Witam
Wybieram się do Egiptu z kilkoma znajomymi ( jeszcze tam nie byłam ) prosze opolecenie miejsca w które warto się udać by zrobić parę dobrych nurkowań i bazy nurkowej ( najlepiej polskiej )
Z góry dziękuję.
Dahab jest boskie.
Ale fajne sa tez safari na lodziach, warto to rozwazyc. Fajowe, z kolorowymi rybkami, to np St.Johns i daleki poludnie. Jak chcecie wiecej wrazen - Brothers / Dedalus.
zalezy ile x chcesz odwiedzic egipt.
jezeli 1x to sharm
jezeli kilka x to wybral bym taka kolejnosc:
Hurghada
Dahab
Sharm
ja mialem dokladnie odwrotna kolejnosc i nie wiem czy to wina przewodnika czy poprostu w hurghadzie tak jest, ze 5 dni nurkowych 1 byl super , a 4 dni nic ciekawego
pierwszy raz bylem w sharm i sie zachwycilem. pozniej bylem w marsa alam (korzystalem z bazy avalon divers-jest ok) i sie zachwycilem nieporownywalnie bardziej niz w sharm. pozniej pojechalem znowu do sharm i sie zawiodlem: jednak w marsa jest nieporownywalnie piekniejsza rafa i duuuuzo wiecej podwodnego zycia.
jezeli zakldacie jeszcze jakies zycie imprezowo nocne, to marsa wypada slabo, na dobra sprawe nie dzieje sie nic poza hotelami a sharm to jednak naama bay i rozne inne rozrywki jak chocby podobno swietny tor kartingowy (nastepnym razem sie wybiore )
Marsa
Safaga
Dahab
Hurghada
Sharm
Wiolka, jeśli tylko nurkowanie na mało zniszczonych rafach to Marsa Alam. Ale nie licz w Marsa na "miejskie" atrakcje. Tam są tylko hotele i pustynia.
Też mogę polecić Marsa Alam.
Byłem tam w zeszłym roku z Jackiem Paradowskim i Nową Amą. Piękne rafy - 11 nurkowań i z przyjemnością pojechałbym tam jeszcze raz. Głównie nurkowania z brzegu, ale można też i z łodzi. Korzystaliśmy z ww. bazy CN Adriatic - bardzo sprawnie i profesjonalnie.
Co do rozrywek wieczornych to faktycznie pozostaje hotel i ew. wycieczka do Port Ghalib.
My rezydowaliśmy w Resta Grand Resort i rozrywki można było zażyć także w hotelach sąsiednich (np. codzienne imprezy w Resta Reef ). Wycieczki do tego hotelu organizowała w zeszłym roku Itaka. Hotel mogę polecić - czysto, porządnie, dobre jedzenie i niezłe masaże (po nurkowaniu jak znalazł )
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 08-09-2010, 20:20
W sierpniu spędziłem 2 tygodnie w "Colonie" w Hurghadzie, Hotel "Magawish". Samego hotelu specjalnie nie polecam ale "Colona" to najlepsza baza, z jaką miałem okazję nurkować.
z tym divingpro, ktore dziala nielegalnie ?? gratuluje Czasem dobrze sprawdzic, gdzie sie rezerwuje nurkowania; nie bez powodu te wszytkie centra znalazły sie na czarnej liscie.
pzdr
Wysłany: 08-09-2010, 23:35
nimphe napisał/a:
z tym divingpro, ktore dziala nielegalnie ?? gratuluje Czasem dobrze sprawdzic, gdzie sie rezerwuje nurkowania; nie bez powodu te wszytkie centra znalazły sie na czarnej liscie.
pzdr
Wysłany: 09-09-2010, 08:06
Osobiście nie tylko nurkowałem ale również ściśle współpracuje z Centrum Nurkowym z tej listy. Podejrzewam, że jest to robota egipcjan, którzy jak wiadomo chcieliby żeby wszystkie biznesy nurkowe prowadzone były pod "Egipskim" szyldem...a nie cudzym.
Uważam tą listę za wielką głupotę...ale ocencie sami Wystarczy nazwy centrów nurkowych wpisac w google i poczytac jakie są opinie klientów o centrach z "czarnej listy"...to chyba najlepszy sposób na obiektywną ocenę. I wogole w jaki sposób ktoś dokonał takiej klsyfikacji? Jakie były kryteria oceny jakości? Bo jeśli jedynym kryterium było sprawdzenie czy większa część zysku trafia do kieszeni Egipcjan to chyba słabe kryterium...szczególnie z perspektyw klientów...
A ha...i proszę nie mylić Divingpro z DivePRO
Ostatnio zmieniony przez erule 09-09-2010, 08:07, w całości zmieniany 1 raz
Uważam tą listę za wielką głupotę...ale ocencie sami ...
Naprawdę? Poniżej masz kontakt do PR managera z CDWS. Mary wyjaśni Ci jakie są cele działania CDWS i na podstawie jakich regulacji prawnych działają. Ogólnie jest to opisane na ich stronie.
Mary Gleeson
PR & Marketing Co-ordinator
The Chamber of Diving and Watersports
Tel. +20 12 039 8576 begin_of_the_skype_highlighting +20 12 039 8576 end_of_the_skype_highlighting
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko