Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Chorwacja w unii - cos sie zmieni?
Autor Wiadomość
agrest 

Stopień: starszy moczydupa
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-07-2013, 20:07   Chorwacja w unii - cos sie zmieni?

Czesc.

Tak z ciekawosci zapytam moze ktos sie orientuje. Za jakis czas wybieram sie pod zagle do cro i przy okazji moze dalo by sie nura. Pytanie czy w zwiazku z wejsciem cro do unii ich restrykcyjne przepisy zostana zmienione? Czy nadal bedzie konieczne nurkowanie z bazą? A moze cos juz sie zmienilo? Dawno nie podejmowalem tematu.

Pozdrawiam
Jarek.

KasiaK 

Stopień: full tmx IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 02-07-2013, 09:47   

taki offtop - o matko, agrest! Ty żyjesz! ;)

odnośnie tematu - nie mam pojęcia czy coś się zmieni, poza tym że nie trzeba mieć paszportu ;-)

fwj 

Stopień: owd
Kraj:
Poland

Wysłany: 02-07-2013, 10:06   

Ale chyba nie trzeba było - była umowa o ruchu bezwizowym na podstawie dowodów osobistych.
Cła natomiast nie będzie ;)

WG 

Kraj:
Poland

Wysłany: 02-07-2013, 10:07   

Roaming gsm i internet będzie tańszy. UE ich wyreguluje ;)

Qbas 

Stopień: ER/MSDT
Kraj:
Norway

Wysłany: 02-07-2013, 10:26   

Z czasem to sie zmieni ale nie tak odrazu... Na przykladzie Grecji mozna spodziewac sie takich zmian, tam tez dlugo byly dziwne przepisy zwiazane z nurkowaniem ale z czasem je zmienili/zmieniaja.
Ale badzmy realistami... Na wszystko potrzebny jest czas, duuuzo czasu :)

gazeliusz
[Usunięty]

Wysłany: 02-07-2013, 14:26   

Ja też wlada moment jadę do Chorwacji..Czarterujemy jacht i dwie osoby nurkują. Zastanawiam się jak to ugryźć.. Bo być w Chorwacji tydziń na wodzi i nie dać nura... :co:

Planujemy zanurać w jakiejś cichej, bezludnej zatoczce. Wieczorkiem albo raniutko.. Mam nadzieję, że jak wejdziemy z jachtu do wody to nas nie posadzą. Startujemy z m. Sibenik i po tygodniu tam też wracamy.. A może udałoby się zrobić jakiegoś nurka na płytkim wraku z jakąś bazą zapolakowaną? Problemem tylko będzie logistyka. Muszę brać pod uwagę pozostałych ludzi na jachcie i nie mogę spędzić całego dnia żeby dać nura :/

Abo 

Stopień: AOWD IANTD deep
Kraj:
Poland

Wysłany: 02-07-2013, 14:46   

Posadzić nie, ale dość sprawnie "paczą". A jak "wypaczą" to każą płacić :/

wanan 

Kraj:
Poland

Wysłany: 02-07-2013, 15:02   

WG napisał/a:
Roaming gsm i internet będzie tańszy. UE ich wyreguluje ;)

dokladnie ,roaming tanszy

be-ja 

Kraj:
Poland

Wysłany: 02-07-2013, 17:07   

Hej. Można nurać bez olaty i bez bazy nastąpiła nowelizacja w 2010r. Opłata oraz zgoda odpowiedniego Ministerstwa dotyczy tylko akwenów wydzielonych tzn parki i strefy o znaczeniu historycznym. Więcej info na CRO.PL w dziale nurkowanie. To odpowiedz na zapytanie odnośnie opłat za nurkowanie z Ambasady Chorwackij

e i Krku, dijelove unutarnjih voda koje uključuju luke, ulaske u luke, sidrišta, područja sa gustim prometom, prirodne rezervate (kao npr. Limski kanal u blizini Rovinja) i more unutar radijusa od 100 metara uokolo usidrenih ratnih brodova i čuvanih vojnih objekata.
Dozvole izdaje Ministarstvo kulture putem lokalnih muzeja. Podvodno snimanje i fotografiranje kao i istraživanje arheoloških lokacija može se vršiti jedino uz specijalnu dozvolu Ministarstva kulture. U Republici Hrvatskoj, od strane Ministarstva za obrazovanje i sport, registrirane su slijedeće škole za ronjenje: BSAC, CMAS, IANTD NAUI, PADI i SSI. U slučaju nesreće prilikom ronjenja nazvati pomorsku službu za spašavanje i traženje. 9155 DAN VHF kanal 16, 10, 7.
Pozdrav :-)

HRS Chorwacki Diving Association
Witaj, g.Marcin

Nurkowanie w obszarach bez ograniczeń rekreacyjnych zezwolenie nie jest wymagane.

Obszary do nurkowania z ograniczeniami m.in. parki narodowe: Brijuni i Krka, części wód śródlądowych, w tym wejścia Harbor do portów, umocowanie, obszarów o dużym natężeniu ruchu, rezerwaty przyrody (np. Lim pobliżu Rovinj) i morza w promieniu 100 metrów wokół zakotwiczonych okrętów wojennych i silnie strzeżone instalacje wojskowe.

Pozwolenia wydawane przez Ministerstwo Kultury za pośrednictwem miejscowego muzeum. Podwodne filmowanie i fotografii, a także analiza stanowisk archeologicznych mogą być wykonane tylko w przypadku posiadania pozwolenia od Ministerstwa Kultury. W Chorwacji, przez Ministerstwo Edukacji Narodowej i Sportu, zarejestrowane następujące szkoły: BSAC, CMAS, IANTD, NAUI, PADI i SSI. W razie wypadku podczas nurkowania Rescue Maritime połączeń i wyszukiwania. 9155 DAN VHF kanał 16, 10, 7

Pzd be-ja
Ostatnio zmieniony przez be-ja 02-07-2013, 17:10, w całości zmieniany 1 raz  

gazeliusz
[Usunięty]

Wysłany: 02-07-2013, 19:31   

Be-ja możesz podpowiedzieć proszę gdzie zanurkować rekreacyjnie na jakimś wraczku? Startuję z miejscowości Sibenik i popłynę w kierunku na Trogir, Split może Vis i powrót do Sibenika. Chętnie zatrzymam się na nurka. Zresztą jak oddam łodkę to mogę też w okolicy autem pojeżdzić za jakiś wrakiem :)
Ostatnio zmieniony przez gazeliusz 02-07-2013, 19:37, w całości zmieniany 1 raz  

wanan 

Kraj:
Poland

Wysłany: 02-07-2013, 19:37   

gazeliusz napisał/a:
Be-ja możesz podpowiedzieć proszę gdzie zanurkować rekreacyjnie na jakimś wraczku? Startuję z miejscowości Sibenik i popłynę w kierunku na Trogir, Split może Vis i powrót do Sibenika. Chętnie zatrzymam się na nurka.

poplyn na Francesce ,troche zboczysz ale warto :)

gazeliusz
[Usunięty]

Wysłany: 02-07-2013, 20:22   

Bardzo mi się spodobał ten wrak:

"Peltastis"

http://www.google.pl/imgr...p8kF4fwTlEbM%3A

Całkiem płytko.. Nurkował ktoś może z bazą Dive City ?
http://www.divecity.net/
Ostatnio zmieniony przez gazeliusz 02-07-2013, 20:35, w całości zmieniany 1 raz  

be-ja 

Kraj:
Poland

Wysłany: 02-07-2013, 20:37   

Kaprije jest spory wraczek na głebokości 0d 36 do 54 metrow dobra wizurka i wraczek widac już z 25m, ale Kaprije to nie tylko wraki też piękne ścianki. Najwięcej wraków masz w północnym akwenie Adriatyku np Krk wrak Peltastis od ok 7m do 33m, staruszek Tihany kolo Unije niewiele już go jest (27-40m), Lina koło wyspy Cres i to dobrze zachowana (21-55m), i rodzynek Baron Gautsch pasażerski, ale spory kawałek od brzegu, jeden z najfajniejszych wraczków (26-39m). Jest jeszcze kilka ale do odwiedzenia.

Pzd be-ja
Ostatnio zmieniony przez be-ja 02-07-2013, 20:39, w całości zmieniany 1 raz  

gazeliusz
[Usunięty]

Wysłany: 02-07-2013, 20:38   

Chyba przymierzę się logistycznie na ten Peltastis..

agrest 

Stopień: starszy moczydupa
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-07-2013, 10:01   

KasiaK napisał/a:
taki offtop - o matko, agrest! Ty żyjesz! ;)

Ano zyje, zyje. Troche w innym wymiarze, ale nie tak latwo sie mnie pozbyc ,-)

Jak zwykle, kiedy slonce zaczyna piescic moje endorfinki, mysle o nurkaniu i zagladam na FN zeby sprawdzic co tam slychac u braci nurkowej :)

be-ja - to swietna informacja. Dziekuje.

Co do marin to ja bym polecil odwiedzenie wyspy bisevo. Jest tam taka mala zatoczka na PN od blekitnej groty. Troche powyzej mariny znajduje sie kameralna knajpka z lezaczkami i tarasem z ktorego w nocy rozposciera sie piekny widok na miasto Komiza na wyspie Vis.

Nam niestety nie dane bylo ponurac. Raz chyba probowalismy dogadac sie z baza nurkowa, ale ich terminy zupelnie nie pasowaly wiekszosci naszej nienurkujacej zalogi. Snorkeling za to wyszedl wybornie.
Z fajnych miejsc polecam rowniez zatoczki na wyspie Vis. Sa tam takie totalnie odciete od swiata. Perelki.

Powodzenia i moze do zobaczenia.
Jarek
Ostatnio zmieniony przez agrest 03-07-2013, 10:19, w całości zmieniany 1 raz  

Aithne1 

Stopień: jest :)
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-07-2013, 10:53   

wanan napisał/a:
gazeliusz napisał/a:
Be-ja możesz podpowiedzieć proszę gdzie zanurkować rekreacyjnie na jakimś wraczku? Startuję z miejscowości Sibenik i popłynę w kierunku na Trogir, Split może Vis i powrót do Sibenika. Chętnie zatrzymam się na nurka.

poplyn na Francesce ,troche zboczysz ale warto :)

łooo...to na Francesce znowu można nurać? :) Kiedy znowu pozwolili?

WW 

Stopień: P3 + dodatki
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-07-2013, 11:19   

gazeliusz napisał/a:
Startuję z miejscowości Sibenik i popłynę w kierunku na Trogir, Split może Vis i powrót do Sibenika. Chętnie zatrzymam się na nurka. Zresztą jak oddam łodkę to mogę też w okolicy autem pojeżdzić za jakiś wrakiem :)

Wręcz po drodze masz dwa fajne miejsca. Jeden to wrak dużego kutra Ribolov a drugi to jaskinia Lucica, oba między wyspami Brać i Solta. Jaskinia ok. 25 m., wrak ok. 35 m. Do tego tuż obok dwa fajnie miejsca do stanięcia na noc, czyli Milna i Bobovisca.
Sam tam zaglądam :beer3:

KasiaK 

Stopień: full tmx IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-07-2013, 15:49   

taki wątek z lutego wygrzebałam,
może się coś przyda
http://forum-nuras.com/vi...c68b9efa#293206

gazeliusz
[Usunięty]

Wysłany: 03-07-2013, 15:58   

Dzięki.. tam głównie było o tym pozwoleniu na nurki.. To już się wyjaśniło. Ponoć nie jest już potrzebne i można śmiało nurać oprócz wydzielonych parków i miejsc szczególnych..

be-ja 

Kraj:
Poland

Wysłany: 03-07-2013, 16:24   

Kochani można nurać bez opłaty ale, należy sprawdzić które wraki są pod opieką ich władz bo tam potrzebne są stosowne zezwolenia. Pogrzebię troszkę i sprawdzę co gdzie i dam znać czy indywidualnie da radę ewentualnie z kim.

Pzd be-ja

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu