Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
TROPITEL DAHAB 02.08.-16.08.11
Autor Wiadomość
kris_14_ss 

Stopień: M-1
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-05-2011, 08:49   TROPITEL DAHAB 02.08.-16.08.11

Wykupiliśmy 2 tygodniowe wakacje w Tropitelu w terminie 02.08.11-16.08.11.
Myslelismy o Kenii w tym roku ale z powodu ze migracja rekinów wielorybich które chcielismy zobaczyc przypada na inny okres na razie odpuszczamy.
Jedziemy do Dahab pierwszy raz :-)

W planie z moja druga polówka mamy min:
-Blue hole
-Lightouse
-Islands
-Fan Forest
-Nocne
-SS Thistlegorm
-Canion
Wybiera się moze jeszcze ktoś w tym terminie ??? Jakieś porady może ???

Zastanawiam się nad bazami:
-Lagona divers bo blisko hotelu
-Plante bo dobra Polska baza
-Irek Kontny instruktor też Polak
-2Deep robią też dobre wrażanie ale nie mialem jeszcze z ta federacja styczności
Ostatnio zmieniony przez kris_14_ss 11-05-2011, 08:51, w całości zmieniany 1 raz  

magul 

Stopień: MSD, SM IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-05-2011, 12:09   

Polecam Planet Divers.
Nurkowaliśmy z nimi w kwietniu i wszystko było OK.
Punktualnie przyjeżdżają, co do miejscówek i terminów są elastyczni, nitrox 32% w cenie.
Hotel też fajny, na uboczu (prawie przy Canyonie) z dobrym jedzeniem.

Henry 

Stopień: jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-05-2011, 12:57   

kris_14_ss napisał/a:
Jakieś porady może ???

dużo kremów do opalania z porządnym filtrem o tej porze roku. Upał będzie kosmiczny.

Z tego co pamietam to hotel dość sporo oddalony od Dahaba. Kilka kilosów cos około.
Więc jesli wam nie bedzie brakowało swobodnego dostepu do promenady w Dahabie to miłego wypoczynku. Daj znać jak było.

chelto 

Stopień: P2
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-05-2011, 14:40   

A ja mogę polecić bazę 2 Deep, nurkowałem z nimi tak jak kilku moich znajomych i było wszystko ok.

tmichura 

Stopień: Instructor
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-05-2011, 16:55   

cześc Krisu,
widze, że plany podrózy do kenii nie wypaliły niestety... szkoda...
co do dahab i planet divers to byłem tam w styczniu ... masz mój numer więc dzwoń jesli coś szzcególnego Cię interesuje...
z tego co pamietam bedziesz musiał dopłacic do pakietu za transport z tego właśnie hotelu bo jest troche oddalony od centrum Dahab...

KasiaK 

Stopień: full tmx IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-05-2011, 19:33   Re: TROPITEL DAHAB 02.08.-16.08.11

kris_14_ss napisał/a:
Tropitelu w terminie 02.08.11-16.08.11.

jedziemy tam w czerwcu :) do tego samego hotelu,
nurać będziemy w Planeta Divers rzecz jasna.

ktoś pisał, że kilka kilosów od bazy hotel -no problem, samochód po Was przyjedzie, a potem Was odwiezie.

co do polecenia Wam czegoś, chciałam zasugerować Archa albo Neptun Cave czy coś, ale zdaje się, że z P2 to się nie uda.
To co napisałeś wygląda fajnie. Najbardziej to "nocne" :P oby nie w basenie hotelowym ;)

a jakies inne porady to nie wiem - na pewno bluzę z długim rękawem, bo po kilku dniach nurkowań będziecie wyziębieni mimo, że na zewnątrz upał.
acz w sierpniu może dacie radę...
termin faktycznie mocno upalny.

udanych nureczków :)

maran 

Stopień: CACIB
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-05-2011, 19:49   

KasiaK napisał/a:
na pewno bluzę z długim rękawem,

na sierpień to nie zapomnij też zabrać parasolki, jak się rozpada to może być problem z kupnem na miejscu. :D

KasiaK 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-05-2011, 20:05   

maran napisał/a:
KasiaK napisał/a:
na pewno bluzę z długim rękawem,

na sierpień to nie zapomnij też zabrać parasolki, jak się rozpada to może być problem z kupnem na miejscu. :D

być może nie zrozumiałam żartu, ale hmmm....w egiptowie byłam parę razy, w różnych miesiącach (fakt w sierpniu nie, ale we wrześniu już tak) i uwierz, że po ciągu nurkowań, wieczorem było nam wszystkim po prostu chłodno.

kris_14_ss 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-05-2011, 21:03   

Henry napisał/a:
kris_14_ss napisał/a:
Jakieś porady może ???

dużo kremów do opalania z porządnym filtrem o tej porze roku. Upał będzie kosmiczny.

Z tego co pamietam to hotel dość sporo oddalony od Dahaba. Kilka kilosów cos około.
Więc jesli wam nie bedzie brakowało swobodnego dostepu do promenady w Dahabie to miłego wypoczynku. Daj znać jak było.

W końcu słońce :-) Tyle sie wymarzłem przez ta zime że z checią wygrzeje sie na plazy oczywistka między nurkowaniami :-)

PS

Te_Pe dzieki za inwidualne porady :-)

maran 

Stopień: CACIB
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-05-2011, 21:06   

KasiaK napisał/a:
wieczorem było nam wszystkim po prostu chłodno

trzeba było wyłączyć klimatyzację w pokoju :D

sorry, jakoś mam dobry humor.

Dobrze zrozumiałaś, zabieranie bluzy jest moim zdaniem przesadą, temperatura nie spada poniżej 30 stopni a wciągu dnia dochodzi do 40.

Tak, byłem w sierpniu w Egipcie, co prawda wtedy jeszcze nie nurkowałem ale pamiętam ten gorąc.

KasiaK 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-05-2011, 22:31   

maran napisał/a:

Tak, byłem w sierpniu w Egipcie, co prawda wtedy jeszcze nie nurkowałem ale pamiętam ten gorąc.

no to ogromna różnica, że nie nurkowałeś.
uwierz.

Henry 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-05-2011, 10:31   

KasiaK napisał/a:
ktoś pisał, że kilka kilosów od bazy hotel -no problem, samochód po Was przyjedzie, a potem Was odwiezie.

to fakt - przyjadą, doradzą , załatwią (jak w reklamie)_. Ale jakby sie chciało wieczorkiem po kolacyji jakiej na jakąś muzę wyskoczyć na promenadkę to daleko zdziebko. (po drodze są chyba nawet punkty kontrolne wojskowe) A wieczorkiem Dahab będzie "kusił ,obiecywał,podpuszczał" jak znam życie.

KasiaK 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-05-2011, 11:24   

Henry napisał/a:

to fakt - przyjadą, doradzą , załatwią (jak w reklamie)_. Ale jakby sie chciało wieczorkiem po kolacyji jakiej na jakąś muzę wyskoczyć na promenadkę to daleko zdziebko. (po drodze są chyba nawet punkty kontrolne wojskowe) A wieczorkiem Dahab będzie "kusił ,obiecywał,podpuszczał" jak znam życie.

"taksa" i jeeeeeeedziesz ;-)

magul 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-05-2011, 12:44   

Henry napisał/a:
Ale jakby sie chciało wieczorkiem po kolacyji jakiej na jakąś muzę wyskoczyć na promenadkę to daleko zdziebko. (po drodze są chyba nawet punkty kontrolne wojskowe)

O 18.00 i 20.00 z hotelu jedzie darmowy bus na plac przy mostku i można nim również wrócić do hotelu 18.15 i 20.15.
Na punkcie po drodze w tej chwili nikt nikogo nie sprawdza, totalne rozluźnienie.
Za 20-30 funciaków można wrócić do hotelu "taryfą". Oficjalnych TAXI nie widzi się, ale przy drodze moment znajdziesz chętnych do podwiezienia.
My często po nurkach zostawialiśmy w Dahabie i wracali busem wieczorem do hotelu.

Henry 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-05-2011, 14:54   

magul napisał/a:
O 18.00 i 20.00 z hotelu jedzie darmowy bus na plac przy mostku i można nim również wrócić do hotelu 18.15 i 20.15.

Po 15 minutach już powrocik ??? . Jestem szybki ale nie az tak

[ Dodano: 12-05-2011, 15:04 ]
magul napisał/a:
Oficjalnych TAXI nie widzi się,

Chcesz powiedziec że nie ma beżowych co myslą że każdy biały ma na imię "taxi ???"

magul 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-05-2011, 17:06   

Henry napisał/a:
magul napisał/a:

Po 15 minutach już powrocik ??? . Jestem szybki ale nie az tak

Być może myślenie Ci się wyłączyło ale te godziny wskazywałem jako możliwość darmowego dojazdu tam lub z powrotem.
Objaśniam więc: możesz jechać czymkolwiek rano lub busem o 10.00 lub 12.00 i wrócić busem o 18.15 lub 20.15
Możesz jechać busem o 18.00 i wrócić o 20.15 (zdążysz na kolację)
Możesz jechać po kolacji o 20.00 i wrócić o której chcesz taryfą.

Henry napisał/a:
magul napisał/a:
Oficjalnych TAXI nie widzi się,

Chcesz powiedziec że nie ma beżowych co myslą że każdy biały ma na imię "taxi ???"

Tego też nie łapię. Wskazałem to dlatego ponieważ w porównaniu z Hurghadą czy Sharmem nie ma samochodów z kogutem TAXI, większość to półciężarówki lub jeepy, które chętnie za kaskę Cię podrzucą.

kris_14_ss 

Kraj:
Poland

Wysłany: 03-09-2011, 19:39   

Czas podsumować wyjazd :marl:

Co do hotelu Tropitel to był stanowczo dobry wybór.
Bus to strzał w 10.
W sierpniu temeratura wody przy powierzchni to 34st.C nurkowałem głównie w krótkiej piance 1,5mm. Raczej nie było opcji żeby zmarznąć. Ramadan troche przeszkadzał ale da się w tym okresie normalnie egzystować.
Co do nurkowania to moje załozenia zrealizowałem w 110%
-mialem mozliwośc obserwowania Projektu 335 i poznania wspaniałych ludzi.
-zaliczyłem te miejsca które chiałem i nawet te których nie chciałem :-)
-zakładałem że zrobie 20 nurków a zrobiłem 24
-udalo się ponurkować na SS Thistlegorm
-nocne w Egipcie to odlot (całe mnustwo ryb ocieralo się o mnie nawet jedna miałem w kombinezonie)
-przetestowałem nową kamerke i skuter podwodny

Wszystkich spragnionych filmów nurkowych zapraszam na mój kanał filmowy you tube gdzie ostatnimi czasy dorzucam duużo nowego materiału z tego wyjazdu i nie tylko.

http://www.youtube.com/us...AS?feature=mhee
Ostatnio zmieniony przez kris_14_ss 03-09-2011, 19:40, w całości zmieniany 1 raz  

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu