Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
dobór odpowiednich płetw na początek
Autor Wiadomość
shakal 

Kraj:
Poland

Wysłany: 31-08-2011, 12:50   dobór odpowiednich płetw na początek

Witam, jestem tu nowy, właśnie kończę kurs OWD, za tydzień mamy jechać na wody otwarte,
mam zamiar kupić sobie pierwsze płetwy, poczytałem troche forum i wybór padł na DIVEX JETFINS, co sądzicie o tych płetwach, będą dobre jak dla początkującego nurka?

pozdarwiam

pawelk282 

Kraj:
Albania

Wysłany: 31-08-2011, 14:37   

Rozważ, jeżeli chcesz nurkować także w PL, czy zamiast pianki nie zainwestować od początku w suchy skafander. Kup też jakiś przyrząd do pomiaru czasu i głębokości, np. Uvatec Digital (nowy, nie używany - ma niewymienialną baterię!). Apeksy są ok, z tym, że rozważyłbym 2 x pierwszy stopień i nurkował z butlą dwuzaworową.

pecze 

Stopień: nurek
Kraj:
Poland

Wysłany: 31-08-2011, 14:42   

pawelk282 napisał/a:
Rozważ, jeżeli chcesz nurkować także w PL, czy zamiast pianki nie zainwestować od początku w suchy skafander. Kup też jakiś przyrząd do pomiaru czasu i głębokości, np. Uvatec Digital (nowy, nie używany - ma niewymienialną baterię!). Apeksy są ok, z tym, że rozważyłbym 2 x pierwszy stopień i nurkował z butlą dwuzaworową.

shakal raczej pyta o płetwy to niech sobie kupi lepiej reba

DeDeK 

Stopień: 36.6
Kraj:
Poland

Wysłany: 31-08-2011, 16:39   

hmmm w sumie zalezy do czego i jak zamierzasz ich uzywac
osobiscie pletw tego typu ktory podales sa ciezke sztywne uzywam do suchego a tego uzywam w naszych wodach
a lekkich pletw TUSA SF-6 do pianki nadaja sie na bagaz lotniczy :D

beroduar 

Stopień: Były przewodn. :-((
Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 31-08-2011, 18:39   

shakal napisał/a:
.. wybór padł na DIVEX JETFINS...

Ja mam takie płetwy (chyba) - to jest płetwa chińska(? tajwańska), sprzedawana jako no-name albo czasem pod jakąś nazwą, np. jako "Techniczne płetwy typu JET brytyjskiej firmy Divex" (powinni napisać: ZNANEJ BRYTYJSKIEJ FIRMY DIVEX :-D ).

Rozmiar XXXL ma bardzo szeroką kieszeń i mieści zarówno rock-buta, jak i standardowego buta suchacza, rozmiar XXL jest znacznie mniejszy i mieści mokrego buta 41-42 na "ciasno".

Większe płetwy są dość miękkie, nadają się dobrze do pływania w przód modyfikowanym kraulem i mają duży zapas mocy przy klasycznym siłowym stylu. Żabka i back-kick wychodzą mi w nich słabo. Płetwy XXL są tutaj znacznie lepsze, bo sztywniejsze, ale nie pasują do suchacza.

Płetwy są gumowe, więc ciężkie do bagażu (niemniej zabieram je do samolotu z płytą alu + otaklowanie + węże i waży to w lekkiej walizce coś ok. 12kg)

slawek290 

Stopień: Lista Wildszte
Kraj:
Poland

Wysłany: 31-08-2011, 20:59   

Kup sobie Mares quattro paskowe . Jeśli możesz wybierz czarne . Będziesz miał idealne do kraula na początek . Noga się nie męczy . Żabką też fajnie idą .Do tyłu też się da .

Nuroslaw
[Usunięty]

Wysłany: 31-08-2011, 22:06   

jeśli chodzi o Qauttro, to były to jedne z najgorszych płetw jakie miałem na nogach jeśli chodzi o pływanie po powierzchni. Pod wodą też nie były jakieś rewelacyjne.

rhino 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-09-2011, 09:21   

slawek290 napisał/a:
Jeśli możesz wybierz czarne

a czemuż to czarne ?! Lepsze ? Twardsze ? "Technicznejsze" ? :D

lozerka 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-09-2011, 09:57   

w czarnych, to żabka sama wychodzi ;-)

wiem, bo mam zółte ( chociaż nie maresy ) i nijak samo nie idzie ;-)

slawek290 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-09-2011, 19:57   

Nuroslaw napisał/a:
jeśli chodzi o Qauttro, to były to jedne z najgorszych płetw jakie miałem na nogach jeśli chodzi o pływanie po powierzchni

Możesz mnie oświecić po co płetwy na powierzchni ?

Nuroslaw napisał/a:
Pod wodą też nie były jakieś rewelacyjne.

A jakie miałeś rewelacyjne ?

pawelk282 

Kraj:
Albania

Wysłany: 01-09-2011, 20:23   

slawek290 napisał/a:

Możesz mnie oświecić po co płetwy na powierzchni ?

Jak to po co ????? A probowales po powierzchni w calym sprzecie bez pletw ??

DeDeK 

Stopień: 36.6
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-09-2011, 21:00   

Cytat:

zabka do tylu :D

kurcze jak ja lubie merytoryczne posty :d

nuroslaw sa be i juz czy dlatego ze moze nie byly czarne ? :D
Ostatnio zmieniony przez DeDeK 01-09-2011, 21:01, w całości zmieniany 1 raz  

slawek290 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-09-2011, 21:11   

pawelk282 napisał/a:

Po powierzchni z płetwami , jakoś sporadycznie . Podejrzewam że to 0,1% albo i mniej czasu przebywania w wodzie .Paweł może pora zmienić instruktora , jest kilku którzy pewno będą potrafili nauczyć Cię tak nurkować , by nie trzeba było z płetwy po powierzchni pedałować .Chyba że taki u was w tej ameryce zwyczaj , tylko po co butle w takim wypadku ze sobą tachać .... wystarczy rurka , byle długa była .

krzkus 

Stopień: 121
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-09-2011, 21:24   

slawek290 napisał/a:
jest kilku którzy pewno będą potrafili nauczyć Cię tak nurkować , by nie trzeba było z płetwy po powierzchni pedałować

Szkoda że Ciebie nikt nie nauczył pływać po powierzchni, zapewniam Cię, że taka umiejętność się przydaje w nurkowaniu. Polecam naukę pływania, jak będziesz umiał 100m przepłynąć poniżej 1.30 to już będziesz trochę umiał pływać. No ale skoro instruktorzy Ci powiedzieli, że do nurkowania pływanie nie jest potrzebne to nikt Cię tutaj do tego nie przekona.
pozdrawiam

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 01-09-2011, 21:31   

Nuroslaw napisał/a:
jeśli chodzi o Qauttro, to były to jedne z najgorszych płetw jakie miałem na nogach jeśli chodzi o pływanie po powierzchni. Pod wodą też nie były jakieś rewelacyjne.

Nie wiem jak Quattro, ale np. Quattro Power(kalosz) są jednymi z najlepszych jakie mam: ciąg rewelacyjny i wiele lepiej mi się pływa niż w Soprasach do Free(długość podobna). Znakomite do treningu(a w zasadzie wyrobienia precyzji) żabki i backicka.

Cytat:
mam zamiar kupić sobie pierwsze płetwy, poczytałem troche forum i wybór padł na DIVEX JETFINS, co sądzicie o tych płetwach, będą dobre jak dla początkującego nurka?

To nie narty, żeby dzielić: początkujący/zaawansowany. Płetwy typu jet są dość sztywne(z reguły, bywają wyjątki) i dzięki temu dają wyjątkową zwrotność, łatwość stosowania różnych technik pływackich, dają możliwość gwałtownego przyspieszenia(miękka po prostu się ugnie). Wracając do podziału początkujący/zaawansowany, na pewno początkującemu nurkowi nie będą przeszkadzać w treningu świeżo nauczonych technik i tym samym prowokować wyrobienie złych nawyków. Nie znam płetw Divex, ale jest wiele znakomitych jetów na rynku. Używam Dive Systemów a od kilku miesięcy przesiadłem się na polskie Manty, model 112. Dla mnie to rewelacyjna płetwa. Jest produkowana w trzech twardościach:
- hard - najtwardsza(tych używam), dająca największe przełożenie siły, zwrotność, brak poddawania się nawet przy dużej ilości sprzętu
- medium - odpowiednik w twardości Scubapro, DiveSystem
- soft - trudno coś powiedzieć, może być zbyt miękka, ale tu gdybam, bo nawet nie miałem w dłoni
Manty, prócz kilku twardości, mają kilka rozmiarów buta i to nie tylko jak chodzi o szerokość, ale i wysokość. Długość pióra, podobnie ja w DiveSystemach, nie zmienia się wraz z rozmiarem buta - jest stała. Kolejną zaletą, jest głębokie wprowadzenie stopy i spód buta sięgający pod piętę. Daje to inny rozkład sił dla nogi, czyli mniejsze zmęczenie i lepsze przełożenie siły na pióro - oczywiście w porównaniu do płetw o butach kończących się w śródstopiu: DiveSystem, Scubapro, Technisub.
Manta produkowana jest wyłącznie w wersji ze sprężynami, więc odpada konieczność wymiany zawodnych pasków. Pozdrawiam i udanego wyboru życzę :)

[ Dodano: 01-09-2011, 21:38 ]
slawek290 napisał/a:
wystarczy rurka , byle długa była

Przepona jest mięśniem nie trenowalnym i jest w stanie pokonać nie więcej niż 30-40cm słupa wody. Rurka nadmiernej długości, nawet jeżeli nie uniemożliwi oddychania, na pewno spowoduje przedłużenie "martwej strefy" i stopniowe podtruwanie CO2. Biorąc pod uwagę przeciętny litraż wdechu, dość łatwo obliczyć maksymalną długość i średnicę rurki - oczywiście pomijając tą nieszczęsną, nie trenowalną przeponę :ping:

slawek290 napisał/a:
może pora zmienić instruktora , jest kilku którzy pewno będą potrafili nauczyć Cię tak nurkować

Instruktor, nawet najlepszy, nie ma najmniejszego wpływu na sposób wykorzystania umiejętności przez absolwenta. Mieszanie tych pojęć może dawać baardzo mylne wnioski.

pawelk282 

Kraj:
Albania

Wysłany: 01-09-2011, 22:09   

Widzisz Slawek, malo wiesz a duzo sie odzywasz.
My tutaj mamy troche wrakow dostepnych z plazy, wiec wyplyniecie po powierzchni do okreslonego miejsca( czesto nawet do 300metrow) od plazy to dosc wazna czesc nurkowania.

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 01-09-2011, 22:42   

pawelk282 napisał/a:
My tutaj mamy troche wrakow dostepnych z plazy, wiec wyplyniecie po powierzchni do okreslonego miejsca( czesto nawet do 300metrow) od plazy to dosc wazna czesc nurkowania

Na Bryzę i Trałowca też się pływa z plaży. Osobiście za leniwy jestem, ale wielu pływa :) I kilka innych fajnych miejsc też :ping:

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu