Noszę się z zakupem Aqualung Safaga 6,5mm (z zintegrowanym kapturem),
dodatkowo overal na nasze zimniejsze wody.
Ktoś miał styczność z tymi piankami ?
Lepiej brać model z kapturem w overalu czy piance ?
Zastanawiam się jak jest z komfortem pływania w piance z zintegrowanym kapturem gdy ten kaptur nie jest używany (np. Egipt w czerwcu).
Ostatnio zmieniony przez Szczery 02-04-2013, 12:17, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 02-04-2013, 13:08
jak 6,5 i zintegrowany zdjęty kaptur to ja jestem przeciw bo:
kaptur zdjęty może łapać bąble powietrza więc i dyskomfort i psucie trymu,
kaptur schowany pod pianką na plecach nadal może łapać bąble i powodować dostawanie się wody pod piankę wbrew życzeniom nurka(latem wskakuję w rozpiętej piance i zapinam się po jakimś czasie jak ostygnę i pianka się przepłucze a i przy małym przeciążeniu łatwiej zanurzyć się gdy pianka się zamoczy od wewnątrz
6,5 mm to na egipt w czerwcu za dużo,
6,5 też minus bo będzie potrzeba ze 12 kg balastu,
6,5 w egipcie tak sobie bo przy najczęstszych nurkach koło 20 m pianka 6,5już silnie będzie się kompresować i przeważnie będziesz przeważony
Mam taki skafander pod nazwą Bering Comfort z minimalnymi różnicami (kolorystyka, miejsce wszycia zamka). Nogawki i rękawy są bez zamków, mają manszety
z cienkiego i bardzo miękkiego neoprenu. Trudniej się zakłada ale jest szczelniejszy w tych miejscach.
Kaptur w skafandrze czy docieplaczu? Osobiście jakiejś znaczącej różnicy nie zauważam.
W Egipcie w czerwcu kaptur mi nie przeszkadzał. Nie próbowałem zdejmować, ale mogą być wtedy większe opory płynięcia i to, o czym wspomniał kolega powyżej.
Jeśli planujesz częściej odwiedzać Egipt, lepiej wziąć skafander bez kaptura a docieplacz z kapturem posłuży na nasze wody.
Cytat:
6,5 mm to na egipt w czerwcu za dużo
Ja się nie przegrzewałem w 6,5mm. Weź pod uwagę, że będziesz w nim nurkować też w zimniejszych wodach.
Cytat:
6,5 też minus bo będzie potrzeba ze 12 kg balastu
Dokładnie tyle miałem balastu.
Ostatnio zmieniony przez Assad 02-04-2013, 13:52, w całości zmieniany 1 raz
ja w grube docieplacze nie pchałbym się bo efekt michelina bardzo mi przeszkadza i z ceną też bym nie szalał bo każdy zasugeruje raczej używanego suchara
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko