Wiek: 51 Dołączył: 16 Lis 2004 Posty: 1015 Skąd: tu wziąć na jacht?
Wysłany: 01-07-2013, 20:07 Chorwacja w unii - cos sie zmieni?
Czesc.
Tak z ciekawosci zapytam moze ktos sie orientuje. Za jakis czas wybieram sie pod zagle do cro i przy okazji moze dalo by sie nura. Pytanie czy w zwiazku z wejsciem cro do unii ich restrykcyjne przepisy zostana zmienione? Czy nadal bedzie konieczne nurkowanie z bazą? A moze cos juz sie zmienilo? Dawno nie podejmowalem tematu.
Z czasem to sie zmieni ale nie tak odrazu... Na przykladzie Grecji mozna spodziewac sie takich zmian, tam tez dlugo byly dziwne przepisy zwiazane z nurkowaniem ale z czasem je zmienili/zmieniaja.
Ale badzmy realistami... Na wszystko potrzebny jest czas, duuuzo czasu
gazeliusz [Usunięty]
Wysłany: 02-07-2013, 14:26
Ja też wlada moment jadę do Chorwacji..Czarterujemy jacht i dwie osoby nurkują. Zastanawiam się jak to ugryźć.. Bo być w Chorwacji tydziń na wodzi i nie dać nura...
Planujemy zanurać w jakiejś cichej, bezludnej zatoczce. Wieczorkiem albo raniutko.. Mam nadzieję, że jak wejdziemy z jachtu do wody to nas nie posadzą. Startujemy z m. Sibenik i po tygodniu tam też wracamy.. A może udałoby się zrobić jakiegoś nurka na płytkim wraku z jakąś bazą zapolakowaną? Problemem tylko będzie logistyka. Muszę brać pod uwagę pozostałych ludzi na jachcie i nie mogę spędzić całego dnia żeby dać nura
Hej. Można nurać bez olaty i bez bazy nastąpiła nowelizacja w 2010r. Opłata oraz zgoda odpowiedniego Ministerstwa dotyczy tylko akwenów wydzielonych tzn parki i strefy o znaczeniu historycznym. Więcej info na CRO.PL w dziale nurkowanie. To odpowiedz na zapytanie odnośnie opłat za nurkowanie z Ambasady Chorwackij
e i Krku, dijelove unutarnjih voda koje uključuju luke, ulaske u luke, sidrišta, područja sa gustim prometom, prirodne rezervate (kao npr. Limski kanal u blizini Rovinja) i more unutar radijusa od 100 metara uokolo usidrenih ratnih brodova i čuvanih vojnih objekata.
Dozvole izdaje Ministarstvo kulture putem lokalnih muzeja. Podvodno snimanje i fotografiranje kao i istraživanje arheoloških lokacija može se vršiti jedino uz specijalnu dozvolu Ministarstva kulture. U Republici Hrvatskoj, od strane Ministarstva za obrazovanje i sport, registrirane su slijedeće škole za ronjenje: BSAC, CMAS, IANTD NAUI, PADI i SSI. U slučaju nesreće prilikom ronjenja nazvati pomorsku službu za spašavanje i traženje. 9155 DAN VHF kanal 16, 10, 7.
Pozdrav
HRS Chorwacki Diving Association
Witaj, g.Marcin
Nurkowanie w obszarach bez ograniczeń rekreacyjnych zezwolenie nie jest wymagane.
Obszary do nurkowania z ograniczeniami m.in. parki narodowe: Brijuni i Krka, części wód śródlądowych, w tym wejścia Harbor do portów, umocowanie, obszarów o dużym natężeniu ruchu, rezerwaty przyrody (np. Lim pobliżu Rovinj) i morza w promieniu 100 metrów wokół zakotwiczonych okrętów wojennych i silnie strzeżone instalacje wojskowe.
Pozwolenia wydawane przez Ministerstwo Kultury za pośrednictwem miejscowego muzeum. Podwodne filmowanie i fotografii, a także analiza stanowisk archeologicznych mogą być wykonane tylko w przypadku posiadania pozwolenia od Ministerstwa Kultury. W Chorwacji, przez Ministerstwo Edukacji Narodowej i Sportu, zarejestrowane następujące szkoły: BSAC, CMAS, IANTD, NAUI, PADI i SSI. W razie wypadku podczas nurkowania Rescue Maritime połączeń i wyszukiwania. 9155 DAN VHF kanał 16, 10, 7
Pzd be-ja
Ostatnio zmieniony przez be-ja 02-07-2013, 17:10, w całości zmieniany 1 raz
gazeliusz [Usunięty]
Wysłany: 02-07-2013, 19:31
Be-ja możesz podpowiedzieć proszę gdzie zanurkować rekreacyjnie na jakimś wraczku? Startuję z miejscowości Sibenik i popłynę w kierunku na Trogir, Split może Vis i powrót do Sibenika. Chętnie zatrzymam się na nurka. Zresztą jak oddam łodkę to mogę też w okolicy autem pojeżdzić za jakiś wrakiem
Ostatnio zmieniony przez gazeliusz 02-07-2013, 19:37, w całości zmieniany 1 raz
Be-ja możesz podpowiedzieć proszę gdzie zanurkować rekreacyjnie na jakimś wraczku? Startuję z miejscowości Sibenik i popłynę w kierunku na Trogir, Split może Vis i powrót do Sibenika. Chętnie zatrzymam się na nurka.
Kaprije jest spory wraczek na głebokości 0d 36 do 54 metrow dobra wizurka i wraczek widac już z 25m, ale Kaprije to nie tylko wraki też piękne ścianki. Najwięcej wraków masz w północnym akwenie Adriatyku np Krk wrak Peltastis od ok 7m do 33m, staruszek Tihany kolo Unije niewiele już go jest (27-40m), Lina koło wyspy Cres i to dobrze zachowana (21-55m), i rodzynek Baron Gautsch pasażerski, ale spory kawałek od brzegu, jeden z najfajniejszych wraczków (26-39m). Jest jeszcze kilka ale do odwiedzenia.
Pzd be-ja
Ostatnio zmieniony przez be-ja 02-07-2013, 20:39, w całości zmieniany 1 raz
gazeliusz [Usunięty]
Wysłany: 02-07-2013, 20:38
Chyba przymierzę się logistycznie na ten Peltastis..
Wiek: 51 Dołączył: 16 Lis 2004 Posty: 1015 Skąd: tu wziąć na jacht?
Wysłany: 03-07-2013, 10:01
KasiaK napisał/a:
taki offtop - o matko, agrest! Ty żyjesz!
Ano zyje, zyje. Troche w innym wymiarze, ale nie tak latwo sie mnie pozbyc ,-)
Jak zwykle, kiedy slonce zaczyna piescic moje endorfinki, mysle o nurkaniu i zagladam na FN zeby sprawdzic co tam slychac u braci nurkowej
be-ja - to swietna informacja. Dziekuje.
Co do marin to ja bym polecil odwiedzenie wyspy bisevo. Jest tam taka mala zatoczka na PN od blekitnej groty. Troche powyzej mariny znajduje sie kameralna knajpka z lezaczkami i tarasem z ktorego w nocy rozposciera sie piekny widok na miasto Komiza na wyspie Vis.
Nam niestety nie dane bylo ponurac. Raz chyba probowalismy dogadac sie z baza nurkowa, ale ich terminy zupelnie nie pasowaly wiekszosci naszej nienurkujacej zalogi. Snorkeling za to wyszedl wybornie.
Z fajnych miejsc polecam rowniez zatoczki na wyspie Vis. Sa tam takie totalnie odciete od swiata. Perelki.
Powodzenia i moze do zobaczenia.
Jarek
Ostatnio zmieniony przez agrest 03-07-2013, 10:19, w całości zmieniany 1 raz
Be-ja możesz podpowiedzieć proszę gdzie zanurkować rekreacyjnie na jakimś wraczku? Startuję z miejscowości Sibenik i popłynę w kierunku na Trogir, Split może Vis i powrót do Sibenika. Chętnie zatrzymam się na nurka.
poplyn na Francesce ,troche zboczysz ale warto
łooo...to na Francesce znowu można nurać? Kiedy znowu pozwolili?
Startuję z miejscowości Sibenik i popłynę w kierunku na Trogir, Split może Vis i powrót do Sibenika. Chętnie zatrzymam się na nurka. Zresztą jak oddam łodkę to mogę też w okolicy autem pojeżdzić za jakiś wrakiem
Wręcz po drodze masz dwa fajne miejsca. Jeden to wrak dużego kutra Ribolov a drugi to jaskinia Lucica, oba między wyspami Brać i Solta. Jaskinia ok. 25 m., wrak ok. 35 m. Do tego tuż obok dwa fajnie miejsca do stanięcia na noc, czyli Milna i Bobovisca.
Sam tam zaglądam
Dzięki.. tam głównie było o tym pozwoleniu na nurki.. To już się wyjaśniło. Ponoć nie jest już potrzebne i można śmiało nurać oprócz wydzielonych parków i miejsc szczególnych..
Kochani można nurać bez opłaty ale, należy sprawdzić które wraki są pod opieką ich władz bo tam potrzebne są stosowne zezwolenia. Pogrzebię troszkę i sprawdzę co gdzie i dam znać czy indywidualnie da radę ewentualnie z kim.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko