Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z krztałtem skrzydła
Autor Wiadomość
Twarog 

Kraj:
Poland

Wysłany: 04-02-2013, 16:25   Problem z krztałtem skrzydła

Witam. Kupiłem tydzien temu skrzydło Tecline Dounut 22. Jest to moje pierwsze skrzydło w życiu. Kupiłem je pod pojedynczą butle ( nie wiem czy dobry wybór pod pojedyncza butle, ale cena byłą dobra). Sytuacja jest taka jak pompuje skrzydło, albo sam worek na maksa, to jest ono krzywe. Tzn. jak sam worek ta sytuacja jest bardziej widoczna, w skydle delikatniej. Dostałem odpowiedz od producenta ze to jest normalne, ze dochodzi płyta, twin (usztywnia) i że worek i tak nie jest pompowany na maksa pod wodą i taka sytacja nie bedzie miala miejsca, ze to normalne wszystko jest. Co sądzicie ? Na zdjęciu worek na wierzchu :

http://zapisz.net/view.ph...zdj_cie0015.jpg

ptja
[Usunięty]

Wysłany: 04-02-2013, 16:47   

Czy w okolicy spłuczki jest dziura i widać przez nią pościel?
To dziwne, bo worek (tu strona producenta) ma jedynie szpary na pas, ale nie w tym miejscu.

To jest worek do twina, więc do singla nie będzie optymalny - będzie się owijał wokół butli i sterczał ponad nią. Nurkować się da, ale zrzucanie gazu może wymagać zmiany pozycji i "przelania" go w okolice zaworu.

Ja mam donuta 22 special edition i też się trochę gnie po napompowaniu do pełna, więc tym akurat się nie przejmuj.

Twarog 

Kraj:
Poland

Wysłany: 04-02-2013, 17:04   

"Czy w okolicy spłuczki jest dziura i widać przez nią pościel?" nie do końca rozumiem o co chodzi, czy mam sprawdzic sam worek, czy mam sprawdzic na skrzydle. Jedyne co znalazłem, to jak odkręciłem spłóczkę, to w srodku worka jest jakas specjalna dziurka, oczko. Rozumiem, że owe wykrzywianie jest naturalne, to sie ciesze, zdawałem sobie sprawe, że to skrzydło jest przeznaczone do twina i z pojedyncza butlą moze byc problem, ale mysle ze dam rade z tym przelwewaniem gazu. Docelowo chciałbym mieć twina, ale ogranicza mnie jedna rzecz . . . pieniądze ;)

ptja
[Usunięty]

Wysłany: 04-02-2013, 17:18   

Zdjęcie jest kiepskiej jakości, więc i być może moje spostrzeżenia nie są lepszej...

Twarog 

Kraj:
Poland

Wysłany: 04-02-2013, 17:33   

ok. Dzięki za odpowiedz i pomoc. Fakt, zdjęcie było "najwyższej" jakości ;)

Marcin13736
[Usunięty]

Wysłany: 04-02-2013, 20:56   

Mam identyczne skrzydło i jak pompowałem bez flaszek- wyglądało identycznie. Jak przymocujesz do płyty i przykryjesz butlami, to pompuje się już normalnie i wygląda"profesjonalnie".
Także bez obaw!
Ostatnio zmieniony przez Marcin13736 04-02-2013, 20:57, w całości zmieniany 1 raz  

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 04-02-2013, 21:20   

Przede wszystkim: wsadziłbym pęcherz do worka a potem się przyglądał.

ptja
[Usunięty]

Wysłany: 04-02-2013, 21:23   

jacekplacek napisał/a:
Przede wszystkim: wsadziłbym pęcherz do worka a potem się przyglądał.

Bingo! Teraz rozumiem, co artysta chciał wyrazić tym zdjęciem :-)
Nie wpadłem na to, że pęcherz wydostał się z worka.

Marcin13736
[Usunięty]

Wysłany: 05-02-2013, 20:59   

Ale mi głupio :(

Haw 

Stopień: **
Kraj:
Poland

Wysłany: 05-02-2013, 23:03   

ptja napisał/a:
Czy w okolicy spłuczki jest dziura i widać przez nią pościel?
ta dziura to chyba plastikowy dzyndzel na koncu spluczki :D

Yavox 

Stopień: T1 (GUE nTmx)
Kraj:
Poland

Wysłany: 05-02-2013, 23:17   

Faktem jest, że worek na zdjęciu kolegi wygląda diametralnie różnie od worka na stronie producenta :)

Twarog 

Kraj:
Poland

Wysłany: 23-02-2013, 17:15   

Witam ponownie ! Nie będę zakładał kolejengo tematu, zatem pisze tutaj ( w końcu chodzi o to samo skrzydło ;) ). Jestem już po dwóch krótkich nurkach w tym skrzydle i poj. butlą 15 l. Fakt, że nurki były płytkie, ale nie miałem problemu ze spuszczaniem gazu. Natomiast mam inny problem. Wyregulowałem sobie szelki w miarę tak, że ciasno mi sie wkłada ręce i nawet przy prawej ręce musi mi kolega pomóc. Natomiast pod wodą miałem wrażenie, że skrzydło mi "lata" na plecach od lewej do prawej strony (było względnie luźne), a na dole sie trzymało dzięki pasowi krocznemu. Nie chce wydawać pieniędzy na uprząż "comfort", stąd moje pytanie. Czy mógłbym przeciąć szelki i np. zamontować klamrę od pasa balastowego, albo klamry jak występują w jacketach, abym mógł po założeniu sprzętu na plecy, odpowiednio go sobie ściągnąć. Uważacie, że to dobry pomysł, bezpieczny, czy macie inne propozycje ? Pozdrawiam serdecznie !

TomS 

Stopień: instr. SDI/TDI, PADI
Kraj:
Greenland

Wysłany: 23-02-2013, 17:19   

Zamieść kilka fotek "ciebie w uprzęży", najlepiej w skafandrze. Jak masz podwodne to też. Będzie można wtedy coś konkretnego wywnioskować i poradzić :)

Yavox 

Stopień: T1 (GUE nTmx)
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-02-2013, 17:36   

Twarog napisał/a:
Czy mógłbym przeciąć szelki i np. zamontować klamrę od pasa balastowego

TNIJ, K...., TNIJ!

*Dla tych, co nie znają tej najsłynniejszej internetowej porady - tutaj jest źródło. Dyskusja bardzo pouczająca. Zwrot akcji już na drugiej stronie.

TomS 

Stopień: instr. SDI/TDI, PADI
Kraj:
Greenland

Wysłany: 23-02-2013, 18:06   

Yavox napisał/a:
tutaj jest źródło.
Doskonałe :) Doczytałem do około 12 strony, później nudnawo. Ale wkręt niewiarygodny :)

Haw 

Stopień: **
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-02-2013, 19:42   

Yavox napisał/a:
źródło
omg :D . internet to zuo!
swoja droga, bezprzewodowa uprzaz to by bylo cos :)

Twarog 

Kraj:
Poland

Wysłany: 23-02-2013, 23:41   

Cytat:
TomS
Jak tylko będę miał okazje ( co może nie nastąpić prędko ;)) To takie fotki strzelę !

Cytat:
Yavox
Obciąłem i co teraz ?

Yavox napisał/a:
tutaj jest źródło
jeżeli to prawda, to troszeczkę chamsko postąpili ;)

Włodek K
[Usunięty]

Wysłany: 24-02-2013, 00:06   

Twarog napisał/a:
Wyregulowałem sobie szelki w miarę tak, że ciasno mi sie wkłada ręce i nawet przy prawej ręce musi mi kolega pomóc.

Prawdopodobnie masz za ciasną uprząż lub złą technikę ubierania. Stabilizację układu uprząż - płyta - worek realizujesz pasem krocznym. Udaj się do jakiegoś instruktora który omówi z Tobą o co w tym wszystkim chodzi np w formie warsztatów.

Nie bardzo kojarzę co to znaczy:
Twarog napisał/a:
Natomiast pod wodą miałem wrażenie, że skrzydło mi "lata" na plecach od lewej do prawej strony (było względnie luźne)

Prawdopodobnie masz źle poukładany sprzęt na plecach lub sam worek był bez gazu i wtedy może sprawiać wrażenie latania gdy robisz szybkie półobroty prawo lewo w zbyt szerokim worku.
Nie wiem, dawaj fotki.
Ostatnio zmieniony przez Włodek K 24-02-2013, 00:08, w całości zmieniany 1 raz  

lozerka 

Kraj:
Poland

Wysłany: 24-02-2013, 00:22   

A masz na pewno wszystkie śrubki na płycie i na adapterze podokręcane :) ?

bo mi w dwóch przypadkach tak sprzęt latał, mimo, ze uprząż miałam dobrze dopasowaną i chwile wcześniej świetnie dzialała.

Raz, na jakiejś wyjątkowo długiej 12l, gdy ja za nisko ulokowałam i chyba ten doł był mało zastabilizowany- ale Ty masz 15l, i ona chyba jest krótsza, tak z pamięci kojarzę.

a drugi raz powód był bardzo mocno prozaiczny, własnie się srubki po iluś tam nurkach poluzowały i adapter w stosunku do płyty się trochę pod ciężarem butli przemieszczał. Sprawdz to może :) zanim zaczniesz ciąć ;-)

przy tak ciasnych naramiennych i dobrze dopasowanym krocznym, to naprawdę nie ma prawa tak "latać".
Ostatnio zmieniony przez lozerka 24-02-2013, 00:24, w całości zmieniany 1 raz  

slawek290 

Stopień: Lista Wildszte
Kraj:
Poland

Wysłany: 24-02-2013, 00:52   

Włodek K napisał/a:
Udaj się do jakiegoś instruktora który omówi z Tobą o co w tym wszystkim chodzi np w formie warsztatów.

Niewątpliwie najbardziej znanym instruktorem od formuły warsztatowej jest W Adam F .

Podejrzewam jednak iż mniej znanym i niewątpliwie masz do niego bliżej jest niejaki W .K
Facet od techniki Balastowej .

A został jeszcze niejaki JP lub PJ znak rozpoznawczy żółte płetwy . Huberta w sytuacji jak już uwaliłeś ciągłość nie warto polecać , bo będziesz musiał kupić nową taśmę .

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu