Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Patent, federacja, etc.
Autor Wiadomość
skr 

Stopień: P1
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-08-2012, 22:00   Patent, federacja, etc.

Witam

Robilem kurs w KDP. Uzyskawszy loogbook mam tam waznosc ksiazeczki nurkowej. Z tego tytulu place tez coroczne skladki. Moje pytanie jest takie czy patentowi zawsze musi towarzyszyc tego typu czlonkostwo potwierdzane corocznymi skladkami i pieczatkami w loogbooku? Dotychczas wydawalo mi sie, ze patent to patent... jak bezterminowe prawo jazdy, a uprawianie nurkowania niezawodowo nie wymaga nalezenia do federacji w TAKI sposob. Jak to jest w federacjach nie-CMASowych?

piotr_c 

Kraj:
Poland

Wysłany: 29-08-2012, 22:20   

skr napisał/a:
Moje pytanie jest takie czy patentowi zawsze musi towarzyszyc tego typu czlonkostwo potwierdzane corocznymi skladkami i pieczatkami w loogbooku? Dotychczas wydawalo mi sie, ze patent to patent...

Nie ma czegoś takiego jak "patent". Patent w domyśle to uprawnienia (np. patent żeglarski), a w nurkowaniu żadnych "uprawnień" nie ma. Jest jedynie plastik będący świadectwem ukończenia kursu.

W żadnej znanej mi federacji (poza wspomnianą przez Ciebie) zwykły nurek nie płaci składek.
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 29-08-2012, 22:20, w całości zmieniany 1 raz  

skr 

Kraj:
Poland

Wysłany: 29-08-2012, 22:28   

No... to mi cos rozjasnilo.

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 29-08-2012, 22:38   

skr napisał/a:
Robilem kurs w KDP. Uzyskawszy loogbook mam tam waznosc ksiazeczki nurkowej. Z tego tytulu place tez coroczne skladki.

Członkostwo w KDP CMAS jest dobrowolne. Oprócz KDP są w polsce jeszcze dwie organizacje zrzeszone w CMAS, to jest LOK i Polski Związek Płwtwonurkowania:
http://www.lok-cmas.org.pl/
http://www.pzp-n.pl/re_prog.php
w drugim linku masz w standardach wypisane, co ma być w treści certyfikatu, poświadczającego nabyty stopień/specjalizację.

skr napisał/a:
wydawalo mi sie, ze patent to patent... jak bezterminowe prawo jazdy, a uprawianie nurkowania niezawodowo nie wymaga nalezenia do federacji

Różne federacje, różnie do tego podchodzą. W większości certyfikaty rekreacyjne są dożywotnie i nie zależą od opłacania składek członkowskich. Do tej większości należy też KDP CMAS - ważność certyfikatu nie zależy od opłaconej składki.

Yavox 

Stopień: T1 (GUE nTmx)
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-08-2012, 22:44   

Czekaj, chwila, moment, ty do KDP płacisz jakieś składki? Czegoś musiałem nie doczytać w tej książeczce ze stempelkami, jak ją dostawałem kilka lat temu. Muszę jej poszukać żeby się zorientować, co i jak...

AdamP 

Stopień: nurkowy
Kraj:
Poland

Wysłany: 30-08-2012, 07:59   

A zwracałeś się z tym do samej KDP?
Składki płacisz pewnie do klubu zrzeszonego w KDP ZG PTTK, a nie na samą KDP...
Ja również mam i książeczkę i plastiki KDP i w życiu żadnej składki nie płaciłem ani nikt jej ode mnie nie wymagał...
Choc niby jakąś tam pieczątkę klubu nurkowego mam.

Napisz lepiej gdzie konkretnie robiłeś ten kurs i co to za pieczątki wbijają ci w logbook?

Piotr Stańczuk 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 30-08-2012, 09:14   

:ping: SKR, dorób AOWD w Padi (takie P2) będziesz miał dożywotnio.
ja wybrałem tą federację z powodu mnogości baz na całym świecie, zwłaszcza tam gdzie woda ciepła a instruktorzy patrzący bez zrozumienia na różne plastiki.
jeśli postanowię zrobić warsztaty u konkretnego fachowca to skorzystam z innych federacji
:pa:

skr 

Kraj:
Poland

Wysłany: 30-08-2012, 09:17   

wybralem AOWD ale w IANTD:)

[ Dodano: 30-08-2012, 09:23 ]
Piotrek napisal ze plastik jest jedynie dowodem ukonczenia kursu a nie patentem, a kiedys jeden z instruktorow GUE opowiadal mi, ze jesli nurek GUE zostanie nakryty na fajce moga mu cofnac uprawnienia. Wiec GUE ydaje patenty :D ?

Włodek K
[Usunięty]

Wysłany: 30-08-2012, 10:45   

skr napisał/a:

Robilem kurs w KDP. Uzyskawszy loogbook mam tam waznosc ksiazeczki nurkowej. Z tego tytulu place tez coroczne skladki.

Prawdopodobnie chodzi o to że mogłeś ukończyć kurs organizowany przez tzw klub ponieważ KDP ma w swoich zbiorach wiele klubów zrzeszonych w tej federacji.
Jako członek klubu (składasz deklarację) masz obowiązek opłacania składek klubowych (mówią o tym statuty tych klubów i zwykle opłaca sie składki roczne a na potwierdzenie ich opłacania masz stosowne miejsca w książeczkach nurkowych)
Jako nurek certyfikowany masz uprawnienia dożywotnie za które nie uiszczasz żadnych składek. Nie musisz być członkeim jakiegokolwiek klubu aby nurkować zgodnie z uzyskanym certyfikatem.
Jednak czasem warto przystąpić do klubu nurkowego bo może się to opłacać z różnych względów.

skr 

Kraj:
Poland

Wysłany: 30-08-2012, 10:54   

Teraz kapuje:)

Oczywiscie dozywotnie nie dotyczy GUE, co :) ?

Yavox 

Kraj:
Poland

Wysłany: 30-08-2012, 10:58   

skr napisał/a:
Teraz kapuje:)

Nie mam pojęcia. Ale masz tutaj dział GUE prowadzony przez Bartka, jak tam zapytasz to ci na pewno odpowie. Albo zapytaj Wojtka na DT

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 30-08-2012, 11:09   

skr napisał/a:

Nie dotyczy, jeżeli nie spełniasz ich warunków. Certyfikacja w każdej federacji polega na spełnieniu z góry określonych wymogów. Jednym z wymogów GUE jest wymóg nurkowania: śmiesznie mały, ale jest.

skr 

Kraj:
Poland

Wysłany: 30-08-2012, 11:23   

jacekplacek napisał/a:
skr napisał/a:

Nie dotyczy, jeżeli nie spełniasz ich warunków. Certyfikacja w każdej federacji polega na spełnieniu z góry określonych wymogów. Jednym z wymogów GUE jest wymóg nurkowania: śmiesznie mały, ale jest.

To sie tyczy kazdej federacji i chyba odbywa sie podczas kursu, mnie chodzilo o to, ze GUE moze cofac uprawnienia. Jako iz Piotr C napisal ze plastik jest jedynie potwierdzeniem ukonczenia kursu a nie "patentem" w pelnym tego slowa znaczeniu, co mogliby cofnac? Kurs sie odbył, kursant przeszedł przez szkolenie, plastik to potwierdza. To troche tak jakbys kupil telewizor a potem przychodzi pan i zabiera ci paragon:D
Ostatnio zmieniony przez skr 30-08-2012, 11:29, w całości zmieniany 1 raz  

klon 

Stopień: ntmx instructor
Kraj:
Poland

Wysłany: 30-08-2012, 11:31   

skr napisał/a:
mnie chodzilo o to, ze GUE moze cofac uprawnienia

na poziomie GUE Fundamentals Tech musisz co trzy lata przedłużać certyfikat - nie wiem jaki jest czasokres na wyższych poziomach

w tym roku będę przechodził proces zatem poznam z autopsji jak przebiega... jeszcze się nie interesowałem szczegółami, ale lada dzień będę musiał się zainteresować ;-)

po szczegóły najlepiej pytaj Dorotę, Bartka lub Wojtka

pozdr
Ostatnio zmieniony przez klon 30-08-2012, 11:32, w całości zmieniany 1 raz  

Pawel_B 

Stopień: Instruktor MSDT
Kraj:
Poland

Wysłany: 30-08-2012, 11:31   

Po prostu certyfikat GUE przestaje być "ważny" jeśli nie nurkujesz. To tak jak badanie techniczne w samochodzie - musisz udowodnić, ze nurkujesz.
Ostatnio zmieniony przez Pawel_B 30-08-2012, 12:10, w całości zmieniany 1 raz  

lozerka 

Kraj:
Poland

Wysłany: 30-08-2012, 12:02   

skr napisał/a:
jacekplacek napisał/a:
skr napisał/a:

To sie tyczy kazdej federacji i chyba odbywa sie podczas kursu, mnie chodzilo o to, ze GUE moze cofac uprawnienia.

Mylisz sie :) O ile wiem, to GUE nie cofa uprawnień, a wydaje je czasowe. By dostać je na kolejny okres musisz się wykazać jakąs liczbą nurkowań zgodnych z GUE w okresie od wydania certyfikatu.

W pozostałych organizacjach po wydaniu certyfikatu po prostu go masz, mozesz nie nurkować lat 10-20 i cały czas jest ważny :)

piotr_c 

Kraj:
Poland

Wysłany: 30-08-2012, 12:11   

skr napisał/a:
ze jesli nurek GUE zostanie nakryty na fajce moga mu cofnac uprawnienia.

Mogą cofnąć uprawnienia do nazywania się nurkiem GUE.

Chodzi oczywiście o słowo "uprawnienia". W Polsce nie ma czegoś takiego jak "uprawnienia do nurkowania" w sensie takim, jak prawo jazdy. Nawet bez OWD możesz wziąć butlę, zanurkować w jeziorze i nikt Ci nic nie może zrobić.
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 30-08-2012, 12:17, w całości zmieniany 1 raz  

skr 

Kraj:
Poland

Wysłany: 30-08-2012, 12:11   

lozerka napisał/a:
skr napisał/a:
jacekplacek napisał/a:
skr napisał/a:

To sie tyczy kazdej federacji i chyba odbywa sie podczas kursu, mnie chodzilo o to, ze GUE moze cofac uprawnienia.

Mylisz sie :) O ile wiem, to GUE nie cofa uprawnień, a wydaje je czasowe. By dostać je na kolejny okres musisz się wykazać jakąs liczbą nurkowań zgodnych z GUE w okresie od wydania certyfikatu.

W pozostałych organizacjach po wydaniu certyfikatu po prostu go masz, mozesz nie nurkować lat 10-20 i cały czas jest ważny :)

Przeczytaj prosze drugi post tego watku:) Mnie sie o GUE w ogole nie rozchodzi tak nawiasem piszac... chodzi o to ze jeden nur z forum probujac rozwiac moje watpliwosci dotyczace "przynaleznosci" do federacji napisal iz zadne "uprawnienia" jako takie nie istnieja w nurkowaniu a jedynie zaswiadczenie w postaci plastiku o odbytym kursie. Wiec albo Piotr C sie myli, albo nikt inny nie zalapal o co mi od dwoch postow juz chodzi. Jesli faktycznie w nurkowaniu nie ma uprawnien typu "uprawnienia zeglarskie" to nie mozna tego przedluzyc, cofnac, etc, gdyz nie ma czego. To mogloby byc prawda z tego wzgledu iz do nurkowania jako tako nie potrzebne sa kursy wg prawa, zatem plastik nurka nie jest tym samym co prawo jazdy w rozumieniu przepisow. Prawo jazdy mozna odebrac, przedluzac po uplywie okreslonego w regulaminie czasu ale nie mozna zazadac odnowienia uprawnien ktorych... nie ma:) bo byl jedynie kurs. Chyba ze GUE dziala na innych zasadach niz pozostale federacje. wtedy ok.

[ Dodano: 30-08-2012, 12:16 ]
piotr_c napisał/a:
skr napisał/a:
ze jesli nurek GUE zostanie nakryty na fajce moga mu cofnac uprawnienia.

Mogą cofnąć uprawnienia do nazywania się nurkiem GUE.

W Polsce nie ma czegoś takiego jak "uprawnienia do nurkowania". Nawet bez OWD możesz wziąć butlę, zanurkować w jeziorze i nikt Ci nic nie może zrobić.

Ach jak zwykle tniesz jednym zdaniem i wszystko staje sie jasne:) to logiczne.
Ostatnio zmieniony przez skr 30-08-2012, 12:14, w całości zmieniany 1 raz  

Yavox 

Kraj:
Poland

Wysłany: 30-08-2012, 12:19   

Nie ma uprawnień w nurkowaniu w PL. Są tylko komercyjne plastiki federacyjne zwiększające szansę na to, że ci od których zależysz nurkując (nabijacze powietrza, przewoźnicy łódkowi itp.) sprzedadzą ci taką a nie inną usługę nie bojąc się kłopotów w razie twojego wypadku.

klon 

Stopień: ntmx instructor
Kraj:
Poland

Wysłany: 30-08-2012, 13:29   

skr napisał/a:
nie mozna tego przedluzyc, cofnac, etc, gdyz nie ma czego. To mogloby byc prawda z tego wzgledu iz do nurkowania jako tako nie potrzebne sa kursy wg prawa, zatem plastik nurka nie jest tym samym co prawo jazdy w rozumieniu przepisow. Prawo jazdy mozna odebrac, przedluzac po uplywie okreslonego w regulaminie czasu ale nie mozna zazadac odnowienia uprawnien ktorych... nie ma:) bo byl jedynie kurs. Chyba ze GUE dziala na innych zasadach niz pozostale federacje. wtedy ok.

zupełnie niepotrzebnie komplikujesz temat...
nie chodzi o "uprawnienia" - chodzi o to, że GUE wydaje certyfikat na to, że posiadasz umiejętności zawarte w ramach kursu np.: Gue Fundamentals Tech - zgodnie ze standardami Global Underwater Explorers ten certyfikat jest ważny przez trzy lata bo tak uznali, w tym czasie musisz wykonać określoną ilość nurkowań na tym poziomie i przedstawić im dowód na to - jeżeli to zrobisz to Twój certyfikat zostanie przedłużony

jeżeli nie to nie zostanie i tyle - żadnych uprawnień nie tracisz bo i certyfikat żadnych Ci nie nadaje... po prostu Twój certyfikat, okreslający, że masz umiejętności na tym poziomie, stracił ważność i nie masz już dokumentu, który potwierdza, że je w dalszym ciągu masz - oczywiście mowa jedynie o GUE...

tylko jeżeli:
skr napisał/a:
Mnie sie o GUE w ogole nie rozchodzi tak nawiasem piszac...

to po co bijesz pianę na temat GUE...?

[ Dodano: 30-08-2012, 13:41 ]
Tak jak Ci napisał Piotr:

piotr_c napisał/a:
W Polsce nie ma czegoś takiego jak "uprawnienia do nurkowania" w sensie takim, jak prawo jazdy. Nawet bez OWD możesz wziąć butlę, zanurkować w jeziorze i nikt Ci nic nie może zrobić.

nie musisz w ogóle posiadać żadnych "plastików" - zwyczajnie przyjeżdżasz nad wodę zakładasz sprzęt, nurasz, wychodzisz, pakujesz do auta i wracasz do domu - wszystko ok... nikomu nic do tego...
tylko... spróbuj to samo na Bałtyku - jeżeli uda Ci się przekonać właściciela łodzi, że nie masz żadnego plastiku bo go, zgodnie z prawem nie potrzebujesz a nurać to się sam nauczyłeś i robisz to dobrze i jeżeli ten właściciel Cię wpuści i pozwoli zaurkować na wraku to - czapki z głów - niezły dar przekonywania

no i powtórz ten manewr w jakiejkolwiek bazie za granicą...
Ostatnio zmieniony przez klon 30-08-2012, 13:42, w całości zmieniany 1 raz  

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu