suchego.
Ostatnio zmieniony przez patryk110693 27-01-2011, 22:54, w całości zmieniany 1 raz
Na pewno jesteś w stanie zrzucić wagę- tempo 1kg /tydzień jest bardzo rozsądne.
Nurkowanie to sport wymagający wysiłku fizycznego - a nadwaga to:
- duża absorbcja i wysycenie azotem (ryzyko choroby dekompresyjnej)
- mniejsza sprawność fizyczna
- podatnośc na zawał serca (nurkowanie to stres i wysiłek razem)
- konieczność stosowania dużej ilości ołowiu (do zatopienia większej objętości ciała i masywniejszej pianki) - nurkowanie w piance równa się bez wątpienia niebezpieczeństwu przeważenia i utopienia (a kto sie utopił...)
Mówię to z własnego doświadczenia - sam jestem otyły ( w porywach jednak mam tylko nadwagę )
Ostatnio zmieniony przez beroduar 28-01-2011, 15:02, w całości zmieniany 1 raz
Włodek K [Usunięty]
Wysłany: 28-01-2011, 15:25
Cytat:
Jozio z Rzepina
Źle się orientujesz.
Kurs podstawowy można robić w SS wtedy masz w ramach zajęć odpowiednie ćwiczenia pozwalające na używanie tegoż wyposażenia. Możesz używać suchego już od pierwszej lekcji każdego kursu OWD.
Niektóre centra mają dla swoich kursantów suche skafandry i bez problemu powinieneś je dostać na kurs (być może zechcą więcej za ten dodatek bo i cena suchego jest znacznie wyższa).
Do nurkowania w SS nie ma potrzeby robić kursu. Kurs na SS robisz wtedy gdy chcesz się tego kompetentnie nauczyć.
Z mojego doswiadczenia - tez przerabialem podobny zakup. W pianke SqubaTecha XXL wciskalem sie duzym trudem = byla na mnie bardzo ciasna i krepowala ruchy. O zalozenia ocieplacza nie bylo mowy. Pierwszy i zarazem ostatni raz jak razem zalozylem 7+7, myslalem ze nie wyjde z wody o wlasnych silach i oddychalem jak lokomotywa
TomS dobrze Ci podpowiada, R.Galach szyje na miare, ale tez przerabia gotowe skafandry. Teraz bez problemu wciskam sie w moje pianki. Mysle, ze cenowo chyba podobnie wychodzi - szycie nowego / zakup nowego + przerobka. Ja mialem nadzieje, ze jakos sie pianka na mnie ulozy/rozciagnie
Na pewno jesteś w stanie zrzucić wagę- tempo 1kg /tydzień jest bardzo rozsądne.
Nurkowanie to sport wymagający wysiłku fizycznego - a nadwaga to:
- duża absorbcja i wysycenie azotem (ryzyko choroby dekompresyjnej)
- mniejsza sprawność fizyczna
- podatnośc na zawał serca (nurkowanie to stres i wysiłek razem)
- konieczność stosowania dużej ilości ołowiu (do zatopienia większej objętości ciała i masywniejszej pianki) - nurkowanie w piance równa się bez wątpienia niebezpieczeństwu przeważenia i utopienia (a kto sie utopił...)
Mówię to z własnego doświadczenia - sam jestem otyły ( w porywach jednak mam tylko nadwagę )
To napewno ma Ci pomóc!
Jak pisałem wcześniej byłem rozmiarem podobny do ciebie waga 150kg w ciągu 1 roku zrzuciłem 30kg a obecnie zrzucam po jakieś 2kg rocznie. Udaj się do lekarza pierwszego kontaktu trochę badań a dobierze ci leki i uwierz mi na słowo po tych lekach to bedziesz musiał jeść na siłę bo nie odczuwasz głodu, do tego popływasz w wodzie lub pod wodą i samopoczucie zrobi się doskonałe.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko