Wysłany: 30-04-2013, 00:13 wyjazd do Egiptu poczatek lipca Hurhada pare pytan
Witam,
ponieważ jeszcze nigdy nie nurkowałem w lecie w cieplych wodach Egiptu mam do was pare pytan. Wyjazd 2-go lipca
1. czy w lipcu pianka 3mm czy tez 5mm dluga (takowa posiadam), dodam ze w lipcu w Polsce nurkowałem w 5mm i do termokliny ok potem tez nie narzekałem, a 5+7 było mi goraco. Jeżeli 3mm to dluga czy tez krotka. Mam OWD także raczej nurki do 18m chociaż mysle o kursie AOWD w Egipcie, czyli glebiej a to tez ma wpływ..
2. Pletwy, mam kaloszowe i z paskiem, które najlepiej wziąć ze sobą i jeżeli te z paskiem to na trampka:) czy tez kupic jakiś but 3mm?
3. Kaptur potrzebny czy tez nie o tej porze roku w Egipcie
4. Rekawice brac czy tez nie.
5. Jaka polska baze nurkowa w Hurhgandzie polecacie
pozdrawiam i dziekuje za odp
Mysle ze temat przyda się szczególnie ze okres wyjazdowy rozpoczęty:)
Ostatnio zmieniony przez lisprzemyslaw 30-04-2013, 00:27, w całości zmieniany 2 razy
Wiek: 56 Dołączył: 20 Paź 2004 Posty: 2801 Skąd: Warszawa
Wysłany: 30-04-2013, 01:14
1. Zawsze długa z powodu:
a) lepszego trymu
b) ochrony przed parzącymi paskudztwami
3mm powinno starczyć ale ja osobiście wolę 5mm; słona woda bardzo wychładza a na łodzi potrafi też ostro wiać. Przegrzanie Ci nie grozi w 5mm.
2. Proponuję z paskiem na trampka. Wychodzenie boso po drabince potrafi zdrowo zaboleć. Kupowanie butów z neoprenu na lato skoro trampki już masz to rozrzutność
3. Statystycznie - nie potrzeba. Osobiście stosuję kaptur 3mm.
4. Termicznie zupełnie zbędne. Nurkowania we wrakach - jako osłona dłoni (ale czy planujesz coś chwytać?). Dodatkowo możesz się narazić na uwagi od przewodników - rękawiczki i noże są bardzo odradzane (choć nie są zabronione) z powodów ekologicznych - nie korci.
Wysłany: 30-04-2013, 09:06 Re: wyjazd do Egiptu poczatek lipca Hurhada pare pytan
lisprzemyslaw napisał/a:
Witam,
ponieważ jeszcze nigdy nie nurkowałem w lecie w cieplych wodach Egiptu mam do was pare pytan. Wyjazd 2-go lipca
byłem w Safadze 04-11.04. ....
lisprzemyslaw napisał/a:
1. czy w lipcu pianka 3mm czy tez 5mm dluga (takowa posiadam), dodam ze w lipcu w Polsce nurkowałem w 5mm i do termokliny ok potem tez nie narzekałem, a 5+7 było mi goraco. Jeżeli 3mm to dluga czy tez krotka. Mam OWD także raczej nurki do 18m chociaż mysle o kursie AOWD w Egipcie, czyli glebiej a to tez ma wpływ..
jestem typowy "zimny-bałtycki wychów" i 2 mm short Bare w zupełności mi wystarczała, "im głębiej" nie ma większego znaczenia na powierzchni woda miała 23-24 st. C a na 26 m 23-22 st. C ...
lisprzemyslaw napisał/a:
2. Pletwy, mam kaloszowe i z paskiem, które najlepiej wziąć ze sobą i jeżeli te z paskiem to na trampka:) czy tez kupic jakiś but 3mm?
zdecydowanie z paskiem
lisprzemyslaw napisał/a:
3. Kaptur potrzebny czy tez nie o tej porze roku w Egipcie
osobiście nurkowałem bez kaptura ...
lisprzemyslaw napisał/a:
4. Rekawice brac czy tez nie.
rękawice - zdecydownie tak (2 mm polecam) nie ze względów cieplnych ale ochronnych
lisprzemyslaw napisał/a:
5. Jaka polska baze nurkowa w Hurhgandzie polecacie
w listopadzie 2011 nurkowałem z Synuś-Divers => polecam !!!
lisprzemyslaw napisał/a:
pozdrawiam i dziekuje za odp
Mysle ze temat przyda się szczególnie ze okres wyjazdowy rozpoczęty:)
Dziękuję bardzo za odpowiedz. I czekam na wiecej szczegolnie o piance, bo teraz mam dylemat; (
I jeszcze dwa pytania:
Zona zdecydowanie snorking, maske i rurke dla niej mam, pozostaly jeszcze pletwy, czy takze z paskiem czy kaloszowe.
Znalazlem strone polskiego centrum nurkowego rafakoralowa.com moze ktos korzystal?
Pozdrawiam i dzięki za pomoc
To może i ja dorzucę swoje 5 groszy.
19.04.2013 wróciłem z Safagi - woda 22-24 stopnie, nurkowałem w piance 5mm i kapturze 3mm (lubię ciepło), płetwy paskowe (koledze spadła kaloszówka i ...po płetwie). Rękawic nie miałem.
Nurkowałem z polską bazą ABCDREAMDIVERS - bardzo ok.
1. Skafander długi 5mm. Nasz przewodnik zmienił 5mm na 3mm i narzekał, że mu chłodno, było to w drugiej połowie czerwca.
2. Jeśli nurkowania tylko z łodzi, płetwy kaloszowe (po drabince można wchodzić w płetwach), jeśli mieszane lub tylko z brzegu — płetwy paskowe i buty/trampki.
3. Kaptura i rękawic nie potrzeba.
Zona zdecydowanie snorking, maske i rurke dla niej mam, pozostaly jeszcze pletwy, czy takze z paskiem czy kaloszowe.
Co do pianki, to w lipcu-sierpniu zabieram długą 2,5 mm - kupiłam specjalnie, bo w 5 mm było mi za gorąco - bez przesady, nie będziesz na safari, 2 nurki dziennie powinieneś spokojnie wytrzymać w wodzie 28-30 stopni. Weź pod uwagę, że do cienkiej pianki potrzebujesz mniej balastu.
Na snorkling lepsze są płetwy kaloszowe (w Hrg, gdzie nurkowania były z łodzi, miałam również kaloszowe - nie jest źle, aczkolwiel paskowe są dużo wygodniejsze podczas wchodzenia na łódkę w sprzęcie).
Jeśli chodzi o CN, to również polecam Ewę Krawiec.
Assad napisał/a:
1. Skafander długi 5mm. Nasz przewodnik zmienił 5mm na 3mm i narzekał, że mu chłodno, było to w drugiej połowie czerwca.
Przewodnicy i doświadczeni nurkowie mają to do siebie, że prawie wcale się w wodzie nie ruszają, więc jest im zimno w piankach 5-7 mm, tam gdzie inni śmigają wogóle bez pianek.
Ostatnio zmieniony przez arkac123 30-04-2013, 11:07, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 30-04-2013, 14:16
Do Hurghady latam już od dobrych kilku lat....
Z czystym sumieniem polecić mogę Ewę Krawiec i Krzyśka Nawarę.......
Jeżeli chodzi poziom obsługi oraz spersonalizowane podejście do klienta są bezkonkurencyjni....
pozdr
Marek W
Ostatnio zmieniony przez MarekW 30-04-2013, 14:18, w całości zmieniany 1 raz
a w Hurghadzie mogę polecić Mirka Rodziewicza trochę drożej w stosunku do innych (10-20 euro pakiet) fakt ale najlepsze żarcie na łodzi poustawiani DM egipscy , z niczym nie ma problemu no i najstarsza baza polska w Hurghadzie
numerek VOIP 222072974 dzwonić zawsze można się dogadać
Przewodnicy i doświadczeni nurkowie mają to do siebie, że prawie wcale się w wodzie nie ruszają, więc jest im zimno w piankach 5-7 mm, tam gdzie inni śmigają wogóle bez pianek.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko