Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Nauka nurkowania - pomoc?
Autor Wiadomość
Michal85 

Kraj:
Poland

Wysłany: 13-05-2011, 13:24   Nauka nurkowania - pomoc?

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Nigdy nie nurkowałem, a chętnie bym się tego nauczył. Problem w tym, że to trochę kosztuje, ale udalo mi się znaleźć na jednym z portali zakupów grupowych: http://www.fastdeal.pl/of...kowanie_z/1383/
Czy to wystarczy, żeby nauczyć się nurkować?

piotr_c 

Kraj:
Poland

Wysłany: 13-05-2011, 13:34   

To podstawowy kurs nurkowy. Na pewno wystarczy na początek.

Jednak powinieneś miec swiadomośc, że przed kursem będziesz prawdopodobnie musiał kupic ABC (400-500zł), po kursie wypożyczenie sprzętu też kosztuje (chyba, że kupisz swój) a same nurkowania nie są za darmo.

Nurkowanie jest sportem nieco droższym niż np. narciarstwo.

Legendyogger 

Stopień: rozwojowy
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-05-2011, 13:48   

Nurkowanie to tak jak Piotrek napisał, dość kosztowny sport.
Pozatym to jest tak jak z kursem prawa jazdy, to że zrobisz kurs to nie znaczy, że będziesz już doświadczonym kierowcą. Będziesz jedynie dobrze przygotowanym, zaczynającym od podstaw materiałem na dobrego kierowcę, który musi nabrać doświadczenia. Kurs jest dobrym początkiem, potem tylko serie nurkowań, poznawanie sprzętu i możliwości samego siebie.
Pozdrawiam

hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-05-2011, 14:26   

745 PLN? Z amortyzacją sprzętu i gazami?
1. Albo tego się nie da zrobić.
2. Abo da się zrobić w 10-cio osobowej grupie, po 5 min. na kursanta w czasie nurkowania - kursanci dostają (kupują!) plastki (certyfikaty) ale nic nie umieją.
3. Albo są ukryte opłaty - 745 PLN to minimalna kwota ZAROBKU DLA INSTRUKTORA za dobrze przeprowadzony kurs.
4. Albo ktoś prowadzi działalność charytatywną.

Nurkowanie jest nie drogim a bardzo drogin hobby. A zrobienie kursu "po łebkach", byle jak najtaniej, to najlepsza droga do tego, żeby sobie zrobić coś pod wodą. To coś może skończyć się Twoją śmiercią...

patryk110693 

Stopień: P1/PL1
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-05-2011, 14:38   

Cytat:
2. Abo da się zrobić w 10-cio osobowej grupie, po 5 min. na kursanta w czasie nurkowania - kursanci dostają (kupują!) plastki (certyfikaty) ale nic nie umieją.
3. Albo są ukryte opłaty - 745 PLN to minimalna kwota ZAROBKU DLA INSTRUKTORA za dobrze przeprowadzony kurs.

5. To reklama centrum nurkowego poprzez puszczenie kilku kursów po niższej cenie. Wystarczy im że wyjdą na zero a reklamę mają za free i do tego mają kilka osób na wyższe stopnie bo trzeba liczyć że minimum połowa z tych co kupią ten kurs będzie chciała się dalej rozwijać.
To wszystko to zagrywki marketingowe. Nie zarabiasz na jednym żeby zarobić na dwudziestu.

napoleon604 

Stopień: oczywiście jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-05-2011, 14:40   

hubert68 napisał/a:

Nurkowanie jest nie drogim a bardzo drogin hobby. A zrobienie kursu "po łebkach", byle jak najtaniej, to najlepsza droga do tego, żeby sobie zrobić coś pod wodą. To coś może skończyć się Twoją śmiercią...

Oj już nie przesadzaj chłop chce wejść do wody spróbować to spróbuje, zrobią mu kurs, a jak mu się spodoba i znajdzie kasę to powoli nabędzie doświadczenia.
Ps. Z tym właśnie klubem zaczynałem swoje pierwsze nurkowania w Polsce i doszedłem z nimi do rescue. ABSOLUTNIE NIE MOGĘ NARZEKAĆ NA SŁABY POZIOM SZKOLENIA.
pozdrawiam

piotr_c 

Kraj:
Poland

Wysłany: 13-05-2011, 14:42   

hubert68 napisał/a:

Albo sprzedaje poniżej kosztów by zdobyc klientów, jak to zwykle w Gruponie bywa.

Niedawno na Gruponie była oferta jednego z najlepszych SPA w Polsce. W cenie była kolacja i co ciekawe, byłem bardzo mile zaskoczony, gdy nie chcieli nas skasowac za dodatkowe zamówienie w kwocie 70zł. Jakośc usługi była naprawdę świetna i nawet przez moment nie czuliśmy się jak "gorsi klienci", bo z Grupona :ping:

Koszt 399zł za dwie osoby, czyli śmieszny jak za taki pakiet. Cena w cenniku trzykrotnie wyższa.
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 13-05-2011, 14:44, w całości zmieniany 2 razy  

atego815 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-05-2011, 14:47   

piotr_c napisał/a:

Też tak zawsze myślałem...Robię i to i to...
Pułka średnio wyższa:
Kurtka-2600
Spodnie-1000
Kask -800
Rękawice -350
Gogle-700
Termoaktywna-400
Polar-300
Skarpety-150
Narty-4000
Skipass w Górach 800
suma=11100
Ceny z Alledrogo. Po sezonie.
;OK;

Tomasz Łach 

Stopień: MSDT
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-05-2011, 14:54   Re: Nauka nurkowania - pomoc?

Michal85 napisał/a:

Tak, ale pytanie co dalej ?
Na Twoim miejscu bardziej szukal bym jakiegos klubu studenckiego. Kurs bedzie w podobnej cenie, a dodatkowo poznasz ludzi z podobnym portfelem, zyskasz dostep do sprzetu i kolejnych szkolen...

ZIBIT 

Kraj:
Poland

Wysłany: 13-05-2011, 15:09   Re: Nauka nurkowania - pomoc?

Tomasz Łach napisał/a:
Michal85 napisał/a:

Na Twoim miejscu bardziej szukal bym jakiegos klubu studenckiego. Kurs bedzie w podobnej cenie, a dodatkowo poznasz ludzi z podobnym portfelem, zyskasz dostep do sprzetu i kolejnych szkolen...

OWD pewnie zrobisz, ale co dalej ? Kilka razy przytaczałem casus mojego szwagra, który na szybkiego zrobił OWD i nura bardzo rzadko, tylko podczas wakacyjnych wyjazdów. Dzięki temu cały czas pozostaje nurkiem specjalnej troski, niebezpiecznym dla siebie oraz potencjalnego partnera. Wskazane byłoby "wkręcić" się w nurkującą ekipę ludzi wspierających się wzajemnie. Nie bez znaczenia jest wspomniany wyżej portfel, bo jak trafisz na "grubasów", to będziesz sie tylko stresował, a tak powoli dojdziesz do swojej konfiguracji sprzętowej jak i możliwości nurkowych. Pzdr.

Jozio 

Stopień: OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-05-2011, 15:22   Re: Nauka nurkowania - pomoc?

ZIBIT napisał/a:
Tomasz Łach napisał/a:
Michal85 napisał/a:

OWD pewnie zrobisz, ale co dalej ? Kilka razy przytaczałem casus mojego szwagra, który na szybkiego zrobił OWD i nura bardzo rzadko, tylko podczas wakacyjnych wyjazdów. Dzięki temu cały czas pozostaje nurkiem specjalnej troski, niebezpiecznym dla siebie oraz potencjalnego partnera. Wskazane byłoby "wkręcić" się w nurkującą ekipę ludzi wspierających się wzajemnie. Nie bez znaczenia jest wspomniany wyżej portfel, bo jak trafisz na "grubasów", to będziesz sie tylko stresował, a tak powoli dojdziesz do swojej konfiguracji sprzętowej jak i możliwości nurkowych. Pzdr.

Chyba ze nie ma takiego kogos w okolicy i co wtedy? Wyjazdy kosztuja sprzet tez.

Mam podobny dylemat tez jestem na kursie OWD ale szukałem w mojej okolicy kogos z kim moglbym ponurkowac po kursie jak i potrenowac miedzy zajeciami kursowymi i co i nic albo koszmarny dojazd (nie mam samochodu) ale nikt nie ma czasu i nie zabardzo chce zabrac ze soba nie mowiac juz o wypozyczeniu sprzetu.
Sorry ze marudze ale takie są realia w mojej okolicy.
Na dzien dzisiajszy zeby sobie ponurac musze jezdzic do Poznania lub ostatecznie w piance i ABC plywac po jeziorze ale zawsze cos jak sie nie ma innych mozliwosci.

Pozdrawiam Jozio

piotr_c 

Kraj:
Poland

Wysłany: 13-05-2011, 15:22   

atego815 napisał/a:

Kurtka-2600
Spodnie-1000

To już półka bardzo wysoka.

Oczywiście, jeśli weźmiemy pod uwagę odzież w 100% kierowane do narciarzy, to wcale nie będzie to górna półka. Po prostu wśród typowych klientów takich firm jak Descent czy Spyder liczą się inne kwestie, niż u alpinistów.

Dlatego też np. Mammut, który jest uznawany jako jeden z topowych producentów odzieży outdoorowej, swoje najlepsze produkty wycenia w okolicach 2500zł. Zaryzykuję stwierdzenie, że lepszej jakości i technologii niż można znaleźc w produktach Mammuta po prostu nie ma, więc wszystko powyżej tego będzie przepłacone.

To tak, jakbyś do porównania wziął DUI zakupionego w Polsce i to szytego na miarę.

[ Dodano: 13-05-2011, 15:23 ]
atego815 napisał/a:
Narty 4000

Tu już pojechałeś :ping:

Stosując analogię: to tak, jakby ktoś chciał kupic REB'a w limitowanej edycji.

hazi 

Stopień: PSAI
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-05-2011, 15:31   

Żeby kupić sprzęt do nurkowania można się zmieścić nawet 2500 zł.Tylko że sprzęt używany cały a nawet nawet czesc nowy wystarcza dobre znajomosci jak wszedzie.Reszta to juz koszt nabicia butli i paliwo , czasem serwis automatu.Nie gadajmy tutaj serwis suchacza bo gadamy o tanim sprzecie czyli nurkowanie w piance.Wlasnie ten suchacz jest najdrozszy i utrzymanie go kosztuje.Nurkowanie jest tanim sportem do momentu jak nurkujemy gdzies blisko w jeziorach.A jak juz mamy wymagania wyjazdy za granice to juz wiadomo jaki trzeba miec budzet.I w nurkowaniu kupowanie czegos najdrozszego nie oznacza ze jest to dobre. Na nartach sie nie znam ale z tym 4 tys przesadziles ostro widzialem na allegro sa od 800 zł FISCHER.
Ostatnio zmieniony przez hazi 13-05-2011, 16:10, w całości zmieniany 8 razy  

atego815 

Kraj:
Poland

Wysłany: 13-05-2011, 16:18   

:bee; Może trochę pojechałem z cenami, żeby pokazać że zabawa na śniegu też tania nie jest. Volki, Heady są na Bayu po 1000,1200E. Oczywiście każdą rzecz można kupić dużo taniej. Kwestia portfela i podejścia. :ping: Najważniejsze żeby i tu i tu bawić się dobrze,a przede wszystkim bezpiecznie. Więc szkolić się, i potem znów się szkolić ;OK;
Noo, są i po 50zł...Ale proszę Cie, nie kupuj takich :ping:
Ostatnio zmieniony przez atego815 13-05-2011, 16:21, w całości zmieniany 1 raz  

hazi 

Kraj:
Poland

Wysłany: 13-05-2011, 16:28   

atego815 napisał/a:
Może trochę pojechałem z cenami, żeby pokazać że zabawa na śniegu też tania nie jest
Najdrozsze w tym wszystkim w calej tej zabawie na sniegu jest to ze trzeba pojechac w gory a to jest koszt spory paliwa zwlaszcza gdy benzyna kosztuja 5,30 a ktos mieszka np w Gdyni i chce jechac do Zakopanego.Jeszcze trzeba sie z tym liczyc ze to nie jest wyjazd na jeden dzien ,koszt noclegu, jedzenie, a to jakis bilet na wyciag stowka za stowka idzie itd. , bo nad jezioro mozna pojechac o 6 rano a wrocic o 15 na obiad.Co do nart to ja tu nic nie widze nawet za 4 tys :) http://allegro.pl/narty-zjazdowe-13621
Ostatnio zmieniony przez hazi 13-05-2011, 16:38, w całości zmieniany 2 razy  

atego815 

Kraj:
Poland

Wysłany: 13-05-2011, 16:41   

Masz rację...I nie wspomniałeś o duuużym koszcie "Bombardini" ! :20:
Myślę też że koszt ABC o którym mówi Piotrek, to też trochę sporo... :ping:

hazi 

Kraj:
Poland

Wysłany: 13-05-2011, 16:51   

atego815 napisał/a:
Myślę też że koszt ABC o którym mówi Piotrek, to też trochę sporo
tak na szybkiego jak juz gadamy o kosztach
Płetwy regulowane AQUA-SPEED 93 zł

Maska typu Frameless COLTRISUB RANGIROA 79zł

Fajka 30 zł

201 zł:) maska nawet nie bylejaka
Ostatnio zmieniony przez hazi 13-05-2011, 16:54, w całości zmieniany 3 razy  

arkac123 

Stopień: RD
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-05-2011, 16:54   

piotr_c napisał/a:

Piotrze, mylisz się - w nurkowaniu nie trzeba zmieniać co roku sprzętu, pod wodą można pokazać się w SS z zeszłego roku - na stoku już nie (ostatnio nas znajomi oświecali) :hihi-:

Ivv 

Stopień: Norm Tmx (PT1)
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-05-2011, 16:59   Re: Nauka nurkowania - pomoc?

...
Ostatnio zmieniony przez Ivv 13-05-2011, 17:01, w całości zmieniany 1 raz  

hazi 

Kraj:
Poland

Wysłany: 13-05-2011, 17:13   

ABC 200 zł nowe
Skrzydło Apeks poj flaszke 657 zł nowe
Płyta stalowa + adapter 450 zł (nieorginalna)nowe
Automat 629 zł Atx40 lub Scubatecha Nowe
Konsola 250 zł (Manometr,Głebokościomierz) urzywane
Pianka 650 zł Nowe
Butla aluminiowa 750 zł nowe

Praktycznie wszystko nowe za 3586 zł.Tylko konsola urzywana ale widzialem kiedys nowa za 250 zł.I nawet zestaw przyszlosciowy bo jest butla alu i oraz dobre skrzydlo z plyta
Ostatnio zmieniony przez hazi 13-05-2011, 17:21, w całości zmieniany 3 razy  

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu