Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaką latarkę nurkową wybrać?
Autor Wiadomość
Grzesiek1550 

Stopień: TDI/SDI INSTRUKTOR
Kraj:
Poland

Wysłany: 22-07-2011, 20:27   Jaką latarkę nurkową wybrać?

Prośba do Was, doświadczonych nurków, o poradę w sprawie zakupu latarki podwodnej. Jaką wybrać do nurkowania jeziorowego o średniej przejrzystości wody?
Ceny niektórych są powalające, ja zadowoliłbym się taką do kwoty 300 - 350 zł, najlepiej z ładowarką.
Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich Nurasów.
Ostatnio zmieniony przez Grzesiek1550 22-07-2011, 20:37, w całości zmieniany 2 razy  

raptor_xxl 

Stopień: nTMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 22-07-2011, 20:41   

Azon 2000 http://allegro.pl/azon-20...1725832031.html
Jeśli nie masz, to będziesz musiał dokupić do niej akumulatory i ładowarkę, więc całość wyjdzie drożej.
W tej cenie mocniejszej latarki (nowej) nie znajdziesz. Do puki nie będziesz chciał mieć latarki, która może oświetlić cały wrak lub całą rafę, to ona starczy bez problemu. Wadą jest to, że jest na tyle duża, że jeśli będziesz chciał jej kiedyś używać jako zapasowej, to może ci przeszkadzać. Jeszcze włącznik jest taki, że można ją przypadkiem włączyć.

DeDeK 

Stopień: 36.6
Kraj:
Poland

Wysłany: 22-07-2011, 21:08   

azon faktycznie fajny jest i cenowo i parametrowo

osobiscie polecilbym z tanszych technisuba lumen X6 i wsad z ledem od Bartka czyli z gralmarine

powinno wyjsc troche taniej ale troche slabiej swieci

lukaszl 

Kraj:
Poland

Wysłany: 22-07-2011, 21:13   

Polecam
Gralmarine K2 max - 250zl
lub mocniejsza
Gralmarine KX max - 320zl

baterie w obydwu przypadkach 3 x r14

cenowo sie zmiescisz, a i uzytkowo wystarczy :ping:
Ostatnio zmieniony przez lukaszl 22-07-2011, 21:14, w całości zmieniany 1 raz  

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 22-07-2011, 21:22   

Bardzo dobre:
http://pl.light-for-me.co...mart&Itemid=204
http://pl.light-for-me.co...mart&Itemid=202
http://pl.light-for-me.co...mart&Itemid=203
http://pl.light-for-me.co...mart&Itemid=201
A tu można zobaczyć je w akcji:
http://www.youtube.com/user/latarkanurka
Gdyby kolega zdecydował się na jakieś "poważniejsze" światło, to poniżej porównanie 2 latarek LFM: 7XRE i wrakowej. 7XRE trzyma ten facet w SM, kończący film "na chińczyka"... eech, głupoty się mnie trzymają :D

Ostatnio zmieniony przez jacekplacek 22-07-2011, 21:34, w całości zmieniany 2 razy  

Yavox 

Stopień: T1 (GUE nTmx)
Kraj:
Poland

Wysłany: 22-07-2011, 21:26   

A na taką latarkę, która kiedyś będzie backupem a teraz by miała być rekreacyjną główną, to raczej byście polecali coś z wąskim snopem światła (typu light4me backup ultra narrow) czy rozproszonym (np. backup 3xpg tej samej firmy)?

Edit: da się obejrzeć gdzieś wszystkie backupowe light4me w W-wie, wie może ktoś?
Ostatnio zmieniony przez Yavox 22-07-2011, 21:28, w całości zmieniany 1 raz  

Seal 

Kraj:
Poland

Wysłany: 22-07-2011, 21:49   

Ja polecam latareczkę od Bartka Grallux KX Max koszt to ok 320 zl na początek wystarczy a pózniej będziesz miał backup

kapolo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 22-07-2011, 22:06   

Ja polecę Latarkę TUSA http://allegro.pl/latarka...1699534570.html

Mała, poręczna, dobrze leży w ręce i daje sporo światła.

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 22-07-2011, 22:10   

Seal napisał/a:
a pózniej będziesz miał backup

Nie wszyscy backupy akumulatorowe uznają za właściwe. A nawet bardzo nie właściwe.

Yavox napisał/a:
A na taką latarkę, która kiedyś będzie backupem a teraz by miała być rekreacyjną główną, to raczej byście polecali coś z wąskim snopem światła

Dokładnie :)

Haw 

Stopień: **
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-07-2011, 02:43   

jacekplacek napisał/a:

Seal napisał/a:
a pózniej będziesz miał backup

Nie wszyscy backupy akumulatorowe uznają za właściwe. A nawet bardzo nie właściwe.
eeee?
http://divezone.pl/gralma...kup-p-3735.html
"Latarka backup, zasilanie 3 baterie R14, źródło światła dioda CREE 10W, wąski strumień światła."

hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-07-2011, 07:57   

Pytanie o to, czego oczekujesz od latarki. W sposobie nurkowania, który preferuję, światło służy do komunikacji. Jest Twoim głosem pod wodą. Latarka przeznaczone do tego musi mieć bardzo wąski snop światła. Wyróżniamy tu latarki główne, której w tej cenie zdecydownie nie kupisz oraz latarki zapasowe czyli tzw. back-up. Ponieważ zadaniem latarki zapasowej jest zaświecić w każdej sytuacji, gdy padnie główna, zaleca się do nich stosowanie baterii nie akumulatorów i jak najprostsze włączanie i wyłącznie (przez dokręcenie głowicy, bez wyłącznika). Priorytet absolutny - niezawodność. Wzorcową latarką zapasową jest K2 MAX Bartka Gryndy (Gralmarine). I kupisz ją, w oczekiwanej przez Ciebie cenie. Ale tą latarką niespecjalnie "poświecisz", by oświetlić sobie coś, gdy jest niezbyt jasno. Do tego lepsze byłoby światło bardziej rozproszone. Jeżeli chodzi o latarkę główną, to HID-y 21-24 W (czasem i 35W i więcej) są najszerzej reprezentowane w tym temacie. Ceny od ponad 3000 PLN (Seamonster Pawła Jarmułowicza) do ponad 6000 (Halcyon Explorer w wersji full wypas). Bardzo nieliczne LED-y nadają się, choć gorzej niż HID-y, jako światło główne do komunikacji, wymieniłbym tu np. KX Narrow w wesji z kanistrem Gralmarine (są dopiero latarki testowe, jeszcze nie w sprzedaży) czy wspomniany przez Jacka siedmiodiodowy "talerz" 7XRE LFM (nie znam ceny).

wiesiek01 

Stopień: Jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-07-2011, 13:26   

hubert68 napisał/a:
Wzorcową latarką zapasową jest K2 MAX Bartka Gryndy (Gralmarine).

Też uważam, że latarki Gralmarine powinieneś brać pod uwagę w pierwszej kolejności.
hubert68 napisał/a:
W sposobie nurkowania, który preferuję, światło służy do komunikacji

Z ciekawości Hubert, dużo mówisz o komunikacji światłem więc jak pokazujesz latarką ile masz powietrza ? ;-)

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 23-07-2011, 14:04   

Haw napisał/a:
eeee?
http://divezone.pl/gralma...kup-p-3735.html
"Latarka backup, zasilanie 3 baterie R14, źródło światła dioda CREE 10W, wąski strumień światła."

Odniosłem się do backupów a nie do konkretnego modelu. Jeżeli było wrażenie, że pisałem o konkretnym modelu, to nie było to moim zamiarem i jakby co : przepraszam :)

[ Dodano: 23-07-2011, 14:11 ]
hubert68 napisał/a:
to HID-y 21-24 W (czasem i 35W i więcej) są najszerzej reprezentowane w tym temacie. Ceny od ponad 3000 PLN

Nie: HIDy to już raczej przeszłosć. Teraźniejszość i przyszłość, to LED - raz z racji ceny a dwa: niezawodności, długości świecenia i jasności. Dobry LED poniżej 1000zł (np. Azon) jest już normą na rynku. Większość ceny "nabijają" baterie.

hubert68 napisał/a:
KX Narrow w wesji z kanistrem Gralmarine (są dopiero latarki testowe, jeszcze nie w sprzedaży) czy wspomniany przez Jacka siedmiodiodowy "talerz" 7XRE LFM (nie znam ceny).

Nie wiem jak KX, ale 7XRE jest na rynku od dawna i nie jest to wersja testowa.

hubert68 

Kraj:
Poland

Wysłany: 23-07-2011, 16:57   

wiesiek01 napisał/a:
Z ciekawości Hubert, dużo mówisz o komunikacji światłem więc jak pokazujesz latarką ile masz powietrza ?
Latarką oświetlę prawą dłoń, którą pokażę liczbę :ping:
Ważniejsze jest to, że najpierw sygnałem świetlnym "Uwaga" dam mu znać, że chcę przekazać teraz jakiś komunikat.

jacekplacek napisał/a:
Nie: HIDy to już raczej przeszłosć. Teraźniejszość i przyszłość, to LED - raz z racji ceny a dwa: niezawodności, długości świecenia i jasności.
No tu właśnie z moim Przyjacielem różnimy się w opiniach. Niemniej może okazać się, że za niedługo to Jacka pogląd zwycięży. KX Narrow świeci jak 10 W HID. Doceniając jakość 7RE nie uważm, by świeciła lepiej, czy choćby tak samo, jak dobry HID. Poza tym dla mnie ma zbyt wielki talerz - mnie przeszkadza. Tobie Jacku zresztą też - usunąłeś z niej "stały" karabinek (bo przeszkadzał), który w lampie normalnego kształtu nie przeszkadza.

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 23-07-2011, 17:39   

hubert68 napisał/a:
Tobie Jacku zresztą też - usunąłeś z niej "stały" karabinek (bo przeszkadzał), który w lampie normalnego kształtu nie przeszkadza.

Nie, ten "stały" karabinek przeszkadza w każdej latarce, nie zależnie od wielkości odbłyśnika. Jest przywiązany do goodmana i dopóki trzymasz go kciukiem, jest ok. Kiedy przestajesz trzymać(np. po przełożeniu do prawej ręki) zaczyna żyć własnym życiem, hacząc o co się da. To kolejna niekonsekwentna popierdółka GUE - jeżeli może tam być karabol, to dlaczego zabija ten drugi(tzw. tymczasowy)? Tym bardzie, że akurat ten "stały" stanowi realne zagrożenie, bo jest dokładnie w miejscu, gdzie być nie powinien.

Tomciuch 

Stopień: instruktor SDI TDI
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-07-2011, 20:09   

wiesiek01 napisał/a:
Z ciekawości Hubert, dużo mówisz o komunikacji światłem więc jak pokazujesz latarką ile masz powietrza ?

tu też jest o tym parę słów;
http://www.nurkomania.pl/...ki_swiatlem.htm

hubert68 

Kraj:
Poland

Wysłany: 23-07-2011, 21:16   

4 podstawowe znaki światłem:
- pasywne OK;
- uwaga;
- awaria (w podtekście awaria OOG);
- aktywne OK.

To całkowicie wystarczy.

md1974 

Kraj:
Poland

Wysłany: 23-07-2011, 22:42   

hubert68 napisał/a:
4 podstawowe znaki światłem:
- pasywne OK;
- uwaga;
- awaria (w podtekście awaria OOG);
- aktywne OK.

To całkowicie wystarczy.

Pierwsze dwa i ostatni rozumiem/używam, a możesz napisać jak wygląda trzeci (tzn. awaria) ewentualnie czym się różni od drugiego (czyli od zwrócenia na siebie uwagi).
Pytam z ciekawości żeby mnie jakiś nurek pod wodą bardziej obyty nie zaskoczył.

Pozdrawiam,
Mariusz

Haw 

Stopień: **
Kraj:
Poland

Wysłany: 24-07-2011, 03:07   

jacekplacek napisał/a:
i jakby co : przepraszam :)
przyjete ;-)
hubert68 napisał/a:
Niemniej może okazać się, że za niedługo to Jacka pogląd zwycięży. KX Narrow świeci jak 10 W HID
imho juz zwyciezyl - LED 10W swieci zdecydowanie lepiej niz HID 10W, przynajmniej w dzien. mialem testowo na 1 reku LED 10W, na 2 HID 21W - w mocy glownej plamy nie zauwazylem roznicy. HID mial szersza i znacznie slabsza poswiate, LED wyraznie wezsza i wyraznie mocniejsza - moim zdaniem zdecydowanie przydatniejsza.
Ostatnia niedogodnosc LED - szeroki kat jesli chcielismy uzyskac duza ilosc swiatla przestaje wlasnie istniec. o pozostalych zaletach LED nie trzeba chyba wspominac...

prawdopodobnie bedzie to moje glowne swiatlo w najblizszym czasie :) .

hubert68 

Kraj:
Poland

Wysłany: 24-07-2011, 04:15   

md1974 napisał/a:
Pierwsze dwa i ostatni rozumiem/używam, a możesz napisać jak wygląda trzeci (tzn. awaria) ewentualnie czym się różni od drugiego (czyli od zwrócenia na siebie uwagi).
Pytam z ciekawości żeby mnie jakiś nurek pod wodą bardziej obyty nie zaskoczył.
Uwaga - ruch ręką w poziomie, w lewo i w prawo, niezbyt szybki. Pomocy/awaria OOG szybkie machanie światłem w różnych kierumkach, raczej góra-dół, niż na boki. Jest to sygnał w praktyce równoważny pokazanemu ręką przy szyi (brak gazu) ale może oznaczać także inną awarię wymagającą natychmiastowej pomocy partnera.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu